zondag 23 augustus 2009

Wijnavond 3 (Spanje)


Organisator : Broeder Michel

De derde wijnavond brengt ons naar Spanje. Spanje is gemeten naar beplante oppervlakte het grootste wijnland ter wereld. Maar qua volume staat Spanje op de tweede of derde plaats
( naargelang de bron). Dit heeft te maken met de lage opbrengsten die alles te maken met de soms barre omstandigheden waaronder de druivenstokken zijn aangeplant. Ook de warmte en droogte, op het woestijnachtige af, speelt een grote rol. En omdat irrigatie van de wijngaarden bij wet verboden is, is het aantal stokken per hectare laag.


Sabor Real, 2006

Tempranillo
Jaargang 2006
Appellatie : Toro D.O.
14,2 % alcohol
Regio : Castilla y Leon

Noordwesten van Spanje, de totale oppervlakte van Castilla y León is 94.147 km2, de meest uitgestrekte streek van de Europese Unie.
Het gebied ligt voornamelijk rond het bekken van de rivier de Duero, het grootste rivierbekken van Spanje. DO sinds 1987. Heftige wijnen uit heftige omstandigheden. Het is erg heet en droog. Wijnen tot 15 vol% alc. Veel oude stokken van de tempranillo, hier tinta de toro genoemd. Het gebied is in opmars na de succes van Ribera del Duero. De wijngaarden ligeen 600-750 m. boven zeeniveau. Uiteraard wordt irrigatie toegepast. Lage opbrengsten.

Kleur : kersenrood met lichte granaattonen, noties van kersen en kruiden
Schenktemperatuur : 16° tot 18°

De wijn is gerijpt in Franse en Amerikaanse eiken vaten. Paars gekleurd, heeft een uitstekende, licht geroosterd parfum met noten, kruiden,kersen … Mooie structuur en nog een bewaar potentieel.

Buitengewone kwaliteit : 90 Parker punten

Richtprijs: € 6,99 ( Delhaize)


Campo Viejo Reserva 2004

Tempranillo, Graciano en Mazuelo
Jaargang 2004
13,5 % alcohol
Regio : Rioja

De wijnstreek Rioja is één van de klassieke wijngebieden van Spanje, die tot bloei kwam in de jaren zeventig. In die tijd gingen veel mensen op zoek naar alternatieven voor de altijd te dure wijnen uit de Bordeaux. Een goed alternatief hiervoor was de Rioja, aan de Spaanse kant van de Pyreneeën. Op het eerste gezicht werd hier in de tweede helft van de negentiende eeuw op dezelfde manier wijn gemaakt als in de Bordeaux. Veel emigranten uit de Bordeaux waren op de vlucht voor de druifluis, en zij namen de methode om wijn op kleine houten vaten te laten rijpen mee naar de Rioja. Tegenwoordig hebben de wijnen uit de Rioja een heel eigen karakter. Deze wordt voor een groot deel bepaald door de plaatselijke druiven. Hierbij ligt de nadruk vooral op de Tempranillo, Spanje’s trots. Toch moeten we zeker de andere druiven in de Rioja niet vergeten. Hoewel de Garnacha veel kritiek krijgt vanwege de alcoholische en minder karaktervolle wijnen die ze produceert, is deze druif goed voor een groot deel van de totale productie in de Rioja. Deze kritiek is ook niet helemaal terecht: als de Garnacha aangeplant wordt in de hoger gelegen gedeeltes van de Rioja, waar de beste wijnen vandaan komen, blijkt deze druif hele rijke en stevige wijnen op te kunnen leveren. De Mazuelo en Graciano zijn iets minder belangrijke druiven, maar toch hechten enkele wijnmakers veel waarde aan deze soorten, omdat ze de wijnen meer complexiteit geven.

De streek Rioja bestaat uit drie gedeeltes: de Rioja Alta, het gebied met druiven van de mooiste kwaliteit, Rioja Baja, het lagere en zuidelijke deel en het kleine Rioja Alavesa, dat ten noorden van de hoofdstad Logroño ligt. De wijnen worden na de oogst gelagerd op eiken van voornamelijk Amerikaanse oorsprong. Dit geeft veel Rioja’s een uitgesproken vanillekarakter. Er zijn verschillende benamingen voor de wijnen uit de Rioja; de hantering van deze namen is afhankelijk van de duur van de vatrijping. Deze benamingen zijn de Tinto (geen of een korte houtrijping), de Crianza (houtrijping van minimaal een jaar), de Reserva (houtrijping van een jaar, plus flesrijping gedurende een jaar) en Gran Reserva (twee jaar houtrijping, een jaar rijping op fles). De wijnen uit de Rioja zijn unieke wijnen, met een heel eigen karakter.

Deze Campo Viejo Reserva Rioja uit 2004 heeft als geur en smaak eigenschappen bramen, kokosnoot, vanille, peper, kers, druif, kruidnagel, fruit en pruim.

8 maanden in eiken vaten en 18 maanden in de fles aan haar ontwikkeling.
Intense robijn rode granaat. Het combineert de geur van rijpe vruchten met de vanille. Hij kwam rond en smakelijk.

Schenktemperatuur : 17 º - 18 º

Richtprijs: € 8,25 ( Colruyt, Okay)



Edulis Crianza 2005

Tempranillo
Jaargang 2005
13,5 % alcohol
Regio : Rioja

Voor beschrijving van de regio: zie hierboven

Bodegas Fuenmayor Altanza gelegen in, in het hart van de Rioja Alta, is omgeven door wijngaarden van het ras Tempranillo. Het is dan ook gelegen in een van de meest vruchtbare gronden en in de buurt van de benaming van oorsprong Rioja.

De Edulis Crianza 2005 bestaat uit Tempranillo druiven, geteeld op oude wijnstokken. De druiven worden met de hand geplukt en licht geperst.

12 maanden in Frans eiken vaten en Amerikaanse, plus nog eens 12 maanden op fles

Granaat kleurig, kersenrood met fruit aroma’s. Sterke aromatische intensiteit, noten van rode vruchten…
Intense, brede smaak met een lange en duurzame afdronk. Zeer evenwichtig en rond

Schenktemperatuur : 16 º - 18 º

Richtprijs: : € 11,00 ( Caves St Amand)




Marge 2006

Merlot (10%), Syrah (10%), Cabernet sauvignon (30%), Garnacha (50%)
Jaargang 2006
15 % alcohol
Regio : Priorat

Priorato – Priorat in het Catalaans – is een kleine, unieke enclave met zwarte heuvels, waar al meer dan acht eeuwen krachtige en dieprode wijnen van buitengewone kwaliteit gemaakt worden. Deze D.O. in het district Tarragona kwam gedurende het laatste decennium opeens in de schijnwerpers te staan, nadat producenten nieuwe technologieën begonnen toe te passen. Sinds die tijd hebben de wijngaarden – die aan het begin van de jaren ’80 van de 20e eeuw werden aangeplant met zowel Franse als inheemse druivensoorten – de zo bejubelde ‘nieuwe Priorato’s’ geproduceerd. De kwaliteit van de wijnen, zowel de traditionele – als de nieuwe soorten, is gebaseerd op een uniek microklimaat en een unieke bodem. Het is dit terroir en de menging van oude – en nieuwe soorten die ervoor zorgen dat Priorato één van de meest nagevolgde Europese wijnbouwgebieden is geworden.
Door wijngaard bedekt areaal 1.820 ha
Hoogte van de wijngaarden 100 tot 700 m

Celler de l’Encastell is een klein maar dynamiek familiebedrijf met eigen wijngaarden, gelegen in het dorp Porrera, DOQ Priorat, waar de bewaarwijn de “Marge” (15.000 – 20.000 fl / jaar) worden geproduceerd. Druiven komen enkel van hun eigen wijngaarden, deze werden generatie na generatie verzorgd door dezelfde familie, die de druiven destijds verkocht aan grotere lokale wijnhuizen. Gedreven door een enorme passie voor wijn, bouwden Carme Figuerola en haar man Raimon Castellví de bodega en startten in 1999. Ze waren ervan overtuigd dat de unieke bodem van hun wijngaarden – ijzeroxyde-bevattende leisteen -, met zuur karakter, en plaatselijk “llicorella” genoemd, in combinatie met de ruwe en extreme klimaatsomstandigheden, tot een maximum kwaliteit van druiven kon leiden, en zagen het als een uitdaging om wijn van uitzonderlijk niveau in iedere fles te brengen.

Rijping : 8 maand in Franse Allier en Amerikaanse eiken vaten.
Diep rode kleur, violette schijn, aanvankelijk krijgt men in de neus het aroma van rijpe pruimen, cacao, vleugjes vanille en licht geroosterde tonen. Bij walsen : aroma van bloemen, violet, zelfs wat kersen en chocolade. Dit zijn volle kruidige rode wijnen. Deze wijnen zijn krachtig, kruidig, best vettig, sterk aan tannines en doorgaans met vrij hoog alcoholgehalte, met een complexe geur van zwart fruit, ment en kruidige toetsen. Dit soort wijnen heeft typisch een lange tot erg lange nadronk.
Schenktemperatuur : 16 º - 18 º 92 92 Punten - Jay Miller - The Wine Advocate - Jay Miller - The Wine Advocate

Richtprijs: : € 17,11 (Alhambra )




Jaros 2005

100% Tempranillo
Jaargang 2005
Appellatie : D.O. Ribera del Duero
13,5 % alcohol
Regio : Castilla y Leon / Ribera Del Duero


Bodegas y Vinedos del Jaro was de eerste bodega van het HEBE Project, opgericht door de Osborne-Osborne familie. Zij kozen een van de beste domeinen uit in Ribera del Duero D.O., gelegen in het beroemde wijndorp Pesquera. Op 1 km, waar de Duero vloeit, op de rechteroever, en omgeven door een klein bos van 100 jarige steeneiken (Jaro).

Wijn geproduceerd met de idee om hem op de markt te brengen als "estate wijn", een wijn die alle aspecten van het domein (wijngaard en terroir) omvat :Jaros wil het begrip lanceren van "estate wijnen, die een expressie zijn van de wijngaard waarvan ze afkomstig zijn" op het domein El Quióñ in Pesquera de Duero. De cuvée wordt pas samengesteld op het eind van de vatlagering, de wijn volgt als het ware per barrique een eigen rijpingsproces tot hij wordt
gebotteld. Jaros is een weerspiegeling van de druif Tempranillo, aangeplant op de El Quiñón estate, mét alle bijzondere kenmerken van de bodem, klimaat en vatrijping (ongeveer 12 maand in Amerikaanse en Franse eiken vaten).

Donker kersrood, purperen rand. Mooie concentratie.
Smaakbeschrijving: Getoaste toetsen, marinade, dierlijk, leder, ondersteund door donker fruit.
Proefbeschrijving: Mondvullend, sterk, fijne aciditeit en tannines.
Stijl: krachtig kruidig, best vettig, sterk aan tannines en doorgaans met vrij hoog alcoholgehalte, met een complexe geur van zwart fruit, ment en kruidige toetsen. Dit soort wijnen heeft typisch een lange tot erg lange nadronk

Advies : ‘s morgens openen om ‘s avonds te drinken

Schenkwijze: 16 - 18 ° C in grote glazen.

Richtprijs: : € 20,82 (Alhambra )