zondag 12 december 2010

Wijnavond 15 - Portugal


Organisator: Broeder Michel

Na onze eerste ervaring met Portugese wijnen, kon een tweede kennismaking niet lang uitblijven.  Portugal, deel 2.

Portugal creëerde als eerste een afgebakend wijngebied (Porto, 1756) met een strikte wijnwet opgesteld door de Marques de Pombal.  Na de Rode Anjerrevolutie in 1974 werd systematisch geïnvesteerd in de Portugese wijnbouw, met als gevolg dat de huidige bedrijven uitgerust zijn met de moderne technologie. Enkele gegevens:

- 360.000 ha oppervlakte aan wijnstokken
- 20% van de agrarische bevolking is werkzaam in de wijnbouw
- jaarlijkse productie: +- 10 miljoen hl wijn, waarvan 6% porto.

Portugal wordt opgesplitst in DOC en IPR gebieden.  De wijnen uit deze gebieden moeten minstens voldoen aan de Europese kwaliteitsnormen (VQPRD-wijnen).  De controle gebeurt in ieder gebied door het wijninstituut van de streek.

Quinta de Cabriz

Quinta de Cabriz: één van de wijnproducenten die de jongste jaren voor een heuse revolulie in de Dão-wijnwereld gezorgd hebben.  In 1989 richtten 3 jonge oenologen het bedrijf op.  Het moederbedrijf, een volledig modern bedrijf uitgerust met de nieuwste technologie, is Dão Sul, gelegen in Carregal do Sal, temidden de Dão-regio.  Het bezit 35 ha wijngaard op hellingen gericht naar het zuiden.  De Quinta produceert uitsluitend wijnen van eigen wijngaard.  De rode wijnen zijn afkomstig van: Touriga Nacional, Alfrocheiro Preto, Jaen, Tinta Roriz en Rufete; de witte wijnen van: Encruzado, Assario, Bical, Verdelho, Malvasia.


Wijnbedrijf Dão Sul

De hoofdoenoloog van Dão Sul (= Quinta de Cabriz) Carlos Lucas, kreeg in 2007 de onderscheiding "Best Wine maker of the Year" in het toonaangevende Portugese wijntijdschrift "REVISTA DE VINHOS".

Dão Sul ontving in 2006 de bijzondere onderscheiding "Innovatie in Traditionele Sector" door PME/Inovação COTEC-BPI award.

Bovendien was Dão Sul "Wine Company of the Year" in Portugal in 2001 en 2006.


1/ Cabriz Encruzado 2009 (wit)

Dão
100% Encruzado druif
Alcoholgehalte: 13%
Wijnmaker: Carlos Lucas
Wijnbouwer: Rogério de Castro
Prijs:  € 7,10

De druiven worden volledig ontsteeld en lichtjes gekneusd.  De helft van de druiven fermenteert in inox vaten en de andere helft fermenteert in Franse eiken vaten met "bâtonnage" (= het omroeren van de most).  Voor de wijn wordt gebotteld heeft een lichte filtering plaats, om zoveel mogelijk structuur en smaak te behouden.



De neus is in de aanzet vrij gesloten; na walsen herkennen we perzik.  Frisse zuren, minerale toetsen in de mond.
Doorzichtig, wit-geel, mooie schittering, mooie spiegel (helder).
Mondvullend, heel fris.
Schenktemperatuur: 10 graden, zoals de meeste witte Dão-wijnen.

Een fantastische aperitiefwijn, die prijs-kwaliteit dik in orde is.


2/ Quinta de Cabriz Reserva 2006 (rood)

Dão
Druiven: Tinta roriz, Touriga Nacional, Alfrocheiro
Alcoholgehalte: 13,5%
Wijnmakers: Carlos Lucas en Carlos Moura
Wijnbouwer: Rogério de Castro
Prijs: € 10,89





De druiven worden volledig ontsteeld, gevolgd door fermentatie in inox vaten, met geselecteerde gisten, op een gecontroleerde temperatuur van 28-30ºC.  Maceratie: ongeveer 2 weken met regelmatige remontages (= intensief beluchten van de gistende most, door rondpompen bijvoorbeeld), om zo het maximum aan kleurextract uit de druiven te krijgen.  Na de malolactische gisting blijft de wijn 6 maand op Franse eiken vaten van het tweede jaar.  Voor de wijn wordt gebotteld gaat men slechts licht filteren om zoveel mogelijk structuur in de wijn te behouden.

Kersenrood, heldere waterrand, geen verkleuring.
Mooie trage stroperige tranen.

In de mond overheersen de aangename zuren.  Een sappige wijn met weinig tannines.  Vrij vlakke wijn met weinig evolutie van smaken in de mond.  De zuren blijf je proeven.

Past bij een hapje, eventueel bij een spaghetti.


Wijngaard in de Dão


3/ Calços do Tanha reserva 2005 (rood)

Domein : Quinta do Zimbro

Familiebedrijf, moderne adega, eigenaar van 35 ha in Douro-appelatie, beplant met (voor wit) Cerceal, Malvasía Fina, Gouveio en Códega en (voor rood) Touriga Francesa, Barroca, tinto Câo, Tinta Amarela, Francesa en Bastardo.  Ligging: nieuwe adega in Tua en oude adega in Peso da Régua (centrum van de Porto).  Haalt topniveau van Portugal met zeer geconcentreerde wijnen!

Druiven: Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinta Amarela, Tinta Cao
Alcoholgehalte: 13,5 %
Prijs: € 15,39

Vinificatie in grote granieten open lagares, druiven worden gedeeltelijk ontsteeld en met de voeten gekneusd. Tijdens de fermentatie wordt de wijn regelmatig "bewogen" (dmv "macacos", grote stokken om als het ware in de lagares te "roeren").  Rijping: nieuwe Franse en Amerikaanse eiken vaten.

Kleur: paars-bruine tinten (donkerder dan kersen) met licht verkleurde rand.
Veel tranen en matig gefilterd.

Dit is een fruitige (we herkennen vijgen en pruimen), rijpe en evenwichtige rode wijn.  Deze wijn is goed in balans qua smaak, een mooie volle wijn met een mooie korte afdronk.

Lichte fijne tannines, een klein bittertje in de afdronk. Dit is een wijn om te bewaren.


4/ Quinta das Tecedeiras Reserva 2007 (rood)


Deze wijn is een klassieke blend van druiven uit de Douro streek, dit zijn dezelfde druiven die worden gebruikt voor de portproductie maar die vroeger worden geplukt om meer zuren en andere aroma's te behouden.

Dão
Druiven: Tinta Barroca, Tinta Roriz, Touriga Francesa, Touriga Nacional, Tinto Cao
Wijnmakers: Carlos Lucas and Carlos Moura
Wijnbouwer: Francisco Passos
Alcoholgehalte: 14,5 %
Prijs: € 22,46

De druiven worden ontsteeld en gekneusd en fermenteren vervolgens in inox cuves.  Na de fermentatie blijft de wijn met schilcontact gedurende 3 weken en vervolgens rijpt de wijn nog 10 maand op Franse eiken vaten.  Na botteling volgt nog een rustperiode in de kelders vóór hij op de markt wordt gebracht

Deze wijn heeft een heel mooie neus, is krachtig, kruidig, best vettig.
Kleur: rood met een paarse schijn.  Mooie dunne, snelle tranen.

Een mooie volle wijn met een zachte gloed van de alcohol.  Er is een evenwicht in de smaak.
Groene lichte niet storende tannines, met vrij hoog alcoholgehalte.

Een complexe geur van zwart fruit, ment en kruidige toetsen.  Dit soort wijnen heeft typisch een lange tot erg lange nadronk.

Zoals de meerderheid van de rode Douro wijnen kan je de wijn het best schenken aan 17°C.


5/ Encontro Baga 2005 (rood)

Quinta do Encontro is gelegen in S. Lourenço do Bairro, Anadia.  Het startte oorspronkelijk met de productie van wijn in 1930, met de vader van Dr. Luciano Rodrigues de Almeida in een heel kleine adega in Paredes do Bairro, uitgerust met 3 oude gistingstanken en een manuele pers.  De adega dankt zijn naam aan zijn ligging vlak naast Cruz do Encontro, op de grens van het gehucht S. Lourenço do Bairro.  De wijngaarden bestonden destijds voornamelijk uit Baga (90%) en Tinta Pinheira en Jaen.



In 2000 zocht de toenmalige eigenaar João Paulo Seabra Almeida een partner en startte samen met Dão Sul (die reeds heel wat naam verworven hadden in binnen- en buitenland) het project Bairrada Sul.  De wijnmaker is Carlos Rodrigues.  Het gemeenschappelijke doel was goede Bairrada wijn maken; 2000 was de eerste oogst.

Wijngaarden: 25 ha in S.Lourenço, Óis do Bairro en Anadia.

Druiven voor rood: Baga 60%, Touriga Nacional, Tinta Pinheira, Merlot, Cabernet Sauvignon, Tinta Roriz en Castelão.  Druiven voor wit: Bical, Maria Gomes, Arinto en Chardonnay.

Splinternieuwe futuristische adega, waaraan ook een restaurant en wijntoerisme zullen worden gekoppeld. Topniveau.

De hoofdoenoloog van Dão Sul = Quinta de Cabriz = Quinta do Encontro, Carlos Lucas, kreeg in 2007 de onderscheiding "Best Wine maker of the Year" in het toonaangevende Portugese wijntijdschrift "REVISTA DE VINHOS"

Dão Sul ontving in 2006 de bijzondere onderscheiding "Innovatie in Traditionele Sector" door PME/Inovação COTEC-BPI award.  Bovendien was Dão Sul "Wine Company of the Year" in Portugal in 2001 en 2006.

Regio: ten zuiden van de Douro en ten noorden van de Taag ligt de weinig bekende, maar aangrijpende regio Beiras.  Deze streek omvat Dão en Bairrada.  Wijnen die niet tot een van deze twee appellaties behoren vallen onder de regionale appellatie BEIRAS.  Het is een streek met contrasten: matige kustlijn, diepe wouden en de hoogste bergen van het land: de Serra da Estrela.

Druif: monocépage BAGA. Autochtone druif Bairrada.
Alcoholgehalte:14.5%
Oenologen: Carlos Lucas en Carlos Rodrigues
Wijnbouw: Rogério de Castro
Prijs: € 34,90

De baga-druif moet worden geoogst op ogenblik van volledige rijpheid.  Goede expositie naar de zon toe is hier heel belangrijk.  Baga heeft een heel lange rijpingscyclus.


De Baga-variëteit

De druiven worden totaal ontsteeld, gekneusd, gevolgd door fermentatie in inox vaten, met autochtone gisten, op gecontroleerde temperatuur.  Maceratietijd lang en zacht, om goede kleurextractie te bekomen. Een deel van de wijn rijpt op nieuwe Franse eiken vaten en een deel ervan op vaten van het tweede jaar.  Lichte filtering voor botteling.

De Baga is een donkere wijn, die niet doorzichtig is en een mooie licht verkleurde niet evolutieve rand (mooie lichtbruine kleur).

Mooie spiegeling, schittering.
Veel mooie dunne snelle tranen.
Neus: alcohol, peper, kruidnagel.

Het is een evenwichtige wijn met mooie verfijnde zuren en een sterkere bittere afdronk. Deze is evenwel niet storend.  Bij deze wijn hebben we geen kritische opmerkingen, enkel de prijs is iets te hoog.

Situeringskaart Portugal