zondag 17 april 2011

Wijnavond 18 - Argentinië


Organisator: Broeder Yves

Wijnavond 18 brengt ons naar Zuid-Amerika, meer bepaald naar Argentinië.  Argentinië is qua volume het vijfde wijnland ter wereld.  Heel wat informatie vind je op onderstaande weblink:

http://en.wikipedia.org/wiki/Argentine_wine

We bezoeken twee wijnhuizen.

Bodega Colomé

Colomé is een opmerkelijk wijnlandgoed in de noordelijke Argentijnse regio Salta.  De provincie Salta bezit de hoogste commerciële wijngaarden ter wereld.  Alle wijnen die op het domein gemaakt worden zijn biodynamisch!

Colomé heeft een lange geschiedenis.  Het wijnhuis werd opgericht in 1831 en de eerste aangeplante stokken waren Malbec en Cabernet Sauvignon die uit Frankrijk ingevoerd werden in 1854.  Er bestaan nog steeds drie wijngaarden (in totaal 4 ha) die dateren uit die periode.

Voor een lange tijd bleef Colomé in het bezit van de Isasmendi-Davalos familie maar het domein werd opgekocht door de familie Rodó in 1969 waarna het opnieuw verkocht werd aan Raul Davalos in 1982.  In 2001 werd het gekocht door de Hess Group, waar de moderne geschiedenis begint.

Momenteel is de Hess Group eigenaar van het domein.  De Hess familie bezit ook volgende wijndomeinen: Hess Collection (Napa, Californië), Glen Carlou (Paarl, Zuid-Afrika) en Peter Lehmann (Barossa, Australië).  Het is duidelijk dat zij grote ambities hebben voor Colomé.

In 1999 kocht het domein de 350 hectare grote boerderij El Arenal, op 2600 m hoogte.  Daarop werd 30 ha Malbec aangeplant.  Het Colomé-domein zelf is een enorme 39 000 ha waarvan 11 hectare oude wijngaarden van 60-150 jaar oud.  In totaal zijn er nu 70 hectare wijnstokken op Colomé.  Er is ook een experimentele wijngaard in El Arenal op een hoogte van 3002 meter (de hoogste commerciële wijngaard ter wereld!).  Een verdere 10 ha werd aangeplant in Cafayate.

De grote hoogte maakt een verschil voor de wijnen.  Zo worden de zeer warme temperaturen van overdag getemperd.  De verhoogde UV-straling op deze grote hoogte leidt ertoe dat de schillen van de druiven dikker zijn en hogere gehaltes van anthocyanen (kleur) en tannines bevatten.  Deze tannines zijn echter van een soepelere, minder bittere aard.


Bodega Colomé


Chakana Estate (provincie Mendoza)

Op het moment van de financiële crisis in 2001 waarbij in één maand tijd 4 presidenten vervangen werden, gewelddadige aanvallen op bankkantoren plaatsvonden en de peso naar een kwart van zijn waarde devalueerde, vond Juan Pelizzatti (een telecommunicatie-marketing professional van midden de dertig met een passie voor wijn) de tijd gekomen om zijn droomproject te starten waarin hij zijn ziel kon stoppen.

De crisis gaf vele Argentijnen de indruk dat er niet veel meer te verliezen was en dat alleen een radicaal nieuwe visie op de toekomst hen kon helpen overleven. Juan was een van hen: gewapend met de spaartegoeden van zijn familie en een erfenis van wijnmaken van zijn Italiaanse grootvader, nam hij een maand vakantie en dwaalde letterlijk de provincie Mendoza af op zoek naar geschikte grond.
Geluk en goede raad hielpen hem bij het vinden van de perfecte plek in Agrelo, Lujan de Cuyo: 150 ha land dat vroeger beplant was met Malbec wijnstokken en waarvan slechts 30 hectare de zeer slechte jaren voorafgaand aan de crisis overleefd had.

Vele jaren (en werk) later, is dit landgoed uitgegroeid tot één van de meest veelbelovende nieuwe wijnprojecten in Argentinië. Ondertussen heeft de Argentijnse export aanhoudende groei met dubbele cijfers, terwijl Malbec (ooit een zeldzame lokale druif) de status heeft bereikt van een internationaal veel gevraagde variëteit.

Chakana Estate produceert momenteel 2 miljoen liter wijn en bezit 150 ha in wijngaarden. Bag in Box vertegenwoordigt 1,5 miljoen liter.

De groei van de wijnindustrie in Argentinië en de recente prestaties van Chakana op het gebied van internationale export hebben lokale beleggers aangetrokken die op zoek zijn naar mogelijkheden voor diversificatie.  Deze gelegenheid liet Chakana toe om zich voor te bereiden op nieuwe uitdagingen.  In oktober 2009 verkocht de Pelizzatti-familie een aanzienlijk deel van de aandelen aan een lokaal investeringsfonds gevormd door vooraanstaande mensen uit het bedrijfsleven.

Het doel van beide partijen is om Chakana te brengen naar het volgende niveau: één van de belangrijkste spelers op de Argentijnse wijnmarkt worden…


Chakana Estate

We proeven vijf wijnen.


1/ Colomé Torrontes 2009 (wit)

Druif: 100% Torrontes
Alcohol: 13,5 %
Totale aciditeit: 3,63 g/l
Suikergehalte: 2,03 g/l
Rendement wijngaard: 8 ton/ha
Wijngaard conductiesysteem: terrasbouw
Oogst: manueel in 12 kg bins (van ca 20 maart tot 15 april)
Prijs: € 9,97

 De Argentijnen zijn behoorlijk fier op hun Torrontes, want de druif komt bijna exclusief in hun land voor. Deze variëteit zou er al groeien sinds de tijd van de Spaanse veroveraars.  De oorsprong is nochtans stof voor discussie.  Men dacht lange tijd dat het dezelfde druif was als de Torrontes uit Noord-Spanje, maar genetisch onderzoek spreekt dat tegen.  Wellicht is ze verwant aan Zuid-Europese variëteiten zoals Muscat en Malvasia.

De wijngaard bevindt zich in Alto Valle Calchaqui, op een hoogte van 1700-2500 meter.  Wegens de extreme droogte (de meeste regen raakt niet over de Andes) wordt er irrigatie toegepast met het smeltwater van de nabije Andespieken.

De druiven worde zorgvuldig manueel geselecteerd en ondergaan daarna een langzame alcoholische fermentatie bij lage temperatuur met toevoeging van geselecteerde gisten.  Daarna wordt de wijn opgeslagen in inox vaten voor een drietal maanden en twee maanden op fles vóór botteling.  Er is een gelimiteerde productie van 120.000 flessen.

Onze impressie:

Oog: wit-doorzichtig
Neus: veel fruit, o.a. lychee, wit steenfruit
Mond: mollige, bloemige aanzet gevolgd door veel zuren.  Trekt een beetje droog.  Bij het tweede glas waren er meer zuren waar te nemen.

Zeer lichte wijn die zich leent om jong te drinken.
Ideaal als aperitiefwijn


2/ Chakana Reserva Sauvignon Blanc "Fumé" 2009(wit)

Druif: 100% Sauvignon Blanc
Alcohol: 13,8%
Leeftijd wijnstokken: 5 jaar
Hoogte wijngaard: 960 meter
Rendement wijngaard: 10 ton/ha
Oogst: 100% manueel (maart-april)
Irrigatie: druppelirrigatie
Prijs: € 12,00


Fermentatie: zes uur koude maceratie gevolgd door een fermentatie van 25 dagen op een temperatuur van 13 à 15° C.  Geen malolactische gisting met inheemse bacteriën.  De wijn onderging een korte houtlagering.


Onze impressie:

Oog: zeer mooie dunne tranen; mooie spiegel en schittering.  Geel met groene reflectie.  Kristalhelder.
Neus: in het begin gerookte paling. Zeer veel mineraliteit (vuursteen) en citruszuurkes.
Mond: beetje vettigheid in aanzet en houttoetsen die terugkeren in de mond.

Zéér speciale wijn voor Sauvignon Blanc; blind geproefd zou deze kunnen aangeduid worden als een Chardonnay.


3/ Chakana Estate Reserva Bonarda 2009 (rood)

Druif: 100% Bonarda
Alcohol: 14,5%
Totale aciditeit: 5,10 g/l
Suikergehalte: 1,97 g/l
pH: 3,60
Leeftijd wijnstokken: 37 jaar
Prijs: € 12,00


Echte Bonarda Piemontese is, zoals de naam al doet vermoeden, een rode druif uit Piemonte die nu enigszins zeldzaam is in zijn geboorteland Italië. 


                                     Deskundigen zijn verdeeld over de vraag of Argentijnse Bonarda eigenlijk Bonarda Piemontese is, of Bonarda Novarese (een ander Piemonte druif ook bekend als Uva Rara).  De verwarring wordt hierbij niet geholpen door het feit dat er verschillende andere rassen zijn die soms bekend staan als Bonarda.

Het Argentijnse Nationaal Instituut voor Vitiviniculture is echter duidelijk dat het ras niet Croatina is; Croatina is een druivenras uit Lombardije ook bekend als Bonarda Oltrepo Pavese.  Wat het ook is, Bonarda was tot voor kort het meest aangeplante wijndruivenras in Argentinië.  Het is pas sinds kort overtroffen door Malbec.

Alle wijngaarden van Chakana Estate worden bevloeid door middel van druppelirrigatie.  De wijngaard waarvan deze wijn gemaakt is heeft een opbrengst van zo’n 8 ton per hectare.

Alle druiven voor het maken van deze wijn worden manueel geoogst.  Ze ondergaan een koude schilweking van 48 uur op een temperatuur van 8° C.  Daarna verdere fermentatie met inheemse geselecteerde gisten op een temperatuur van 26 à 28° C.  Na de malolactische gisting rijpt de wijn 12 maand verder in Franse eiken vaten.

Onze impressie:

Oog: donkerrode niet doorzichtige wijn, met paarse schakering naast het waterrandje. Dunne, gekleurde trage tranen. Mooie spiegel en schittering.
Neus: vanille, rood fruit, braambessen, cassis.
Mond: mollig in aanzet waabij de vanille in de mond terugkeert.

Wijn met weinig structuur en een beperkt bewaarpotentieel.
Toch een mooie wijn om jong te drinken.


4/ Colomé Estate Malbec 2007 (rood)

Druiven: 85% Malbec, 7% Cabernet Sauvignon, 8% Tannat
Alcohol: 14,5%
Totale aciditeit : 5,44 g/l
Suikergehalte : 2,60 g/l
Hoogte wijngaard: Alto Valle Calchaqui op 2200-2500 meter
Rendement wijngaard: 10% aan 3 ton/ha van 60 tot 150 jaar oude wijnstokken en 90% aan 7 ton/ha van jongere wijnstokken.
Prijs: € 19,94

Het wijngaard conductiesysteem dat voor het maken van deze wijn gebruikt wordt is “espalier” of leiboom. De wijngaard ondergaat druppelirrigatie.


De druiven worden manueel geoogst in 12 kg bins gedurende maart-april.

Vinificatieproces: langzame alcoholische fermentatie bij lage temperatuur met gebruik van geselecteerde gisten. Maceratie gedurende 25 tot 30 dagen. De helft van de wijn onderging malolactische gisting in inox vaten, de andere helft fermenteerde in Franse eiken vaten. Na het fermentatieproces werd 75% van de wijn gelagerd in nieuwe Franse eik gedurende 15 maanden. De wijn werd geklaard met eiwit van kippen uit eigen biodynamische kweek. Er is een gelimiteerde productie van 90.000 flessen.

Onze impressie:

Oog: heel donkerrode wijn met een kleine waterrand. Zeer trage tranen.
Neus: zeer veel kruidigheid (o.a. kruidnagel, pepers)
Mond: fluweelzacht, zachte tannines die mooi afgerond zijn.

Een wijn die perfect in evenwicht is.


5/ Chakana Estate Selection Blend 2007 (rood)

Druiven: 60% Malbec, 20% Cabernet Sauvignon, 20% Syrah
Alcohol: 14,5%
Totale aciditeit: 5,09 g/l
Suikergehalte: 1,96 g/l
pH: 3,70
Rendement wijngaard: 8 ton/ha
Prijs: € 19,94


De leeftijd van de wijnstokken is 35 jaar en de wijngaard bevindt zich op een hoogte van 960 meter. De oogst gebeurt volledig manueel en vindt plaats in twee fases: van 20 tot 25 maart en daarna nog es van 10 tot 15 april.



Er vindt een koude fermentatie plaats van 2 dagen gevolgd door fermentatie van 12 dagen bij 28° C en een postfermentatieve maceratie van 25 dagen.  Malolactische gisting met inheemse bateriën.  Alle processen verliepen in inox vaten.

Onze impressie:

Oog: Donkere, ondoorzichtige wijn met hele mooie (snelle) tranen
Neus: vanille, chocolade, genunanceerde kruidigheid (kruidnagel, pepers...)
Mond: alcoholrijk; tannines die zeker niet storend zijn (1 broeder vond de tannines toch wel iets te streng)

Een wijn waar de zuren toch wel een beetje overheersen