zondag 24 januari 2010

Wijnavond 7 - Montepulciano (Italië)


Organisator: Broeder Michel


Vino Nobile di Montepulciano, 2005 Loggia delle Sassaie

(imbottigliato da Il Tesoro Camp Gello)

Vol granaatrood, intens geurend naar rijp fruit, pruimen, specerijen, paddestoelen.  Vleugjes leder en cacao en smakend zoals een elegante wijn van de sangiovesedruif (prugnolo gentile) moet smaken.

Deze wijn kon ons niet bekoren en is te koop bij Carrefour aan € 6,99.










Rosso di Montepulciano 2007

80% Sangiovese, 20% Canaiolo
€ 9.60 bij Cavatappi

La Calonica is het wijnbedrijf van de familie Cattani.  De wijngaarden bevinden zich op een heuvel in Valiano di Montepulciano, het hartje van de Vino Nobile–regio.  Deze rosso is de basisversie van La Calonica.  Het is een rasechte Toscaan die zich heel gemakkelijk laat drinken.
De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens worden ze na maceratie met geselecteerde gisten overgebracht naar betonnen kuipen voor een periode van 8 tot 10 dagen, bij een gecontroleerde temperatuur. De most is dan gescheiden van de schil en zacht geperst.  De wijn wordt dan overgegoten in grote eiken vaten en bewaard voor ongeveer 5 maanden.  Eenmaal gebotteld, verfijnt hij 2 maanden op de fles voordat de wijn op de markt komt.
La Calonica Rosso di Montepulciano heeft een robijnrode kleur met paarse hints, een intens fruitig bouquet met aroma's van kersen, bramen en een vleugje eiken kruiden gecombineerd met een lichte aanraking van een romige vanille smaak.  Droog, krachtig, goed in balans op het gehemelte met een zijdeachtige, lange afdronk.  Deze heerlijke wijn is het best bij pasta met smakelijke romige sauzen, gegrild wit vlees, geroosterde eend, of met zachte kazen.


Pasiteo Vino Nobile di Montepulciano

Appellatie : Denominazione di Origine Controllata e Garantita
Jaar : 2006
Volume : 75 cl
Type : Rode wijn
Gebotteld : Op het domein
Druivensoort : Canaiolo Sangiovese
Kleur : Robijnrood met granaattoetsen.
Aroma : Fruitige neus van kersen, toetsen van eikenhout.
Smaak : Stevige aanzet, soepel, fruitig, fijne tannines, lange afdronk

Serveren met kazen, klein wild, lamsvlees, varkensvlees

Schenktemperatuur : 16° tot 18°

€ 12,90 bij Delhaize

Krachtige lekkere wijn om nu te drinken, maar ook een wijn die nog enkele jaren kan liggen, zodat de tannines nog zachter worden


Vino Nobile di Montepulciano 2006, La Calonica

€ 14.65 bij Cavatappi

Deze wijn is gemaakt van streng geselecteerde Prugnolo Gentile–druiven (= Sangiovese) met kleine toevoeging van Canaiolo & Merlot.  Deze wijn verfijnt 2 jaar in grote houten vaten.  Het resultaat is een enorm harmonieuze wijn met een verleidelijke neus en een rijk en goed gestructureerd mondgevoel.
Vino Nobile di Montepulciano is gemaakt van 90% Sangiovese en 10% Canaiolo Nero druiven.  De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens worden geselecteerde gisten toegevoegd voor de maceratie.  Daarna worden ze overgebracht naar verglaasde vaten voor een periode van 15 dagen, bij temperaturen variërend van 22 tot 24° C.  Wanneer de most van de 'huiden' gescheiden wordt (dmv een zachte druk) wordt de wijn vervolgens afgegoten in roestvrij stalen tanks, waar hij zal rusten voor ten minste 2 maanden.  Het verouderingsproces vindt plaats in kleine eiken barriques (30hl) gedurende ongeveer 36 maanden; daarna wordt de wijn gebotteld en 6 maand later op de markt gebracht.

La Calonica Vino Nobile di Montepulciano heeft een robijnrode kleur met paarse tinten; een intens fruitig bouquet met aroma's van vanille, bramen en een vleugje kruiden in combinatie met een hint van kersensmaak. Droog, krachtig, goed in balans op het gehemelte met een opmerkelijke, satijnachtige, lange afdronk.  Deze aangename, veelzijdige wijn is het best met pasta met romige sauzen, gegrild rood vlees, gebraden wild of oudere kazen


Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2004, La Calonica

€ 21.6 bij Cavatappi

Deze Riserva is gemaakt van 90 % Prugnolo Gentile en 10 % Merlot uit oude wijngaarden met lage rendementen.  De wijn verfijnt 18 maanden op grote vaten, 6 maanden op barriques en 12 maanden op fles, om zo zijn complexe aroma’s ten volle te kunnen ontwikkelen.  Deze Riserva kreeg “ I Tre Bicchierri “ in de Vini d’ Italia.
La Calonica Vino Nobile di Montepulciano Riserva heeft een intens robijnrode kleur.  In de neus herkennen we een verscheidenheid aan bloemen, vers fruit, vanille, bramen en kersen.  De wijn is krachtig, goed in balans op het gehemelte met een opmerkelijke, satijnachtige, lange afdronk.  Deze aangename, veelzijdige wijn is het best bij pasta met sauzen, gegrild rood vlees, gebraden wild of oudere kaas.








Wijnavond 7 - Extra info Montepulciano

Vino Nobile di Montepulciano

Helemaal in het zuiden van Toscane, tegen Umbrië aan (niet aan de zee dus!), ligt op een fraaie heuveltop het historische plaatsje Montepulciano, naamgever aan een wijn die al sinds de 8e eeuw wordt gemaakt: de Vino Nobile di Montepulciano. Het ligt tussen Pienza en Chiusi en is bereikbaar via een afslag van de A1 of vanaf Siena via de S146. De stad telt ongeveer 14.000 inwoners.

Stad en bezienswaardigheden

Vanaf de muren en versterkingen van de stad heeft men een mooi uitzicht over Umbrië en Zuid-Toscane. Montepulciano ligt in een wijnstreek waar de bekende Vino-Nobilewijn gemaakt wordt. Binnen de stadsmuren bevinden zich vele palazzi in renaissance-stijl. De hoofdstraat, de Corso, is zeer steil en leidt naar de Duomo van Montepulciano, die gebouwd is in de 16e en 17e eeuw. Deze kerk herbergt één van de meesterwerken van de Siënese leerschool: De Maria Hemelvaart van Taddeo di Bartolo. Aan de rand van de stad staat de Tempio di Biagio, die in hoogrenaissance-stijl is gemaakt.

Il duomo di Montepulciano

Tempio di Biagio

"Assunzione di Maria", Taddeo di Bartolo (1362-1422)


Consorzio del Vino Nobile di Montepulciano

Het Consorzio del Vino Nobile di Montepulciano groepeert nu 220 leden (90 procent van de nobile-wijngaarden) en is bij wet (2004) ook verantwoordelijk voor de hele productieketen,van druif tot fles. Dit geldt ook voor de niet-leden. De oenologen van het consortium gaan dus de boer op en adviseren bij wijn maken en bottelen. Wijnen met al te grote fouten zullen de Nobile-flessen niet meer halen. Met de naam zijn er wel problemen geweest. De Europese Commissie heeft, onder druk van de grote geglobaliseerde wijnbedrijven, een richtlijn goedgekeurd waarbij niet strikt geografisch gedefinieerde wijnnamen hun bescherming verliezen. Bordeaux, Hageland en Montepulciano d’Abruzzo blijven wat ze zijn, maar Vinsanto, Vino Nobile en Wijn van Zuster Godelieve worden meer als folklore beschouwd, die namen mogen door iedereen vrij gebruikt worden. Voor het consortium is die evolutie een gruwel, maar het vond een juridische oplossing. Het liet alle DOC-namen tot in hun onderdelen registreren. Nobile, Vino Nobile en Vino Nobile di Montepulciano zijn nu gedeponeerde en dus beschermde merken.

De Vino Nobile moet twee jaar rijpen voor hij op de markt komt.  Die periode gaat in op 1 januari na de oogst.




Prugnolo Gentile

De belangrijkste druif, de prugnolo gentile, wordt beschouwd als een kloon van de sangiovese, de voornaamste druif van de wijnen uit de Chianti zelf. Ook de andere druiven hier, zoals de canaiolo en de mammolo, komen overeen met rassen die voor Chianti mogen worden gebruikt.  Toch is het karakter van de wijnen anders dan die uit de DOCG Chianti.  De wijnen van Montepulciano zijn wat eleganter, ronder en ook iets dieper van kleur.  Dit karakter kan mede worden toegeschreven aan de ondergrond van de wijngaarden, een mengsel van klei- en zandgrond.


Wijnhuis “La Calonica”

De wijngaard "La Calonica" ligt in de buurt van "Le Capezzine", in het centrum van een wijnproducerend gebied van de allerhoogste kwaliteit.  De wijngaard ligt op de heuvels van Valiano, in de gemeente van Montepulciano en een deel in de gemeente van Cortona.  Het is een gebied van grote wijnen, zowel rood en wit. 

De wijngaard is samengesteld uit twee boerderijen, "La Calonica" en "Capezzine Vecchie".  Ze zijn beide gelegen op heuvels met een zachte helling, een gebied van ongeveer 50 hectare, waarvan 38 hectare wijngaard.  De wijnstokken aangeplant in de zone "Nobile di Montepulciano" zijn DOCG en die in de zone "Cortona" zijn DOC.

Sinds 1972 is de wijngaard in eigendom van de familie Cattani die persoonlijk toeziet op de productie en verkoop van de wijn.  Het gebied van Valiano geniet van de invloed van het meer van Trasimeno ( Lago di Trasimeno), dat zorgt voor milde winters en zomers die niet te droog zijn.

"La Calonica" ligt op de top van een heuvel, op ongeveer 350 meter hoogte.  De volledige afwezigheid van andere heuvels in de omgeving geeft een ideale ventilatie van de wijnstokken en een prachtig uitzicht.  De bodem is van een homogeen mengsel en neigt naar klei en leisteen, met een kalkhoudende laag eronder.  De wijngaarden zijn voor het grootste deel (70%) beplant met 'Sangiovese di Montepulciano' (Prugnolo Gentile).  De 'Canaiolo Nero' en sommige rassen met een witte druif zoals ‘Il Grechetto', 'Sauvignon', 'La Malvasia del Chianti’ vervolledigen de wijngaard van "La Calonica".

In de afgelopen jaren zijn zowel aan de kant van Montepulciano als aan de kant van Cortona een aantal hectaren merlot en cabernet sauvignon druiven aangeplant.

De druiven worden met de hand geplukt. De kelders van de oude agrarische gebouwen, zijn in traditionele stijl opgetrokken. De dikke muren van de oude boerderij en de interne verdeling van de muren van de kelder helpen om een constante temperatuur te bewaren voor het verouderingsproces.

Zie ook: http://www.lacalonica.com/