zondag 24 januari 2010

Wijnavond 7 - Montepulciano (Italië)


Organisator: Broeder Michel


Vino Nobile di Montepulciano, 2005 Loggia delle Sassaie

(imbottigliato da Il Tesoro Camp Gello)

Vol granaatrood, intens geurend naar rijp fruit, pruimen, specerijen, paddestoelen.  Vleugjes leder en cacao en smakend zoals een elegante wijn van de sangiovesedruif (prugnolo gentile) moet smaken.

Deze wijn kon ons niet bekoren en is te koop bij Carrefour aan € 6,99.










Rosso di Montepulciano 2007

80% Sangiovese, 20% Canaiolo
€ 9.60 bij Cavatappi

La Calonica is het wijnbedrijf van de familie Cattani.  De wijngaarden bevinden zich op een heuvel in Valiano di Montepulciano, het hartje van de Vino Nobile–regio.  Deze rosso is de basisversie van La Calonica.  Het is een rasechte Toscaan die zich heel gemakkelijk laat drinken.
De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens worden ze na maceratie met geselecteerde gisten overgebracht naar betonnen kuipen voor een periode van 8 tot 10 dagen, bij een gecontroleerde temperatuur. De most is dan gescheiden van de schil en zacht geperst.  De wijn wordt dan overgegoten in grote eiken vaten en bewaard voor ongeveer 5 maanden.  Eenmaal gebotteld, verfijnt hij 2 maanden op de fles voordat de wijn op de markt komt.
La Calonica Rosso di Montepulciano heeft een robijnrode kleur met paarse hints, een intens fruitig bouquet met aroma's van kersen, bramen en een vleugje eiken kruiden gecombineerd met een lichte aanraking van een romige vanille smaak.  Droog, krachtig, goed in balans op het gehemelte met een zijdeachtige, lange afdronk.  Deze heerlijke wijn is het best bij pasta met smakelijke romige sauzen, gegrild wit vlees, geroosterde eend, of met zachte kazen.


Pasiteo Vino Nobile di Montepulciano

Appellatie : Denominazione di Origine Controllata e Garantita
Jaar : 2006
Volume : 75 cl
Type : Rode wijn
Gebotteld : Op het domein
Druivensoort : Canaiolo Sangiovese
Kleur : Robijnrood met granaattoetsen.
Aroma : Fruitige neus van kersen, toetsen van eikenhout.
Smaak : Stevige aanzet, soepel, fruitig, fijne tannines, lange afdronk

Serveren met kazen, klein wild, lamsvlees, varkensvlees

Schenktemperatuur : 16° tot 18°

€ 12,90 bij Delhaize

Krachtige lekkere wijn om nu te drinken, maar ook een wijn die nog enkele jaren kan liggen, zodat de tannines nog zachter worden


Vino Nobile di Montepulciano 2006, La Calonica

€ 14.65 bij Cavatappi

Deze wijn is gemaakt van streng geselecteerde Prugnolo Gentile–druiven (= Sangiovese) met kleine toevoeging van Canaiolo & Merlot.  Deze wijn verfijnt 2 jaar in grote houten vaten.  Het resultaat is een enorm harmonieuze wijn met een verleidelijke neus en een rijk en goed gestructureerd mondgevoel.
Vino Nobile di Montepulciano is gemaakt van 90% Sangiovese en 10% Canaiolo Nero druiven.  De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens worden geselecteerde gisten toegevoegd voor de maceratie.  Daarna worden ze overgebracht naar verglaasde vaten voor een periode van 15 dagen, bij temperaturen variërend van 22 tot 24° C.  Wanneer de most van de 'huiden' gescheiden wordt (dmv een zachte druk) wordt de wijn vervolgens afgegoten in roestvrij stalen tanks, waar hij zal rusten voor ten minste 2 maanden.  Het verouderingsproces vindt plaats in kleine eiken barriques (30hl) gedurende ongeveer 36 maanden; daarna wordt de wijn gebotteld en 6 maand later op de markt gebracht.

La Calonica Vino Nobile di Montepulciano heeft een robijnrode kleur met paarse tinten; een intens fruitig bouquet met aroma's van vanille, bramen en een vleugje kruiden in combinatie met een hint van kersensmaak. Droog, krachtig, goed in balans op het gehemelte met een opmerkelijke, satijnachtige, lange afdronk.  Deze aangename, veelzijdige wijn is het best met pasta met romige sauzen, gegrild rood vlees, gebraden wild of oudere kazen


Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2004, La Calonica

€ 21.6 bij Cavatappi

Deze Riserva is gemaakt van 90 % Prugnolo Gentile en 10 % Merlot uit oude wijngaarden met lage rendementen.  De wijn verfijnt 18 maanden op grote vaten, 6 maanden op barriques en 12 maanden op fles, om zo zijn complexe aroma’s ten volle te kunnen ontwikkelen.  Deze Riserva kreeg “ I Tre Bicchierri “ in de Vini d’ Italia.
La Calonica Vino Nobile di Montepulciano Riserva heeft een intens robijnrode kleur.  In de neus herkennen we een verscheidenheid aan bloemen, vers fruit, vanille, bramen en kersen.  De wijn is krachtig, goed in balans op het gehemelte met een opmerkelijke, satijnachtige, lange afdronk.  Deze aangename, veelzijdige wijn is het best bij pasta met sauzen, gegrild rood vlees, gebraden wild of oudere kaas.