zondag 28 februari 2010

Wijnavond 8 - Druivensoorten Oostenrijk

Grüner Veltliner

Een typisch Oostenrijkse druivensoort voor witte wijn.  In Oostenrijk wordt hij ook wel "Der Grüne" genoemd, en is hij de meest geplante druivensoort.  De wijnen zijn fruitig.  De Grüner Veltliner is hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit de streek Niederösterreich.




Riesling

Deze beroemde, vroeg rijpe druivensoort voor witte wijn krijgt niet altijd het begrip en de waardering die hij verdient.  Er zijn zeer veel verschillende Riesling-wijnen: van droog en jong drinkbaar tot zoete Duitse trockenbeerenauslesen die zeer goed lang weggelegd kunnen worden.  Wijn gemaakt van Riesling is licht in alcohol, heeft verfrissend veel fruit en heeft het bijzondere vermogen het karakter van het gebied en de ‘terroir’ door te geven.  In de jonge wijnen proeven en ruiken we citrus, bloemen en staal-achtige, droge tonen.  In de edele zoete wijnen vooral honing, bloemen en nog veel meer, maar altijd blijft er een prettig en verfrissend zuurtje te onderscheiden.



Blaufränkisch


De druivensoort Blaufränkisch is vooral te vinden in Oostenrijk, Duitsland en enkele Zuid-Europese landen als Italië.  Ongeveer 95% van de Oostenrijkse Blaufränkisch productie komt uit het wijngebied Mittelburgenland, waar hij door het klimaat het best gedijt.  Een zeer fruitige druivensoort.  Hij is ook bekend onder de namen: Lemberger, Limberger (Duitsland), Kékfrankos (Hongarije), Frankovka (Kroatië, Slowenië, Tsjechië, Slowakije) en Frankonia (Italië).  De druif is middelgroot tot groot.



Blauer Zweigelt

Een volle, krachtige druivensoort voor rode wijn, dieprood van kleur en zachtkruidig van smaak.  Te vinden in Oostenrijk.  Een kruising van St. Laurent x Blaufränkisch.  Synoniemen: Zweigelt, Rotburger, Zweigeltrebe.