zondag 28 februari 2010

Wijnavond 8 - Burgenland & Kamptal

Oostenrijk

Oostenrijk heeft in totaal ca. 51.000 hectare wijngaard.  Dit komt neer op de helft van de Bordeaux.  De wijnboeren hebben maximaal 25 ha, de meesten hebben er echter maar 1 à 1,5.  De teelt is traditioneel en kleinschalig, en ook vaak biologisch.  In de wereld is Oostenrijk het 18e wijn producerende land in grootte en produceert het ca. 1% van de wereldproductie aan wijn.  Momenteel maakt men in Oostenrijk ca. 70% witte wijn en 30% rode wijn.  De Oostenrijkse wijngaarden situeren zich vooral in het Oosten rond Wenen, bij de grens van Tsjechië, Hongarije en Slovenië.  De wijnbouwgebieden liggen op ongeveer dezelfde breedtegraad als de Bourgogne.

Heel wat meer informatie over het wijnland Oostenrijk vind je op:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Wijnbouw_in_Oostenrijk


Burgenland

Eigenlijk bestaat dit gebied uit 2 kleinere: Mittelburgenland en Südburgenland.  Het ligt in het Oosten van Oostenrijk.  Mittelburgenland wordt ook wel Blaufränkischland genoemd, naar de voornaamste druivensoort.  Südburgenland is zeer klein, zo'n 450 ha groot, en was tot begin 20e eeuw Hongaars.
De ondergrond bestaat vooral uit löss en klei; daarnaast ook zand.
Burgenland is beschermd door bergen.  De winters zijn streng, de zomers zijn warm.




Kamptal

Het Kamptal ligt in de deelstaat Nieder-Österreich, ten Westen van Wenen.  De Kamp is een zijarm van de Donau en de wijngaarden liggen op hoger gelegen terrassen langs de rivier.  Oppervlakte: 3870 ha.  De ondergrond bestaat vooral uit leem, löss en rots.  De dalen zijn koel.  Er heerst een gematigd landklimaat, met warme zomers en een lange, warme herfst.