zondag 17 mei 2009

Wijnavond 1 (Bulgarije)


Organisator: Broeder Filip

Als eerste wijnavond gaan we naar Bulgarije, dat geldt als één van de bakermatten van de wijnbouw in de wereld.

Bulgarije kent al wijnbouw sinds drieduizend jaar. Wijngaarden liggen verspreid over heel het land, met uitzondering van het bergachtige midden. Rond 1900 begon de moderne Bulgaarse wijnbouw door coöperaties van kleine wijnboeren. Na WO II brachten de communisten deze onder in grote combinaties die voor export naar de Sovjetunie produceerden. Niettemin was Bulgarije het eerste Oostblokland zijn wijnindustrie afstemde op de markt in Noordwest-Europa. Al in de jaren '60 werden wijngaarden met 'internationale' druivensoorten aangeplant. Het succes van de Bulgaarse wijnen nieuwe stijl is echter van voorbijgaande aard gebleken.

Klimaat & bodem

Voor het merendeel hebben de Bulgaarse wijngebieden een continentaal klimaat met warme zomers en een vrij strenge winter. Het klimaat in Bulgarije wordt sterk beïnvloed door de Zwarte Zee en het Balkangebergte. In Noord-Bulgarije heerst een uitgesproken landklimaat, met hete zomers en strenge winters. Aan de zuidzijde van het Balkangebergte, dat een duidelijke klimaatscheiding vormt, heerst een zachter klimaat en vertoont het klimaat dichter bij Griekenland steeds meer mediterrane trekjes. De winters zijn koud met gemiddelde dagtemperaturen van -2°C in het noorden tot +2°C in het zuiden.

In de zomer loopt de temperatuur op tot gemiddeld 23°C in het noorden en 35°C in het zuiden. De gemiddelde temperatuur van april tot september is 23°C. Langs de Zwarte Zeekust lopen de temperaturen in de maanden juli en augustus tegen de 30°C. Gelukkig zorgt de zeewind dan voor wat verkoeling en worden de nachten geregeld door een onweer opgefrist. De meeste neerslag valt aan het begin van de zomer. De neerslag bedraagt gemiddeld 600 mm per jaar, in de bergen 1000 mm per jaar, vaak in de vorm van sneeuw.

Vijf zones

Wijngaarden liggen verspreid over heel het land, met uitzondering van het bergachtige midden.Voor het merendeel hebben de Bulgaarse wijngebieden een continentaal klimaat met warme zomers en een vrij strenge winter. Alleen langs de Zwarte Zee is het klimaat meer mediterraan van karakter. Er zijn in totaal vijf regio's: het Noorden, langs de Donau, produceert zowel wit als rood, o.a. in Suhindol. Het Oosten met de matigende klimatologische invloed van de Zwarte Zee brengt hoofdzakelijk witte wijnen voort. De Sub-Balkan, met o.a. Sliven is een heuvelachtig gebied aan de voet van het Balkan gebergte. Het Zuiden is de belangrijkste regio van Bulgarije en produceert goede rode wijnen (o.a. Merlot) in Haslovo, Stambolovo en Assenovgrad. Het Zuidwesten tenslotte is het gebiedje rond Melnik, tegen de grens met Griekenland en Macedonië. Binnen deze vijf regio's liggen 28 herkomstgebieden voor kwaliteitswijn met de status van controliran region.

Druiven

Bulgarije produceert iets meer witte dan rode wijnen, hoofdzakelijk cépagewijnen. Het heeft een gevarieerde aanplant met zowel regionale als internationale druivenrassen. Tot de tweede categorie behoren o.a. cabernet sauvignon, merlot en pinot noir. Regionale rassen met een meer Bulgaarse smaak zijn o.a. mavrud, melnik en gamza (alias kadarka in Hongarije). Bij de witte bestaat een vergelijkbare tweedeling. Internationale witte druiven zijn o.a. chardonnay, riesling, sauvignon blanc en gewürztraminer. Echt Bulgaarse witte rassen zijn dimiat en misket. Verder aangeplant zijn onder meer rkatsiteli, fetiaska (= feteasca in buurland Roemenië), aligoté, ugni blanc, welschriesling en muskat ottonel.



Brestovitsa Erigone 2006

Mavrud (lokale druivensoort)
13 % alcohol
Regio : Zuid- Bulgarije

Gerijpt gedurende 10 – 12 jaar op eiken vaten.

Zeer intense neus van fruit, kersen, bosbessen,….

Mooie aangename drinkwijn, elegant.

Eerste indruk zeer positief; is echter een wijn die na een korte periode in het glas terugvalt, zowel in smaak als in neus. Leuke, lekkere wijn voor bvb BBQ

Richtprijs : € 6 – 7



Logodaj Nobile 2006

Melnik (lokale druif)
13.5 % alcohol
regio : zuid-west Bulgarije Strouma Valley

Fermentatie in inox vaten, nadien 12 maand op Franse en Bulgaarse eik gerijpt

In eerste instantie zeer gesloten, na walsen komt de wijn tot volle ontplooiing : fantastische neus (vanilla, chocolade, kruiden, tabak,..)
Zachte tannines, mooie structuur , lange afdronk
Bewaarpotentiëel groot
Driesterrenwijn die niet alles onmiddellijk prijsgeeft.

Richtprijs : € 8 – 9



Logodaj Nobile 2006

Rubin (lokale druif)
13.5 % alcohol
regio : zuid-west Bulgarije Strouma Valley

Fermentatie in inox vaten, nadien 12 maand op Franse en Bulgaarse eik gerijpt, en nadien nog 6 maand op fles

Komt sneller open dan zijn voorganger, en heeft een explosieve neus : rozijnen, vanille, chocolade
Zachte aromas, al meer op dronk (bruinere rand van de wijn) dan de vorige, langere afdronk
Bewaarpotentiëel iets minder groot

Richtprijs : € 8 – 9



Yamantiev Reserve 2004

Cabernet Sauvignon 100%
13% alcohol
Regio : zuid-oost Bulgarije, Thracia

Gerijpt gedurende 1 jaar in eiken vaten (50% nieuw) en dan verder 6 maanden in de fles.
20-25 jaar oude wijnstokken geven een impressionante Cabernet.
Zwart fruit, kruiden en geroosterd hout.

Mist een beetje de ultime kracht van een cabarnet, desalnietemin mooie wijn. Mooie neus.

Richtprijs : € 11- 12



Terra Tangra Grand Reserva 2005

Cabernet Sauvignon 100 %
14 % alcohol
Regio : zuid-oost Bulgarije, Thracia

Gerijpt gedurende 16 maanden op Frans eiken vaten, niet gefilterd.
Nadien op de fles nog 3 maanden gerijpt.
Enorm bewaarpotentiëel

Aroma van kersen, bosbessen, cassis, wilde kruiden, truffels.

Absolute topper van de avond : elegante wijn die naast de groten der aarde kan staan.
Perfect gemaakt, en op dit moment nog misschien te jong.
Wint diverse prijzen op de internationale wijnconcours

Richtprijs : € 15 – 16 Geen geld voor zo’n topper !!!