zondag 4 oktober 2009

Wijnavond 4 -Piemonte (Italië)














Organisator : Broeder Ronnie

Deze vierde wijnavond brengt ons naar Italië, meer bepaald Piemonte.  Piemonte, letterlijk vertaald ‘de voet van de berg’, ligt op de kruising van twee grote EU-landen, en in het noordoosten het neutrale Zwitserland. Die kruising wordt gevormd door een gigantische muur, de Alpen.  Zij reiken in het Zuiden de hand naar de Apennijnen.

Langhe Favorita 2008

De favorita is de enige lokale witte druif uit de Langhe.  Het is een aromatische druif die medium-body wijnen voortbrengt.

Azienda Agricola Pelissero Treiso

Het motto van het domein, "coltivare sogni, vendemmiare passioni" (dromen cultiveren, passies oogsten) zegt veel over de bezieling van de familie Pelissero.

Helder strogeel.  Lichte mineraliteit in de neus, naast rijp fruit –ananas, peren.  Warme mond met een mollige aanzet, mooie zuren en een licht bittertje in de afdronk.  Zeer verfrissend.
13°
Score: 13.5
5 euro op domein
http://www.pelissero.com/
20 Hectare wijngaard
80.000 tot 100.000 flessen per jaar


Roero Arneis Capural 2008

Arneis is een vrij koppige druif, met een lage aciditeit.  Arneis levert vandaag  een karaktervolle witte wijn, met een breed aromapalet.

Azienda Agricola Montaribaldi
Barbaresco

Intens goudgeel, helder, schitterende spiegel, mooi tranend.  Neus van ananas, witte perzik, zoete specerijen en boter.  Mollige aanzet en discrete zuren.  Bittertje in de finale.  Lange afdronk en mooie herinnering.
13.5°
Score 14.5
6 euro op domein
www.langhe.net/montaribaldi
21 hectare wijngaard
productie: 80.000 flessen per jaar


Barbera D’ Asti Varmat 2005

De Barbera is vooral gekend voor haar fruitigheid, lage tannine gehalte mooie aciditeit
en diepe kleur.  Je kan haar omschrijven als de merlot van Italie.

Azienda Agricola La Morandina
Castiglione Tinella

Afkomstig van een wijngaard op zanderige bodem met zeer oude stokken, zelfs nog van voor de phylloxera, dus 100 a 120 jaar oud.  Deze wijn rijpt op barriques, waarvan 20 % nieuw en de rest 1 tot 4 jaar oud. Intens donkerrood met paarse schijn.  Mooie spiegel, sterk tranend.  Bij de aanzet een gesloten neus, daarna kruidig, warm, zuiders, zwart fruit wat vanille en gebrand.  Afgerond in de mond, met een mooi evenwicht en zachte tannine; een mooie wijn.
14.5° a 15°
Score 15

16 euro bij Cavatappi
http://www.lamorandina.com/
30 hectare wijngaard
De familie Morando is al meer dan 300 jaar actief in de wijnbouw.


Barbera D’Alba Giada 2005

Azienda Agricola Andrea Oberto La Morra
La Morra is een van de dorpen in het Barolo gebied met een rijke bodem van klei (15%), zand (30%) en kalksteen(50%).  Deze top-barbera van het domein is afkomstig van 68 jaar oude stokken.  Deze cuvée wordt sinds 1988 geproduceerd en rijpt 18 maanden op 100% nieuwe barriques.  Donker, bijna zwart kersenrood, met gekleurde tranen.  Intens en ondoorzichtig.  Warme en complexe neus met drop en vanille, rood-zwart fruit kersen en cassis met wat eucalyptus.  Zeer mondvullend, met veel fruit in de molligheid en zuren, naast fluwelige tannine.  Lange afdronk en zeer mooie herinnering.  Fijn en zeer krachtig.
14.5°
Score 16
20 euro bij Cavatappi
http://www.andreaoberto.com/
16 hectare wijngaard
Prijs-kwaliteit de mooiste wijn van de proefavond.


Barbera D’Asti Superiore Alfiera 2005

Azienda Marchesi Alfier
San Martino Alfieri

Het domein van 150 ha is zonder twijfel een der mooiste en meest spectaculaire van de gehele Langhe.  Er bestaan familie banden met onze koningin Paola.  De wijn is afkomstig van een wijngaard die in 1936 werd aangeplant.  De stokken produceren kleinere druiven, zodat de schil in verhouding meer tannine afgeeft.  De wijn rijpt 15 tot 17 maand op eik.  Ook de malolactische gisting gebeurt op vat.  50% van de vaten is nieuw, 50% is van 1 a 2 jaar.
Zeer intens gekleurd.  Fijne en elegante neus met ceder en zwart fruit.  Mooi evenwicht in de mond met het accent op de zuren en mooi sappig fruit.  Lange afdronk.  Alles zit juist bij deze wijn.
14°
Score 17
19.5 euro op domein
http://www.marchesialfieri.it/
25 hectare wijngaard
productie 100.000 flessen per jaar


Barolo Vigneto Rocche 2005

‘’Wijn van koningen en koning van de wijn’’, dat was reeds rond 1860 de bijnaam van de wijn die wij, gelukzakken, als laatste extra fles tot ons genomen hebben.

Azienda Agricola Andrea Oberto
La Morra

Deze wijngaard ligt in La Morra en is zuidzuidoost gericht.  De samenstelling van de bodem (15-20% klei, 30% zand en 50% kalksteen) zorgt voor elegante wijnen.  Er worden jaarlijks 4200 a 4500 van geproduceerd.  De wijn rijpt 6 maand op barrique en 20 maand op grote vaten.  Donker granaatrood, zeer helderen mooi tranend.zeer expressieve neus, met koffie, gebrand, zoet fruit.  Complexiteit in de mond, warme aanzet met daarna veel zuren en edele tannine.  Lange, warme afdronk.  Grote klasse.
14.5°
Score 17.5
36 euro bij Cavatappi
http://www.andreaoberto.com/

The word Nebbiolo is derived from the Piedmontese word nebbia, which means fog. During harvest time in late October, a very thick fog settles into the region where the Nebbiolo vineyards are located.