maandag 24 mei 2010

Wijnavond 10 - Chateau Ste Michelle (USA)



Organisator: Broeder Yves

Voor wijnavond tien wagen we de stap over de grote plas. We gaan op bezoek bij wijnhuis Chateau Ste Michelle (let op de schrijfwijze van chateau!). Chateau Ste Michelle (hierna afgekort als CSM) bevindt zich in het stadje Woodinville, Washington State (USA).  Woodinville ligt een twintigtal kilometer ten noordoosten van Seattle, op 47° noorderbreedte (dezelfde hoogte als de Bourgogne-streek). 

De wijngaarden van het wijnhuis zelf bevinden zich echter allemaal in het  zeer droge binnenland van Washington State, meer bepaald in de Columbia Valley (zie kaart).  De witte wijnen worden op het domein van CSM gevinifiëerd, de vinificatie van de rode wijnen gebeurt in de Columbia Valley zelf.



Het is het oudste wijnhuis in Washington State en werd in 1954 gesticht als ‘American Wine Company’, een fusie van de ‘National Wine Company’ (NAWICO) en ‘Pomerelle Wine Company’. Op het 35 hectare groot domein is een kasteel in Franse stijl opgericht.

CSM stond aan de basis van de doorbraak van de Washington State wijnen. Sinds het wijnhuis in 1988 door 'Wine Enthousiast Magazine' verkozen werd tot ‘Best Winery of the USA’ heeft het zich een vaste plaats toegeëigend in de schaarse elite van de wijnwereld. In 2004 won CSM voor de tweede keer deze prestigieuze award. Geen enkel Amerikaans wijnhuis deed dit ooit voor!!

De reputatie van CSM is gestoeld op een hele waaier wijnen; de meeste zijn ‘mono-varietals’ maar er zijn ook prachtige ‘Single Vineyards’. Naast de klassieke 'Columbia Valley'-appellaties bezit het wijnhuis vier ‘Single Vineyards’: Cold Creek, Canoe Ridge, Weinbau Estate en Indian Wells.

CSM is ook de grootste producent van Riesling-wijnen in de USA. Voor hun Eroica-Riesling b.v. heeft het een joint venture aangegaan met Dr. Ernst Loosen in Duitsland. Er wordt ook samengewerkt met het ‘Col Solare’-wijnhuis van de Italiaanse familie Antinori.

Opmerkelijk: op het domein bevindt zich een amphitheater waar tijdens de zomer concerten in open lucht gegeven worden. En het zijn niet zomaar de eerste de beste artiesten die er optreden…

Zo zullen tijdens de zomer van 2010 volgende artiesten de revue passeren:

-Crosby, Stills & Nash
-Steve Miller Band
-Jamie Cullum
-The B52’s & Blondie
-Chris Isaak
-Earth, Wind & Fire
-Crowded House

… om er maar enkele te noemen.

Voor meer info zie: http://www.ste-michelle.com/


Zomermuziekfestival op Chateau Ste Michelle


Hieronder een impressie van de vijf geproefde wijnen.


1. Domaine Ste Michelle 'Cuvée Brut',  jaar 2008, 12 %

Rick Casqueiro, de wijnmaker, beschouwt de Chardonnay-druiven uit zijn wijngaarden in de Columbia Valley als de beste van Washington State om mousserende wijn te maken. Hij doet dat volledig volgens het arbeidsintensieve Champagne-procédé.  Het resultaat van zijn inspanningen is jaar na jaar een schitterende ‘Blanc de Blancs'.

Uitzicht: een heldere mousserende wijn met een mooie schuimkraag en fijne vlug opstijgende belletjes.

In de neus nemen we vooral groene appel waar met een licht exotische toets.

In de mond: rond licht schuim op de tong, veel mooie frisse zuren met een terugkeer van diezelfde groene appel.

Eindindruk: heel verfrissend op een zomers terras.

Actuele prijs: € 12,25


2. 'Barrel Fermented' Chardonnay, jaar 2008, 13%

De druiven voor deze witte wijn worden pas laat in september geoogst om een optimale rijpheid en rijke aroma’s te verkrijgen. De volledige oogst werd gegist in Franse eiken vaatjes (sur lie).

Uitzicht: een heldere lichtgroene witte wijn met een zeer mooie schittering en mooie vettige tranen.

In de neus: appel, vanille, exotische toetsen, lychee, abrikoos en perzik

In de mond nemen we zachte aangename zuren waar die overheerst worden door de aanwezigheid van een mooie vettigheid.  De rondheid en molligheid van de wijn komen echter niet plomp over.  De smaak is vooral lactisch, nl. een botertoets.  Ook broodkruim en exotische toetsen die terugkeren via de neus. 

In de herinnering vooral botertoetsen en een mooie vettigheid die in de mond blijft kleven.

Mede door zijn lichtgroene schittering werd deze wijn unaniem als dé verrassing van de avond beschouwd.

-Blend: 100 % chardonnay
-Fermentatie: 100 % op vat (sur lie)
-Zuurtegraad: 0,57 g/100 ml
-pH: 3,37

Actuele prijs: € 12,25


3. Orphelin, jaar 2005, 14%

Het was altijd al een droom geweest van Bob Berteau (wijnmaker bij CSM) om een speciale wijn te maken in de stijl van de franse Rhône-wijnen. Zijn doel was een type Châteauneuf-du-Pape te maken met dezelfde kracht en uitstraling maar met meer schakering en finesse. Na jaren experimenteren onstond ‘Orphelin’.  De naam is niet toevallig gekozen want 'Orphelin' is een weeskindje  in het gamma van CSM; een echt buitenbeentje. Samengesteld uit niet minder dan 9 verschillende druivensoorten mogen we gerust spreken van een sterk staaltje van complexiteit!


De structuur van deze aparte rode wijn wordt bepaald door de 4 basisdruiven van de Rhône : Syrah, Mourvèdre, Cinsault en Grenache. Er werden nog kleine hoeveelheden bij geblend van 5 andere druivensoorten (zie verder) om de finesse en de complexiteit nog te vergroten.

Uitzicht: een donkerrode wijn, bijna ondoorzichtig met een lichtrode waterrand met mooie spiegel.

Bij de immobiele fase blijft de wijn redelijk gesloten in de neus.  Na het walsen nemen we echter een zeker kruidigheid waar; ook de geur van peper en rood fruit komen nu naar boven.  We ruiken ook de prominente aanwezigheid van kersen gevolgd door een houttoets.

In de mond worden we een warme gloed gewaar afkomstig van de alcohol.  Mooie zachte zuren die versmelten met de edele tannines.

Een lange herinnering die de zachtheid van de wijn benadrukt.

Past perfect bij rood vlees.

-Blend : 56 % Syrah, 15 % Mourvèdre, 10 % Cinsault, 8 % Grenache, 4 % Cabernet Sauvignon, 3 % Petit  Verdot, 2 % Touriga, 1 % Pinot Noir en 1 % Viognier
-Aging : 16 maanden in nieuwe Franse en Amerikaanse eiken vaatjes
-Zuurtegraad : 0,59 g/100ml
-pH : 3,79

Actuele prijs: € 15


4. 'Indian Wells' Merlot, jaar 1996, 13,5 %

De druiven van de Indian Wells 'single vineyard' zijn zuidelijk gericht en genieten volop van de namiddagzon (tijdens de zomer krijgt Washington State dagelijks twee uur meer zonneschijn dan California!).

Tijdens de jaren '90 van de twintigste eeuw beleefde de USA een ware merlot-hype.  Het was de toenmalige wijnmaker zijn doel om een merlot-wijn te maken in de stijl van de grote Franse pomerol-wijnen.

Uitzicht: intens donkerrode kleur met een waterrand die een licht geëvolueerde kleur vertoont.  Mooie spiegel.  Na het walsen verkrijgt men prachtige 'zuilen' op het glas.

Neus: rood fruit met een subtiele houttoets.

Mond: zachte aanzet van de zuren. Een ronde molligheid die geëvolueerd en zacht aanvoelt in de mond.

Deze wijn is al een beetje op leeftijd waardoor de intense fruittoetsen op hun retour zijn.

Mooie zachte wijn maar een niet zo lange herinnering.

Het ware interessante geweest om deze wijn enkele jaren na elkaar geproefd te hebben om te zien hoe de fruittoetsen evolueerden.

-Blend : 100 % Merlot van de Indian Wells vineyard
-Aging : 19 maand in 100 % nieuwe Franse eik

Actuele prijs: € 22,75


5. 'Indian Wells' Merlot, jaar 2003, 13,5 %

Deze wijn is eveneens afkomstig uit de 'Indian Wells' vineyard in Columbia Valley.  Deze keer geen monocépage maar een blend van 77 % merlot, 12 % cabernet sauvignon, 9 % syrah en 2 % sangiovese.  Deze wijn is meer gestoeld op de 'nieuwere' Amerikaanse traditie van wijnen die vooral gebaseerd zijn op fruittoetsen.

Uitzicht: intens donkerrode kleur met licht geëvolueerde waterrand.  Een heel mooie spiegel en na het walsen krijgt men op het glas prachtige 'zuilen als van een kathedraal'.

In de neus: vooral rood fruit (kers, aardbei) en een hint van confituur.  Ook gewaarwordingen van zwart fruit, cassis en pruimen.

In de mond: bij aanzet mooie in overvloed aanwezige zuren die niet agressief zijn.  Daaropvolgend veel mooie tannines die op het tandvlees droogtrekken.  Daarop volgt een smaakpersistentie van rood fruit (vooral kers) die ook via de neus terugkomt.  Op het eind een subtiel bittertje.  Een mooie frisse fruitige herinnering in de mond.

Een mooie wijn met een lange herinnering.

-Zuurtegraad : 0,56 g/100ml
-pH : 3,66

Actuele prijs: € 24,75



Wijngaard in het woestijnachtige binnenland van Washington State (Columbia Valley)