zondag 31 oktober 2010

Wijnavond 14 - Napa Valley (USA)


Organisator: Broeder Yves

Voor wijnavond 14 wagen we voor de tweede maal de oversteek over de Atlantische Oceaan.  We gaan opnieuw naar de westkust van de Verenigde Staten, meer bepaald naar Napa Valley in Californië.  Napa Valley wordt beschouwd als een top wijnregio binnen de USA en maakt ook deel uit van de 'Great Wine Capitals'.  Heel wat relevante informatie over de regio is terug te vinden in het extra document onder deze wijnavond. 

Degustatie van 5 wijnen

1/ "Irony" Chardonnay

Jaar: 2005
Flesinhoud: 75 cl
Alcohol: 14,5 %
Druif: 100 % Chardonnay
Zuurtegraad: 0,72 g/100 ml
pH: 3,56
Prijs: € 15

De Chardonnay-wijngaard ligt in het zuiden van Napa Valley en geniet van de invloed van de San Pablo Bay: warme zomerdagen, koele avonden met veel wind (dus afkoeling) en mistige ochtenden.  De wijngaard is klein en de wijnstokken zijn oud, waardoor de opbrengst laag is.
De wijn werd 100 % gegist in Franse eik.  Verdere opvoeding op eik werd tot 9 maand beperkt om het rijke fruit ten volle te laten ontplooien.

Onze beoordeling

Uitzicht: lichtgele doorzichtige wijn met een heldere waterrand.

Neus: toen de wijn koud geserveerd werd namen we aroma's waar van gebrande toetsen en een zekere rokerigheid.  Naarmate de wijn opgewarmd werd kregen we toch wel een een typische chardonnay-geur met een hint van zure appeltjes.

Mond: eerst geen botersmaak/vettigheid die zo typerend is voor de chardonnay.  Dit bleek echter omdat de wijn nog te koud was.  Nadat de wijn opgewarmd was kregen we toch een beetje vettigheid in de mond. 

Conclusie is dat deze wijn toch wat body mist.

Info over het wijnhuis

Zie website: http://www.ironywine.com/


2/ "Irony" Merlot

Jaar: 2004
Flesinhoud: 75 cl
Alcohol: 14,5 %
Druif: 100 % Merlot
Zuurtegraad: 0,71 g/100 ml
pH: 3,33
Prijs: € 15

Het merendeel van de druiven voor deze Merlot-wijn is afkomstig uit de Yountville-regio. Deze regio is één van de koelste gebieden in Napa Valley door de aanwezigheid van de San Pablo Bay.  Het koelere klimaat brengt druiven voort met een hoger tanninegehalte.
Klassieke fermentatie met een lagering van één jaar op Franse eik.

Onze beoordeling

Uitzicht: licht geëvolueerde donkerrode kleur met een heldere waterrand.

Neus: gewaarwordingen van houtskool.  Hints van donkerrood fruit met een toets van vanille.  Ook zeer alcoholrijk in de neus.

Mond: zacht in de mond.  In tegenstelling tot veel merlot-wijnen toch redelijk wat body.  Mist echter wat afdronk.


3/ Villa Mount Eden Grand Reserve ‘Antique Vines’ Zinfandel

Jaar: 2006
Flesinhoud: 75 cl
Alcohol: 14,5 %
Druif: 100 % Zinfandel
Zuurtegraad: 0,56 g/100 ml
pH: 3,67
Prijs: € 14,95

‘Antique Vines’ betekent dat de druivenstokken reeds héél lang aangeplant zijn.  De stokken gebruikt voor deze wijn zijn geplant tussen 1908 en 1968.
Deze wijn is een blend van druiven uit 2 wijngaarden: de ene in Atlas Peak in Napa Valley (38 %); de andere in Amador County in de Sierra Foothills (62 %).

Na fermentatie in inox cuves wordt de wijn gelijkmatig verdeeld over 3 jaar oude Franse en Amerikaanse eiken vaatjes.  De wijn krijgt een houtopvoeding van 20 maanden.  Daarna wordt de wijn opnieuw gemengd en gebotteld met een minimale filtratie om de integriteit van de 'Antique Vines' maximaal tot haar recht te laten komen.

Onze beoordeling

Uitzicht: kersenrode ondoorzichtige wijn met een zeer mooie spiegel.  Nog geen verkleuring van de wijn merkbaar.  Heeft niet zo veel tranen.

Neus: Heel veel kruidigheid: peper, kruidnagel...  Weinig gewaarwording van fruittoetsen.

Mond: heel aangename zuren vergezeld van afgeronde tannines die zeker niet hoekig zijn.  Een droge wijn die zeer evenwichtig is. 
Elegante afdronk.

Info over het wijnhuis

Zie website: http://www.villamteden.com/


4/ Cuvaison 'Carneros Estate' Pinot Noir

Jaar: 2007
Flesinhoud: 75 cl
Alcohol: 14 %
Druif: 100 % Pinot Noir
Zuurtegraad: 0,59 g/100 ml
pH: 3,8
Prijs: € 28,50

In minder goede wijnjaren wordt op domein Cuvaison geen wijn gemaakt.  De druiven worden dan gewoon verkocht aan de plaatstelijke handel. 

Dergelijke gestrengheid werd door de jaren heen beloond en Cuvaison staat heden ten dagen bekend voor zeer goede wijnen die met flesrust enkel maar beter worden.



De leeftijd van de wijnstokken varieert van 6 tot 17 jaar (gemiddeld 11 jaar).
Klassieke fermentatie in inox cuves gedurende een twintigtal dagen.  Daarna houtlagering gedurende 11 maand op kleine Franse eiken vaatjes, waarvan 40 % nieuwe eik.

Verdere evolutie (verbetering) van de wijn te verwachten tot 2020.

Onze beoordeling

Uitzicht: is redelijk donker voor een pinot noir wijn (die normaliter redelijk doorzichtig is).  Een dieprode kleur met een mooie spiegel.

Neus: een schitterende neus waarin we vooral kruidigheid waarnemen (o.a. een vleugje tijm).  Ook gewaarwordingen van leder.  Lichte hints van zwart fruit.

Mond: bij aanzet een zekere molligheid daarna gevolgd door frisse zuren.  Onbeschrijflijke harmonie in de mond. 

Kortom...een zalige wijn.

Info over het wijnhuis 

Zie website: http://www.cuvaison.com/


5/ Avalon "Special Red Reserve" Mendocino County

Jaar: 1996
Flesinhoud: 75 cl
Alcohol: 13,9 %
Druif: 50 % Cabernet Sauvignon, 50 % Petit Verdot
Zuurtegraad: 0,52 g/100 ml
pH: 3,89
Prijs: € 37,05

Deze wijn streeft naar perfectie door de zorgvuldige selectie van druiven uit de allerbeste micro-percelen van Avalon's oudste wijngaarden in Mendocino County.  Er worden ook druiven van het Avalon-domein in Napa Valley onder gemengd.

De druiven voor deze wijn worden 's morgens vroeg geplukt zodat ze koel aankomen in de fermentatieruimte.  Nadat de druiven heel zacht gekneusd worden gaan ze in inox cuves voor een fermentatie van een twintigtal dagen.  Verdere houtlagering op nieuwe Franse (Nevers) eiken vaten gedurende één jaar.

Deze wijn heeft een bewaarpotentieel van ten minste 20 jaar.

Onze beoordeling:

Uitzicht: geëvolueerde kleur.  Diepdonker kersenrood tot ondoorzichtig met een geëvolueerde rood-bruine rand.

Neus: Een zekere kruidigheid.  Vleugjes vanille.  Houtaroma's.  Apothekersgeur.

Mond: rijk en volvlezig van smaak.  Evenwichtig van structuur. 

Toch overheerste bij ons de indruk dat deze wijn wel es over zijn beste jaren heen zou kunnen zijn.

Info over het wijnhuis

Zie website: http://www.avalonwinery.com/trade_napa.htm

---------------------------------------------------------------------------------
Aangezien we 's anderendaags niet moesten werken werd besloten om deze Halloween-wijnavond af te sluiten met een fles Lapa Guardian Peak (zie wijnavond 5 - november 2009). 

Conclusie was dat deze Lapa toch wel nog wat jaren rust behoeft om volledig tot ontplooiing te komen.  Maar deze fles heeft ons desondanks toch gesmaakt...