zondag 31 oktober 2010

Wijnavond 14 - Extra info Napa Valley (USA)

Situering Napa Valley in California


Napa Valley AVA (American Viticultural Area)

Napa Valley AVA is een Amerikaans wijnbouwgebied, gevestigd in Napa County, Californië, USA. Haar geschiedenis gaat terug tot de negentiende eeuw.  Napa Valley wordt beschouwd als één van de top-wijngebieden in de Verenigde Staten en één van de slechts negen “Great Wine Capitals” (http://www.greatwinecapitals.com/).

In 1858 stichtte John Patchett de eerste commerciële wijngaard van Napa Valley en drie jaar later startte Charles Krug in St. Helena het eerste commerciële wijnhuis. De wijnbouw in Napa Valley kreeg in de late 19e en vroege 20e eeuw verscheidene tegenslagen te verwerken waaronder de gevreesde phylloxera, de instelling van de “Prohibition” (drooglegging) en de Grote Depressie (1929). De wijnindustrie in Napa Valley herstelde zich geleidelijk en wordt heden ten dage beschouwd als een regio waar superieure kwaliteitswijn gemaakt wordt die de vergelijking met wijnregio’s in de Oude Wereld gerust kan doorstaan.

Geografie

De combinatie van het mediterrane klimaat, de geografie en de geologie van de vallei zijn uitzonderlijk gunstig voor het cultiveren van kwaliteitsvolle wijnstokken. Het dal wordt geflankeerd door de Mayacamas Mountain Range in het westen en het noorden en aan de oostelijke zijde door de flanken van het Vaca-gebergte. Tussen deze bergketens komen er ook kleinere valleien voor. Vanaf het zuidelijke uiteinde stijgt de vallei geleidelijk op van de zeespiegel tot een hoogte van 110 m aan het noordelijke uiteinde in Calistoga (aan de voet van de Mount Saint Helena). De “Oakville” en “Rutherford” AVA’s liggen binnen een geografisch gebied dat bekend staat als de “Rutherford Bench”, in het centrum van de vallei. De bodem in het zuidelijke deel van de vallei bestaat voornamelijk uit sedimentaire resten die afgezet werden door de opkomende en zich terugtrekkende San Pablo Bay. De bodem aan het noordelijke uiteinde van het dal bevat een grote hoeveelheid vulkanische lava en as. In de buurt van Yountville (in het midden van de vallei) zijn er nog heel wat kleine heuvels die getuigen van een vulkanisch verleden.

Landschap in Yountville: getuige van een vulkanisch verleden


Klimaat

Als gevolg van verschillende weersomstandigheden en geografische invloeden bestaan er binnen het gebied verschillende microklimaten. Het open zuidelijke einde van het dal is koeler tijdens het groeiseizoen door de nabijheid van San Pablo Bay. Het beschutte, gesloten noordelijke uiteinde is vaak veel warmer. De oostelijke kant van de vallei heeft vaak meer droge winterse stormen terwijl er in de westelijke bergen en heuvels beduidend meer regen valt.

Geschiedenis

“The Early Years”

Vroege pionier George C. Yount plantte de eerste druiven in Napa Valley. In 1864 kreeg Yount zijn stiefkleinzoon Rutherford Thomas en zijn nieuwe bruid Elizabeth 4 vierkante kilometer grond als huwelijksgeschenk in een gebied dat nu bekend staat als Rutherford. Rutherford Thomas maakte een serieuze investering in de druiventeelt en de wijnbereiding van 1850 tot 1880 en vestigde zich als kweker en producent van hoogwaardige wijnen.

John Patchett richtte in 1858 de eerste commerciële wijngaard op en in 1861 werd door Charles Krug in St. Helena het eerste commerciële wijnhuis in Napa Valley gevestigd. In 1879 stichtte kapitein Gustave Niebaum “Inglenook Winery”, vlakbij het dorpje Rutherford. Dit was het eerste Bordeaux-stijl wijnhuis in de Verenigde Staten. “Inglenook Winery” won in 1889 verscheidene gouden medailles op de World's Fair te Parijs.

In 1868 kocht HW Crabb grond in de buurt van Oakville, dichtbij Napa River. Crabb vestigde een wijngaard annex wijnmakerij genaamd “To Kalon” en had tegen 1877 al 0,5 km2 beplant met wijnstokken. Hij produceerde jaarlijks 180.000 liter wijn. In een zoektocht om te vinden welke druivenrassen het best konden gedijen in dit gebied experimenteerde hij met niet liefst minder dan 400 (!) verschillende druivenrassen.

Tegen het einde van de negentiende eeuw waren er al meer dan honderdveertig wijnhuizen in de regio. Van deze oorspronkelijke wijnhuizen bestaan er heden ten dage nog verscheidene zoas b.v. Beaulieu, Beringer, Charles Krug, Chateau Montelena, Far Niente, Mayacamas, Markham Vineyards & Schramsberg Vineyards.

Phylloxera, Prohibition en de Grote Depressie

De wijnbouw in Napa Valley heeft met verschillende tegenslagen te kampen gehad in de late 19e en vroege 20e eeuw. De Phylloxera-wortelluis vernietigde veel van de wijngaarden in de ganse vallei. In 1920 werd de “Prohibition” (drooglegging) uitgevaardigd in het ganse land en vele wijnhuizen werden gesloten. Slechts enkele bleven open om miswijn te produceren. De “Grote Depressie” vertraagde de wijnindustrie verder. Al deze gebeurtenissen legden de groei van de wijnindustrie in Napa Valley voor lange tijd stil.

Moderne tijd

Andre Tchelistcheff (zie wijnavond 10, extra document Washington State) wordt algemeen beschouwd als grondlegger van de moderne wijnbouw in Californië. Wijnhuis Beaulieu nam in 1938 Tchelisticheff in dienst. Hij introduceerde diverse nieuwe technieken en procedures in de regio zoals rijping op Franse eiken vaten, koude gisting, wijngaard-vorstpreventie en malolactische gisting.

“Brother Timothy” die lid was van de Christian Brothers speelde ook een prominente rol in de oprichting van de moderne wijnindustrie in Napa Valley (die broeders toch...). Na een eerdere carrière als leraar natuurwetenschappen werd hij in 1935 overgeplaatst naar de kloosterorde van Mont La Salle op Mount Veeder in het Mayacamas-gebergte ten noordwesten van Napa. Hij werd er aangesteld als wijnchemicus voor de kloosterorde haar groeiende wijnactiviteit. De Christian Brothers hadden tijdens de Prohibition verder druiven verbouwd en miswijn gemaakt in Benicia, Californië. Toen de Prohibition echter opgeheven werd besloot de kloosterorde het accent te verleggen naar commerciële productie van wijn en brandy. De ex-leraar bleek een vlugge leerling en al vlug werd Christian Brothers één van de toonaangevende merken in de ontluikende wijnindustrie van de staat Californië. Het lachende gezicht van Brother Timothy in allerlei advertenties en promotiemateriaal werd één van de meest herkenbare beelden voor wijnconsumenten in het hele land.


Brother Timothy

Na de Tweede Wereldoorlog begon de wijnindustrie in Napa Valley opnieuw te bloeien.

In 1965 verbrak Napa Valley-icoon Robert Mondavi de banden met het Charles Krug-wijndomein om zijn eigen wijngoed op te richten in Oakville. Het was het eerste grootschalige nieuwe wijndomein sinds het opheffen van de “Prohibition” en omvatte het oorspronkelijke To Kalon wijngoed. Na de oprichting van het Mondavi-wijndomein groeide het aantal wijnhuizen in de vallei, alsook de reputatie van de regio.

Napa Valley als een top wijngebied

De regio kreeg in 1976 een enorme impuls door de Parijse Wijnproeverij waarbij een Napa Valley Chardonnay -en Cabernet Sauvignon bij een blindproeverij verscheidene beroemde Franse labels het nakijken gaven (!). De resultaten van deze proeven versterkten de bekendheid van de regio en haar vermogen om wijnen van wereldklasse te produceren.

In de vallei werd in 1983 een moderne uitbraak van phylloxera ontdekt op een wijngaard beplant met AXR1 onderstam. Veel telers grepen deze uitbraak aan als een opportuniteit om over te schakelen naar rassen die beter geschikt zouden zijn voor het klimaat en de bodem. Tegen de late jaren 1990 was bijna 75% van de getroffen wijngaarden opnieuw beplant met phylloxera-resistente onderstam. Momenteel kanaliseren de telers in de regio hun energie op de bestrijding van de “Homalodisca Vitripennis” (insect) die de "Ziekte van Pierce" overbrengt op de wijnstok.  Verdere informatie hierover zie: http://www.piercesdisease.org/.

Napa Valley bezit heden ten dage meer dan 450 wijnhuizen. Deze cultiveren een groot areaal aan druivenrassen zoals Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir, Merlot, Zinfandel en andere populaire variëteiten. Terwijl sommige wijnmakers wijnen produceren uit specifieke AVA's in de vallei, verkiest de meerderheid van de wijnmakers om hun wijnen te mengen met druiven die gekweekt zijn in de vallei zelf en druiven die gekweekt zijn op de omringende heuvels.

Schilderij van een wijngaard in Napa Valley (Connie Tom)


Wijntoerisme

Jaarlijks bezoeken zo’n 4,5 miljoen mensen Napa Valley waardoor het één van de meest toeristische bestemmingen van Californië is. Zo ook riep “TripAdvisor's Choice 2010 Travelers’ Awards” Napa Valley uit tot "The World's Best Wine and Food Destination”. Een heuse bekroning.

De verschillende sub-appelaties (AVA’s) van Napa Valley

• Atlas Peak AVA

• Calistoga AVA

• Chiles Valley AVA

• Diamond Mountain District AVA

• Howell Mountain AVA

• Los Carneros AVA

• Mt. Veeder AVA

• Oak Knoll District of Napa Valley AVA

• Oakville AVA

• Rutherford AVA

• Spring Mountain District AVA

• St. Helena AVA

• Stags Leap District AVA

• Wild Horse Valley AVA

• Yountville AVA

Kaart van Napa Valley AVA

Interessante links

Onderstaande websites bieden uitgebreide informatie over Napa Valley als wijnregio.