zondag 22 januari 2012

Wijnavond 25 : Champagne Veuve Fourny et fils

Organisator : broeder Filip



In Champagne zijn er meerdere gebieden waarvan de belangrijkste zijn :
- Montagne de Reims
- Vallei van de Marne
- Côte de Blancs
- de Aube
- Côte de Sézanne.
De eerste en derde regio zijn de betere met kalk als ondergrond.

De wijngaarden/dorpen (niet de wijnhuizen !) krijgen een classificatie:
Grand Cru (17 dorpen halen 100 %), Premier Cru (40 tal halen tussen 90 en 99%).
Van 89 tot 80 % worden geclassificeerd als second cru.
De wijnhuizen halen of kopen hun druiven van verschillende wijngaarden, volgens de door hen gekozen classificatie.

Het maken van Champagne :

Methode champenoise :
de meest gebruikte methode, ook in andere regio’s.
Persen van de druiven voor bekomen van de vin de cuvée (wordt voor de de beste champagne gebruikt) en een 2e persing (première taille) om de hoeveelheid sap te vergroten. Dan volgt de eerste gisting. Belangrijk is het mengen of assemblage : hier wordt het recept bepaald om verschillende wijnen met elkaar te mengen. Dit gaat de smaak en huisstijl bepalen. Er wordt een liqueur de tirage (mengsel van suiker, wijn en gist) toegevoegd om de 2e gisting te stimuleren. Deze gisting gebeurd in de fles en duurt eigenlijk maar een 3 maanden, maar vele champagne huizen laten de wijn veel langer rijpen. Tijdens deze gisting ontstaat er koolzuurgas in de fles. De flessen worden geleidelijk gekanteld (in pupitres) en het bezinksel (dode gistcellen) zet zich vast in de hals van de fles tegen de kroonkurk. De moer wordt verwijderd door de flessehals te bevriezen, de flessen worden geopend en de prop verwijderd zich onder druk. Nu wordt de liqueur d’expédition toegevoegd, een mengeling van wijn en suiker. Deze dosage bepaald of de wijn droog (brut) zal zijn of zoeter.

Charmatprocédé of cuve close :
wijn, suiker en gist worden in een grote kuip gebracht voor de 2e gisting. De wijn wordt gekoeld, gefilterd, onder druk in een andere kuip gebracht, gezoet met liqueur d’expédition en gebotteld.

Transfertmethode :
volgt de traditionele methode tot aan de verwijdering van de moer. De wijn wordt overgebracht in kuipen onder druk, gefilterd, en opnieuw gebotteld.
Gecarboniseerd :
er wordt kooldioxyde gepompt in de wijn, die onder druk wordt gebotteld.

Woordenschat in de Champagne :
0% dosage: enkel de natuurlijke suikers van de druiven
Extra brut : extra droge champagne, tot 6 gram suiker / liter
Brut : heel droog, tot 15 gram suiker /liter
Sec : halfdroog, tot 35 gram suiker /liter
Demi-sec : nogal zoet, tussen 35 en 50 gram suiker / liter

Doux : heel zoet
Rich : buitengewoon zoet
NM: négociant-manipulant. Deze handelaar of wijnhuis oogst of koopt druiven, most of
basiswijnen en verwerkt ze in zijn kelders tot champagne.
RM: récoltant-manipulant. Een wijnboer die van zijn eigen oogst in zijn eigen kelders champagne maakt.
RC: récoltant-coopérateur. Een wijnboer die lid is van een genootschap waarvan hij de wijn terugneemt om hem aan zijn eigen klanten te verkopen.
CM: coopérative de manipulation. Een genootschap van wijnboeren, dat van de druiven van zijn leden in eigen kelder champagne maakt en laat rijpen.
SR: société de récoltants. Een vereniging van onafhankelijke wijnboeren, die van de oogst van haar leden champagne maakt en bottelt.
ND: négociant distributeur. Een wijnhandelaar of handelsmaatschappij die gebottelde champagne koopt en van etiketten voorziet.
R: récoltant. Een wijnboer laat een négociant-manipulant in loondienst wijn van zijn druiven maken en krijgt de champagne gebotteld van hem terug.
MA: marque auxiliaire. Letterlijke vertaling uit het Frans is hulpmerk, dat staat voor handelsmerken die in opdracht van een wederverkoper gemaakt en van zijn etiket voorzien worden.

Champagne Veuve Fourny & Fils

Het wijndomein is gelegen in Vertus (gebied Côte de Blancs) en wordt geleid door Monique Fourny.
Ze is van Belgische afkomst en huwde een Fransman die een champagnedomein bezat maar vroegtijdig overleed. Haar ouders heetten Van Landeghem en waren landbouwers uit Kortrijk. Ze huwde een jonge Fransman die op de gronden van haar ouders kwam jagen. Hij was de zoon van champagneboeren en creëerde zijn eigen merk Veuve Fourny (omdat zijn moeder weduwe was geworden). Toen hij zelf overleed in 1980, zag Monique Fourny zich verplicht de leiding van het bedrijf over te nemen, haar twee zonen waren nog tieners.
Vandaag zitten ze mee in het bedrijf: Emmanuelle, 38, de oenoloog, en Charles, 39, verantwoordelijk voor de verkoop.
Veuve Fourny is bij ons weinig bekend, want er wordt uitsluitend rechtstreeks aan particulieren en restaurants verkocht. Toch vertegenwoordigt de export naar ons land 25 tot 30 procent van de productie. Veuve Fourny is geen groot domein : jaarlijks 160.000 flessen uit 16
hectare wijngaard, waarvan de helft in eigen bezit. Maar alle druiven zijn premier cru, afkomstig uit Vertus. En de aandacht voor kwaliteit is maniakaal.
Opvallend kenmerk, van basis- tot topcuvée: de dosage (de aanzoeting voor het kurken) gebeurt discreet. Dat wordt in Champagne helaas steeds zeldzamer. Het domein bezit een clos (wat zeldzaam is in de Champagne), en om die naam te verdienen moet de wijngaard omringd zijn door muren, waardoor er een micro-klimaat ontstaat.


1. Champagne Blanc de Blancs Brut Nature
Vertus Premier Cru
Druif : 100 % Chardonnay
Alcohol : 12 %

Deze Champagne Brut is een champagne zonder dosage en kreeg de bijnaam ‘La fraîcheur’

Onze beoordeling :
Kleur : fijne parels, niet uitbundig, heldere wijn, mooie spiegel
Neus : appels, fijne zuurtjes
Mond : moussevorming op de tong, zachte en toegankelijke wijn. De zeer
frisse zuurtjes zorgen voor een lekker aperitief


2. Champagne Grande Réserve Brut Vertus Premier Cru
Druif : assemblage van Pinot Noir en Chardonnay premier Cru Vertus, en een kleine toevoeging van Pinot Meunier.
Alcohol : 12 %
De druiven worden handgeplukt. De toegevoegde vins de réserve, die in kleine houten vaten wordt bewaard, zorgt voor de complexiteit van de cuvée.
Onze beoordeling :
Kleur : minder helder, lichtgele toon, zeer veel en grote pareling.
Neus : broodkruim, lychee, appels
Mond : tinteling op de tong, meer body, rijpere appeltjes, iets plomber dan de eerste wijn.



3. Champagne Rosé Brut Vertus Premier Cru
Druif : Pinot Noir + kleine toevoeging Chardonnay
Alcohol : 12 %

Gemaakt van handgeplukt Pinot Noir Vertus Premier Cru. Er is een manuele persing en een lange gisting. Om de subtiliteit van de Pinot Noir meer tot uiting te laten komen en een frisheid te behouden, wordt er een kleine toets chardonnay aan toegevoegd.

Onze beoordeling :
Kleur : mooie mousse, schittering, zeer fijne pareling
Neus : fruitigheid, zwart fruit, aardbeien
Mond : fris en fruitig, kriekjes, aangename pareling op de tong


4. Champagne Millésimé Blanc de Blancs Brut Vertus Premier Cru
Jaartal : 2006
Druif : Chardonnay
Alcohol : 12 %

Enkel in exceptionele jaren wordt een Millésimé gemaakt. Deze wijn komt van oude wijnstokken uit de clos en is een 100 % chardonnay. De druiven worden met de hand geplukt. Na minimaal 5 jaar te hebben gerijpt in de kelder, wordt de wijn in de handel gebracht.

Onze beoordeling :
Kleur : zeer fijn, maar geen uitbundige pareling. Mooie schittering, mooie spiegel
Neus : zeer rijke verfijnde neus
Mond : zeer zacht, smaakrijk, groene appeltjes

5. Champagne Douces vertus Sec Vertus Premier Cru
Druif : Chardonnay en Pinot Noir, kleine toets Pinot Meunier
Alcohol : 12 %

Een mix van Chardonnay et Pinot Noir, zorgt hier voor een
fruitige wijn, alhoewel men ook hier de dosage heel beperkt wist te houden.

Onze beoordeling :
Kleur : uitbundige fijne pareling, heldere wijn, mooie schittering
Neus : zachte neus, honing, gist, kaneel, appeltjes
Mond : frisse zuren, gecombineerd met een milde zoete toets. Wijn met body. Rijpe appel