Organisator
: Broeder Ronnie
Ligging
Langs de
Autoroute du Soleil tussen Lyon en Marseille rijdt u langs de Noordelijke Rhône,
die begint bij afslag Ampuis, vervolgens verder gaat langs de afslag
Tain-L’Hermitage en eindigt bij afslag Valence. Alle wijngebieden liggen aan de
westzijde van de Rhône, behalve Hermitage en Crozes Hermitage.
De bodem
De bodem
van de Noordelijke Rhône heeft een bijzondere samenstelling. Het zijn altijd
Terroirwijnen, wijnen waarbij de bodemsamenstelling, vooral graniet, een
belangrijke invloed op de uiteindelijke geur en smaak van de wijn heeft.
De
druivensoorten
Voor de
witte wijnen is in het noorden de Viognier de belangrijkste druif, terwijl iets
meer naar het zuiden de Marsanne en Roussanne. Voor de rode wijnen wordt alleen
de Syrah gebruikt.
De
Noordelijke Rhône telt 8 appellations:
Condrieu
Gelegen op
de rechter oever van de Rhône, er wordt uitsluitend Viognier verbouwd. Steile,
graniethoudende hellingen maken mechanische bewerking onmogelijk. Condrieu is
een typische, delicate en meestal kostbare wijn met een boeket van viooltjes,
abrikozen of acacia. Bij voorkeur jong drinken.
Château-Grillet
Deze appellation
is het monopolie van het domein Château Grillet, dat iets meer dan 3 ha telt.
Deze wijn wordt beschouwd als een super Condrieu, gemaakt van viognier.
Saint-Péray
Hier word
enkel witte wijn geproduceerd. De meeste daarvan zijn sprankelend.
Deze schuimwijnen,
volgens methode Champanoise, bevatten veel body en behoren tot de betere in
zijn soort.
Côte-Rôtie
Bevindt
zich in het uiterste noorden van het wijngebied. Zeer steile granietgronden ,
vaak onderverdeeld (door muurtjes) in van elkaar afgescheiden terrassen. Er
worden uitstekende wijnen gemaakt die 5 tot 10 jaar rust verdienen en soms wel
20 tot 30 jaar oud kunnen worden. Syrah druif met toevoeging van maximaal 20 %
witte viognier om de wijn iets soepeler te maken.
Hermitage
Zowel
witte als rode wijnen. De wereldberoemde wijnen van de Hermitage-heuvel bij het
plaatsje Tain zijn zowel bijzonder als kostbaar met een enorm
rijpingspotentieel. De rode wijn is een zwarte, complexe wijn. De witte zijn
tevens heel vol in de mond en complex. De beroemdste rode hermitage is
ongetwijfeld “ La Chapelle” genoemd naar het kapelletje dat in de wijngaarden
staat.
Crozes-Hermitage
Omsluit de
hele wijngaard van de Hermitage en is ook acht keer zo groot. Iets minder
donkere wijnen en minder lang bewaarpotentieel dan Hermitage . In alle
opzichten het kleine broertje van Hermitage.
Saint Joseph
Zowel rode
als witte wijnen. In kwaliteit duidelijk boven Crozes-Hermitage maar toch een
goede prijs-kwaliteit verhouding.
Cornas
“Verbrande
aarde” in het Keltisch. Dat zegt genoeg over de zon en de toestand op de zeer
steile graniet terrassen. Enkel rode wijnen, krachtig maar in hun jeugd te
streng, met harde tannines. Gemaakt om te verouderen.
We drinken
vanavond wijnen uit 1 wijn domein en wat voor een domein.
Domaine
Guigal.
Het was Etienne Guigal die in 1946 in het pittoreske
Ampuis het fundament voor het huidige château creëerde. Op zeer jonge leeftijd
kreeg Marcel Guigal noodgedwongen de touwtjes in handen omdat zijn vader werd
getroffen door acute blindheid. In 1975 kregen Marcel en zijn vrouw Bernadette
een zoon genaamd Philippe die als 3e generatie vandaag de
dag verantwoordelijk is en de familietraditie voortzet. In 1995 werd het
fameuze château d’Ampuis aangekocht wat door haar rijke geschiedenis direct
word geassocieerd met de appellation Côte-Rôtie, één van de beste cru’s in de
Noordelijke Rhône. De wijnen worden door Guigal op klassieke wijze gemaakt
waarbij houten vaten een belangrijke rol spelen. Er is in 2003 een eigen
cooperage gerealiseerd waar iedere week zo’n 18 eikenhouten vaten op
traditionele wijze worden gemaakt om rond de 800 nieuwe vaten die ieder jaar
nodig zijn te kunnen realiseren. In totaal liggen er rond de 5000 vaten in de
kelders van Guigal. Volgens Jancis Robinson MW zijn de Guigals uit Ampuis “The
kings of the northern Rhône” en daar kunnen wij ons zeker in vinden.
Legende:
Het
kasteel van Ampuis is een schitterend mooi kasteel daterend uit de Renaissance
en gelegen te midden van de wijngaarden. Volgens een legende zou een edelman
lang, lang geleden deze hellingen per testament hebben nagelaten aan zijn twee
fraaie dochters. De een had blond en de ander bruin haar. Vandaar de benamingen
van Côte Brune en Côte Blonde. Waarschijnlijker is dat de naam is ontleend aan
de kleurverschillen van de grond van beide hellingen. Het huis Guigal is één
van de tophuizen in de Rhône die bekend staan om hun hoge kwaliteitswijnen die
men zeer vakkundig en met veel toewijding maakt.
Uittreksel Gids Parker:
'Hoe slaagt een man erin, de
grootste wijnbouwer op aarde, om jaar na jaar dergelijke wijnen te produceren?
Guigal houdt zich aan de eenvoudige regels, zoals nagenoeg alle grote
wijnboeren: laattijdige druivenoogst in al zijn wijngaarden en een laag
rendement. Mijner inzien is dit geen nieuwe vondst van Guigal, maar ondanks
zijn enorme imperium blijft het opmerkelijk dat hij zo fanatiek kwaliteit nastreeft.
De lofbetuigingen die hem te beurt vallen zetten hem aan om extra inspanningen
te leveren om te bewijzen dat de Côtes du Rhônewijnen in staat zijn om hoge
toppen te scheren.'
Degustatie :
1. Domaine Guigal : Crozes Hermitage 2007
Grondsoort: Kalkhoudende lemige klei, zand-grind
bodem.
Druif: 100% Syrah.
Leeftijd van de wijnstokken: 35 jaar.
Wijnmaken: Alcoholische gisting bij een
gecontroleerde temperatuur. Fermentatietijd 3 weken. 24 maanden in eiken vaten.
Opbrengsten 40 hl / ha.
Productie 260.000 flessen.
Onze smaakomschrijving
Uitzicht: Donker rood licht geëvolueerde rand
niet gekleurde tranen.
Neus: Putje, apotheker kastje, minder kruidig.
Mond: Niet uitgesproken syrah, heel lichte
wijn, wat tannine, een beetje pinot-noir smaak.
Prijs: 14 euro.
2.
Domaine Guigal : Saint Joseph wit 2009
Druif: 95% Marsanne en 5% Roussanne.
Leeftijd van de wijnstokken: Tussen 20 en 50
jaar.
Wijnmaken: alcoholische gisting bij een
gecontroleerde temperatuur rond de 18
°C. Deels in roestvrij stalen vaten en
deels in eiken vaten. (1/4 nieuwe eik)
Opbrengsten: 30 hl / ha.
Productie: Ongeveer 20.000 flessen.
Onze smaakomschrijving
Uitzicht: Zeer doorzichtig, lichtgeel
gekleurd, met trage tranen.
Neus: Hout toets, bloemen, floraal, geen
sterke neus.
Mond: Heel sappig en mond vullend, frisse
wijn. Een dorstlesser met mooie intense
herinnering.
Prijs: 17 euro
3. Domaine Guigal : Condrieu 2009
Grondsoort: Graniet. Traditionele
cultuur van steile hellingen op terrassen.
Druif: 100%
Viognier.
Leeftijd van de
wijnstokken: 25 jaar.
Wijnmaken: 1/3
nieuwe eik, 2/3 roestvrij stalen vaten. Alcoholische gisting bij lage temperaturen
in nieuwe eik (1/3) en in roestvrijstalen tanks (2/3).Malolactische gisting
100%. 8 Maanden in eiken vaten.
Opbrengsten: 40 hl
/ ha.
Productie: 110.000
flessen.
Onze
smaakomschrijving
Uitzicht: Licht geel gekleurd, heldere rand,
heel doorzichtig.
Neus: Exotisch fruit, lychee, perzik, floraal,
bloemen met vanille.
Mond: Elegant, fris en sappig, bittertje op
het einde, mooie harmonie.
Prijs: 29 euro
4. Domaine Guigal : Saint Joseph 2007
Grondsoort: Kalksteen
bodems zand grind.
Druif: 100% Syrah.
Leeftijd van de
wijnstokken: Tussen 20 en 50 jaar.
Wijnmaken: Alcoholische
gisting in roestvrij staal bij hoge temperaturen. Rijping in eiken vaten van
tweede rotatie voor ongeveer 28 maanden.
Opbrengsten: 35Hl /
ha.
Productie: 110.000
flessen.
Onze smaakomschrijving
Uitzicht: Kers rood, geëvolueerde rand, licht
doorzichtige dikke tranen.
Neus: Een mooie kruidigheid, peper. Zwart
fruit, blauwe bessen, braambessen.
Mond: Droge aanzet, daarna fijne edele zuren,
op het einde een bittertje. Weinig fruit maar heel sappig.
Prijs: 18,50 euro
5. Domaine Guigal : Côte-Rôtie 2007 “Brune et Blonde”
Grondsoort: Steile terrassen percelen. Côte Blonde: gemalen kalksteen, Côte Brune: bodem rijk aan ijzer oxiden.
Druif: 96% Syrah 4%
Viognier.
Leeftijd van de
wijnstokken: 35 jaar.
Wijnmaken: Gesloten
roestvrij stalen tanks. Automatische pigeage (doorprikken van de most) en temperatuur gecontroleerde
alcoholische gisting. Fermentatietijd 3 weken. 36 maanden in eiken
vaten. 40% nieuw hout.
Opbrengsten: 37 hl
/ ha.
Productie: 210.000
flessen.
Onze smaakomschrijving
Uitzicht: Kersrood, met licht geëvolueerde
rand. Mooie spiegel. Trage kleurloze tranen.
Neus: Heel kruidig, peper. Zwart fruit,
bramen. Hout, vanille toetsen.
Mond: Droge aanzet, daarna sappig en een
bittertje. Mooie fluwelige Tannine.
Overheersende zuurtjes. Een mooie herinnering,
veel body.
Prijs: 39,50 euro