zondag 1 april 2012

Wijnavond 27 : Noordelijke Rhone


Organisator : Broeder Ronnie

 

Ligging

Langs de Autoroute du Soleil tussen Lyon en Marseille rijdt u langs de Noordelijke Rhône, die begint bij afslag Ampuis, vervolgens verder gaat langs de afslag Tain-L’Hermitage en eindigt bij afslag Valence. Alle wijngebieden liggen aan de westzijde van de Rhône, behalve Hermitage en Crozes Hermitage.

De bodem

De bodem van de Noordelijke Rhône heeft een bijzondere samenstelling. Het zijn altijd Terroirwijnen, wijnen waarbij de bodemsamenstelling, vooral graniet, een belangrijke invloed op de uiteindelijke geur en smaak van de wijn heeft.

De druivensoorten

Voor de witte wijnen is in het noorden de Viognier de belangrijkste druif, terwijl iets meer naar het zuiden de Marsanne en Roussanne. Voor de rode wijnen wordt alleen de Syrah gebruikt.

De Noordelijke Rhône telt 8 appellations:

Condrieu


Gelegen op de rechter oever van de Rhône, er wordt uitsluitend Viognier verbouwd. Steile, graniethoudende hellingen maken mechanische bewerking onmogelijk. Condrieu is een typische, delicate en meestal kostbare wijn met een boeket van viooltjes, abrikozen of acacia. Bij voorkeur jong drinken.

Château-Grillet


Deze appellation is het monopolie van het domein Château Grillet, dat iets meer dan 3 ha telt. Deze wijn wordt beschouwd als een super Condrieu, gemaakt van viognier.

Saint-Péray


Hier word enkel witte wijn geproduceerd. De meeste daarvan zijn sprankelend.
Deze schuimwijnen, volgens methode Champanoise, bevatten veel body en behoren tot de betere in zijn soort.

Côte-Rôtie


Bevindt zich in het uiterste noorden van het wijngebied. Zeer steile granietgronden , vaak onderverdeeld (door muurtjes) in van elkaar afgescheiden terrassen. Er worden uitstekende wijnen gemaakt die 5 tot 10 jaar rust verdienen en soms wel 20 tot 30 jaar oud kunnen worden. Syrah druif met toevoeging van maximaal 20 % witte viognier om de wijn iets soepeler te maken.

Hermitage


Zowel witte als rode wijnen. De wereldberoemde wijnen van de Hermitage-heuvel bij het plaatsje Tain zijn zowel bijzonder als kostbaar met een enorm rijpingspotentieel. De rode wijn is een zwarte, complexe wijn. De witte zijn tevens heel vol in de mond en complex. De beroemdste rode hermitage is ongetwijfeld “ La Chapelle” genoemd naar het kapelletje dat in de wijngaarden staat.

Crozes-Hermitage


Omsluit de hele wijngaard van de Hermitage en is ook acht keer zo groot. Iets minder donkere wijnen en minder lang bewaarpotentieel dan Hermitage . In alle opzichten het kleine broertje van Hermitage.

Saint Joseph


Zowel rode als witte wijnen. In kwaliteit duidelijk boven Crozes-Hermitage maar toch een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Cornas


“Verbrande aarde” in het Keltisch. Dat zegt genoeg over de zon en de toestand op de zeer steile graniet terrassen. Enkel rode wijnen, krachtig maar in hun jeugd te streng, met harde tannines. Gemaakt om te verouderen.

 
We drinken vanavond wijnen uit 1 wijn domein en wat voor een domein.
 
Domaine Guigal.  

Het was Etienne Guigal die in 1946 in het pittoreske Ampuis het fundament voor het huidige château creëerde. Op zeer jonge leeftijd kreeg Marcel Guigal noodgedwongen de touwtjes in handen omdat zijn vader werd getroffen door acute blindheid. In 1975 kregen Marcel en zijn vrouw Bernadette een zoon genaamd Philippe die  als 3e generatie vandaag de dag verantwoordelijk is en de familietraditie voortzet. In 1995 werd het fameuze château d’Ampuis aangekocht wat door haar rijke geschiedenis direct word geassocieerd met de appellation Côte-Rôtie, één van de beste cru’s in de Noordelijke Rhône. De wijnen worden door Guigal op klassieke wijze gemaakt waarbij houten vaten een belangrijke rol spelen. Er is in 2003 een eigen cooperage gerealiseerd waar iedere week zo’n 18 eikenhouten vaten op traditionele wijze worden gemaakt om rond de 800 nieuwe vaten die ieder jaar nodig zijn te kunnen realiseren. In totaal liggen er rond de 5000 vaten in de kelders van Guigal. Volgens Jancis Robinson MW zijn de Guigals uit Ampuis “The kings of the northern Rhône” en daar kunnen wij ons zeker in vinden.

Legende:

Het kasteel van Ampuis is een schitterend mooi kasteel daterend uit de Renaissance en gelegen te midden van de wijngaarden. Volgens een legende zou een edelman lang, lang geleden deze hellingen per testament hebben nagelaten aan zijn twee fraaie dochters. De een had blond en de ander bruin haar. Vandaar de benamingen van Côte Brune en Côte Blonde. Waarschijnlijker is dat de naam is ontleend aan de kleurverschillen van de grond van beide hellingen. Het huis Guigal is één van de tophuizen in de Rhône die bekend staan om hun hoge kwaliteitswijnen die men zeer vakkundig en met veel toewijding maakt. 

Uittreksel Gids Parker:


 'Hoe slaagt een man erin, de grootste wijnbouwer op aarde, om jaar na jaar dergelijke wijnen te produceren? Guigal houdt zich aan de eenvoudige regels, zoals nagenoeg alle grote wijnboeren: laattijdige druivenoogst in al zijn wijngaarden en een laag rendement. Mijner inzien is dit geen nieuwe vondst van Guigal, maar ondanks zijn enorme imperium blijft het opmerkelijk dat hij zo fanatiek kwaliteit nastreeft. De lofbetuigingen die hem te beurt vallen zetten hem aan om extra inspanningen te leveren om te bewijzen dat de Côtes du Rhônewijnen in staat zijn om hoge toppen te scheren.'


Degustatie :

1. Domaine Guigal : Crozes Hermitage 2007

Grondsoort: Kalkhoudende lemige klei, zand-grind bodem.

Druif: 100% Syrah.

Leeftijd van de wijnstokken: 35 jaar.

Wijnmaken: Alcoholische gisting bij een gecontroleerde temperatuur. Fermentatietijd 3 weken.  24 maanden in eiken vaten.

Opbrengsten 40 hl / ha.

Productie 260.000 flessen.

 

Onze smaakomschrijving 

Uitzicht:  Donker rood licht geëvolueerde rand niet gekleurde tranen.

Neus:  Putje, apotheker kastje, minder kruidig.

Mond:  Niet uitgesproken syrah, heel lichte wijn, wat tannine, een beetje pinot-noir smaak.

Prijs:  14 euro.

 

2. Domaine Guigal : Saint Joseph wit 2009

 
Grondsoort: Kalkhoudende zand-stenen

Druif: 95% Marsanne en 5% Roussanne.

Leeftijd van de wijnstokken: Tussen 20 en 50 jaar. 

Wijnmaken: alcoholische gisting bij een gecontroleerde temperatuur rond de 18 °C.  Deels in roestvrij stalen vaten en deels in eiken vaten. (1/4 nieuwe eik)

Opbrengsten: 30 hl / ha.

Productie: Ongeveer 20.000 flessen.

 

Onze smaakomschrijving 

Uitzicht:  Zeer doorzichtig, lichtgeel gekleurd, met trage tranen.

Neus:  Hout toets, bloemen, floraal, geen sterke neus.

Mond:  Heel sappig en mond vullend, frisse wijn. Een dorstlesser met mooie intense herinnering. 

Prijs:  17 euro

 

3. Domaine Guigal : Condrieu 2009

Grondsoort: Graniet. Traditionele cultuur van steile hellingen op terrassen.

Druif: 100% Viognier.

Leeftijd van de wijnstokken: 25 jaar.

Wijnmaken: 1/3 nieuwe eik, 2/3 roestvrij stalen vaten. Alcoholische gisting bij lage temperaturen in nieuwe eik (1/3) en in roestvrijstalen tanks (2/3).Malolactische gisting 100%. 8 Maanden in eiken vaten.

Opbrengsten: 40 hl / ha.

Productie: 110.000 flessen.

 

Onze smaakomschrijving 

Uitzicht:  Licht geel gekleurd, heldere rand, heel doorzichtig.

Neus:  Exotisch fruit, lychee, perzik, floraal, bloemen met vanille.

Mond:  Elegant, fris en sappig, bittertje op het einde, mooie harmonie.

Prijs:  29 euro

 

4. Domaine Guigal : Saint Joseph  2007

Grondsoort: Kalksteen bodems zand grind.

Druif: 100% Syrah.

Leeftijd van de wijnstokken: Tussen 20 en 50 jaar. 

Wijnmaken: Alcoholische gisting in roestvrij staal bij hoge temperaturen. Rijping in eiken vaten van tweede rotatie voor ongeveer 28 maanden.

Opbrengsten: 35Hl / ha.

Productie: 110.000 flessen.

 

Onze smaakomschrijving 

Uitzicht:  Kers rood, geëvolueerde rand, licht doorzichtige dikke tranen.

Neus:  Een mooie kruidigheid, peper. Zwart fruit, blauwe bessen, braambessen.

Mond:  Droge aanzet, daarna fijne edele zuren, op het einde een bittertje. Weinig fruit maar heel sappig.

Prijs:  18,50 euro

 

5. Domaine Guigal : Côte-Rôtie 2007 “Brune et Blonde”

Grondsoort: Steile terrassen percelen. Côte Blonde: gemalen kalksteen, Côte Brune: bodem rijk aan ijzer oxiden.

Druif: 96% Syrah 4% Viognier.

Leeftijd van de wijnstokken: 35 jaar.

Wijnmaken: Gesloten roestvrij stalen tanks. Automatische pigeage (doorprikken  van de most) en temperatuur gecontroleerde alcoholische gisting. Fermentatietijd 3 weken. 36 maanden in eiken vaten. 40% nieuw hout.

Opbrengsten: 37 hl / ha.

Productie: 210.000 flessen.

 

Onze smaakomschrijving 

Uitzicht:  Kersrood, met licht geëvolueerde rand. Mooie spiegel. Trage kleurloze tranen.

Neus:  Heel kruidig, peper. Zwart fruit, bramen. Hout, vanille toetsen.

Mond:  Droge aanzet, daarna sappig en een bittertje. Mooie fluwelige Tannine.
Overheersende zuurtjes. Een mooie herinnering, veel body.

Prijs:  39,50 euro