zondag 8 juli 2012

Winavond 29 : Summer en Sumner wijnen

Zondag 8 juli 2012

Summer en Sumner wijnen

Organisator : Broeder Michel

Net voor de vakantie kiezen we voor een minder duidelijke titel. Naar aanleiding van het optreden op Werchter van Sting, proeven wij zijn 3 wijnen. We starten evenwel met 2 witte wijnen die ideaal zijn om in de zomer te drinken.

Summer wijnen

Witte Wijn
Wijnjaar : 2010/11
Land van herkomst: Oostenrijk
Streek: Wagram
Druivenras: Grüner Veltliner
9.90 Euro

Bezit: Met een visie waarin kwaliteit en plezier op onnavolgbare wijze samenkomen heeft de nog jonge Bernhard Ott al voor opzienbarende wijnen gezorgd. Zijn gedrevenheid en talent om met de Grüner Veltliner fantastische wijnen te maken, heeft inmiddels al voor veel internationale successen gezorgd. De wijnen van Ott bezitten een pure expressie van de Grüner Veltliner druif, die met name verkregen wordt door een beperkte productie, een zorgvuldige vinificatie en kerngezond materiaal.

Vinificatie: Een karakteristieke en zeer smakelijke Grüner Veltliner die gekenmerkt wordt door zijn verkwikkend, ontspannend en dorstlessend effect. Am Berg bestaat uit een selectie van de beste druiven uit de lager gelegen wijngaarden. Bernhard Ott plukt zijn druiven in 3 tijdsdelen; de druiven van Am Berg worden als eerste geplukt.

Kleur: Delicate, bleke kleur met een fijne witgouden glans en fonkeling.

Neus: De kenmerkende florale en licht vegetale expressie van de Grüner Veltliner: zeer kenmerkend. (bladwerk, vers gesneden gras/hooi, maar ook kruisbessen) en de minerale kruidigheid (vuursteen, witte peper) van de wijnen met bodeminvloed. Als altijd heerlijk verkwikkend.

Smaak: Fris vloeiende aanzet met een fijne koolzuurpresentie met een zeer direct en verfrissing brengend mondcontact. Smaakintensief, dorstlessend, eetlustopwekkend. Alcohol lijkt volledig afwezig, de balans is 100% in orde en de wijn verlaat de mond niet zonder een lang afscheid.


Serveertemperatuur: 10-12°

Menu suggestie: De ideale, multi-inzetbare lunch- terras en aperitiefwijn door de combinatie van lichte verteerbaarheid en smaakkracht. Combineren met rijke salades, heel zacht gerookte vis (forel, paling) en superieure, gedroogde ham.

Smaak: Droog Fris en Elegant
Land van herkomst: Oostenrijk
Streek: Wagram
Druivenras: Grüner Veltliner




Bernhard Ott

Weingut Bernhard Ott is sinds 1889 in het bezit van de familie Ott en sinds 1995 in handen van Bernhard Ott, de vierde generatie van de familie. Het wijnhuis heeft circa 16 hectare wijngaarden in Feuersbrunn die beplant zijn met onder andere de druivensoorten Grüner Veltliner en Sauvignon Blanc.

Bernhard Ott, ofwel mister Grüner Veltliner, blijft indruk maken met zijn superieure Veltliners. Eennmaal geproefd weet de liefhebber precies en op welk moment hij of zij hiernaar zal verlangen. Met het risico dat dit heel vaak het geval zal zijn!
Als een trouwe, makke hond die in een hoek ligt...zo omschreef Bernhard de status van de Gruner Veltliner toen hij in 1991 het bedrijf van zijn ouders overnam. Toch is hij er met verve in geslaagd om onverwacht succesvolle wijnen te maken van de Gruner Veltliner.

Bernhard vertelt ons waarom dit ras het zo goed doet:

Wat maakt een wijn verrukkelijk en karakteristiek? Dat zijn drie factoren: het bewaar- en ontwikkelingspotentieel, de culinaire inzetbaarheid en de herkenbaarheid van het ras in het glas. De Gruner Veltliner voldoet aan deze factoren; top Veltliners kunnen 50 jaar oud worden, het zijn geniale begeleiders van de meest veelzijdige gerechten. Bovendien is het ras onlosmakelijk verbonden met Feuersbrunn am Wagram. De wijnen van dit ras kunnen slank en elegant zijn, maar ook krachtig en zwaar. Geweldig om mee te werken!
Terroir
Oost-West terrassen 260-350 meter boven de zeespiegel.Koele ligging met als bodem tertiaire Loss met veel kiezel. De hoger gelegen wijngaarden grenzen aan de Gahler gneiss. gneis = rots.

De wijngaarden worden groen ingezaaid. Geen pesticiden of herbiciden. Als mest wordt er biologische runderkompost vermengd met druivenschillen en pitten, stro, vermalen wijnstoktakken en humus.
Werkwijze
Puur natuur: zijn filosofie lijkt simpel; zo natuurlijk mogelijke wijnen maken die zowel kracht als elegantie bieden waarin landschap, druif en klimaat echt tot uitdrukking komen. Men wil iets produceren dat uniek is en zo natuurlijk mogelijk zonder technische ingrepen. Ons micro-klimaat geeft ons daar alle ruimte voor, zonder dat we gebruik hoeven te maken van industriële middelen zoals pesticiden, herbiciden, fungiciden en kunstmest.

Ott kiest voor Bio-Dynamie: sinds twee jaar is Bernhard druk bezig met het gefaseerd invoeren van de biologisch-dynamische druivencultuur. Dit is de verst gaande benadering van ecologische wijnbouw. Krachten uit het heelal en het gebruiken van plantaardige en organische/animale oplossingen (van kwarts, brandnetels tot koeienmest) bieden ongekende mogelijkheden tot het realiseren van het ecologische ideaal dat tot voor kort door wetenschappers voor dwaas gehouden werd. Alles wordt door de tijd achterhaald: het grootste wijnwetenschappelijke instituut van de wereld heeft onlangs een afdeling ingesteld!

Bernhard zelf wilt er niet te moeilijk over doen: mijn wijnen moeten het bewijs zijn van deze ingrijpende werkwijze. Als mensen mij over vijf jaar vragen wat ik van bio-dynamie vind, dan hoop ik met trots te kunnen zeggen dat wij het voor 100% toepassen!
Wijnen
Am Berg: een karakteristieke en zeer smakelijke Grüner Veltliner die gekenmerkt wordt door zijn verkwikkend, ontspannend en dorstlessend effect. Am Berg bestaat uit een selectie van de beste druiven uit de lager gelegen wijngaarden. Bernhard Ott plukt zijn druiven in 3 tijdsdelen; de druiven van Am Berg worden als eerste geplukt.

Onze bevindingen

uitzicht : helder, doorzichtig, groene refexie
doorzichtige tranen
neus : mooie neus, niet overweldigend. Niet uitgesproken : citrus, zuren, watermeloen
mond : aarde toetsen, veel mineraliteit , droog, fris, niet complex
van aanzet tot afdronk : zeer droge wijn, lichte zuurtjes, droog trekken in de mond

mooie aperitief wijn, drinkt lekker soepel en smaakt naar meer







Prijs: € 12,50


Onze bevindingen



uitzicht : mooie schittering, doorzichtig,  heldere licht groene wijn met licht gele tinten
mooie traantjes

neus : prachtige neus,  overweldigende neus met florale toetsen: valt lichtjes weg, maar blijft indringend. Mooie toetsen van citroen en ananas.

mond : overheersende sterke frisse zuren bij aanzet die overgaan in een bittere toets, mooie afronding. Lichte molligheid. Redelijk lange afdronk.


Complexe wijn, een aanrader







Sumner wijnen (Sting)



De wijnen van Sting zijn :
- When We Dance – Chianti DOCG 2010 à €11.99
- Casino delle Vie – Toscana IGT 2009 à €19.99
- Sister Moon – Toscana IGT 2008 à €34.99

















Sting kocht al in 1997 dit Toscaanse domein, een mooie villa Il Palagio in de geburen van het dorpje Figline Valdarno. Een wijngaard die hij vijf jaar nadien gevoelig uitbreidde door het aanpalende landgoed van 182 hectare in te palmen en te transformeren tot een organisch landbouw- en wijnbedrijf.
Er werd al een tijdje wijn onder het label Tenuta il Palagio geproduceerd - naast olijfolie, honing én salami's van het lokaal unieke varkensras - , zij het vooral bestemd voor de familie en vrienden.
Dat Sting nu toch, zoals sommige van de andere muziekcoryfeeën, een deel van zijn jaarlijkse oogst gaat comemercialiseren, verwondert me eigenlijk, want nog maar 3 à 4 jaar geleden vertrouwde hij ons in een exclusief interview het volgende toe: "Ik weet wel dat collega's als Elton John of Cliff Richard hun wijn ook aanbieden zodat hun fans ze kunnen kopen, maar persoonlijk ik wil vooral wijn maken uit pure passie. Wine is fun just like music. Bovendien zie ik mijn wijndomein als een ontspanningsoord, een plek waar ik even kan tot rust komen (...) Laat mij dus maar in de eerste plaats beginnen om hier iets kwalitatiefs te produceren. En nogmaals, het is niet mijn bedoeling om er louter een winstgevend zaakje van te maken. De passie en het plezier zijn primordiaal. Eigenlijk is er tussen het maken van wijn en muziek weinig verschil. Beiden vragen inspiratie, creativiteit en geduld. Maar bovenal is het fun!"




De wijnen :

1 . Il Palagio - Chianti 'When We Dance' 2010

Sangiovese en Cannaiolo. Elegante chianti-stijl met mooie fruitigheid. Opgevoed op inox. Slechts 600 flessen beschikbaar voor België.



Onze bevindingen

super mooi etiket

uitzicht : kersen rood, licht doorzichtig
snelle doorzichtige tranen

neus : uit nodigende neus : pepers, houtneus ( zoet hout), kruidigheid

mond : weinig smaak, de verwachtingen die in de neus geschapen worden vinden we niet terug in de mond. De aanzet in de mond is goed, daarna verdwijnt de wijn.
licht storende aciditeit, oppervlakkige tafelwijn







2 . Casino delle Vie – IGT Toscana 2008

95% sangiovese, 5% cannaiolo en colorino. De wijn wordt deels opgevoed op gebruikte eiken vaten. Op het rugetiket lezen we: ‘Casino delle Vie is the name of a 19th century farmhouse on the Palagio estate and reminds us that when all is confusion and chaos (in het Italiaans noemen ze dat ‘casino’.br), when life feels turned upside down, a glass of fine wine can sometimes set the world to rights again. Bottoms up!’. Consumentenprijs: € 19.99 incl. btw.



Onze bevindingen


uitzicht : donker, kersen rood, niet doorzichtig

neus :  kruidigheid, peper ( prikkeling in de neus),veel beter dan de vorige wijn

mond : kruidigheid en molligheid in de mond, correcte wijn

bij aanzet fluweel zacht op de tong, zachte tannines met daarna aangename zuren, aangename aciditeit die een versmolten gevoel geven in de mond
De herinnering is aanwezig maar niet uitgesproken lang
De wijn glijdt over de tong ( zacht). Dit is zowel een positief als een negatief punt. In de herinnering blijf je een beetje op je honger zitten, de smaak is snel weg.

super zachte soepele wijn. Onbreekt een beetje body, waardoor hij niet blijft hangen. Goed gemaakte wijn met een beperking








3 . Sister Moon – IGT Toscana 2007

40% sangiovese, 30% cabernet sauvignon en 30% merlot. Opgevoed gedurende 18 maanden op nieuwe Franse eiken vaten. De naam van de wijn is geinspireerd op het liedje ‘Sister Moon’ waarin Sting refereert naar het eeuwenoude samenspel tussen mens, aarde, maan en natuur.


uitzicht : heldere mooie tranen ( licht gekleurd), kleur is  donkerder dan kersen rood ( franse kersen), niet doorzichtig
rand : licht helder, geen evolutie, mooie ondoorzichtige schittering

neus :  intense neus, veel kruiden, peper, houttoetsen, vanille, kruidnagel
zeer mooie neus, deze neus blijft hangen.

mond : fluweel zacht tannines in aanzet, die volledig afgerond zijn, weinig mogelijkheden tot verdere evolutie . De onderbouwde kracht van aciditeit en molligheid is onvoldoende aanwezig. Een mooie prachitige wijn, die een klein beetje body mist. Alcohol is aanwezig, zuren zijn onvoldoende aanwezig.
Afdronk is er, de herinnering is snel weg
Deze wijn is nu op dronk.