zondag 23 december 2012

Wijnavond 33 : Médoc, in medio aquae


Organisator Broeder Ronnie

In het midden van de wateren, nl. tussen de Gironde en de Atlantische Oceaan.
De Médoc is in het Zuiden afgebakend door de bossen van de Landes, in het westen door de oceaan en in het oosten door de Gironde ( de samenloop van de Garonne en de Dordogne).
In de zestiende eeuw komen de eerste wijndomeinen van formaat opzetten.
In de zeventiende eeuw investeren rijke families als Ségur en Pontac in het gebied, tegen 1750 is er al een heuse wijnindustrie.
 
AOC Médoc

Is onderverdeelt in Haut-Médoc ten zuiden en bas-Médoc de eigenlijke appellation Médoc ten noorden van het schiereiland.

Haut-Médoc

Hier bevinden zich de beste cru’s van de Bordeau streek.
Zes van de Haut-Médoc gemeenten mogen genieten van een gemeenteappellatie.

A.O.C. Listrac
A.O.C. Moulis
A.O.C. Saint-Estèphe
A.O.C. Saint-Julien
A.O.C. Pauillac
A.O.C. Margaux


Deze zes gemeentelijke appellations worden nader voorgesteld.

A.O.C. Listrac

1. Château Lestage 2008 Cru Bourgeois Supérieur
www.chateau-lestage.com


Dit Château dateert uit 1870 naar de plannen van architect Minveille, waarvan de architectuur typisch is voor het Napoleon III tijdperk, de wijngaard is 42 ha groot. De naam “Lestage” is de naam van de familie die het land bezat in de vijftiende eeuw. Het gebied is vooral ontwikkeld in de negentiende eeuw door de familie Saint Guirons die het eigendom behield tot 1925. Zij waren ook eigenaar van het Château Clarke, naast Lestage, en Château Grand Puy Lacoste, 5e Grand Cru Classe Pauillac. Vervolgens hebben meerdere gezinnen het château bewoont  tot de komst van onze grootvader, Marcel Chanfreau, die het landgoed verwierf in 1963. Zijn kleinkinderen staan nu aan het familie domein.

Druif: 56% Merlot
          40% Cabernet Sauvignon
          4% Petit Verdot

Terroir: Pyreneeën grind, kalksteen gesteente, klei en kalksteen.
Fermentatie: 20 tot 25 dagen.
12 maanden in eiken vaten, 1/3 nieuw.
Bottelen in het kasteel.
Productie: 190 000 flessen.
Alcohol: 13%

Prijs: 11.85 euro

Onze smaakomschrijving :
Uitzicht: Granaatrood, helder met kristallen in het glas na walsen heldere traantjes.(in de fles heel veel wijnkristal vorming).
Neus: Gesloten bij aanzet, daarna rood fruit.

Mond: Eerst mollig, pertinent aanwezige zuurtjes, scherpe, niet edele tannine. Op het einde een licht bittertje.

Herinnering: ongeveer 3 seconden.

A.O.C. Moulis

2. Château Granins Grand Poujeaux 2008 Cru Bourgeois
www.chateau-granins.fr


Château Granins Grand Poujeaux werkt familiaal. Werd opgericht door Edouard Batailley in 1930. Op dat moment heette het Château Peyrodon. Een uitbreiding kwam er in 1954 door de aankoop van wijngaarden van Château Granins de naam werd Granins Tour.
In 1983, verdeelde hij het pand tussen zijn twee kinderen. Een van hen, Andre Batailley creëerde vervolgens het label Granins GRAND POUJEAUX. Tien jaar later werken ze terug samen. Dit is nu de derde generatie, Marilyne en Pascal Bodin doen de ontwikkeling van Château Granins Grand Poujeaux, steeds met dezelfde passie.

Oppervlakte: 13 ha
8300 Druivenstokken per ha gemiddelde leeftijd 35 jaar

Druif: 45% Merlot
           45% Cabernet Sauvignon
           10% Petit Verdot

Vinificatie: Bij traditionele temperatuurregeling maceratie 2 tot 3 weken.
12 maanden in Franse eiken vaten, 30% nieuwe vaten.
Bottelen in het kasteel.
Alcohol: 13%

Prijs 13.50 euro
Onze smaakomschrijving :

Uitzicht: Donker rood maar toch doorzichtig, geen evolutie. Trage heldere tranen.
Neus: Lactische toets, geen uitbundige neus.

Mond: Frisse en sappige wijn, daarna zuren, op het einde een klein bittertje. Beperkte tannines die mooi zijn.
Herinnering: een 3 seconden.
 

A.O.C. Saint-Estèphe

3. Château Sérilhan 2009 Cru Bourgeois



Oppervlakte: 14 ha
8500 Druivenstokken per ha gemiddelde leeftijd 35 jaar.

Druif aanplant: 35% Merlot
                         57% Cabernet Sauvignon
                          8% Cabernet Franc

Grondsoort: Graves Gunz - Klei en kalksteen
Bijzondere landbouwmethoden in het gebied: gras, ploegen, uitdunnen, handmatig strippen
Opbrengst (hl / ha) Voor selectie: 56 hl / ha.
                                 Na selectie: 49 hl / ha.

Oogstdata: 28 september-14 oktober 2009
                  Handmatige oogst (%): 100
                 Sorteertafel Vauchet – Beguet

Type tanks: cement, staal, hout: 25 containers
Duur van de gisting: 28 dagen
Koude maceratie: 4 dagen op 10 graden
Bucher pneumatische pers
Élevage sur lies: ongeveer 4 maanden  
Bâtonnage: ongeveer 3 maanden
Houtrijping: Ja
Inclusief nieuwe vaten: 33% Looptijd: 16 maanden
Namen en% van elke tonnelier 2008:
       Taransaud 19%, Sylvain 15%, Demptos 9%, Bordeaux 7%  Remond 4%,
        St. Martin 5%,  Canton 22% ,  Vicard 26%

Samenstelling: 48% Cabernet Sauvignon
                        45% Merlot
                        7% Cabernet Franc

Alcohol: 13,5 °
Geschatte productie in deze  millésime: 7000 kisten  of 85.000 flessen
Technisch directeur: Frank Bernard (Ex. Pontet Canet en Lafon Rochet)
Oenoloog: Hubert de Bouard

Prijs 18.95 euro
Onze smaakomschrijving :

Uitzicht: Donkerrood met paarse nuance, met licht gekleurde tranen.
Neus: Eerst gesloten, daarna kruiden, peper. Vanille, hout toetsen. Rood fruit. Een alcohol toets is ook waar te nemen.

Mond: Sappig, Stevig en onderbouwt. Fijne zuren, Een mooi evenwicht tussen    zuren, tannine en molligheid.
Herinnering: een drie seconden.

A.O.C. Saint-Julien

4. Château Lalande 2010 Cru Bourgeois

Château Lalande is gelegen in de gemeente Saint-Julien-Beychevelle, langs "de weg van de wijnen" langs de monding van de Gironde. De Grands Crus Classés, Château Talbot en Château Lagrange zijn de directe buren.

Gebied: 31 ha
Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken: 30 jaar
Druivensoorten: 50% Cabernet Sauvignon - 47% Merlot - 3% Cabernet Franc
Bodem: Bodem van grind en zand
Traditionele  Oogst: mechanisch en handmatig
Vinificatie: Traditioneel in temperatuur gecontroleerde cement kuipen. Maceratie gedurende 21 dagen.
In eiken vaten gedurende 12 maanden, een derde nieuwe vaten.
Hun proefnotities: Mooie aanhoudende granaat kleur. Neus opent met noten van chocolade, houtachtige en fruitig. In de mond, de aanval is zacht en comfortabel. Het materiaal is fluweelzacht en glad.

Prijs 16.65 euro
Onze smaakomschrijving :

Uitzicht: Donker rood, gekleurde tranen.
Neus: Vegetaal, varens, onderbos. Rokerige aroma’s. Dierlijke toetsen, natte pels, noten.

Mond: Frisse aanzet, heel mollig, mooie zuurtjes. Smaken van hout, vanille. Fruit en edele tannine die terugkeren in de mond.
Herinnering: een vijf seconden.

Een mooie wijn die nog heel mooi kan evolueren, Fantastische prijs kwaliteit.   
 
A.O.C. Pauillac

5. Château Haut-Batailley 2008 Cinquième Grand Cru Classé
www.haut-batailley.fr


Château Haut-Batailley is een wijnmakerij in de Pauillac. De wijn die hier geproduceerd werd een deel van het onroerend goed dat werd aangemerkt als een van de achttien Cinquièmes Crus (Vijfde Crus) in de Bordeaux Wine Officiële classificatie van 1855 .
Historisch gezien was het landgoed deel van Château Batailley tot de aankoop door de broers François en Marcel Borie in 1932, en de verdeling in 1942 in twee woningen, met het oog op erfenis problemen te voorkomen. Het kleinere gedeelte (Château Haut-Batailley ) werd de eigendom van François Borie die zijn wijngaarden uitbreidde met grondaankopen van Château Duhart-Milon , hij runde ook Château Ducru-Beaucaillou .  Na zijn dood in 1953, werd het pand doorgegeven aan zijn dochter Françoise de Brest-Borie,  ze werd toegediend door haar broer en Ducru-Beaucaillou eigenaar Jean-Eugène Borie.

Het landgoed word nog steeds gerund door de Borie familie die ook eigenaar is van Château Ducru-Beaucaillou en Château Grand-Puy-Lacoste.
De wijngaard strekt zich uit over 22 hectare (54 acres) beplant met 65% Cabernet Sauvignon , 25% Merlot en 10% Cabernet Franc.

Van de Grand Vin Chateau Haut-Batailley is er een gemiddelde jaarlijkse productie van 10.000 kisten (900 hl), en van de tweede wijn Tour d'Aspic is er een jaarlijkse productie van 1.700 kisten (150 hl).
Prijs 28.25 euro

Onze smaakomschrijving :
Uitzicht: Kersrood met heldere tranen.

Neus: Onmiddellijk een heel mooie complexe neus, die heel uitnodigend is, animale toetsen, leder. Kruiden, fruit vooral rood fruit, gekookte aardbeien, lactische toetsen, alcohol is tevens ook aanwezig.
Mond: Veel fraîcheur, zachte aanzet, molligheid, Mooie zuren, fijne edele tannine. Fluweelzacht in de mond een ware genieter.

Herinnering: Een zes seconden.

A.O.C. Margaux

6. Château Du Tertre 2004 Cinquième Grand Cru Classé
www.chateaudutertre.fr


Chateau du Tertre ligt op een heuvel (tertre) aan de weg van  Bordeaux naar Paulliac. Het ligt bij het dorpje Arsac in een gebied waar vroeger de Dordogne doorheen stroomde. De Dordogne heeft hier vroeger flink wat kiezelstenen achtergelaten. Deze kiezels (de ‘Graves’) in de grond zijn een heel goede biotoop voor wijnstokken. Bij het Chateau du Tertre wordt een prachtige rode Margaux wijn gemaakt. Het landgoed stamt uit de 12e eeuw. Thomas de Montaigne, Pierre
Mitchell en Henri van Koenigswater  waren vroegere eigenaars.  Het is ondertussen volledig gerenoveerd. Het is een statige en vredige plek met een mooi aangelegde tuin waarin respect voor tradities en nieuwe technologieën perfect gecombineerd zijn. De eigenaar ( sinds 1997) van het kasteel is de Nederlander Eric Albada Jelgersma. Hij is tevens eigenaar van het naburige landgoed Chateau Giscours.

Château du Tertre: 80 ha waarvan 52 hectare wijngaard ongewijzigd gebleven sinds 1855.
Druivensoorten: 40% Cabernet Sauvignon,
                          35% Merlot,
                          25% Cabernet Franc en Petit Verdot

Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken: 35 jaar
Traditionele cultuur, éclaircissage (uitdunnen van de trossen in de zomer).                              
                                 effeuillage ( Vendanges en vert)

Oogsten: met de hand, in kleine kratten
Gerijpt in eiken vaten voor ongeveer 15 tot 18 maanden
Eigenaar: Eric Albada Jelgersma
Regisseur: Alexander Van Beek
Technisch Directeur: Frederic Ardouin
Oenoloog Raad: Jacques Boissenot

Gemiddeld rendement 42 hl / ha

Manuele oogst, selectieve sortering van de druiven.
Fermentatie temperatuur 25 a 30°C
houten vaten met temperatuurregeling.  
Cuvaison 2 a 3 weken.
Elevage 18 maand op Barriques, 50% neuves.
Soutirage om de 3 maand. (oversteken  naar een schoon vat met achterlating van het tijdens de gisting ontstane bezinksel.)
Collage: Albumine van ei.

Prijs 25 euro

Onze smaakomschrijving :

Uitzicht: Paars rood, helder. De rand licht geëvolueerd. Veel heldere traanen.
Neus: Rokerig, kruiden, hout, vanille, licht vegetaal. Dierlijke geuren, leder.

Mond: Fluweel zacht, elegant en edel. Frisse aanzet, veel molligheid, kruiden. Mooie tannines. Zuren die aanwezig zijn. Grote klasse.
Herinnering: Een zeven seconden.