zondag 27 januari 2013

Wijnavond 34 : Het noorden van Hongarije

Organisator : Broeder Filip



Net als in de omringende landen hebben de Romeinen de wijnbouw in het huidige Hongarije geïntroduceerd. De Hongaarse stammen die het gebied in de vijfde eeuw binnentrokken vanuit Centraal Azië hadden al ervaring met het maken van wijn en hebben zich er gevestigd omwille van de aanwezigheid van overvloedige wijngaarden. Het is geen toeval dat het Hongaars samen met het Grieks de enige Europese taal is waarin het woord voor wijn niet is afgeleid van het Latijn. Het Hongaarse woord ‘bor’ voor wijn is waarschijnlijk afgeleid van het Turks. Vermoedelijk hebben de Hongaren, voordat zij naar Europa trokken, het wijn maken geleerd van Turkse wijnboeren in het zuiden van de Kaukasus.

In de Middeleeuwen werd in het huidige Hongarije al op grote schaal wijn gemaakt. Kruisvaarders zouden hier op hun doortocht in de twaalfde eeuw grote hoeveelheden wijn gekregen hebben. 

Tijdens de Turkse bezetting (16e – 17e eeuw) vonden verschillende belangrijke ontwikkelingen plaats. De Turken dronken zelf weliswaar geen wijn maar ze realiseerden zich wel dat wijn een belangrijke inkomstenbron voor de regio was. Ze lieten de wijnbouw daarom ongestoord haar gang gaan. Vooral wijn uit Tokaj en Eger waren in deze periode internationaal zeer succesvol. Tokaj was zelfs de meest exclusieve en duurste wijn ter wereld.

Het was nog tijdens de Ottomaanse bezetting dat de Franse koning Louis XIV zijn favoriete zoete Tokaji wijn doopte tot "Vinum Regum, Rex Vinorum": “Wijn der Koningen, Koning der Wijnen”. De Hongaarse Tokaj  was een graag geziene gast op de tafels van de Europese vorstenhuizen.

In de achttiende en negentiende eeuw bereikte de wijnproductie in Hongarije een ongekende omvang. De wijnbouw was een smeermiddel in de Oostenrijk-Hongaarse samenwerking. In 1730 kreeg Tokaj als eerste wijnregio ter wereld een officiële classificatie. Aan het eind van de negentiende eeuw gingen veel van de oorspronkelijke wijnstokken verloren door ziekten.  Ze werden vervangen door andere, beter bestendige rassen als de Kékfrankos en Hárslevelu".

In twee wereldoorlogen in de twintigste eeuw raakte Hongarije twee derde van zijn grondgebied kwijt. Verscheidene oorspronkelijk Hongaarse wijngaarden liggen daardoor nu in Slowakije en Roemenië. Onder het communisme werd kwantiteit belangrijker dan kwaliteit en kreeg de Hongaarse wijn een slechte naam. Na 1989 zijn veel wijngaarden teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaren. Er is veel geïnvesteerd (oa vanuit andere grote Europese wijnlanden/-domeinen) en de productiemethoden zijn gemoderniseerd.

 

Hongarije heeft 22 wijnregio's, 44 druivenrassen en meer dan 50 wijnhuizen. Hongarije is bekend om zijn kwaliteitswijnen en produceert vier miljoen hectoliter per jaar, waarvan 30% rode en rosé wijnen 70% witte wijnen, die het bekendst zijn.

Na Duitsland, Frankrijk, Portugal en Spanje is Hongarije het vijfde wijnland van Europa. Het land voert twee derde van zijn productie uit en is daarmee de zesde grootste wijnexporteur ter wereld.

De wijnen dragen over het algemeen de naam van de stad of streek van herkomst, met daarachter de uitgang ( i ) : Wijn uit bijvoorbeeld Villany wordt dus Villanyi, Eger wordt Egri, Tokaj wordt Tokaji enz. Soms wordt de naam van de druivensoort toegevoegd.

De wijngaarden strekken zich uit over 135 000 ha en profiteren van vele uren zonneschijn en een vaak warm naseizoen. De wijngaarden zijn over vier streken verspreid en heeft 22 historische wijngebieden. Hongarije telt ruim twintig individuele herkomstgebieden die wettelijk als zodanig erkend zijn.

Voor deze proeverij beperken we ons tot 3 noordelijk gelegen wijngebieden : Sopron, Eger en Tokaj.

Sopron :

Het Hongaarse wijngebied Sopron ligt in het uiterste noordwesten van Hongarije tegen de Oostenrijkse grens en het wijngebied Burgenland. Aan hand van gevonden druivenzaadjes is de wijnhistorie terug te voeren tot de Romeinse tijd, toen de streek bekend was als Scabantia.
Het klimaat in Sopron is gemiddeld continentaal en gebalanceerd door het nabij gelegen Fertömeer (Neusiedlersee). Gemiddeld zijn de zomers koeler en winters warmer dan het landgemiddelde. De grond bestaat uit kalk met klei, loess en bosgrond.
Het gebied kenmerkt zich met name door de prachtige rode wijnen. De Soproni kékfrankos is veruit het populairste druivenras met zo`n 1100 ha beplant. Zweigelt volgt met 110 ha op grote afstand.

Eger :

De wijnregio Eger ligt in het noorden van Hongarije ten zuiden van het Bükk gebergte rondom de gelijknamige stad Eger op zo`n 140km van Budapest.
De lente komt laat en het groeiseizoen is nogal kort. De regio is met gemiddeld 10 graden één van de koudste in het land. De winters zijn streng en extreem koud. Het warme zomerklimaat garandeert een langzame en gelijkmatig rijping van de druiven, waardoor elegante, fruitige wijnen ontstaan die niet te zwaar zijn en goed oud kunnen worden.

Eger kent een grote variatie in bodemsoorten; van vulkanische onderbodem met een metersdikke laag loess tot bruine bosgrond vermengd met klei.

Zowel de rode als de witte druivenrassen zijn goed vertegenwoordigd in Eger. De regio kenmerkt zich door de enorme ontwikkelingen die er gaande zijn, alsmede de nieuwe aanplantingen door vooruitstrevende producenten. Momenteel groeien er in de wijnregio Eger 19 druivenrassen. Kékfrankos is één van de belangrijkste, gevolgd door kadarka, portugieser en zweigelt. De witte rassen zijn leányka, olaszrizling en muscat ottonel.

Tokaj :

De wijnregio Tokaj-Hegyalja ligt in het uiterste noordoosten van Hongarije tegen de grens met Slowakije. Het gebied heeft een droog, continentaal klimaat met warme en droge zomers en koude winters. De rivieren aan de zuidoostelijke zijde, de Tisza en Bodrog, zorgen voor ochtendmist, een ideale voorwaarde voor het ontstaan van botrytis, oftewel de nobele rot, de basis voor de dessertwijn Tokaj Aszú, waardoor de regio wereldberoemd is geworden. Naast Aszú produceert deze regio ook prachtige droge wijnen. Tokaj is sinds 2002 een Unesco World Heritage Site.

Degustatie :

1. Wijnhuis Hétszölö  : Hétszölö Tokaji Furmint Sec 2009

Het wijnhuis Hétszőlő in de Hongaarse wijnregio Tokaj heeft een enorm rijke geschiedenis, die terugvoert naar 1502, het moment dat de Hongaarse Garay familie 7 (Hongaars: zeven=hét en szőlő=druif) kleinere wijnplots van verschillende eigenaren samenvoegde. Door de eeuwen heen waren er diverse beroemde eigenaren, zoals Gaspar Karolyi, de priester die de bijbel in het Hongaars vertaald, Prins Rákóczi (1646-1711) en vervolgens de Habsburgers onder het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije. Kort na de val van de muur in 1991 nam de Franse verzekeraar Grands Millésimes de France het wijnhuis Hétszőlő, de Rákóczi kelders en het Rákóczi-Dessewffy kasteel in Tokaj over. In 2009 wisselde Hétszőlő wederom van eigenaar toen de familie Reybier instapte, tevens eigenaar van Châteaux Cos d``Estournel uit de Bordeaux, Frankrijk.

De wijngaarden zijn reeds in 1772 gekwalificeerd als Premier Cru, de eerste kwalificatie ter wereld. De 55 hectare wijngaard ligt tussen de Tisza en Bodrog rivieren en kan dus optimaal gebruik maken van de nobele rot omstandigheden. De belangrijkste druivenrassen zijn furmint, hárslevelű, sarga muskotaly (muscat lunel) en kővérszőlő. Het bijzondere aan de wijngaarden is dat de bodem voornamelijk uit loess bestaat. Hierdoor zijn de Hétszőlő wijnen frisser en fruitiger dan de meer mineraalrijke wijnen van andere Tokaji wijnen.

 

Jaar:  2009

Druif: Furmint

Kleur : wit

Alcohol: 14.5 %

Prijs: € 7.90







 
 

Onze beoordeling:

Oog:  heel helder, grijze reflectie, briljante wijn

Neus:  zeer intense neus, aardse geuren, grote mineraliteit, gras, kruidigheid, nootmuskaat

Mond : zeer fris in aanzet, mineraliteit, onderbouwd met zekere molligheid, trekt door (door aanwezigheid zuren), licht bittertoets. Hoge alcoholgehalte komt niet tot uiting in de mond.

Herinnering : door de intense aanwezigheid van zuren, is er een lange herinnering 3 à 4 sec.

Aparte mooie wijn, waar voor zijn geld.

2. Wijnhuis St. Andrea : St. Andrea Egri Napbor Cuvée 2011

Het wijnhuis St. Andrea startte officieel in 2002, nadat de wijnen reeds in 1999 de 1e prijs in de jaarlijkse wijncompetitie van Eger hadden gewonnen. György Lőrincz is samen met zijn vrouw Andrea eigenaar van zo`n 20 hectare wijngaard. De wijngaarden liggen allemaal rondom Eger. Belangrijkste blauwe druivenrassen zijn kadarka, zweigelt, kékfrankos, merlot, pinot noir, syrah en cabernet franc. Voor de witte druivenrassen zijn olaszrizling, szürkebarát, sauvignon blanc en rajnai riesling de belangrijkste.

György Lőrincz wordt gezien als een van de eigenzinnigste wijnmakers van Hongarije, omdat hij volledig zijn eigen weg gaat. Originaliteit, puurheid en perfectie zijn de kernwoorden van het huis. Zijn wijnen dragen prachtige namen zoals, Napbor (Zonnewijn), Örökké (voor altijd), Aldás (Zegening) en de prachtige Bikavér Merengö Superior (dromer of peinzer).

Jaar: 2011
 
Druif: Chardonnay (45%) , Pinot Blanc (27%), Harslevelu en traminer. 50 % van de wijn heeft rijping op eiken houten vaten, rest in inox cuves.
 
Kleur : wit
 
Alcohol: 14.7 %

Prijs: € 10.05








Onze beoordeling:

Oog:  heldere briljante wijn, met mooie schittering en reflectie, licht strogeel, veel tranen

Neus:  appel tot appelmoes (niet negatief), boter, vanille, mineralen

Mond : chardonnay overheerst duidelijk, verfijnde zuren in de volledige lengte van de wijn met de vettigheid van de chardonnay onderbouwd, houttoetsen duidelijk aanwezig, pompelmoes

Herinnering : lange herinnering 3 à 4 sec

 
3. Wijnhuis St. Andrea : St. Andrea Aldas Bikaver 2008

De naam Bikavér of Stierenbloed mag alleen gebruikt worden door de wijnregio`s Eger en Szekszárd. Eger dankt de grote bekendheid aan de geschiedenis van de vestigingstad Eger. In de 16e eeuw begon het Ottomaanse Rijk met zijn opmars in Europa. In 1552 stond een groot Turks leger van 120.000 man aan de poorten van het kasteel van Eger. 2000 Mannen, vrouwen en kinderen onder leiding van kapitein István Dobó werden door de Turken 5 weken lang belegerd. Om zichzelf op de been te houden werden grote hoeveelheden rode wijn gedronken, waarna zij met rood “bebloede” baarden, vechtend als dolle stieren, de Turkse aanvallen keer op keer afsloegen.  De Turken, die door hun islamitische geloof het bestaan van alcohol niet kenden, dropen uiteindelijk af. De reputatie van Hongaars Stierenbloed uit Eger was gevestigd.
De productie van Bikavér of Stierenbloed wordt gereguleerd door in de Hongaarse wijnwet. Bikavér is een blend van minimaal 3 van de volgende druivenrassen: kadarka, kékfrankos, portugieser (kékoportó), cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot noir, kékmedoc, bíborkadarka, turán, blauburger and zweigelt. Het hele productieproces van het verwerken van de druiven tot het bottelen van de wijn, moet plaatsvinden in officieel geregistreerde kelders uit het wijngebied van Eger. Ook is er vastgelegd hoeveel most de wijn minimaal moet bevatten (18-20m/m) en hoeveel de maximale productie hoeveelheid is (80q/ha). Tenslotte moet Bikavér in eiken vatten rijpen en mag het pas na 1 november volgend op de oogst gebotteld worden. In 2004 is de Bikavér Superior geïntroduceerd. Deze naam mag gevoerd worden als er minstens 4 van de eerder genoemde druiven worden verwerkt.

Jaar: 2008
 
Druif: Kékfrankos 45% - Merlot 26% - Cabernet franc 25 % - Syrah, Pinot noir - Turán 4%
 
Kleur : rood
 
Alcohol: 13.80 %

Prijs: € 15.60









Onze beoordeling:

Oog:  zeer intense rode kleur (echt stierenbloed !), schittering, doorzichtige intense tranen, nog geen evolutie in de kleur

Neus:  intense neus, grafiet, zwart fruit, bramen, peper, kruidnagel, warme gloed

Mond : fluweelzachte aanzet, kruidigheid, mooi evenwicht tussen zuren en fruit, zachte tanninnes

Herinnering : 4 à 5 sec

Onze topper van de avond !
 

4. Wijnhuis Weninger : Weninger Frettner Cuvée 2004

Franz Weninger is een bekwame wijnmaker uit Oostenrijk, die in 1997 besloot om zijn vleugels uit te slaan in Hongarije. Hij kocht 24 hectare grond op de kwaliteitsheuvels Spern Steiner en Frettner in de wijnregio Sopron.

In 2000 startte zoon Franz Reinhard Weninger Jr ook in het familiebedrijf, waar hij de Sopron activiteiten inmiddels volledig runt. Onder zijn leiding werd Weninger een van de eerste wijnhuizen in Hongarije, die zich toelegt op bio-dynamische productie in de wijngaard. Belangrijkste druivenrassen zijn kékfrankos, merlot, syrah, pinot noir en cabernet franc. Recent is Weninger ook gestart met féherburgundi, oftewel pinot blanc.

Jaar: 2004
 
Druif: 50% Merlot, 31% Syrah en 19% Kekfrankos. 18 maanden op eiken houten vaten. Wijnstokken over 40 jaar oud
 
Kleur : rood
 
Alcohol: 13.5 %

Prijs: € 16.40








Onze beoordeling:

Oog:  doorzichtige wijn, lichte evolutie (bruine rand), kersenrood, dikke heldere intense tranen

Neus:  intense neus, hout/vanille toetsen, rijpe kersen, alcohol

Mond : Merlot overheerst, maakt de wijn toegankelijk. Zeer soepele wijn, die mooi opbouwt, beetje kruidigheid, fruit, licht mooie tannines. Minder sterk dan de vorige wijn.

Herinnering : 3 à 4 sec
 

5. Wijnhuis St. Stephan’ Crown : St. Stephan's Crown Tokaji Aszu 6 putt. 1996 - 50 cl

De riviertjes Bodrog en Tisza aan de zuidoostelijke zijde zorgen voor ochtendmist, een ideale voorwaarde voor het ontstaan van de belangrijke botrytis. De verschrompelde door edele rotting aangetaste druiven (vooral Furmint) worden in oktober en november geoogst om daarmee de welbekende Aszú wijnen te maken. De druiventrossen worden bes voor bes geselecteerd en in kleine vaatjes "puttonyos" gedaan. De houten vaatjes worden traditioneel door de plukkers op de rug gedragen. Het kost een individuele plukker ongeveer twee dagen om de hoeveelheid van 25 kilogram geschikte druiven te plukken om zijn puttonyo te vullen.

Een bepaald aantal van deze vaatjes, 3, 4, 5 of soms zelfs 6, worden toegevoegd aan een Gönci eiken vat met 136 liter jonge droog vergiste wijn van hetzelfde jaar.
De druivenbrei laat men dan voor 24 tot 48 uur fermenteren waardoor de suikers uit de druiven optimaal worden prijsgegeven.
Het gistingsproces komt hierdoor voor de tweede keer op gang, maar verloopt langzaam door het hoge suiker gehalte.

Na het gistingsproces wordt de blend in eiken vaten overgestoken en zal daarin voor een aantal jaren kunnen rijpen (aantal puttonyos x 2 = aantal rijpings jaren). Volgens traditie in Tokaj worden de vaten opgeslagen in het uitgestrekte gangenstelsel in de historische grotten. Diep in de bergen is de luchtvochtigheid en de daar aanwezige zuiverende schimmel cladosporium cellare de ideale omstandigheid voor de Tokaj Aszú wijnen. Dit geeft aan de wijnen een zeer fijn en elegant boeket dat de oude traditie van Tokaj Hegyalja eerbiedigt.

Indeling :

% rest suiker   benaming 

6 - 9%                3 puttonyos  (60 – 90 gr restsuiker/liter)
9 - 12%              4 puttonyos  (90 – 120 gr restsuiker/liter)
12 - 15%            5 puttonyos  (120 – 150 gr restsuiker/liter)
15 - 18%            6 puttonyos  (150 – 180 gr restsuiker/liter)
meer dan 18%  Aszú-Eszencia  : wordt enkel gemaakt in hoogst uitzonderlijke jaren
40 - 70%            Eszencia 


Jaar: 1996
 
Druif: Furmint, Harslevel
 
Kleur : wit
 
Alcohol: 14.5 %

Prijs: € 27.63

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Onze beoordeling:

Oog:  karamelkleur, sterk geëvolueerd, troebele wijn, overvloedige brede, heldere trage tranen

Neus:  zoete geur, rozijnen, honing, noten

Mond : zuren bij aanzet, die het zoete mooi ondersteunen, prachtige dessertwijn

Herinnering : lange herinnering 4 à 5 sec