zondag 10 maart 2013

Wijnavond 35 Riesling in de wereld


Zondag 10 maart 2013

Riesling uit de wereld:

Organisator : Broeder Michel
Riesling is een witte druivensoort. Oorspronkelijk zou het een afstammeling zijn van de Heunisch-druif en een Traminer variant. De druif staat als een van de beste soorten bekend. Vooral in Duitsland in de Elzas is zij zeer geliefd.
Deze druif is pas laat rijp, meestal pas eind september of begin oktober en heeft dan een goudgele kleur met wat kleine spikkeltjes op de schil. De riesling is geschikt voor de productie van droge en elegante wijnen. Haar wereldbekendheid is echter te danken aan de zoete wijnen die deze druivensoort voort kan brengen. De Rieslingdruif kan wijnen van zeer grote klasse voortbrengen die lang houdbaar zijn. De druivenstokken staan voor deze hoge kwaliteitswijnen (Duits: Spitzenweinen) dikwijls tegen steile hellingen aangeplant.
Aan het begin van de 20e eeuw waren de Riesling-wijnen uit de Rheingau en Moezel vaak duurder dan de bekendste wijnen uit de Bordeaux.

In Duitsland wordt de Rieslingdruif ook wel “De Koningin van de druiven” genoemd.
Duitse wijnen gemaakt van Rieslingdruiven kunnen jong gedronken worden. Bepaalde spitzenklasse-wijnen kunnen echter ook zeer goed bewaard worden.

Riesling aaaah...De koning van de Elzas wijn, de onbetwistbare kwaliteitsdruif in Duitsland. Superlatieven komen boven wanneer men de naam Riesling in de mond neemt, of nog beter, proeft. Maar hoe is het toch mogelijk dat de lievelingsdruif van de wijnkenners, de smaakpapillen van de meeste wijndrinkers gewoonweg niet kan bekoren! Reden hiervoor wordt voor een groot deel toegeschreven aan de populariteit van de Chardonnay en de voorliefde voor houtgelagerde wijnen. Riesling val inderdaad in niets te vergelijken met Chardonnay, en heeft bovenal een broertje dood aan eiken vaten.
Riesling moet je leren drinken. Je moet zijn verrukkelijke zuren, ijskoude parfum en citrussmaak leren appreciëren.
De Riesling druif is een zeer flexibele druif. Het is de enige druif die in het unieke, koele klimaat van de Moezel en de noordelijke Rijnstreek gedijt. Maar hij kan ook prachtig presteren als hij tussen Shiraz en Cabernet groeit. Riesling kan grootse droge wijnen produceren, maar ook heerlijk delicate en opwindende, en uiterst zoete wijnen die uw gehemelte doordrenken en de geest versterken. Maar deze resultaten worden slechts op een beperkt aantal plaatsen bereikt. De meeste Riesling is saai, zelfs flauw omdat hij bij velen dient als een massaproduct en dus niet de aandacht en toewijding krijgt die hij verdient.

Riesling weerspiegelt zijn terroir waar hij verbouwd wordt. Zo zal een leisteen bodem een rokerig smaakje geven, andere bodems zullen vooral mineraal, staal, teer, aards, bloemig of iets gekruid smaken.
Kenmerkende aroma's zijn perziken en appel, citrusfruit, citroen, limoen, pompelmoes, ananas en passievrucht, citronella, munt, muskaat, kamperfoelie, brem, linde, acacia. Rijpere Rieslings geuren naar overrijpe ananas en petroleum. Jongere Rieslings naar vers hooi, viooltjes, roos en wit steenfruit. Nobele rotting geeft een typisch smaakje van gedroogde abrikozen en honing, amandelen en rozijntjes.

De Riesling heeft kleine druifjes met dikke schil in de vorm van kleine compacte trossen met korte bloemsteel, groen tot goud gekleurd, met bruine vlekjes afhankelijk van de rijpheid. Hij biedt bijzonder goede weerstand aan extreem lage temperaturen, evolueert optimaal in een wat koelere zone waar het langzaam rijpen het aromatische karakter benadrukt. Hij verkiest een goed gedraineerde bodem met bij voorkeur leisteen.
Vergisten en rijpen in roestvrije tanks laat Riesling zijn fris en fruitig karakter behouden. Kristalhelder fruit en smetteloos zuivere wijnen zijn het resultaat. Riesling wordt meestal als monocépage wijn verwerkt.
Het aanbod van Riesling is zeer verscheidend. Een Riesling kan onder vorm van schuimwijn of stille droge wijn of stille zoete wijn (eiswein, vendanges tardives,...) in je glas belanden. Dit komt omdat de druif zich zo mooi leent tot verschillende vinificatietechnieken door zijn zuurgehalte.

Vergisten en rijpen in roestvrije tanks laat Riesling zijn fris en fruitig karakter behouden. Kristalhelder fruit en smetteloos zuivere wijnen zijn het resultaat. Riesling wordt meestal als monocépage wijn verwerkt.
Het aanbod van Riesling is zeer verscheidend. Een Riesling kan onder vorm van schuimwijn of stille droge wijn of stille zoete wijn (eiswein, vendanges tardives,...) in je glas belanden. Dit komt omdat de druif zich zo mooi leent tot verschillende vinificatietechnieken door zijn zuurgehalte.

Riesling is verbonden met Duitsland. De trend is vooral droog. De voornaamste streken zijn Mosel-Saar-Ruwer, Pfalz, Rheinessen en Rheingau.
In Frankrijk wordt hij enkel in de Elzas teruggevonden. En hoe! Omwille van de bodemgesteldheid (kalk en klei in de Elzas tegen leisteen in Duitsland) en het alcoholpercentage is de Riesling uit de Elzas zo verschillend met deze uit Duitsland.
Verder kan men ook Riesling terugvinden in Australië, Chili, Oostenrijk, Nieuw-Zeeland, Canada, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Luxemburg, Noordoost Italië en Oost Europa.

1 . Lorenz Riesling Brut 2009 (Wit) Duitsland:

Jaartal: 2008
Druif: Riesling
Ligging: Detzem
Bodem: Leisteen
Geraffineerde parelende Riesling
14,85 Euro

Onze bevindingen
-         Kleur: zeer helder, mooie schittering, licht goudgele kleur,  mooie uitbundige pareling
-         Neus: Fris, goede appel, perzik, beetje broodkruim, exotische toetsen
-         Mond: mousse, zuurtje (ook wat fruit), frisheid
Algemeen: mooie herinnering, aperitiefwijn, A-typische fles, zou een schuimwijn kunnen zijn !

2 . Vino Chocolan 2009 Chili:


Onze bevindingen


-         Kleur: goudgeel,  mooie schittering
-         Neus: Mooie, bizarre neus (weelderig).  Neus blijft lang aanwezig: evolueert mooi: petrol geuren, vegitale, minerale geuren
-         Mond: Mineraliteit in aanzet, mooie zuren (veel speekselvorming), veel vettigheid – 3 secondenafdruk
-         Uitzicht: mooie tranen en viscositeit (stroperig)

3 . Les caves du roesselsteinn 2009 Duitsland

Onze bevindingen

-         Kleur: doorzichtig, geen viscositeit
-         Neus: Vrij gesloten neus, petrol komt na een tijdje naar boven, exotisch fruit, litchi, perzik
-         Mond: soepele wijn, aangename zuurtjes, weinig herinnering
Algemeen: Eenvoudige, toegankelijke wijn voor het grote publiek, geen uitgesproken Riesling !

4 . Vin d’Alsace 2011 Frankrijk

Onze bevindingen

-         Kleur: doorzichtig, geen viscositeit
-         Neus: in aanzet vrij gesloten, zoet fruit, zoethout, na walsen lichte petrolgeur
-         Mond: lichtzoetig
-         Uitzicht: mooie tranen
Algemeen: mooie commerciële drinkwijn: zoete ondertoon, minder uitgesproken kenmerken van de Riesling
5 . Schnelz 2011 Oostenrijk

Onze bevindingen

-         Kleur: doorzichtig
-         Neus: van een ‘echte’ Riesling
-         Mond: Frisse aanzet, zuren nemen over met een zekere molligheid
-         Uitzicht: een zeker helderheid, aanwezigheid van kristallen
Algemeen: afdronk: 2 tot 3 seconden, in de herinnering vnl zuren (appelzuur), molligheid en body ontbreekt (beperkte onderbouw)

6 .  Riesling Malat 2010 Oostenrijk

Onze bevindingen
-         Kleur:
-         Neus: Mooie neus, veel mineraliteit, petrolgeur aanwezig
-         Mond: molligheid evolueert in zuren, frisheid