zondag 7 april 2013

Wijnavond 36 : Elzas: Hugel & Fils

Organisator : broeder Ronnie



De Elzas: een bevoorrecht gebied

Dankzij de gunstige geografische ligging is de Elzas het droogste wijnbouwgebied van Frankrijk. Het microklimaat, ontstaan door de bescherming van de Vogezen en het ontbreken van zee- invloeden, zorgt ervoor dat de druiven langzaam kunnen rijpen en juist daaraan ontleent de wijn zijn verfijning, aroma en intensiteit.

Al meer dan 2000 jaar worden er in de Elzas wijn verbouwt. Zij brachten grote voorspoed voor de regio, vooral in de Middeleeuwen. Dankzij de dichtbij gelegen rivier de Rijn, die toen de meest belangrijke slagader van communicatie was in Europa, werden de Elzas-wijnen geëxporteerd naar Nederland, België, Scandinavië en Engeland, waar ze bijzonder werden gewaardeerd.Tot de 17e eeuw was de Elzas het grootste en meest beroemde wijn producerende gebied in het Duits-Romeinse Rijk, waarna door diverse oorlogen de wijnbouw in verval raakte. Aan het begin van de 20e eeuw werden de wijngaarden sterk geruïneerd door ongedierte en schimmelziektes, waardoor een hopeloze situatie ontstond. Een aantal wijnbouwers met ondernemingszin en visie, waaronder Frédéric Emile Hugel, ondernamen stappen om de wijngaarden in het Elzas gebied te redden.

De Bodem

Door de complexe bodemgesteldheid bestaat de grond van de Elzas uit een oneindige hoeveelheid bodemtypes. Eeuwenlange ervaring leerde de wijnbouwers deze grond op z'n best te bewerken.




Al sinds de Middeleeuwen staat Riquewihr bekend om de meest nobele wijnen uit het hele land.

De wijngaarden van de familie Hugel omvatten ruim 25 hectare in Riquewihr, waarvan bijna de helft gelegen is in het Grand Cru gebied. Om een zo hoog mogelijke kwaliteit te bereiken wordt er geen gebruik gemaakt van kunstmest, houdt men de opbrengsten laag, hebben de wijnstokken een gemiddelde leeftijd van 30 jaar en worden de druiven handmatig geplukt. Naast de oogsten uit hun eigen wijngaarden koopt de familie Hugel ook druiven bij landbouwers, die meer dan 100 ha wijngaard beheren en met wie ze een lange-termijn contract hebben. Dankzij de ervaringen van deze wijnbouwers dragen circa 12 dorpen uit de Elzas bij aan de hoge kwaliteit van de "Hugel" wijnen. Hun druiven worden ook handmatig en op vastgestelde tijden geplukt.

De Hugel- familie wijnbouwpioniers in de Elzas



Het eerste spoor van de naam "Hugel" in de Elzas gaat terug tot de 13e eeuw. Ruim twee eeuwen later, vestigde Hans Ulrich Hugel zich in Riquewihr, dat door de verschrikkelijke Dertigjarige Oorlog geheel verwoest was. In 1639 verwierf hij de burgerrechten van de stad en nam hij al spoedig de leiding over het bijzonder invloedrijke wijnbouwers gilde. Zijn zoon bouwde in 1672 een heel mooi huis in de Rue des Cordiers en boven de deur werd het familiewapen gegraveerd; de oorsprong van het bedrijfslogo heden ten dage nog steeds in gebruik. Tijdens de 18e en 19e eeuw verwierf de Hugel-familie een benijdenswaardige reputatie in de wijnbouw en de nauwgezette manier waarop zij hun wijngaarden onderhielden. In 1902 verliet Frédéric Emile Hugel het oude familiebezit en vestigde zich in het centrum van Riquewihr dat nog steeds het hart vormt van het familie bedrijf.

Deze pionier bij uitstek wijdde zijn hele leven aan de promotie van kwaliteitswijnen van edele druivensoorten. Zijn zoon Jean zette zijn werk voort. Door volharding en levenslange passie voor zijn werk bewees hij, dat Elzas-wijnen een plaats verdienden onder de mooiste wijnen van de wereld. Zijn drie zonen, Georges, Jean en André, continueerden zijn werk en zetten zich in voor de officiële wettelijke erkenning van de "Vendanges Tardives" en de "Sélection de Grains Nobles" wijnen. De volgende generatie is trouw aan de belangrijkste beginselen die zij van hun voorouders erfden. Jean-Philippe, Marc en Etienne wacht een moeilijke taak: Elzas-wijnen tot de grootste witte wijnen van de 21e eeuw maken.

De “Gouden Regel” van het bedrijf Hugel : "De wijn zit al in de druif".
Zodra de druiven bij Hugel arriveren, worden ze geklasseerd volgens nauwkeurige en strikte kwaliteitscriteria De druivenpersen worden gevuld met gebruikmaking van zwaartekracht, zonder pompen -schadelijk voor de druif. Alleen het eerste most van de langzame persing verdient het beroemde gele etiket. De kenmerken van elke druivensoort worden gerespecteerd. Sommige jaargangen die niet voldoen aan de kwaliteitseisen van Hugel worden geheel of gedeeltelijk overgeslagen en de wijn in bulk verkocht aan andere wijnhuizen.

Technieken van het verleden en de toekomst

Bijna alle kelders van Hugel bevinden zich onder gerestaureerde 16e eeuwse gebouwen. In de kelders treft men 100 jaar oude eiken vaten, waaronder het beroemde Ste Caterine-fust dat dateert uit 1715 en die vermeld wordt in het Guinness Book of Records. Deze traditie sluit echter de moderne tijd niet uit; de fermentatie geschiedt temperatuur gecontroleerd en de bottellijn en palletverpakking is geheel geautomatiseerd. In elke fase van zijn productie wordt de wijn begeleid door leden van de Hugel familie. Na botteling wordt de wijn tenminste 2 jaar gelagerd en nadat er een uitvoerige kwaliteitscontrole heeft plaatsgevonden voorzien van een etiket.

Een huis met een wereldwijde reputatie

De wijnen van Hugel genieten een wereldwijde reputatie; in Frankrijk vindt men ze in vrijwel elk vooraanstaand restaurant op de kaart en bijna 80% van deze wijnen wordt geëxporteerd naar meer dan 100 landen. De Hugel-familie is door haar gelijken uitverkoren voor het lidmaatschap van "Primum Familiae Vini", een genootschap van 12 familie wijnbedrijven uit de belangrijkste wijn producerende gebieden ter wereld.

Degustatie :





Wijn 1 : Gentil HUGEL 2011 AOC Alsace
Oogstjaar :
In het jaar 2011 was het een strenge winter met maar liefst 26 dagen onder nul. Op 7 april waren de eerste knoppen te ontdekken gevolgd door een zonnige en droge maand mei, waarbij de bloei 15 dagen voorliep. De zomer was koel, vochtig en somber. Twee weken voor de oogst op 12 september was het idyllisch weer zonder enige neerslag. Dit alles heeft geleid tot uitstekende volwassen druiven met de juiste grootte en zuurgraad. De wijn is charmant, toegankelijk en heerlijk om jong te drinken.

Omschrijving :
Met de creatie van "Gentil" haalt Hugel een oud wijnbegrip uit de vergetelheid. Gentil is de vroegere naam voor wijnen samengesteld uit edele druivensoorten. Gentil verenigt de kruidigheid van de Gewurztraminer, de structuur van Pinot Gris, de finesse van Riesling, de fruitigheid van Muscat en het verfrissende karakter van Sylvaner.

De wijngaard :
De druiven voor Gentil zijn afkomstig van wijnboeren uit de best gelegen wijngaarden in en rond Riquewihr. De druiven worden met de hand geoogst.

Wijn maken :
De druiven worden in kleine kuipen naar de pers gebracht waarin deze door de zwaartekracht langzaam worden geperst. Zonder pompen of andere mechanische interventie. Na het persen wordt de most een paar uur gedecanteerd, vervolgens gefermenteerd in vaten (18-24 graden). De wijn wordt slechts één keer overgestoken, voor de natuurlijke klaring in de loop van de winter. De daarop volgende lente wordt de wijn licht gefilterd voor de botteling. De wijn rijpt verder op de flessen in de kelders voordat zij vrijgegeven worden voor de verkoop. De hele productie van deze wijn wordt afgesloten met de speciale DIAM kurk.
  Alcohol : 12.80%
  Suikerresidu (g / l) : 0.8
  Zuurgraad (g / l) : 5.74
  pH : 3.29
  Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken : 25 jaar
  opbrengst : 65 hl/ha
  Cépages :
    Gewurztraminer : 11%
    Muscat : 7%
    Pinot gris : 18%
    Riesling : 16%
    Sylvaner & Pinot Blanc : 48%
  Prijs: 8.60 euro

Onze smaakomschrijving:
Uitzicht: Helder, met groen grijze nuance. Een mooie schittering met heldere traantjes.

Neus: Fruittoetsen, vegetaal vooral gras, ook heel mineraal. Daarna zuur impressie.

Mond: Frisse aanzet, daarna zuurtjes, op het einde een klein bittertje. Een mooie aperitief wijn.

Herinnering: Eerder kort, 1 a 2 seconden, goede prijs kwaliteit.


Hugel Tradition

De Hugel Tradition serie wijnen worden gemaakt van druiven, die zowel op oorsprong als rijpheid nog strenger geselecteerd zijn. "Hugel" Tradition wijnen presenteren een verdere diepte en persoonlijkheid.

Deze Tradition serie wijnen wordt alleen geproduceerd van de vier 'edele' druivensoorten, en zij hebben meer rijpingspotentieel op fles.

Wijn 2 : Muscat "Hugel" Tradition 2009

Een zeer droge wijn, uitgesproken fruitig alsof men in een frisse muskaatdruif hapt. Een inspirerende aperitiefwijn.

  Alcohol: 12%
  Prijs: 11.80 euro

Onze smaakomschrijving:

Uitzicht: Helder, wit, doorzichtig met grijze kleur intentie.

Neus: Citrus zuren, litchi, tevens ook floraal, bloemen, kruiden ook een botertoets. 

Mond: Muskaatdruif in de mond, Frisse licht zoete fruitige aanzet die overgaat in zuren.

Herinnering: 2 a 3 seconden.

Wijn 3 : Riesling "Hugel" Tradition 2008

Wordt alleen geproduceerd van goede jaren en bewijst dat finesse en elegantie zeer goed samengaan met kracht en complexiteit. Combineert perfect met mooie vis in een witte wijnsaus of wit vlees.

  Alcohol: 12.50%
  Prijs: 17.60 euro

Onze smaakomschrijving:
Uitzicht: Heldere wijn, licht groene nuance, heldere traantjes.

Neus: Intense neus, buxus, bloemen, kruiden.

Mond: Mooi onderbouwde zuren, met een complexe molligheid. Een mooi gemaakte wijn.

Herinnering: 3 a 4 seconden.

Wijn 4 : Pinot Gris "Hugel" Tradition 2009
Een rijke, ronde wijn die, hoewel droog, perfect combineert met patés, wit vlees en zwaardere visgerechten. Deze druivensoort is het langst houdbaar van alle Elzas-wijnen.

  Alcohol: 14%
  Prijs: 14.10 euro

Onze smaakomschrijving:
Uitzicht: Onmiddellijk mooie tranen, heel helder met grijze nuance.

Neus: Exotisch fruit, litchi, fris en vegetaal.

Mond: Veel molligheid, vettig, bij aanzet. Tevens ook fris. Daarna mooie zuren met op het einde een bittertje.

Herinnering: 3 a 4 seconden


Wijn 5 : Gewurztraminer "Hugel" Tradition 2008

De druiven van deze wijn zijn afkomstig van wijngaarden op kleigrond. Het is de beste wijn gemaakt van één druivensoort. Uitermate goed te combineren met rijke en kruidige gerechten, doch men kan ook uitstekend alleen van de wijn genieten.

  Alcohol: 13.50%
  Prijs:15.60 euro

Onze smaakomschrijving:
Uitzicht: Doorzichtig, licht geel. Mooie traantjes.

Neus: Kruiden, bloemen vooral rozen.

Mond: Frisse aanzet, zuurtjes, veel molligheid, heel mond vullend.

Herinnering: 3 seconden, goede prijs kwaliteit.

Vendange Tardive et Sélection de Grains Nobles
Deze wijnen worden gemaakt van overrijpe druiven , die veel later worden geplukt, na de normale oogst. Deze wijnen zijn gedurende vele generaties de grote specialiteit van de Hugel familie. De 'edele rot' (botrytis) geeft deze wijnen bijna een ongelimiteerde rijpingspotentieel. Ze worden regelmatig beschreven als één van de beste witte wijnen uit Frankrijk.

Wijn 6 : Gewurztraminer "Hugel" Vendange Tardive 2006

Dit is de trots van de Hugel familie, pioniers op het gebied van de laat geoogste wijnen in de Elzas. Een wijn met een buitengewone diepgang en concentratie die tientallen jaren op fles kan rijpen. Een wijn om tijdens bijzondere gelegenheden te drinken, maar eveneens om zonder gerecht van te genieten.

  Alcohol: 11%
  Prijs: 19.10 euro

Onze smaakomschrijving:
Uitzicht: Goud kleurig, briljant met mooie traantjes.

Neus: Gekonfijt fruit.

Mond: Zoet in de mond maar niet plakkerig. Een beetje monotone wijn, niet genoeg complexiteit. Deze wijn is op dronk. 

Herinnering: 3 seconden.


"Hugel" Sélection de Grains Nobles
Om deze bijzondere wijn te kunnen produceren moeten een aantal elementen samenvallen: een bijzondere wijngaard, oude wijnstokken, perfecte rijpheid en vroege ochtendnevel gevolgd door maximale zonneschijn om de ontwikkeling van "edele rotting" (botrytis cinerea) te stimuleren.

De verschrompelde druiven worden één voor één geoogst en vervolgens met uiterste zorg gevinificeerd. De godendrank die dan ontstaat, heeft een ongelofelijke finesse en complexiteit en een bijna oneindige levensduur.

De Hugel & Fils degustatie was afgerond maar zonder “ Selection de grains nobles”
Een extra fles maakt de degustatie compleet
.


Domaine Loew : Selection de grains nobles

Wijn 7 : Riesling Grand cru altenberg de bergbieten 2006






Wijndomein van 6 ha, van een wijnbouwers familie, die reeds sinds de 18 de eeuw in Westhoffen aanwezig is. Etienne Loew zet het werk van zijn voorvaders verder sinds 1996. Groot respect voor terroir, wijngaard en wijn zijn voor hem belangrijk.

De beste terroirs van het gebied bevinden zich op mergel van het geologische bekken van Balbronn. Een ander deel is uit kalkbodem van Muschelkalk en olythische kalksteen samengesteld.

 Alcohol: 12.50%
 Prijs: 33 euro op domein gekocht.

Onze smaakomschrijving:
Uitzicht: Geoxideerde kleur, amberkleurig, heel intense kleur, oud goud, helder en briljant. Tevens kristal vorming in de fles.
Neus: Rozijnen, gekonfijt fruit.

Mond: Mooie zuren, frisse aanzet, daarna onmiddellijk een mooie zoetigheid. Een heel edele wijn.

Herinnering: 6 a 7 seconden