zondag 19 mei 2013

Wijnavond 37 : Zoete Riesling uit Duitsland

Organisator : broeder Filip


De Riesling groeit in alle Duitse wijngebieden en beslaat een oppervlakte van ruim 21.000 hectare. Dat komt overeen met circa 20% van de totale aanplant. De aanplant van de Riesling is de afgelopen twintig jaar met 5000 hectare toegenomen, goed voor het terugveroveren van de eerste plaats, vóór de Müller-Thurgau. In elf van de dertien Duitse wijngebieden behoort Riesling tot de Classicdruiven.
Riesling wordt voor het eerst genoemd in de 15e eeuw. De groeiwijze, grootte van de druiven, de lange rijpingstijd en vorstbestendigheid duiden op verwantschap met wilde druiven. Nog altijd vraagt men zich af waar de naam precies vandaan komt. Heeft het woord Riesling te maken met ‘verrieseln’ (vroegtijdig afvallen van druifjes), met ‘reissend’ (hoog) zuur, met edel ‘Reis’ (twijg) of met ‘Rusling’ (donker hout)? Internationaal staat hij bekend als Rheinriesling, terwijl in Baden het synoniem Klingelberger gebruikt mag worden.
De Riesling is een langzaam rijpend ras, dat gekenmerkt wordt door een fruitig zuur. Daarom is hij voorbestemd voor de noordelijke gebieden, waar hij in de late herfstzon zijn rijping voltooit. Hij stelt de hoogste eisen aan de ligging van de wijngaard, maar geringe aan de bodem. Afhankelijk van bodem en microklimaat geeft hij heel uiteenlopende wijnen. Optimale condities bieden de stenige steile hellingen langs de rivierdalen die goed warmte kunnen opslaan.


Rieslingwijnen zijn er in alle soorten, maten en kwaliteiten. De opvoeding ervan gebeurt ten dele in het traditionele grote houten foeder. Naast ongecompliceerde wijnen voor alle dag biedt Riesling een rijke keuze aan predikaatwijnen. Bij de hogere kwaliteitsniveaus komen vaker zoete of edelzoete wijnen voor, terwijl ook heel wat Qualitäts- en Kabinettwijnen (vooral in de noordelijker gebieden) ter compensatie van de hoge zuurgraad met een beschaafd restzoet uitgebalanceerd wordt.
De typische Riesling heeft een bleekgele, naar groengeel tenderende kleur. In de geur domineren perzik of appel. De smaak wordt gekenmerkt door pittig zuur. Bij Rieslings van leisteenbodems spreekt men van een minerale toets. Sommige wijnen ruiken naar vuursteen, oudere wijnen hebben vaak een interessante petroleumtoon. Edelzoete Beerenauslesen en Eisweine behoren tot de duurste Duitse wijnen in het buitenland.



Prädikatswijnen

De Prädikats­wijnen zijn, meestal op basis van hun rijpheid, ingedeeld in zes Prädikate. Het mostgewicht en het tijdstip van plukken bepalen welk Prädikat de wijn uiteindelijk krijgt.  Het minimale mostgewicht is verschillend per wijngebied voor de verschillende Prädikaten:

Kabinett
Fijne wijn van rijpe druiven. Het minimale mostgewicht ligt tussen 67 en 82° Oechsle
Spätlese (late oogst)
Wijn van rijpe druiven die pas na de reguliere pluk geoogst worden. Ze hebben daardoor meestal een meer intense smaak. Het minimale mostgewicht dient tussen 76 en 90° Oechsle te liggen.

Auslese (uitgezocht, geselecteerde oogst)
‘Auslesen’ betekent uitzoeken of selecteren. Edele wijn van rijpe, geselecteerde trossen. Deze trossen zijn gedeeltelijk overrijp en aangetast door de edele rotting. Het minimale mostgewicht dient tussen 83 en 100° Oechsle te liggen.

Beerenauslese (BA) (geselecteerde, overrijpe oogst)
‘Beerenauslese’ betekent letterlijk druiven uitzoeken. Het is een zoete wijn die alleen gemaakt mag worden van overrijpe druiven met edele rotting. Bij Auslese zoekt de wijnboer de geschikte trossen uit, maar bij Beerenauslese selecteert hij alleen de geschikte druiven. Hij plukt meerdere keren in dezelfde wijngaard om geschikte druiven te oogsten. Het Oechslegehalte ligt tussen de 110 en 128°.

Trockenbeerenauslese (TBA) (ingedroogde druiven, wijn van geselecteerde oogst)
Wijn gemaakt van de rijpste druiven die zijn ingedroogd, rozijnachtige druiven met edele rotting. Edel­zoet en honingachtig van smaak. Het Oechslegehalte van de most komt boven de 150°.

Eiswein (wijn van natuurlijk bevroren druiven)
Eiswein is zeldzaam en bijzonder. Het is wijn van druiven die in bevroren toestand geplukt worden. Voor het oogsten moet de temperatuur minimaal -7°C zijn. Dan bevriest het water in de druifjes. Ideaal is -10 tot -12°C, want hoe lager de temperatuur hoe geconcentreerder de druivensuiker in de most. Eiswein heeft opvallend veel fruitige zuren en toch een behoorlijke zoetheid. De Eiswein is eigenlijk een aparte categorie. De rijpheid van de druif is hier niet belangrijk, maar wel de bevroren toestand op het moment van oogsten. Het Oechslegehalte zal ook bij deze wijn boven de 125° liggen.
Om te bepalen welk Prädikat de wijn krijgt, wordt het suikergehalte van de druiven gemeten. Dat gehalte wordt uitgedrukt in graden Oechsle (zie weetjes). Als de wijnboer weet hoe hoog het suiker­gehalte van de druif is, kan hij ook het potentiële alcoholgehalte berekenen van de uiteindelijke wijn. Om in aanmerking te komen voor een Prädikat moeten de druiven een minimaal aantal graden Oechsle aan suiker bevatten. 1 graad Oechsle komt overeen met ongeveer 2,5 gram suiker.

Het tijdstip van plukken heeft dus een grote invloed op de kwaliteit van het eindproduct. Daarom begint de wijnboer al aan het eind van de zomer het suiker­gehalte te meten. Zo bepaalt hij de rijpheid van de druif en het tijdstip van oogsten. Hoe langer de druiven rijpen, hoe hoger het suikergehalte.

Degustatie :

Wijn 1 : Weingut A. Christmann  Riesling Trocken
Christmann is een topdomein in de Pfalz. Hij hanteert een biodynamische werkwijze. Hij is tevens voorzitter van VDP Duitsland. De Pfalz kent een microklimaat.

Jaar : 2011
Wijngebied : Pfalz
Alcohol : 12 %
Lagering : inox
Prijs : € 11,90

Onze beoordeling :
Oog : zeer heldere strogele wijn, lichte pareling bij inschenken, groene reflectie, briljante wijn

Neus : gesloten, citrus
Mond : fris fruit bij aanzet, nadien frissen zuren (limoen), fraîcheur, droogtrekkend, eindigend op bittertoets (pompelmoes), zekere molligheid

Herinnering : 2 sec


Wijn 2 : Eva Clusserath  Riesling Kabinett, Trittenheimer Apotheke
Zeer kleinschalig domein (4 ha), met enkel Riesling in aanplant, die op steile Moezelhellingen staan.

Jaar : 2011
Wijngebied : Moezel
Alcohol : 8,5 %
Lagering : oude houten foeders
Bewaringspotentieel : 10 jaar
Prijs : € 11,20

Onze beoordeling :
Oog : kleine schuimkraag bij uitschenken die verdwijnt, lichte pareling, groene reflectie, lichtgele kleur met grijze toets
Neus : getoast brood, petroleum, kruidigheid, lactische toetsen

Mond : zoete toets bij aanzet, onmiddellijk overwonnen door zuren (zoet/zuur), heel mondvullend
Herinnering : 3-4 sec

Wijn 3 : Weingut Gehring  Riesling Spätlese Rehbach
De Riesling staat op rode leisteen, die een mooie mineraliteit geven.

Jaar : 2009
Wijngebied : Rheinhessen
Alcohol : 9,5 %
Lagering : inox
Bewaringspotentieel : 10 jaar
Prijs : € 9,50

Onze beoordeling :
Oog : lichte pareling, wijnkristallen in glas, mooie schittering, mooie strogele briljante kleur, intense kleur

Neus : florale toetsen, petroleum, ananas
Mond : lichtzoete aanzet, genuanceerde zuren, jonagold (rijp fruit), op het einde veel zuren

Herinnering : 3-4 sec


Wijn 4 : Weingut Weegmüller  Riesling Auslese, 4 Morgen  (0,375 l)
Men geniet van de beste wijngaarden uit de regio. 4 Morgen is een oude oppervlaktemaat : dit komt overeen met wat een paard met eenscharige ploeg op één voormiddag kon verwerken. In regel komt dit overeen met 0,25 ha.

Jaar : 2010
Wijngebied : Pfalz
Alcohol : 8,5 %
Lagering : inox
Bewaringspotentieel : 20  jaar
Prijs : € 14,80

Onze beoordeling :
Oog : strogeel, briljante wijn, mooie schittering

Neus : eerst een zekere mufheid, robuustere, directe geuren
Mond : zoete appel in aanzet, beetje gecarameliseerd, zeer mollig, nadien komen zuren (ananas), licht prikkelend

Herinnering : 4-5 sec

Wijn 5 : Eva Clusserath  Riesling Auslese Goldkapsel, Trittenheimer Apotheke  (0,5 l)

Jaar : 2011
Wijngebied : Moezel
Alcohol : 8,0 %
Lagering : oude houten foeders
Bewaringspotentieel : 20 - 30 jaar
Prijs : € 25,90

Onze beoordeling :
Oog : geel met grijs groene schijn, parelend, briljant, mooie schittering

Neus : frisheid, groene appels, weinig zoete toetsen
Mond : frisse aanzet, molligheid, overgaand in lichtzoete toetsen in harmonie met zuren, eindigend in zuren

Herinnering : 5-6 sec


Wijn 6 : Weingut J. Geil  Riesling Beerenauslese   (0,375 l)
Talentrijke wijnbouwer, die in 2004 de titel ontdekking van het jaar meekreeg in Gault-Millau.

Jaar : 2011
Wijngebied : Rheinhessen
Alcohol : 8,5 %
Lagering : inox
Bewaringspotentieel : 20 - 30 jaar
Prijs : € 16,50

Onze beoordeling :
Oog : sprankelend, briljant, intens goudgele kleur

Neus : eerst vrij gesloten, nadien, honing, boenwas, geconfijt fruit
Mond: frissen aanzet, nadien geconfijt fruit, rijp fruit onderbouwd met fijne zuren, kweepeer, mooie molligheid, eindigend in bittertoets

Herinnering : 4-5 sec


Wijn 7 : Blue Nun  Riesling eiswein   (0,375 l)
Één van de oudste merken van Duitsland. Eiswein heeft een specifiek productieproces. De druiven blijven aan de trossen hangen en worden pas in de winterperiode geplukt, in bevroren toestand, en met minimum temperatuur van – 7°. Er mag geen botritis aanwezig zijn. Door tijdens het persen van de bevroren druiven het bevroren water te verwijderen (persen moet zeer traag en voorzichtig gebeuren), ontstaat er een zeer geconcentreerde zoete wijn. De opbrengst is zeer klein. Door het hoge suikergehalte komt de gisting moeilijk op gang en duurt dus langer.

Jaar : 2010
Wijngebied : Rheinhessen
Alcohol : 8,0 %
Lagering : houten foeders
Bewaringspotentieel : onbegrensd
Prijs : € 20,95

Onze beoordeling :
Oog : zeer briljante wijn, goudgele kleur, weinig tranen

Neus : rozijnen, rokerig, vijgen, witte druiven
Mond: frisse aanzet, nadien molligheid met zoete toetsen van peren, onderbouwde zuren, eindigend op zuren, sappige wijn

Herinnering : 4-5 sec