zondag 9 februari 2014

Wijnavond 43 : Wijnen uit Zuid-Afrika

organisator : Broeder Filip

 
 
We gaan wijnen proeven uit de districten Paarl, Tygerberg en Elgin, 3 gebieden die naast elkaar liggen.

Wijn 1 : Wijndomein Painted Wolf Wines – The Black Pack, Roussanne 2011

Jaar :     2011
Kleur :   wit
Druif :   100% Roussanne
Alcohol : 13,1 %
Lagering : 7 maand gebruikte (3e maal) eiken vaten (waar voorheen Viognier werd in gerijpt)
Prijs :    € 10,50
Painted wolf is een innovatief wijndomein in Donkerhoek, nabij Paarl, die zich hebben toegespitst op het maken van authentieke Zuid-Afrikaanse wijnen, en het behoud van de Afrikaanse honden. Ze gebruiken hoofdzakelijk de autochtone druivenrassen Chenin blanc en Pinotage. Naast deze verbouwen ze nog Shiraz en een paar andere druiven op kleine schaal. Het domein werd in 2007 aangekocht door Jeremy en Emma Borg. Ze hebben met zorg partners uitgezocht, voor de aanvoer van druiven. 


De Roussanne wordt op kleine schaal gemaakt (2000 flessen). De fermentatie gebeurt in inox tanks, en wordt nadien overgebracht in eiken vaten (3e generatie), waar vroeger Viognier werd in gelagerd. Er wordt most van Chenin Blanc aan toegevoegd, die regelmatig wordt opgeroerd. Na 7 maanden wordt hij gebotteld en wordt er een klein beetje Chenin Blanc met hoge zuurtegraad aan toegevoegd.

De wijn is jong te drinken (max 3 jaar).
Onze beoordeling :
 
Oog : heldere wijn, mooie spiegel, trage vettige tranen, licht goud gele kleur
Neus : lactische toetsen, bloemen
Mond : vettigheid in aanzet, genuanceerde zuren, lactische toetsen, edele zuren in finale. 
Herinnering : 3 à 4 sec
Opm. : te koud was de wijn ‘zuur’. Na opwarmen, kwam de kwaliteit van de wijn optimaal naar voor.

 
Wijn 2 : Wijndomein Allée bleu – Isabeau 2011

Jaar :   2011
Kleur : wit
Druif : 33 % Semillon, 66% Chardonnay, 6% Viognier
Alcohol : 13,9 %
Lagering : fermentatie in eiken vaten, waarvan 1/3 nieuw, gedurende 9 maanden op de droesem met battonage. Druiven worden apart gefermenteerd.
Prijs : € 11,60

Allée bleue in Franschhoek is ons niet onbekend. Het estate werd opgericht in 1690 onder de naam Mere Rust. Nadat het domein wisselde van eigenaar, Fam. Dauphin, werd de naam gewijzigd in Allée Bleue, verwijzend naar de met eucalyptus omzoomde toegangsweg.
 
Isabeau is het vlaggenschip van de witte wijn (behoord tot de 100 beste witte wijnen ter wereld). Het bewaarpotentieel is circa 4 jaar.

Onze beoordeling :
Oog : heldere wijn, mooie spiegel, tranenregen, licht strogeel
Neus : appeltjes, lychee, roze pompelmoes, hout niet uitgesproken
Mond : frisse zuren in aanzet, nadien molligheid, beetje vanille, fruit, edele zuren in herinnering. 
Herinnering : 3 à 4 sec
Opm. : bij blind herkenning van de druiven, werd de Chardonnay er niet uitgehaald, hoewel dit het merenaandeel bevat. We serveerden deze wijn bij een pikant Thais gerechtje.

 
Wijn 3 : Wijndomein De Grendel – Shiraz 2011


 
Jaar :   2011
Kleur : rood
Druif : 100% Shiraz
Alcohol : 14,5 %
Lagering : 1/3 in nieuwe Amerikaanse vaten, 1/3 nieuwe Franse eiken vaten, 1/3 in gebruikte (2e of 3e) Franse eiken vaten, gedurende 13 maanden.
Prijs : € 11,69

De boerderij is al 3 generaties in de handen van de Graaff familie, en wordt nu geleid door Baronet Sir David Graaf, gepensioneerd politicus en toonaangevende wijnboer. Sir David steunt daarenboven het gemeenschapsleven in Durbanville, voor de landarbeiders, onderwijs,… Het wijngoed was de toegangspoort tot het zeer groeizame hinterland van de Kaap, met Dubanville en Stellenbosch. De wijngaarden liggen op 350 m en worden beïnvloedt door de koele lucht van de Atlantische Oceaan. Het wijndomein is volledig CO2 neutraal. 
De wijnstokken zijn 7 – 10 jaar oud. De druiven worden handgeplukt in maart, waarbij de fermentatie op 2 verschillende manieren gebeurd (ongeveer 50/50):
  • Zachte methode met overpompen, waarbij zuurstof wordt toegevoegd. Dit moet zorgen voor de kruidigheid, zachte tannines, diepe kleur
  • Het overige fruit wordt 2 à 3 dagen later geplukt en pneumatisch geperst. Dit moet zorgen voor robuuste tannines, stevige structuur en concentratie.
Beide worden nadien gemengd vooraleer ze op hout worden gelegd.

Bewaarpotentieel : 10 jaar
Onze beoordeling :

Oog : diep kersenrode kleur, waterrand, paarse rand, fijne tranen, helder en fijn, mooie spiegel
Neus : niet uitgesproken, warme gloed in aanvang, kruiden, kruidnagel, potloodslijpsel, grafiet
Mond : sappig rood fruit in aanzet, ondersteund door mooie zuren, kersen, rijpe perzik, (krieken), edele tannines. Zeer mollige, aangename en afgeronde wijn. 
Herinnering : 3 à 4 sec

 

Wijn 4 : Wijndomein Almenkerk – Syrah 2010
Jaar :   2010
Kleur : rood
Druif : 100% Syrah, 3 verschillende klonen (SH7, SH9, SH22)
Alcohol : 14,5 %
Lagering : 16 maanden op nieuwe Fransen eik
Prijs : € 20,01

Een Belgisch domein, gekocht in 2004 door Nathalie en Joris van Almenkerk. Joris is jurist van opleiding, maar emigreert naar Zuid-Afrika en koopt 104 hectare,  waarvan 15 hectare wijn en 4 hectare appels en peren. Stages bij diverse wijnmakers had hij al achter de rug, en snel volgde een doorgedreven wijncursus in Stellenbosch aan de Cape Wine Academy. De eerste wijn die wordt gemaakt is een Sauvignon Blanc. Momenteel worden Shiraz, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Franc, Malbec en Petit Verdot verbouwd.
 
Er worden 3 Shiraz klonen gebruikt, die apart worden geplukt (eerder op smaak dan op analyses) en apart worden gefermenteerd. Wilde gist wordt toegevoegd en gedurende 16 maanden op nieuwe Franse eik gelegd.
15% Cabarnet Franc wordt toegevoegd.

Onze beoordeling :
Oog : intens kersenrood, mooie spiegel, zeer intens gekleurde trage tranen
Neus : kruiden, kruidnagel, kersen
Mond : mollige aanzet, veel fruit (kersen), kruidigheid, zuren in finale. Zuren overheersen nog een beetje (te jong) 
Herinnering : 3 à 4 sec.
 
 
Wijn 5 : Wijndomein Ernie Els Wines – Propietor’s Blend  2009


Jaar :   2009
Kleur : rood
Druif : 62 % Cabernet Sauvignon, 21 % Shiraz, 5% Merlot, 5% Malbec, 5% Petit Verdot
Alcohol : 14,5 %
Lagering : 18 maanden, waarvan 70% in Franse eiken vaten en 30% in Amerikaanse eiken vaten. 80 %  zijn nieuwe vaten.
Prijs : € 21,45

Ernie Els is één van de meest herkenbare gezichten in de golfsport. Na zijn loopbaan koos hij om wijn te maken, in Stellenbosch. Het idee om topwijnen te maken, komt voort uit een lange vriendschap met Jean Engelbrecht, eigenaar van Rust en Vrede.  Het domein werd in 1999 opgestart, waabij de eerste wijnen in 2004 werden geproduceerd. De wijngaarden liggen vlak naast het topdomein Rust en Vrede.
De EE wijngaarden ligen hoog op de noordelijke helling van de Helderberg. Hierdoor worden veel fruittoetsen verkregen. In de zomer koelt de koude bries van de Atlantische oceaan de druiven af. Alle druiven worden handgeplukt in februari/maart.

De verschillende druiven worden apart gevinifieerd in inox vaten. Nadien wordt de wijn op hout gelegd gedurende 16 – 18 maanden. Pas hierna wordt de blend gemaakt.

Onze beoordeling :
Oog : nog geen evolutie, donker intens kersenrood, tranen in overvloed, mooie schittering
Neus : zwart fruit, chocolade, potloodslijpsel, kruidnagel, getoaste toetsen
Mond : zeer mollige aanzet, alcohol aanwezig, zwart fruit, braambes, cassis, nog veel ondersteunende zuren. Kracht, kracht, kracht  !!!
Herinnering : 5 sec