zondag 23 november 2014

Wijnavond 50 : Dessert wijnen


Een gunstige wind en een goed netwerk zorgde voor een 15 tal dessertwijnen, die we verdeeld over 3 wijnavonden willen proeven. De eerste avond brengt ons naar Duitsland en Hongarije. We starten in de Moezel.

Kestener Paulinshofberg


Paulinshof-Estate ligt in Kesten (Moezel), een domein met 11 eeuwen ervaring in wijn cultuur. Vroeger was het eigendom van de St- Paulin kerk in Trier, uit geschriften blijkt dat het domein met zijn wijngaarden terug gaat tot het jaar 936. Ten tijde van de secularisatie in 1802 werd het domein overgedragen aan een prive person. Sinds 1960 is de wijngaard in hande van de familie Jüngling. De wijnen worden beinvloed door de natuurlijke interactie met de bodem, het klimaat en het landschap. Om van de voordelen van  de verschillende terroirs te genieten moet men met veel zorg omgaan met de wijngaarden. De druiven worden met de hand geplukt en met veel zorg behandeld met als resultaat intensieve, uitgebalenceerde wijnen met hun eigen karakter.




Kestener Paulinshofberg Riesling Auslese 2001, 22 €.
Alcohol : 8,5 %
Auslese: Betekent "uit-gezocht". Uit de druiventrossen worden handmatig de onrijpe druiven verwijderd. De gemiddelde rijpheid van de trossen ligt hierom hoger dan bij Spätlese. Hierdoor kan er een hoger Oechslegehalte van 95° aangehouden worden.
Regio : Mosel-Saar-Ruwer
Druif Riesling
Ons oordeel :
Uitzicht : heldere wijn, mooie schittering, briljante wijn, goud geel
neus : eerst een mufheid ( eerste neussetting, verdwijnt snel), daarna boenwas met een honingtoets.
zeemzoet
Geen reukbom, gesloten neus, tertaire geuren
In de mond : volle frisse aanzet, wijn heeft nog wat zuren. Zachte aangename zuren daarna appelmoes, geconfijt fruit, op het einde terug wat zuren. Mooie elegante wijn ( niet te zoet, plakt niet)
Herinnering:
Een zoetje, zoetje verdwijnt en gaat over naar aangename zuren

Herrinering van 4 à 5 seconden, mooie edele wijn, een aanrader

Rheinpfalz 1988 Bacchus Beerenauslese


Alcohol : 12 %
Rijnland-Palts ligt in het zuidwesten van Duitsland en grenst aan (vanuit het noorden, met de klok mee) Noordrijn-Westfalen, Hessen, Baden-Württemberg, Frankrijk, Saarland, Luxemburg en België.

Beerenauslese: Betekent "bessen-uitgezocht". De meest (over)rijpe druiven worden stuk voor stuk uit de druiventrossen geselecteerd. De schillen van deze druiven kunnen zelfs al een beetje een Edele rotting ondergaan. Het Oechslegehalte komt dan boven de 125°.
Bacchus is een witte Duitse druivensoort, die ontstaan is uit een kruising van Sylvaner, Riesling en de Müller-Thurgau. De naam is ontleend van de Romeinse wijngod Bacchus.
Deze druif is in 1933 ontstaan in de Duitse wijnstreek Palts door de - aan het Institut für Rebenzüchtung Geilweilerhof verbonden - druivenkweker Peter Morio. In 1972 is de druif als variëteit erkend.
Het is een gemakkelijke druif met een hoge productiviteit die niet veel eisen aan de omgeving stelt. Dit ras rijpt vroeg met een doorgaans hoog suikergehalte. Dit is van groot belang in koelere klimaten zoals in Duitsland en Engeland. Hoewel zeer aromatisch is het zuurgehalte echter vrij laag. Deze druif is gevoelig voor Botrytis. Herkenbare aroma's zijn die van bloemen en gras.



Onze bevindingen :
Neus : wat een neus!!!! Voor zo’n oude wijn
Kleur : roest kleur, amber kleurig, oranje, mooie schittering, doorzichtig
Neus : complex hoofdzakelijk florale toetsen, lichie
In de mond : wat een explosie we proeven karamel, gekarameliseerde appeltjes
Geen plakboel in de mond, veel aanwezige zuren met een mooie molligheid. Zoetigheid en zuren zijn mooi versmolten.
Een zware wijn ( eten en drinken)
Herinnering : mooie zuren met in het glas veel aanwezige mooie kristallen
5 seconden
Een aanrader, knap voor zo’n oude wijn

Wijnboerderij Klostergut Himmeroder Hof Himmeroder Hof Ortega Trockenbeerenauslese 2005


Alcohol :13.5%
Druif : ortega
De ortega is een witte druif die gebruikt wordt voor witte wijn. Het is een kruising van de Müller-Thurgau en de Siegerrebe. Zij werd gecreëerd in 1948 door de Duitse oenoloog Hans Breider van het Bayerischen Landesanstalt für Wein-, Obst- und Gartenbau (het Beierse instituut voor wijn-, fruit- en tuinbouw) in het Duitse Veitshöchheim. In 1972 is zij geclassificeerd en als variëteit beschermd sinds 1981. Breider koos de naam van deze druif ter ere van de Spaanse dichter en filosoof José Ortega y Gasset.
Het is een vroeg rijpende druif, niet erg gevoelig voor vorst en haalt toch een hoog mostgewicht dat veelal 20 graden Oechsle hoger ligt dan de Müller-Thurgau. Dat is dan ook de reden waarom zij dikwijls voor wat zoetere wijn gebruikt wordt die zich na lagering verbetert. Ortega-wijn is geconcentreerd en heeft een muskaat- en perzikachtig aroma. Ook wordt zij wel als tafeldruif gebruikt.
In 1994 waren er in Duitsland nog 1250 hectaren met deze druif beplant, maar het areaal neemt langzaam af. In 2008 was dat nog maar 634 ha.[1] In Engeland is de Ortega op kleine schaal ook aanwezig.
Trockenbeerenauslese, afgekort TBA, is een kwaliteitspredikaat (kwaliteitsklasse) voor wijn. In Duitsland Qualitätswein mit Prädikat genoemd. Deze wijn wordt gemaakt van druiven die zijn aangetast door de grijze schimmel Botrytis cinerea. De schimmel, door leken vaak voor rotting aangezien, wordt ook wel edele rotting genoemd. In Duits sprekende gebieden heet dit Edelfäule. In Frankrijk staat deze rotting bekend onder de naam pourriture noble.
De schimmel die de druiven aantast maakt de schil poreus. Hierdoor kan het water uit het binnenste verdampen. De druiven schrompelen dan ineen tot het als het ware rozijnen zijn. Hier slaat dan ook de term "trocken" op. (En niet op trocken in de zin van een droge wijn!). Het overgebleven sap is zeer geconcentreerd. Zowel in etherische oliën, mineralen als druivensuiker. Het risico dat een wijnboer loopt om zijn druiven zolang aan de druivenstok te laten hangen is zeer groot. De vraag is maar net of de juiste schimmel zal optreden, en een stevige regenbui kan in een uurtje de hele oogst vernietigen. Terwijl de wijnboer ook de wetenschap heeft dat de betreffende schimmel maar eens in de 4 à 10 jaar optreed.
Hoewel een bijzondere wijn zijn er tegenwoordig verschillende opvattingen van wat nu als trockenbeerenauslese verkocht zou mogen worden. Kwaliteitswijnboeren plukken alle druiven stuk voor stuk van de druivenstok. Nauwgezet wordt elke tros uitgezocht en alleen de beste aangetaste druiven komen voor de wijn in aanmerking. Hoe meer door de schimmel aangetast en hoe langer de druif heeft kunnen rijpen hoe sterker de explosie van smaak. In het Duits wordt dit “Ausbruch” genoemd. Voor de wet is het tegenwoordig voldoende wanneer de most 150 graden Oechsle behaald. De kwaliteit van deze wijnen wordt daarom vooral bepaald door de ambitie van de wijnmaker. Er bestaan zodoende excellente als wel inferieure trockenbeerenauslesen. Prijzen kunnen zodoende uiteenlopen van een paar tientjes tot vele honderden euro’s... voor een half flesje.
Door het extreem hoge suikergehalte komt de most zeer moeilijk tot gisting. Eenmaal opgang zal zij ook snel weer tot stilstand komen. Alcohol percentages blijven zo meestal onder de 8% steken. De kleur is diep geel tot orange. Smaken van abrikozen, bloemen en heel veel meer zijn erin te proeven. Vanwege het hoge concentraat aan mineralen, evenwichtigheid in zuren en suikers kan deze wijn zeer oud worden. Niet zelden wel meer dan honderd jaar.
Behalve in Duitsland wordt ook in Oostenrijk Trockenbeerenauslese gemaakt. Hier moet het aantal graden Oechsle minstens 156 zijn. Een bekend voorbeeld is de "Ruster Ausbruch".



Onze bevindingen :
Kleur : Rode bruine wijn ( van witte druiven!!!). Je zou denken dat het een rode wijn is die geëvolueerd is. Helder, hoge viscositeit( lijkt op nectar) : heldere tranen, mooie schittering
Neus : zeer expressief, honing, geconfijt fruit
Mond : honing concentraat onderbouwd met stevige zuren die dit in evenwicht brengen, iets plomber als de vorige wijnen
Zeer mondvullend ( eten en drinken)
Soepele aanzet, gecaramelliseerde smaak, rozijnen, gedroogde zwarte pruimen, gedrooge vijgen
Minder herinnering dan de vorige wijnen, 3 à 4 seconden. Deze wijn is de minste van de avond, te plomp!!!

Weingut Franz Kunstler Hochheimer Franz Künstler Hochheimer Hölle Riesling Beerenauslese 1999, 63.93 €

Herrnberg Riesling Trocken, Mosel, Duitsland
Alcohol : 7,5 graden

Hochheim is een midel-grote stad met 17.000 inwoners in Duitsland in de nabijheid van de plaats waar de rivier de Main in de Rijn vloeit. Hochheim (of Hochheim am Main) is traditioneel het commerciele centrum waar de wijnen uit de Rijn worden verhandeld.
Wijnbouw is reeds 800 jaren aanwezig in het gebied rond Hochheim en vandaag zijn ere en 100 tal wijnbouwers full-time of part-time bezig met wijn maken. Meer dan 200ha verdeelt over 11 wijngaarden. Vier van deze wijngaarden zijn geclassifieers als de VDP as Erste Lage – Domdechaney, Hölle, Kirchenstück and Reichestal.
De wijn die wij proeven is van “ Hochheimer Hölle “(oud duits voor berg') gelocaliseerd tussen de rivier en opwaarts het oude gedeelte van de stad.
Het micro klimaat op de Hölle wordt geholpen door de nabijheid van het Taunus gebergte, dat bescherming biedt tegen wind en regen, alsook door de rivier de Main, die zorgt voor een aangename temperatuur. De bodem structuur is vooral sedimentair en zorgt voor wijnen met fruitage aroma’s en een mooie aciditeit.



Eerste indruk :
Deze wijn heeft meer fisheid en finesse dan de vorige wijn
Kleur : zeer helder, donker goud geel
Neus : vegetaal, siroopachtig, caramel
In de mond : mooie zuren in de aanzet, vervolgens veel frisheid vervolgd door molligheid.
Zuren overheersen
Eind indruk : mooie zuren
Lange afdronk 6 à 7 seconden, deze wijn is minder harmonieus in de mond.
Het harmonieus gevoel is hier minder dan bij de tweede wijn.


Tokaji Aszu 4 puttonyos 2005 0,5 ltr. - Gróf Degenfeld, 20 €.



Tokaji Aszu. Misschien wel de beste wijn uit Hongarije. Het woord Hongaarse woord 'Aszu' betekend 'geconfijt'. De wijn wordt gemaakt van Aszu druiven als de Furmint en de Muscat Lunel. De druiven worden tijdens de oogst in een 'puttonyos' gedaan. De puttonyos is de houten draagzak die als maateenheid geldt voor de verschillende Aszu wijnen. Deze draagzak heeft een inhoud van ongeveer 25 kg Aszu druiven. Vervolgens gaan er meerdere Puttonyos in 136 liter droge wijn om een zoete wijn te verkrijgen.
Hoe hoger het aantal Puttonyos, op een schaal van 3 tot 6, hoe voller en zoeter de wijn zal zijn. Naar gelang de zoetheid wordt de wijn gewaardeerd met 3 t/m 6 punten. De Tokaj Aszu Esszencia is feitelijk de overtreffende trap van de Tokaj Aszu. Zeg maar de 7 punten variant. De restsuiker van de Tokaj dessertwijnen varieert van 60 gram per liter tot meer dan 180 gram restsuiker per liter.
Mooie, rijpe gele tonen met lichte amber tinten. Geuren van tropisch fruit en sinaasappelschilen, abrikozen en botrytis.
Deze wijn heeft een mooie, rijpe gele tonen met lichte amber tinten. De geur begint met tropisch fruit en sinaasappelschil waarna rijpe abrikozen duidelijk waarneembaar zijn, gevolgd door botrytis. Aan het eind ruikt u mooi gemengde houttonen die uitstekend bij het boeket passen.
Qua smaak domineren perziken naast rijp tropisch fruit. De botrytis is soepel in de mond en voorziet de wijn van een beetje extra warmte. De zuren zijn levendig, maar net genoeg om de wijn een specifiek evenwicht te geven. De wijn heeft een rijke structuur, terwijl ze niet te zwaar is; de verdeling van suiker, alcohol en zuren is voorbeeldig. De smaak is lang, spannend en goed afgerond; het blijft hangen in de mond en is licht en zeer aangenaam om van te genieten.
Druivensoort : Firment
Alcohool : 11-12%

Onze bevindingen:
Kleur : doorzichtig, tussen goedkleurig en licht amber, heldere tranen
Geur : appel, weinig expressieve neus (neus  wordt steeds zwakker)
Zacht in de mond, harmonieus. Mooie frisse aanzet, mooie molligheid. Mooie zuren in harmonie. Vleugje mineraliteit in de mond
Veel krachtige zuren, die niet overheersen. De wijn past perfect met de aangeboden blauwe schimmelkazen. Wijn is in harmonie met blauwe kazen
Herinnering : mooie zuren, miniraliteit, 6 à 7 seconden.
Mooiste wijn van de avond