zondag 20 december 2009

Wijnavond 6 - Geproefde druivenrassen Sicilië


Inzolia

Inleiding

Inzolia werd oorspronkelijk vooral gebruikt in de Siciliaanse provincie Trapani, waar ze samen met de Catarratto en Grillo gebruikt werd voor de productie van Marsala. Na een sterke terugval wegens de schimmelziekte meeldauw werd ze in de jaren 1960-1970 terug massaal aangeplant in de provincies Agrigento en Palermo. Vandaag de dag vinden we deze druif op zowat geheel Sicilia terug.

Soort

Wit

Herkomst

Italië

Kenmerken

De trossen zijn middelmatig tot groot en zijn nogal gesloten. De ellipsvormige druiven zijn geelgroen tot amberkleurig als ze in de volle zon hangen.
Ze geeft de beste resultaten indien ze langs een leidraad wordt geleid, bij voorkeur op een helling, voldoende geïrrigeerd en iets voor de volledige rijpheid geoogst.
Op zijn best is de wijn fris en vrij pittig. Soms worden de druiven ook half gedroogd voor de productie van zoete wijn.

Gebruik

Sicilia en Toscana.

Synoniemen

Ook wel Insolia, Ansonica of Ansolia




Nero d'Avola

Inleiding


Nero d'Avola oftewel de zwarte van Avola. De naam verwijst duidelijk naar de stad Avola nabij Siracuse in het Oosten van Sicilië. De druif wordt ook wel Calabrese genoemd, afgeleid van het Griekse woord kalavisi, wat 'goede druif' zou betekenen. Het heeft echter niets te maken met de gelijknamige regio Calabrië waar deze druif nauwelijks aangeplant is.

Soort

Blauw

Herkomst

Italië

Kenmerken

Nero d'Avola produceert wijnen die mooi donker, zacht en robuust zijn en die goed rijpen, vooral als ze kort in eiken vaten zijn behandeld.
Ook als mengdruif is hij ideaal omdat hij een zeer diepe kleur geeft in combinatie met veel suiker en een aciditeit die, ondanks de hitte, goed aanwezig is. Het is net deze aciditeit die, bij teelt op bepaalde ondergronden, soms problemen kan opleveren. Vandaar dat hij dikwijls geblend wordt met druivenrassen zoals Nerello Mascalese of Frappato die van nature minder zuren hebben. Tegenwoordig wordt er ook veel Cabernet sauvignon , Merlot en Syrah aangeplant. In combinatie met deze druivenrassen is men in staat om volle wijnen te produceren met veel elegantie en subtiele aroma's.
We vinden een grote verscheidenheid in wijnen op basis van deze druif. Van gemakkelijke, fruitige drinkwijnen tot gecorseerde roséwijnen en volle en complexe wijnen.

Gebruik

In de zonovergoten kalkrijke vlaktes van Zuidoost Italië, rond de steden Rosolini en Pachino, is de hoogste concentratie te vinden van Nero d'Avola-wijngaarden. Hoelang deze druif hier al verbouwd wordt is niet erg duidelijk. Wat we wel weten is dat er enorm veel wijngaarden gerooid werden met Europese subsidies en dat de Nero d'Avola vaak heeft moeten plaatsmaken voor fruit en groenten. Toch is hij enorm populair en wordt hij aanzien als de beste blauwe druivensoort van het eiland.
De appellaties zijn in Sicilië van ondergeschikt belang en we vinden de meeste wijnen op basis van deze druif dan ook in de overkoepelende appellatie IGT Sicilia Rosso.

Synoniemen

Calabrese




Frappato

Inleiding

Frappato is een Siciliaanse druif die als aanvulling bij de Nero d'Avola in de DOCG Cerasuolo di Vittorio wordt gebruikt.

Soort

Blauw

Herkomst

Italië

Kenmerken

De Frappato is zacht van smaak en kent een laag tanninegehalte. Hij geeft redelijk mooie, aromatische wijnen. In hoofdzaak wordt de Frappato gemengd met andere blauwe druiven zoals Nero d'Avola, Nerello en Nocera. Hij lijkt in vele opzichten op de Pinot Noir. Vooral de tonen van kersen komen zeer duidelijk boven.
De trossen zijn zeer dicht zodat men moet letten op onrijpe druiven in de kern van de tros.

Gebruik

Komt sinds de 17e eeuw voor in Sicilia rondom Vittoria in de provincie Ragusa.

Synoniemen

Nerello di Catania
Nero Capitana
Surra




Perricone

Inleiding

De benaming Perricone vinden we vooral terug in de provincie Palermo. In Trapani noemen ze de druif Pignatello en in Catania Tuccarino. De afkomst van deze druif is onzeker maar sporen leiden naar de flanken van de Vesuvius.

Soort

Blauw

Herkomst

Italië

Kenmerken

Het is een sterke en productieve druif die eind september rijpt. De wijnen hebben een fijn bouquet en een donker rode kleur. Ze zijn vaak zeer alcoholrijk.
Men kan deze druif terugvinden in de DOC Contea di Sclafani, Eloro en Delia Nivolelli.

Gebruik

Sicilia.

Synoniemen

Pignatello
Tuccarino




Nerello Mascalese

Inleiding

Nerello Mascalese is de hoofddruif in de wijnen van de DOC Etna. Ze moet voor minstens 80% aanwezig zijn in de Etna Rosso DOC. De druif groeit op hoogtes van 350 tot 1000 meter.

Soort

Blauw

Herkomst

Italië

Kenmerken

Nerello Mascalese is een laatbloeier die wijnen produceert die goed rijpen met aangename tannines en vooral kruidige aroma's. Ze voegt vooral kleur en alcohol toe aan de wijn. Vaak gebruikt in een blend met die andere Nerello, de Nerello Cappuccio of Nerello Mantellato.
De dichte trossen wegen tot 1 kg en bevatten middelgrote druiven.

Gebruik

De druif vindt zijn oorspron op de oostflank van de Etna rond het dorpje Mascali.

Synoniemen

Mirello




Nerello Cappuccio

Inleiding

De Nerello Cappuccio wordt ook wel Nerello Mantellato genoemd wegens de manier waarop hij aan de wijnstokken hangt. Ze wordt aangevuld aan de Nerello Mascalese in de Etna Rosso DOC.

Soort

Blauw

Herkomst

Italië

Kenmerken

Nerello Cappuccio rijpt eind september, begin oktober wat heel wat vroeger is dan de Nerello mascalese. In monocépages levert hij lichtrode wijnen met weinig alcohol die best jong gedronken worden.

Gebruik

De druif komt hoofdzakelijk in het noordoosten van Sicilia voor.

Synoniemen

Nerello Mantellato