zondag 20 december 2009

Wijnavond 6 - Sicilië (Italië)


Organisator : Broeder Yves

De zesde wijnproeverij brengt ons naar Sicilië, een onderschatte wijnregio met veel autochtone druiven die dikwijls enkel daar gecultiveerd worden.
Alle geproefde wijnen werden aangekocht bij Cavatappi http://www.cavatappi.be/


Terre di Giumara Inzolia 2008, 13,5 % (IGT)

Het wijnbedrijf van de familie Caruso is gevestigd in Marsala. Deze familie maakt al lange tijd goede wijnen, maar de laatste jaren is de kwaliteit van hun wijnen razendsnel gestegen. Dankzij de investeringen van de rijke Milanese familie Minini kon dit familiebedrijf de nodige vernieuwingen doen om de wijnen naar een hoger niveau te tillen.

Druif: 100 % Inzolia, één van de populairste witte druivenrassen uit Sicilië. Inzolia wordt ook wel eens de Siciliaanse chardonnay genoemd.

Wijnbereiding: men gaat de schillen en het sap onder lage temperatuur laten weken; zo kan men een maximum aan smaak –en aromacomponenten onttrekken zonder dat de gisting op gang komt. Klassieke vinificatie op inox bij lage temperatuur.

Kleur: helder strogeel met groene reflecties

Neus en smaak: een uitbundige en exotische neus met ananas, meloen, perzik en witte bloemen. In de mond vol, fris en sappig.

Actuele prijs: € 5,85

Zie ook: www.carusoeminini.it/



Maskarìa – Cerasuolo di Vittoria 2006, 13,5 % (DOCG)

Dit jong dynamisch familiebedrijf bevindt zich in Chiaramonte Gulfi, het heuvelachtige binnenland tussen Siracusa en Ragusa.

Druif: 60 % Nero d’Avola, 40 % Frappato

Wijnbereiding: naar oude gewoonte worden Nero d’Avola en Frappato samen vergist zodat er een heel eigen smaakpalet ontwikkeld wordt. Verder verfijnt de wijn op inox en nog enkele maanden op fles.

Kleur: heldere robijnrode kleur, nog lichtpaars in zijn jeugd.

Neus en smaak: een excentrieke fruitneus met kersentoets. Ook een zekere kruidigheid. Heel apart in de mond.

Noot: dit is (tot nu toe) de enigste DOCG die Sicilië rijk is.

Actuele prijs: € 10,50

Zie ook: www.terredigiurfo.it/



Sachia – Perricone, Caruso & Minini, 2006, 14% (IGT)

Voor beschrijving van het wijnhuis en bijhorende website: zie hierboven bij Terre di Giumara Inzolia 2008.

Druif: 100% Perricone

Wijnbereiding: de druiven worden met de hand geplukt en geselecteerd. Klassieke vinificatie op inox gevolgd door een verdere verfijning van 6 maand in inox en 4 maand op fles.

Kleur: intens robijnrood met duidelijke paarse schakeringen.

Neus en smaak: een warme neus met veel rijp fruit: cassis, bosvruchten en amarena’s. Kruidige toets en sporen van drop. In de mond verrassend krachtig met goedgedoseerde zuren.

Actuele prijs: € 9,75



Etna Rosso Zero Uno – Etna Rocca d’Api, 2005, 13% (DOC)

Het wijndomein Etna Rocca d’Api is gelegen in het mooie dorpje Zafferana Etnea, op de hellingen van de vulkaan Etna. Het is een jong dynamisch familiebedrijf dat sinds jaar en dag biologisch werkt. Zo bezitten ze het Italiaanse Ecocert-label.
Ze maken heel typische Etna Bianco & Etna Rosso, waarin duidelijk de vulkanische bodems van de Etna waarneembaar zijn.

Druif: 80% Nerella Mascalese & 20% Nerello Cappuccio. Afkomstig van de oudste wijnstokken die heel lage rendementen hebben.

Wijnbereiding: klassieke wijnbereiding in inox vaten met verdere rijping van 1 jaar barriques, 1 jaar grote Sloveense eik en vervolgens nog 2 jaar op fles.

Kleur: Intense robijnrode kleur met lichte baksteenschakeringen bij het verouderen.

Neus en smaak: deze volle wijn heeft mooie aroma’s van bosvruchten, kruiden, chocolade en licht gebrande aroma’s (koffie, ceder….). In de mond een mooi evenwicht tussen zuren en tannines, tussen kracht en finesse. Heel duidelijk mineraliteit waar te nemen.

Actuele prijs: € 12,15

Zie ook: www.etnaroccadapi.it/



Harmonium – Nero d’Avola, Firriato, 2006, 15% (IGT)

Firriato is een Siciliaans familiebedrijf dat in korte tijd is uitgegroeid tot één van de toonaangevendste wijnproducenten van Sicilië en zelfs van gans Italië. Dit wijnbedrijf verblufte menige wijnkenners met een hele batterij wijnen van een uitstekende kwaliteit. Zowel de eenvoudigste wijnen als dit paradepaardje getuigen van een perfecte aanpak.

Druif: 100% Nero d’Avola.

Wijnbereiding: deze wijn is een echte ode aan Sicilië en haar meest belangrijke druif, de Nero d’Avola. Na een doorgedreven selectie van de mooiste druiventrossen – deze ‘gestreeld’ door de zon – wordt er onder strenge temperatuurcontrole met zorg en passie gevinifieerd. Een rijping van 10 maand op Franse en Amerikaanse eik.

Kleur: donker, intens robijnrood.

Neus en smaak: Complex elegante neus met veel kruiden en zeer rijp rood fruit, donkere kersen en pruimen. In de mond zeer geconcentreerd, rijk en warm. Stevige maar toch strelende tannines, zachte fijne zuren en een discrete molligheid maken van deze wijn een meesterwerk van evenwicht en harmonie…vandaar de naam.

Noot: deze wijn wordt ook wel eens “de Barolo van het Zuiden” genoemd. Hij kreeg in 2009 van het gezaghebbende Italiaanse wijnmagazine Gambero Rosso de prestigieuze ‘Tre Bicchierri’ (3 glazen) toegekend. De ‘Tre Bicchieri’ wordt toegekend aan ‘uitzonderlijke’ wijnen.

Actuele prijs: € 24,50

Zie ook: www.firriato.it/