zondag 22 augustus 2010

Wijnavond 12 - Pessac-Léognan (FR)


Organisator: Broeder Ronnie

Voor het eerst wordt een wijnavond integraal aan Frankrijk gewijd.  We brengen een bezoekje aan Pessac-Léognan en alle geproefde wijnen komen uit het jaar 2007.

Beknopte info AOC Pessac Léognan

De appelatie AOC Pessac-Léognan werd in 1987 gecreëerd als een subregio van het wijngebied Graves de Bordeaux. Bedoeling hiervan was om de meer gekende wijnproducenten van de regio beter te promoten.

Het gebied beslaat een oppervlakte van 1319 ha.  Alleen wijnen van gedefinieerde percelen in de gemeentes Cadaujac, Canéjan, Gradignan, Léognan, Martillac, Mérignac, Pessac, Saint-Médard-d’Eyrans, Talance & Villenave-d’Ornon mogen zich de de appelatie Pessac-Léognan toeëigenen.  Er wordt enkel rode en witte wijn gemaakt.

-Gebruikte druivensoorten voor de rode wijn: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot, Carménère.

-Gebruikte druivensoorten voor de witte wijn: Sémillon, Sauvignon blanc, Muscadelle.

Voor de rode wijn wordt een maximale productie van 45 hl per hectare toegestaan, voor de witte wijn 48 hl per hectare.
De bodem bestaat vooral uit kiezelheuvels, die zo typerend zijn voor de Médoc.  Deze zorgen voor een perfecte drainage van het water en zijn los en luchtig.  Door hun onvruchtbare aard dwingen de kiezelheuvels de wijnstokken hun wortels diep in de grond te dringen op zoek naar voedingsstoffen.  De kiezelheuvels rusten op kalkplateaus.

Pessac-Léognan heeft een maritiem klimaat, veroorzaakt door de Atlantische oceaan.  De warme Golfstroom en de Gironde fungeren als warmte-regulator en temperen het klimaat.  Dit zorgt voor milde winters, warme zomers en een lange, zonnige herfst.  De regio wordt tegen de zeewind beschermd door de kuststrook met dennenbossen die bijna parallel aan de regio loopt.

Tot grote zorg van de wijnboer beginnen de oogsttijd en het regenseizoen ongeveer tegelijkertijd.  Als de regen vroeg is, zullen niet alle druiven rijp zijn.  Als de regen laat komt, tijdens de oogst, kunnen de druiven verliezen aan concentratie.  Statistici hebben opgemerkt dat, vanuit oogpunt van het klimaat, er elke tien jaar een patroon is van drie goede jaren, drie slechte jaren, en vier gemiddelde jaren.  Soms wordt de normaal gesproken milde regio ruw herinnerd aan haar noordelijke ligging.  In februari 1956 was er een strenge vorstperiode met temperaturen onder -18º C.  Ook sluimert er altijd de angst dat de "Saint de Glace" de juist uitgekomen wijnstokken beschadigt in de eerste weken van mei.

Typische kiezelgrond in Pessac-Léognan


Voorstelling van vijf wijnen

1/ Château Picque Caillou  

Jaar: 2007
Flesinhoud: 75 cl
Alcohol: 12.5 %
Prijs: € 15.50
Druif: Sémillon en Sauvignon Blanc

Onze smaakomschrijving:

Kleur: strogeel mooie schittering en spiegel een heldere wijn.
Aroma’s: onrijpe groene peer en een bittertje op het einde.  Ook houtnuances die in de mond te herkennen zijn.
Smaak: fijne zuren, niet vettig wel fruitig.
Afdronk: mineraliteit, ondergrond blijft hangen.
Eindindruk: mooie witte wijn met een interessante prijs-kwaliteit verhouding.


Info over het wijnhuis:

Aan de voordeur van de stad Bordeaux ontplooit zich de wijngaard Château Pique Caillou, een domein van circa 20 ha. Het werd in 1780 opgericht door de toendertijd gevierde architect Etienne Laclotte. Enkele decennia later viel het in de smaak van de toenmalige keizer Napoleon I. Hij noemde de Château Pique Caillou immers zijn uitgesproken lievelingswijn.

In 1949 verwierf Etienne Denis (een handelaar uit Bordeaux) het domein en vergrootte het samen met zijn zoon tot de huidige 20 ha. Sinds 1997 is het domein in handen van Isabelle and Paulin Calvet.

De historische keizerlijke belangstelling is voor de actuele exploitanten een leuke opsteker maar zij concentreren zich op wijnen met hedendaags karakter en dito stijl. Hun exploitatie inzake rode wijn bestaat uit 45% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon en 10% Cabernet Franc. De witte wijnen van het domein worden gemaakt uit 60% Sauvignon en 40% Sémillon. Momenteel is 1 ha voorzien voor de productie van witte wijn.

De gemiddelde jaarlijkse productie bedraagt voor de rode wijn zo’n 60 à 90.000 flessen en voor de witte wijn zo’n 3.600 à 4.800 flessen.

Château Pique Caillou is gezegend met een unieke terroir. Getuige daarvan is het gereputeerde Château Haut Brion dat slechts een paar honderd meter verderop ligt.

Het wijnhuis beschikt niet over een website.

Het kasteel op het domein Pique Caillou

2/  Château Picque Caillou 

Jaar: 2007
Flesinhoud: 75 cl
Alcohol: 13%
Prijs: € 13.95
Druif: Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc.

Onze smaakomschrijving:

Kleur: kersenrood, doorzichtige rode waterrand met kleine tranen na het walsen.
Aroma’s: bij aanzet gesloten neus daarna rood fruit.
Smaak: de zuren overheersen in de structuur.
Eindindruk: deze wijn kon ons maar matig bekoren.





3/ Château Bouscaut, Grand Cru Classé de Graves

Jaar: 2007
Flesinhoud: 75 cl
Alcohol: 12.5%
Prijs: € 16.95
Druif: 48% Merlot, 47% Cabernet Sauvignon en 5% Malbec

Onze smaakomschrijving:

Kleur: kers rood met mooie tranen.
Aroma’s: rood fruit, kers, vanille, hout toets.
Smaak: taninnes en zuren zijn heel evenwichtig in deze wijn met een bittertje als afsluiter.
Eindindruk: mooie verhouding prijs-kwaliteit





Info over het wijnhuis:

Château Bouscaut werd reeds in 1953 en 1959 onder de "premiers crus" van de Graves-wijnen geclassificeerd. Het wijnhuis en de wijngaarden bevinden zich ten zuiden van de stad Bordeaux, in de gemeente Cadaujac. Naast de rode en (droge) witte “Grand Vin” worden er ook secundaire wijnen gemaakt: Les Chênes de Bouscaut.

De wijnbouw op het domein begon tijdens de 18e eeuw maar kende haar opmars pas echt na het einde van de Eerste Wereldoorlog. Onder de uitbating van Victor Place werd het 18e-eeuwse kasteel in 1962 grotendeels verwoest door een brand. Het werd volledig heropgebouwd en in 1968 verkocht aan een Amerikaanse belangengroep met Wohlstetter-Sloan als nieuwe eigenaars. In 1980 kwam het domein in handen van Lucien Lurton, tevens eigenaar van Château Brane-Cantenac.

Het areaal aan wijngaarden beslaat momenteel zo’n 47 ha. Zo’n 40 ha is beplant met rode druivenrassen (55 % Merlot, 40 % Cabernet Sauvignon, 5 % Malbec). De overige 7 ha wordt evenredig gecultiveerd met de witte druivenvariëteiten Sémillon and Sauvignon Blanc.

Van de “Grand Vin” Château Bouscaut worden jaarlijks zo’n 100.000 flessen rode en zo’n 20.000 flessen witte wijn geproduceerd. Van de secundaire wijnen is er een jaarlijkse productie van 60.000 flessen rood en 25.000 flessen wit. Het landgoed heeft ook een productie-samenwerkingsverband met 2 aangrenzende wijndomeinen: Château Lamothe-Bouscaut en Château Valoux.

Zie ook: http://www.chateau-bouscaut.com/

Wijnoogst op het domein Bouscaut

4/ Chateau de Fieuzal, Grand Cru Classé de Graves

Jaar: 2007
Flesinhoud: 75 cl
Alcohol: 13%
Prijs: € 19.95
Druif: 60% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot, 4.5% Cabernet Franc en 2.5% Petit Verdot.

Onze smaakomschrijving:

Kleur: donkerrood. heldere waterrand met na walsen mooie tranen.
Aroma’s: warme alcoholgloed, peper, kruidnagel en nootmuskaat.
Smaak: mooie zachte tannines met bittertje op het einde
Eindindruk: heel mooie wijn.

Info over het wijnhuis:

De oudste gekende eigenaar van Château de Fieuzal was Alfred de Griffon.  Eén van de broers van Alfred de Griffon was toen in Bordeaux consul van het Vatikaan.  Via hem kreeg Château de Fieuzal de waardigheid om door de Paus te worden gedronken!  Paus Leo XIII zou een hele voorraad Fieuzal hebben laten overkomen naar Rome.  Het domein werd in 1893 verkocht aan Abel Ricard,wiens familie toen reeds belangen had in twee andere gereputeerde domeinen in de Graves: Domaine de Chevalier en Château Malartic-Lagravière.

Abel Ricard stierf tijdens de Tweede Wereldoorlog en liet het domein na aan zijn dochter Odette die gehuwd was met de Zweed en theaterdirecteur Eric Bocké.  Zij begonnen met herbeplanten van de wijngaard en heropkalefateren van de bedrijfsgebouwen want Eric Bocké hield van schoonheid: niet alleen van gracieuze bouwstijlen maar ook van de gracieuze danseressen van het Théâtre de l’Alhambra in de stad Bordeaux!

Odette Bocké-Ricard stierf in 1973.  Kort daarop verkocht echtgenoot Eric Bocké, zelf 80 jaar oud, het Château de Fieuzal aan Georges Nègrevergne,die de leiding over het domein toevertrouwde aan zijn schoonzoon Gérard Gribelin.  Dankzij de dynamiek, het perfectionisme en de ambitie van Gérard Gribelin is Château de Fieuzal opgeklommen tot het niveau dat het nu bekleedt.  In 1994 verkochten de erfgenamen van Nègrevergne het domein aan de Banque Populaire, maar Gérard Gribelin bleef om het domein dagelijks te leiden.  Banque Populaire kocht ook het Château Haut-Gardère waarmee de Fieuzal voor 1850 één geheel uitmaakte.  In augustus 2001 werden beide domeinen door Banque Populaire samen verkocht aan de heer en mevrouw Lochlann-Quinn uit Ierland voor de som van 45,73 miljoen euro.  Mister Lochlann-Quinn zetelt in het bestuur van de Allied Irish Bank.

Château de Fieuzal is 48 ha groot en ligt in de gemeente Léognan.  De beplanting bestaat uit 37 ha voor de rode wijn (150.000 flessen) en 10 ha voor de witte wijn (30.000 à 36.000 flessen).  De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 30 jaar.  Zij bestaan voor 50 % uit Sauvignon en 50 % uit Sémillon.  Gérard Gribelin begon de witte wijn te vinifiëren in eikenhouten fusten in 1984.  Na de gisting bleef de wijn gedurende 6 maanden rusten op zijn droesem met regelmatig oproeren (bâtonnage).  Deze werkwijze geeft aan de wijn een grote toename van aroma's en complexiteit.  Bovendien wordt de witte wijn op die manier gewapend voor een rijping op fles gaande tot 12 jaar.

Zie ook: http://www.fieuzal.com/

Satellietfoto van Château de Fieuzal (Bordeaux-wijnboeren gebruiken satellietfoto's om een nog betere oogst te garanderen)


 5/ Château Malartic-Lagravière, Grand Cru Classé de Graves

Jaar: 2007
Flesinhoud: 75 cl
Alcohol: 13%
Prijs: € 28.95
Druif: 45% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot, 8% Cabernet Franc en 2% Petit Verdot.

Onze smaakomschrijving:

Kleur: donkerrood, niet geëvolueerde licht paarse waterrand.
Aroma’s: kruidig, peper, kruidnagel,fruit vooral kersen, cassis.
Smaak: ruwe tannines tegen gehemelte met daarna fluwelen zachtheid op de tong.
Eindindruk: deze wijn is duidelijk te jong.

Info over het wijnhuis:

Op één der mooiste heuvels van het Bordeauxgebied staat het Domaine de La Gravière, in 1803 opgericht door Pierre de Malartic. Na hem kwam het Domaine in bezit van graaf Hippolyte Maurès de Malartic, admiraal in dienst van de Franse koningen.  Sedertdien draagt dit landgoed de naam Malartic-Lagravière.  Nu nog verwijst de driemaster op het etiket naar de beroemd geworden admiraal, die zijn loopbaan afsloot als Frans gouverneur van het eiland Mauritius.

In februari 1997 kochten Alfred-Alexandre en Michèle Bonnie-Vermeylen het Château Malartic-Lagravière van de eigenaarsfamilie van het champagnehuis Laurent-Perrier.  De wijngaard was toen 19 hectare groot:

-4 ha voor de witte wijn: 80% Sauvignon, 20% Sémillon
-15 ha voor de rode wijn: 50% Merlot, 40% Cabernet-Sauvignon, 10% Cabernet Franc

Alfred-Alexandre Bonnie ging zijn droom realiseren: één van de modernste châteaux in de Bordelais uitbouwen.  Eén van de top-architecten van Bordeaux, de heer Bernard Mazières, mocht de ideeën van Alfred Alexandre Bonnie gestalte geven: een achthoekige nieuwbouwcuverie met 34 roestvrijstalen tanks (1 voor elk perceel!), computergestuurd, met één centraal bedieningspaneel.  Dit alles ondergebracht in een nieuwbouw van 4.400 m2.  Ook werd er een afzonderlijke rijpingskelder voorzien voor de witte en rode wijn, met een permanent functionerende vochtigheidsinstallatie.  Dit werd aangevuld met een gerobotiseerd vulsysteem voor de kuipen, zodat de gekneusde druiven niet langer moeten "lijden" door het overpompen.

Sedert de familie Bonnie Château Malartic-Lagravière aankocht in 1997 werd de oppervlakte van de wijngaarden nog uitgebreid met 25 hectare.  Vandaag is de aanplant verdeeld over 7 hectare voor de witte wijn en 37 hectare voor de rode wijn.

Op Château Malartic-Lagravière wordt manueel geoogst.  De geplukte trossen worden in stapelbare kleine plasticbakken verzameld die op paletten worden gestapeld om zo naar de ontristingsmachine te worden gevoerd.  Na ontristing passeren de gekneusde druiven over een trieertafel om manueel van de laatste kleine steeltjes te worden ontdaan.  Vervolgens worden de druiven afgewogen en per kabelspoor overgebracht naar de gewenste cuve.  De gisting neemt 3 tot 5 weken in beslag en na een rustpauze worden witte en rode wijn opgeslagen in eikenhouten vaten.

Voor de 10 tot 15 maanden rijping op vat worden voor de witte wijn elk jaar 1/3 nieuwe vaten gebruikt. Voor de 15 tot 18 maanden vatrijping van de rode wijn wordt elk jaar de helft van het aantal vaten vernieuwd.

Michel Rolland is raadgevend oenoloog.  Château Malartic-Lagravière heeft ook een eigen laboratorium waar permanent twee laboranten aanwezig zijn.

Zie ook: http://www.malartic-lagraviere.com/

Rijping op houten vaten (Château Malartic-Lagravière)