zondag 25 september 2011

Wijnavond 22 - Francis Ford Coppola wijnen


Organisator: Broeder Yves


Tijdens deze wijnavond gaan we op bezoek bij één van de meest vooraanstaande (levende) regisseurs in de geschiedenis van het witte doek: Francis Ford Coppola. Zijn filmografie mogen we zonder enige zin voor overdrijving duizelingwekkend noemen…Verdere informatie hierover vind je op onderstaande weblink:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Francis_Ford_Coppola

F.F. Coppola is niet alleen een gevierd regisseur, fimproducent en scenarioschrijver…hij is sinds de jaren zeventig ook actief in de wijnbouw en -handel. In 1975 kocht hij samen met zijn vrouw het landgoed van de Finse zeekapitein Gustave Niebaum in Rutherford, Californië (gelegen in de beroemde wijnstreek Napa Valley) en de omliggende wijngaarden. Zijn wijndomein heet tegenwoordig 'Rubicon Estate Winery'. Coppola produceert ook voedselproducten als pasta's en pastasauzen. Met Robert De Niro en Robin Williams is hij tevens de eigenaar van zijn eigen restaurant, Rubicon, in San Francisco.

Coppola is de eigenaar van enkele vakantieoorden in de Midden-Amerikaanse landen Guatemala en Belize. Hij is tevens ambassadeur van Belize te San Francisco, alhoewel hij geen staatsburger van Belize is.

Alle informatie over het wijndomein en de wijnen van Francis Ford Coppola is terug te vinden op onderstaande weblink:

http://www.rubiconestate.com/flash.php


Francis Ford Coppola

 
Voorstelling van vijf wijnen


1/ FFC Presents: Bianco Pinot Grigio

Jaar: 2010
Druif: 87 % pinot gris, 8 % sauvignon blanc,   
5 % chardonnay
Appelatie: California
Alcohol: 13 %
Prijs: € 11,40


De druiven voor deze wijn komen uit twee regio’s: Pinnacles Bench in Monterey & Clarksburg (nabij Lodi). De druiven uit Pinnacles Bench worden beïnvloed door een koel zeeklimaat terwijl de druiven uit Clarksburg meer rijpheid ontwikkelen vanwege een vruchtbare terroir en een warmer klimaat.



De pinot gris druiven worden ’s avonds laat geplukt en in de vroege ochtend binnengebracht om een koude persing te ondergaan.

Klassieke fermentatie in inox cuves.

Onze impressie:

Uitzicht: een zeer doorzichtige wijn met lichtgroene reflectie. Ziet er niet vettig uit en vertoont niet zo veel tranen.

Neus: een eerste impressie van overheersende (frisse) zuren. In het begin ook hints van lychee. Een niet zo uitgesproken neus.

Mond: zéér fris in de mond met veel zuren. Bij het tweede glas, wellicht door de opwarming van de wijn, vallen de zuren op het einde weg.

Algemene indruk is dat dit een overprijsde wijn is voor de geboden kwaliteit. Toch is deze wijn correct gemaakt en is (wanneer koud gedronken) een lekkere aperitiefwijn.


2/ Diamond Collection: Chardonnay

Jaar: 2009
Druif: 100 % chardonnay
Appelatie: Monterey County
Alcohol: 13,5 %
Totale aciditeit: 0,61 g/l
pH: 3,49
Prijs: € 14,50


De chardonnay druiven komen uit twee geselecteerde wijngaarden in Monterey County. De ene bevindt zich nabij het Gabilan-gebergte waarbij de zand-leem ondergrond zorgt voor een hogere concentratie aan smaken. De andere wijngaard bevindt zich in de lager gelegen delen van de vallei waar een relatief koel klimaat heerst.


Voor het maken van deze chardonnay wordt een ‘gesplitste’ fermentatietechniek toegepast: de helft van het fruit gaat in eiken vaten en de helft gaat in inox cuves. Hierbij ondergaat de wijn die in eiken vaten gegist werd ook nog een malolactische gisting om een licht romige textuur te bekomen.

Het jaar 2009 was een excellent wijnjaar: lichte lenteregens, warm zomerweer en geen abrupte klimaatwisselingen op het einde van het seizoen.

Deze wijn won op de San Francisco Chronicle Wine Competion in 2010 een gouden medaille.

Onze impressie:

Uitzicht: licht goudgele wijn met een groene reflectie. Een zeer mooie schittering.

Neus: vooral toetsen van vanille. Het alchoholpercentage (14,5 %) is nauwelijks waar te nemen in de neus.
Bij het tweede glas (toen de wijn al iets opgewarmd was) ook gewaarwording van frisse peer en meloen.

Mond: een typische, kenmerkende vettigheid waarbij het boterachtige aspect zeer sterk op de voorgrond kwam. Een volle smaak met ook wel wat zuren die nadien overgaan in een zeer aangename molligheid. Ook een mooie herinnering.

Een zeer mooie wijn die na enkele jaren flesrust zal uitgroeien tot een grote chardonnay.


3/ FFC Presents: Rosso

Jaar: 2009
Druif: 26 % caberbet sauvignon, 26 % petite sirah, 25 % syrah, 23 % zinfandel
Alcohol: 13,57 %
Prijs: € 11,40


De verschillende druiven in deze wijn komen uit vier klimatologisch verschillende regio’s. Het doel hiervan is om een wijn te maken met een hogere complexiteit en uitgesproken nuances. Het dient echter vermeld te worden dat het de filosofie van deze wijn is om een Californische tafelwijn te zijn: licht en fruitig voor dagelijkse consumatie.




Onze impressie:

Uitzicht: een donkere wijn met een paarsrode schijn. Dun aflopende tranen.

Neus: vooral een warme gloed van alcohol. Weinig andere aroma’s waar te nemen.

Mond: vooral alcohol. Zeer weinig complexiteit. Weinig verrassing in de mond.

Dit is een correct gemaakte wijn, evenwel zonder toegevoegde waarde.
Zeer duidelijk te duur voor de geboden kwaliteit.


4/ Diamond Collection: Zinfandel

Jaar: 2009
Druif: 87 % zinfandel, 13 % petite sirah
Appelatie: California
Alcohol: 13,5 %
Totale aciditeit: 0,58 g/l
pH: 3,71
Prijs: € 15,20


De druiven voor het samenstellen van deze wijn komen van ‘old vines’ in Amador County en iets koelere wijngaarden in Paso Robles. Om de wijn wat meer complexiteit en wat toetsen van donker fruit te geven werd er ook petite sirah aan toegevoegd.

De wijn verbleef 12 maand op Franse eik.


Onze impressie:

Uitzicht: paarsrood (typisch voor een jonge wijn), heldere waterrand, fijne heldere tranen.

Neus: vooral alcohol maar daardoor heen ook kruidigheid: peper, kruidnagel.

Mond: geen al te lange herinnering. Fijne kruidigheid vermengd met de zuren.

Wijn met een lichte structuur en nog te weinig gebalde kracht. Toch zal deze wellicht na enkele jaren rijping op fles uitgroeien tot een volwaardige, kruidige Zinfandel.


5/ Director's: Cabernet Sauvignon

Jaar: 2007
Druif: 100 % cabernet sauvignon
Appelatie: Sonoma County
Alcohol: 13,5 %
Prijs: € 18,50


Sonoma County bezit verschillende microklimaten en variaties aan terroir. Deze cabernet sauvignon is gemaakt van selecties aan druiven die gecultiveerd zijn op verschillende specifieke bodemcomposities. Ook komen ze vanop verschillende hoogtes en uit diverse klimaatzones. Het resultaat hiervan is verscheidene loten druiven met elk hun eigen smaakprofiel.



De verschillende loten cabernet sauvignon druiven fermenteren elk apart 15 maand op eiken vaten. Deze bestaan uit 80 % Franse eik en 20 % Amerikaanse eik, waarvan 40 % nieuwe vaten zijn. De kunst van de wijnmaker bestaat er achteraf in om uit de verschillende wijnloten de perfecte ‘puzzel’ samen te stellen.

Onze impressie:

Uitzicht: een donkerrode wijn met een heldere waterrand. Naast de waterrand een paarse schijn die daarna overgaat in een bruinige kleur. Het midden van de wijn (zo’n 95 %) is donkerrood en ondoorzichtig.

Neus: de alcohol is sterk aanwezig in de neus. Ook gewaarwording van een heel fijne doordringende kruidigheid. Hints van kruidnagel. Eén broeder vond ook toetsen van cassis terug.

Mond: zeer aangenaam in de mond met mooi afgeronde tannines. Mooie herinnering.

Een zeer mooie wijn met bewaarpotentieel.