zondag 15 september 2013

Wijnavond 40 : Wijnen uit Istrië, Kroatië

Organisator : broeder Filip

Sinds de Romeinse tijd wordt wijn in Kroatië verbouwd. In de middeleeuwen werd het verbouwen van druiven belangrijk en in sommige delen van het land de enige bron van inkomsten voor het volk van Kroatië. In Kroatië vond de wijn een uitstekende basis, gevarieerdheid van klimaat, samenstelling en structuur van de bodem.

Na de eerste wereldoorlog en tijdens het communistische regime raakte de wijnbouw sterk in verval. Door de toeristische uitbouw van het land, en het openstellen van de grenzen, werd er terug in wijn en de wijnbouw geïnvesteerd, met als gevolg een aantal gereputeerde wijndomeinen. De export is echter nog vrij beperkt, net als de naambekendheid.

Er worden circa 50,000,000 flessen wijn met een beschermd geografische herkomst geproduceerd, waarvan 8% superieure wijnen, 70% kwaliteit wijnen en 22% tafelwijnen van geografische herkomst zijn.  Er worden 67% witte, 32% rode en slechts 1% rosé wijnen geproduceerd. Op het continentale deel van Kroatië wordt hoofdzakelijk witte wijn geproduceerd (bijna 93%), terwijl aan de kust en op de eilanden de rode wijn domineert(met meer dan 70%).

Er zijn een 11-tal wijngebieden, die eigenlijk in 2 grotere regio’s te groeperen zijn : het kustgedeelte en het continentale gedeelte.
Typische lokale druiven zijn de malvasia (wit) en teran (rood).

Wij beperken ons tot het gebied Istrië en degusteren wijnen van deze 2 wijnhuizen :
Wijnhuis Matosevic :
Hoewel het wijnhuis van Ivica Matošević trots de familienaam draagt, is Ivica geen telg uit een wijnmakersfamilie. Pas tijdens zijn universitaire studie kwam Ivica met het wijnvak in aanraking. Het jonge wijnhuis in Istrië profiteert volop van de unieke ligging. IJzer- en mineraalrijke rode aarde voedt de stokken in de buurt van de Adriatische zee. Rotsachtige, hooggelegen grond ‘perst’ alles uit de druiven die meer in het centrum van de streek zijn aangeplant.

Ivica Matošević wordt wereldwijd gezien als een autoriteit op het gebied van de Malvasia druif. Hij was een van de eerste internationaal geaccrediteerde sommeliers van Kroatië en is voorzitter van de Kroatische vereniging van wijnproducenten.
 
Wijnhuis Kozlovic :

Kozlović is een wijnproducent die met één been in de rijke familietraditie staat, maar met het andere been graag wijngrenzen oversteekt. Die mix van traditie en innovatie levert spannende wijnen op die de afgelopen jaren regelmatig in de prijzen vielen. Voorbeelden zijn de zilveren medaille die Decanter in 2012 toekende aan de Kozlović Akacia 2009 en de bronzen medaille voor zijn Santa Lucia 2009.

In 2011 werd Kozlović Winery tot de het beste Kroatische wijnhuis uitgeroepen door The Wine Gang, een groep gerenommeerde Britse wijncritici die in totaal 100 wijnhuizen bezocht en beoordeelde.


Onze degustatie :

Wijn 1 : Wijndomein Matosevic   Alba Malvazija 
Jaar : 2011
Kleur : wit
Druif : 100% Malvasia
Alcohol : 13 %
Lagering : inox
Prijs : € 12,00

Witte wijnen van de Malvasia hebben een kenmerkend nootachtig karakter en dikwijls een geur van gedroogd fruit en sinaasappelschil. Over het algemeen zijn het vrij rijpe wijnen die prima samen gaan met gegrilde vis. Je vindt de Malvasia vooral in landen aan de Middenlandse Zee.
De Malvasia is een zeer oude druivensoort, waarschijnlijk van Griekse oorsprong. Tegenwoordig komt hij in verscheidene variëteiten voornamelijk in Spanje en Italië voor. Witte Rioja is bijvoorbeeld meestal een blend van Viura en Malvasia. In Toscane wordt hij dikwijls gemengd met de Trebbiano druif. Minder bekend is dat hij een belangrijk ingrediënt is van de Portugese Madeira.

Onze beoordeling :
Oog : heldere, licht strogele wijn met groen/grijze reflecties, zeer doorzichtig, briljant, mooie dikke tranen
Neus : gesloten bij aanzet, nadien citrus, lychee, rijke fruittoetsen, rijper fruit, pompelmoes, witte peper
Mond : frisse mollige aanzet, mooie moeilleux
Herinnering : 3 à 4 sec

Wijn 2 : Wijndomein Matosevic   Grimalda wit 
Jaar : 2009
Kleur : wit
Druif : 50 % Chardonnay  25% Malvasia  25 % Sauvignon blanc
Alcohol : 13,3 %
Lagering : 12 maand Franse eik, nadien geblend en bewaard op inox vaten
Prijs : € 17,95










Onze beoordeling :
Oog : heldere strogele wijn met grijze toetsen, doorzichtig, mooie vette tranen
Neus : steeds evoluerende neus; eerst zuren van Sauvignon Blanc, die nadien weg zijn en vervangen door botertoetsen, zure appel, florale toetsen, nerveuse neus die continue wijzigt
Mond : citrus, vettigheid, molligheid in aanzet, vanille en botertoetsen, mollige bitterheid in afdronk. Zeer complexe wijn
Herinnering : 2 à 3 sec

Wijn 3 : Wijndomein Kozlovic   Santa Lucia 

Jaar : 2009
Kleur : wit
Druif : 100 % Malvasia  
Alcohol : 14,7 %
Lagering : 12 maand Franse eik, nadien bewaard op inox vaten
Prijs : € 25,75










Onze beoordeling :
Oog : goudgele wijn, mooie spiegel, doorzichtig, doorzichtige trage tranen
Neus : lactische toetsen, exotisch rijp fruit, amandel, kweepeer
Mond : frisse zuren en mollige aanzet, fruit en zuren, op einde bittertje, zeer evenwichtige wijn, in herinnering vooral zuren
Herinnering : 3 à 4 sec


Wijn 4 : Wijndomein Kozlovic   Teran 
Jaar : 2011
Kleur : rood
Druif : 100 % Teran  
Alcohol : 13,9 %
Lagering : houten vaten
Prijs : € 12,50












Onze beoordeling :
Oog : intens kersenrood, mooie schittering, niet doorzichtig, zeer rijke heldere tranen
Neus : kruiden, potloodslijpsel (scherp), peper, alcohol, braambessen, vijg
Mond : frisse aanzet, nadien fruit (kers) tannines
Herinnering : 1 à 2 sec


Wijn 5 : Wijndomein Matosevic   Grimalda red

Jaar : 2010
Kleur : rood
Druif :  85 % merlot 15 % Teran  
Alcohol : 13,3 %
Lagering : Franse eiken vaten gedurende 15 maand, nadien nog op inox
Prijs : € 19,95










Onze beoordeling :
Oog : rood paars, jong uitzicht, niet doorzichtig, veel heldere tranen
Neus : kruiden, kruidnagel,  donkerrood fruit, peper, alcohol
Mond : zachte aanzet, nadien mooi evenwicht tussen fruit en zuur, krachtige wijn, tannines
Herinnering : 5 à 6 sec