Sinds de Romeinse
tijd wordt wijn in Kroatië verbouwd. In de middeleeuwen werd het verbouwen van
druiven belangrijk en in sommige delen van het land de enige bron van inkomsten
voor het volk van Kroatië. In Kroatië vond de wijn een uitstekende basis,
gevarieerdheid van klimaat, samenstelling en structuur van de bodem.
Na de eerste
wereldoorlog en tijdens het communistische regime raakte de wijnbouw sterk in
verval. Door de toeristische uitbouw van het land, en het openstellen van de
grenzen, werd er terug in wijn en de wijnbouw geïnvesteerd, met als gevolg een
aantal gereputeerde wijndomeinen. De export is echter nog vrij beperkt, net als
de naambekendheid.
Er worden circa
50,000,000 flessen wijn met een beschermd geografische herkomst geproduceerd, waarvan
8% superieure wijnen, 70% kwaliteit wijnen en 22% tafelwijnen van geografische
herkomst zijn. Er worden 67% witte, 32%
rode en slechts 1% rosé wijnen geproduceerd. Op het continentale deel van
Kroatië wordt hoofdzakelijk witte wijn geproduceerd (bijna 93%), terwijl aan de
kust en op de eilanden de rode wijn domineert(met meer dan 70%).
Er zijn een
11-tal wijngebieden, die eigenlijk in 2 grotere regio’s te groeperen zijn : het
kustgedeelte en het continentale gedeelte.
Typische lokale
druiven zijn de malvasia (wit) en teran (rood).
Wij beperken ons
tot het gebied Istrië en degusteren wijnen van deze 2 wijnhuizen :
Wijnhuis
Matosevic :Hoewel het wijnhuis van Ivica Matošević trots de familienaam draagt, is Ivica geen telg uit een wijnmakersfamilie. Pas tijdens zijn universitaire studie kwam Ivica met het wijnvak in aanraking. Het jonge wijnhuis in Istrië profiteert volop van de unieke ligging. IJzer- en mineraalrijke rode aarde voedt de stokken in de buurt van de Adriatische zee. Rotsachtige, hooggelegen grond ‘perst’ alles uit de druiven die meer in het centrum van de streek zijn aangeplant.
Ivica Matošević
wordt wereldwijd gezien als een autoriteit op het gebied van de Malvasia druif.
Hij was een van de eerste internationaal
geaccrediteerde sommeliers van Kroatië en is voorzitter van de Kroatische
vereniging van wijnproducenten.
Wijnhuis Kozlovic
:
Kozlović is een
wijnproducent die met één been in de rijke familietraditie staat, maar met het
andere been graag wijngrenzen oversteekt. Die mix van traditie en innovatie
levert spannende wijnen op die de afgelopen jaren regelmatig in de prijzen
vielen. Voorbeelden zijn de zilveren medaille die Decanter in 2012 toekende aan
de Kozlović Akacia 2009 en de bronzen medaille voor zijn Santa Lucia 2009.
In 2011 werd
Kozlović Winery tot de het beste Kroatische wijnhuis uitgeroepen door The Wine
Gang, een groep gerenommeerde Britse wijncritici die in totaal 100 wijnhuizen
bezocht en beoordeelde.
Wijn 1 : Wijndomein
Matosevic Alba Malvazija
Jaar : 2011Kleur : wit
Druif : 100% Malvasia
Alcohol : 13 %
Lagering : inox
Prijs : € 12,00
Witte wijnen van
de Malvasia hebben een kenmerkend nootachtig karakter en dikwijls een geur van
gedroogd fruit en sinaasappelschil. Over het algemeen zijn het vrij rijpe
wijnen die prima samen gaan met gegrilde vis. Je vindt de Malvasia vooral in
landen aan de Middenlandse Zee.
De Malvasia is
een zeer oude druivensoort, waarschijnlijk van Griekse oorsprong. Tegenwoordig
komt hij in verscheidene variëteiten voornamelijk in Spanje en Italië voor.
Witte Rioja is bijvoorbeeld meestal een blend van Viura en Malvasia. In Toscane
wordt hij dikwijls gemengd met de Trebbiano druif. Minder bekend is dat hij een
belangrijk ingrediënt is van de Portugese Madeira.
Onze beoordeling
:
Oog : heldere,
licht strogele wijn met groen/grijze reflecties, zeer doorzichtig, briljant,
mooie dikke tranenNeus : gesloten bij aanzet, nadien citrus, lychee, rijke fruittoetsen, rijper fruit, pompelmoes, witte peper
Mond : frisse mollige aanzet, mooie moeilleux
Herinnering : 3 à 4 sec
Wijn 2 : Wijndomein
Matosevic Grimalda wit
Jaar : 2009Kleur : wit
Druif : 50 % Chardonnay 25% Malvasia 25 % Sauvignon blanc
Alcohol : 13,3 %
Lagering : 12 maand Franse eik, nadien geblend en bewaard op inox vaten
Prijs : € 17,95
Onze beoordeling :
Neus : steeds evoluerende neus; eerst zuren van Sauvignon Blanc, die nadien weg zijn en vervangen door botertoetsen, zure appel, florale toetsen, nerveuse neus die continue wijzigt
Mond : citrus, vettigheid, molligheid in aanzet, vanille en botertoetsen, mollige bitterheid in afdronk. Zeer complexe wijn
Herinnering : 2 à 3 sec
Wijn 3 : Wijndomein
Kozlovic Santa Lucia
Kleur : wit
Druif : 100 % Malvasia
Alcohol : 14,7 %
Lagering : 12 maand Franse eik, nadien bewaard op inox vaten
Prijs : € 25,75
Onze beoordeling :
Neus : lactische toetsen, exotisch rijp fruit, amandel, kweepeer
Mond : frisse zuren en mollige aanzet, fruit en zuren, op einde bittertje, zeer evenwichtige wijn, in herinnering vooral zuren
Herinnering : 3 à 4 sec
Wijn 4 : Wijndomein
Kozlovic Teran
Jaar : 2011Kleur : rood
Druif : 100 % Teran
Alcohol : 13,9 %
Lagering : houten vaten
Prijs : € 12,50
Onze beoordeling :
Oog : intens kersenrood, mooie schittering, niet doorzichtig, zeer rijke heldere tranen
Mond : frisse aanzet, nadien fruit (kers) tannines
Herinnering : 1 à 2 sec
Wijn 5 : Wijndomein
Matosevic Grimalda red
Kleur : rood
Druif : 85 % merlot 15 % Teran
Alcohol : 13,3 %
Lagering : Franse eiken vaten gedurende 15 maand, nadien nog op inox
Prijs : € 19,95
Onze beoordeling :
Neus : kruiden, kruidnagel, donkerrood fruit, peper, alcohol
Mond : zachte aanzet, nadien mooi evenwicht tussen fruit en zuur, krachtige wijn, tannines
Herinnering : 5 à 6 sec