zondag 27 juli 2014

wijnavond 47 : Wijnen uit Roemenië

Roemeense wijnen


Roemenië is een land dat gelegen is in zuid-oost Europa en wordt begrensd door Hongarije, Moldavië, Oekraïne, de Zwarte Zee, voormalig Joegoslavië en de Donau aan de grens met Bulgarije. De bergketens van de Karpaten en de Transsylvanische Alpen verdelen het land in een noord-westelijk berggebied en in een zuid-oostelijke laagvlakte. Roemenië heeft een gematigd landklimaat met een lang en zacht voor- en najaar. In het zuiden en in het oosten, aan de Zwarte Zee telt men meer zonuren dan in ons land.
Het land heeft een zeer oude wijnbouwtraditie. Er zijn bewijzen dat er in Roemenië al voor onze jaartelling een wijncultuur bestond. Het land heeft al eeuwenlang prachtige wijnen voortgebracht. Dit is niet verwonderlijk want de omstandigheden van bodem en klimaat zijn er zeer geschikt om er de druiven tot een ideale rijpheid te laten komen. In de 17e eeuw waren de Roemeense wijnen aan de Europese hoven en in kerkelijke kringen goed bekend. De Oostenrijkse keizer had hier zelfs zijn eigen wijngaarden. Een groot deel van het huidige Roemenië maakte toen immers deel uit van het Oostenrijks-Hongaarse Keizerrijk.
De wijnbouw was en is nog steeds een zeer belangrijke tak van de Roemeense landbouw. De internationale wijnpers is lovend over de kwaliteit van de wijnen die de laatste jaren worden geproduceerd in Roemenië. “Van alle wijngebieden rond de Zwarte Zee en in de Balkan is Roemenië het land met het grootste potentieel”, aldus Hugh Johnson in zijn befaamde ‘wijnatlas’. Momenteel is Roemenië één van de 10 grootste wijnproducenten ter wereld. Ruim een miljoen mensen zijn op één of andere manier werkzaam in de wijnbouw. Door de buitenlandse hulp en investeringen heeft men de kwaliteit van de druiven en daarmee ook van de wijnen verder kunnen verbeteren.
De Roemeense wijn is terug op de exportmarkt, maar nu in het kwaliteitssegment. Roemenië hanteert een door de Europese Unie erkende classificatie voor kwaliteitswijnen en een systeem van herkomstbenaming (Appelation Controlée). De goede kwaliteit van deze wijnen is met name te danken aan vooruitstrevende wijnbedrijven.
Roemenië is het grootste wijnland van Zuidoost-Europa. Dat het toch vrij onbekend is, heeft niet zo zeer te maken met het feit dat de Roemenen - een van origine Latijns volk - zelf grote wijndrinkers zijn, maar zo veel te meer met de communistische planeconomie tot 1990. Het land produceerde grote hoeveelheden zoete wijn voor broedervolkeren, met voorop de Sovjet Unie. Kwantiteit ging voor kwaliteit.
Toch genoot Roemenië ooit een grote reputatie voor een bijzondere zoete wijn, Cotnari. Deze werd na de Hongaarse Tokaji als de beste wijn van Zuidoost Europa beschouwd!

Veel variatie

In beginsel beschikt Roemenië over een groots potentieel. Wijnbouw wordt er sinds mensenheugenis bedreven in vrijwel alle delen van het land, met uitzondering van de Karpaten. Door die verspreiding is er sprake van een grote variatie aan natuurlijke omstandigheden, druivenrassen en wijnen.
Roemenië heeft een overwegend continentaal klimaat met grote temperatuurverschillen tussen hete zomers en koude winters, maar zonder al te extreme uitschieters. Alleen de kuststreek Dobrudzja profiteert van de matigende invloed van de Zwarte Zee.


Enkele belangrijke Roemeense gebieden zijn:

Transsylvania - centraal gebied met als voornaamste district Tîrnave. Hoog gelegen wijngaarden op steile hellingen produceren bijna uitsluitend witte wijn met goede zuren.
Moldavia - van oudsher gereputeerde streek, grenzend aan de voormalige Sovjetrepubliek Moldova. Beroemd was ooit de zoete Cotnari. Moldavia produceert zowel witte als rode wijnen. Centrum van de streek is Odobesti.
Muntenia - ten noorden van Boekarest met als bekendste district Dealul Mare. Rood voert hier de boventoon.
Dobrudzja - kustvlakte aan de Zwarte Zee met als belangrijkste wijnbouwdistrict Murfatlar. Het is gespecialiseerd in de productie van laat geoogste zoete wijnen.
Ongewone namen
De Roemeense aanplant omvat internationale, Oost-Europese en enkele inheemse druiven. Van de mondiale rassen is cabernet sauvignon op zo grote schaal aangeplant dat Roemenië er ruim tweemaal meer van heeft dan buurland Bulgarije. Merlot is zelfs nog ruimer verspreid. Chardonnay is maar in bescheiden mate aangeplant. Sterk in opkomst daarentegen is de pinot noir.
Enkele typisch Roemeense witte druiven, waarvan sommigen heel opvallende namen hebben, zijn o.a. graša (de 'vette'), die hoge suikerwaarden kan bereiken), tamaioša româneasca (zeer aromatische soort voor zoete wijnen), galbena (geeft frisse wijnen), feteašca alba ('meisjesdruif', geeft zachte, aromatische wijn) en feteašca regala (meest aangeplante druif van Roemenië, kruising van feteašca alba x graša). Voor rood: feteašca neagra (stevige wijn) en babeašca neagra ('grootmoederdruif', voor lichte, fruitige wijn).
Gebieden die wijn produceren :
Cotnari
Dealu Mare
Jidvei
Murfatlar
Odobești
Recaș
Târnave
Vânju Mare
Ștefănești


Alb de Petrovaselo 2011 



Regio: Recas
Druif: Chardonnay
Kleur: Wit
Bodem: Klei ,rolkeien
Klimaat: Continentaal
Opbrengst: 35 Hlt/Ha
Lagering: Inox
Stijl: wit medium vol
Domein: Petro Vaselo

Over het domein:

Na een zeer succesvolle ervaring op een industrieel niveau waardoor ze op de lijst van espresso machine producenten hoog genoteerd stonden, besliste de Dal Tio familie om aan een nieuw avontuur te beginnen: de wereld van de kwaliteitswijnen en de wijnbouw.
De vonk die dit nieuwe idee aanwakkerde was het zicht van de Petrovaselo regio, dichtbij Timisoara in Roemenië. De groene heuvels en het typische continentale klimaat van de regio waren perfect geschikt voor fantastische wijngaarden.In deze streek kunnen de inwoners iemand het gevoel geven alsof ze terug zijn gegaan in de tijd.
Eens de droom vorm begon te krijgen, versnelde de ontwikkeling en kreeg het een hart en ziel. Dit is het hart en de ziel van alle mensen die op deze wijngaard werken vandaag. Elk van hen doet zijn best om samen een doel te bereiken: het beste Roemeense wijnbedrijf vormen in deze regio. Een bedrijf dat de oude wijntradities combineert met Italiaanse ervaring om hoogstaand gekwalificeerde wijn te maken door unieke smaken aan te bieden aan de wijnliefhebbers op deze wereld.
De voorouders van het Roemeense volk, de “Daci” genoemd, waren grote landbouwers die reeds wijndruiven teelden en wijn maakten. Dit is een feit dat genoemd wordt door oude Griekse en Romeinse historici. Dit is dus het verleden dat hun wortels vertegenwoordigd en die de fundamenten zijn voor hun toekomst.

Alcohal :14.5%

Onze bevindingen :

Licht goud-gele kleur, heldere, briljante wijn
Veel tranen dit wijst op een zekere vettigheid; mooie tranen
Geen overheersende botertoetsen, lactisch toetsen zijn aanwezig maar de citrus neemt de bovenhand, mooie zuren.
Zeer expressieve neus (exotisch fruit, citrus).
Mollige aanzet

Mooie wijn, mondvullend
Frisheid
Mooie zuren in de afdronk.
Herinering van 3 à 4 seconden in de afdronk.

Dit is een aanrader
13.61 EUR

Budureasca Fume 2013



Regio: Dealu Mare

Oltenia
Ten zuidoosten van de Karpaten ligt het wijngebied van de Dealu Mare. Hier worden voornamelijk rode wijnen
eproduceerd die fruitig zijn en zeer aromatisch, zacht en zonder te veel tannine. Het klimaat is ideaal voor de
Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Noir druiven. In de wijnregio Pietroasele, oostwaarts van de regio Dealul Mare,
met een rotsige en kalkrijke bodem, produceert men witte wijnen uit de druiven Tamâioasa en Grasa. Al deze wijnen
kunnen in het toeristisch centrum van Boldesti, dichtbij Ploiesti, geproefd worden

Druif:
Riesling,Pinot Gris,Sauvignon

Kleur:
Wit

Bodem: Klei ,rolkeien

Klimaat: Continentaal

Opbrengst: 45 Hlt/Ha

Lagering:
Roemeense eik 6 maanden

Stijl:
wit,rijk,complex

14,50 %

Over het domein:

Het wijnbedrijf Budureasca is in 2007 gestart met wijn maken en is in enkele jaren tijd reeds uitgegroeid tot een van de beste wijnbedrijven van Roemenië. Budureasca is gesitueerd in het hart van de Dealu Mare regio. Dit gebied is bekend voor het produceren van hoogstaand gekwalificeerde wijnen aangezien het op dezelfde 45° breedtegraad ligt als Bordeaux. Het wijnbedrijf heeft een wijngaard van 300 hectare groot waarbij elk van de percelen hun eigen unieke ondergrond en micro-klimaat bezitten. Dit geeft aan elk van hun wijnen dan ook zijn uniek karakter. De naam Budureasca stamt af van de oude bevolking van Dacië, de Geten die hier reeds meer dan 2000 jaar geleden wijn maakten.
Stephen Donnelly is een vernieuwde Engelse wijnbouwer met meer dan 27 jaar internationale ervaring. Bij de media is hij gekend als de “Flying Winemaker” of de “Wine Trouble Shooter”. Hij is de bedenker van succesvolle wijnen in Californië, Engeland, Hongarije, Zuid-Afrika en natuurlijk Roemenië. Zijn vakmanschap is bekroond met verschillende prijzen die zijn wijnen hebben gewonnen op internationale prestigieuze degustaties

Onze opinie :

Uitzonderlijke keuze van druiven om deze wijn samen te stellen. De wijnen zijn eerder gekend als mono cepages en worden hier met elkaar gecombineerd

Zeer doorzichtige wijn, geel-groene schijn, mooie schittering
Heldere rand, fijne heldere tranen
Neus : riesling overheersend, florale en exotische toetsen aanwezig
Mollige aanzet, veel fruittoetsen ( wit fruit) dan komen de zuren naar boven. Veel zuurtjes ( overheersend) in de mond. Zuurtjes wat scherper.

11,50 EUR

Artisan Feteasca Alba 2012

Regio: Dealu Mare

Druif: Feteasca Alba
Kleur: Wit
Bodem: Klei zand,rolkeien
Klimaat: Continentaal met koele invl.
Opbrengst: 35 Hlt/Ha
Lagering: Roemeense eik 12 maanden
Stijl: wit,rijk,complex

Artisan is een wijn gewijd aan de druivensoorten eigen aan Roemenië en meer specifiek die van de omgeving van Dealu Mare. De wijn staat garant voor een fijne balans tussen vaardigheden en inspiratie. Hij straalt dan ook de vingerafdruk en de persoonlijkheid van de oenoloog Aurelia Visinescu uit. Het doel van deze wijn is dan ook niet om perfect te zijn of aan een bepaalde standaard te voldoen, maar veeleer om de expressie van het land van afkomst uit te drukken. Het is een wijn met een echte identiteit, een levende wijn met terroir.

Over het domein:

Het wijndomein is in 2003 opgestart in het Dealu Mare gebied onder de begeleiding van oenoloog Aurelia Visinescu. Na een investering van 4 miljoen Euro, gevolgd door verscheidene jaren van ontwikkeling en verbetering, is het wijndomein nu volledig gevestigd. Er wordt gebruik gemaakt van de laatste en modernste technologieën. Momenteel bezit het domein 70 hectare wijngaarden. Aurelia Visinescu creëert met behulp
Artisan is een wijn gewijd aan de druivensoorten eigen aan Roemenië en meer specifiek die van de omgeving van Dealu Mare. De wijn staat garant voor een fijne balans tussen vaardigheden en inspiratie. Hij straalt dan ook de vingerafdruk en de persoonlijkheid van de oenoloog Aurelia Visinescu uit. Het doel van deze wijn is dan ook niet om perfect te zijn of aan een bepaalde standaard te voldoen, maar veeleer om de expressie van het land van afkomst uit te drukken. Het is een wijn met een echte identiteit, een levende wijn met “terroir”.

Onze bevindingen :

Een diep goud kleurige wijn, doorzichtig.
Intens goudkleurig, helder.
Intense heldere tranen. Aan de zijkant witte rand
Mooie expressieve neues : wit fruit, lichie, perzik
Kruidigheid in de neus
Mollige aanzet met wit fruit
In de afdronk vinden de zuren de bovenhand (4 à 5 seconden)
Zeer mondvullende wijn

De beste wijn van de drie.

8.30 EUR

Budureasca Shiraz 2012


Regio: Dealu Mare

Druif:
Shiraz

Kleur:
Rood

Bodem: Klei ,rolkeien

Klimaat: Continentaal

Opbrengst: 45 Hlt/Ha

Lagering:
Roemeense eik 6 maanden

Stijl:
rood,rijk,complex

Onze beoordeling :


Muffigheid in de neus, geen expressieve kruidigheid die typisch is voor de shiraz.
Typische kenmerken van de Shiraz zijn niet herkenbaar.
Muffigheid verdwijnt na een tijdje, expressieve kruidigheid heb je niet in de neus. Wel rood fruit ( vooral kers).
In de mond : een beetje kruidigheid, een beetje fruit, een beetje zuren maar niets in harmonie. Een beetjes van alles dat alle kanten uit gaat.
Weinig herinering.

11,50 EUR

Prince Stirbey Novac 2010



Regio: Dragasani

Druif:
Novac

Kleur:
Rood

Bodem: Klei zand,rolkeien

Klimaat: Continentaal

Opbrengst: 35 Hlt/Ha

Lagering:
8 maand Roemeense eik

Stijl:
rood,rijk, complex

Prince Stirbey

Sinds de 18 de eeuw bezat de prinselijke familie Stirbey wijngaarden in de regio van Dragasani.Als kleindochter van Prinses Maria Stirbey en eigenaar van de familiewijngaarden wil barones Ileana Kripp de traditie naar een nieuwe dimensie leiden. Dragasani ligt in het zuiden van Roemenië en heeft een mild continentaal klimaat. Het domein bevat 20 ha wijngaarden die gelegen zijn op een algemene hoogte van 260 tot 340 meter hoogte. De wijngaarden bestaan uit oude ranken tussen de 25 en 40 jaar oud. Het Domein focust zich voornamelijk op unieke Roemeense variëteiten.De wijnkelders zijn volledig gerenoveerd en ingericht met moderne technologische materialen. Sinds de eerste vinificatie in 2003 is de Duitse wijnmaker Olivier Bauer verantwoordelijk voor het vinifiëren van natuurlijke klare wijnen,gemaakt van streng geselecteerde druiven,dit met zo weinig mogelijk technische interventies.

Onze bevindingen :

Lekker, wijn in harmonie met zijn eigen specifieke kenmerken.
Na deze wijn kunnen we het volgende concluderen : teel de gewassen, die eigen zijn aan de grond en de traditie en probeeer niet te kopieren wat andere doen in een ander klimaat of land.

Kersen rood, heldere rand.
Heldere traanvoring, heldere water rand, trage tranen , geen evolutie
Heel specifieke intense neus : pepers, kruidigheid, braanbessen
Zeer mondvullend, zachte aanzet, kruidigheid in de mond, fruit
Jeugdige tannines.
In de finale zuren, herrinering zuren. Zeer mooie wijn die in evenwicht is.
Afdronk : 3 à 4 seconden
Eiklagering is niet expressief

16.89 EUR

Prince Stirbey Negru de Dragasani 2010



Regio: Dragasani

Druif:
Negru de Dragasani

Kleur:
Rood

Bodem: Klei zand,rolkeien

Klimaat: Continentaal

Opbrengst: 35 Hlt/Ha

Lagering:
8 maand Roemeense eik

Stijl:
rood,rijk, complex

onze bevindingen :


Uitzicht ; donker intense wijn, heel intens ondoorzichtig rood
geen evulutie
neus : vrij gesloten
geur :potloodslijpsels

in de mond ook grafiet (stierenbloed)

Mooie wijn die in de buurt komt van de Prince Stirbey Novac 2010.


16.89 EUR