dinsdag 27 december 2011

Wijnavond 24 : Tannat druif

Organisator : Broeder Ronnie

Bij deze wijn avond gaan we niet een land nader toelichten, maar een druiven variëteit, namelijk de tannat druif.

De tannat druif is de koning van de blauwe druivensoorten in één van de meest originele wijnstreken in Zuidwest Frankrijk: de Madiran.


Je vindt deze druivensoort ook terug in minder tot de verbeelding sprekende wijnstreken in Zuidwest Frankrijk zoals Cahors,Irouléguy, Tursan en de Côtes de Saint-Mont. De naam tannat komt van tannine,tanné wat zich vertaald in rijk aan tannine. Tannat is een druif met een dikke schil, een hoge opbrengst en heeft een hoog alcoholpotentieel. Wijnen gemaakt van de tannat waren destijds ruw en hard, vaak onrijp en hadden hoge tannine en waren bijna ondrinkbaar, zeker op jonge leeftijd.

Begin de Jaren 80 waren het begin van een radicale omslag. Het AOC reglement uit 1948 werd gewijzigd. De verplichte rijping van 18 maanden op oude vaten werd teruggebracht tot 12 maanden, waarbij ook nieuwe eik mocht worden gebruikt. De maximale opbrengst werd begrensd op 45 hectoliter per hectare. Verder is het van cruciaal belang dat de tannat optimaal rijp wordt geoogst. Nieuwe technieken deden hun intrede in de wijnmakerij namelijk microbullage, een techniek waarbij kleine hoeveelheden zuurstof aan de most in de vinificatietanks wordt toegevoegd, waardoor de harde tannine danig wordt afgezwakt. Samen met een langdurige schilweking en een malolactische gisting, in combinatie met het gebruik van nieuwe eikenhouten vaten, werd de ruwe tannine getemd. Hierdoor werd de tannat druif veel toegankelijker om op jonge leeftijd van te kunnen genieten.

We beperken ons deze avond tot twee wijnmakers uit de Madiran in Zuidwest Frankrijk,namelijk Didier Barré en Alain Brumont.

 

Domaine Berthoumieu

Didier Barré is een van de meest ervaren en getalenteerde wijnbouwers uit de streek die Madiran wijnen met kracht en finesse maakt. De wijngaard van de familie Barré gaat terug tot 1850 en hun 25 ha liggen enerzijds op een plateau van klei met keien waar de krachtigste cuvées vandaan komen met de beste bewaarcapaciteit, en anderzijds een helling met klei, mergel en kiezel die fruitiger wijnen levert. Didier is de zesde generatie op Domaine Berthoumieu, dit betekent dat zij over zeer oude stokken beschikken ( tot 100 jaar oud ).

 

Château Bouscassé & Château Montus


Op Château Bouscassé in 1979 begon Alain Brumont zijn Carrière als wijnmaker. Enige jaren later kocht hij eveneens Château Montus. Het is dan ook Brumont geweest, die Madiran opnieuw op de kaart zette. In 1985 werd één van zijn wijnen even hoog gequoteerd als de allergrootste Bordeaux. De grote doorbraak van Brumont in Madiran was voor ‘Gault-Millau’ een reden om hem in 1991 uit te roepen tot beste wijnmaker van het decennium. Uitzonderlijk voor zijn wijnen met tannat-overwicht is dat ze al erg vaak lekker en toegankelijk zijn op jonge leeftijd. Alain heeft tevens een eigenzinnige kijk op wijn maken, hij reorganiseerde het hele domein toen hij het in de jaren ’80 overnam met een heraanplantingsprogramma ( verdubbeling van de densiteit tot 8000 stokken per ha ), lage opbrengst door groene oogst (minder dan 40hl/ha, soms zelfs minder dan 30hl), koude schilweking gedurende een tiental dagen om meer extractie te krijgen. Hij gebruikt 100 % nieuwe eik, voornamelijk Franse, een beetje Amerikaanse.

 

1. Domaine Berthoumieu : Cuvée Charles de Batz 2008



 
Wijnbouwer Didier Barré
Jaar  : 2008
Flesinhoud :75 cl
Alcohol :13,5 %
Druif  : 90 % Tannat
Prijs : € 11,30

Onze smaakomschrijving:

Oog: Intens donkerrood, rand kersrood. Mooie schittering, dikke gekleurde tranen.
Neus: Heel kruidig, nootmuskaat, peper.
Smaak: Heel sappig, donker rood fruit, daarna bitterheid van de tannines.

 

2. Château Montus : Montus 2007

 


Wijnbouwer : Alain Brumont
Jaar : 2007
Flesinhoud : 75 cl
Alcohol : 14 %
Druif : 80 % Tannat 20 % Cabernet sauvignon
Prijs : € 16.40

Onze smaakomschrijving :

Oog: Diep rode kleur, met licht geëvolueerde nuance merkbaar in de rand. Opvallend rode tranen.
Neus: Vijgen en pruimen, leder, putje en dierlijke aroma’s.
Smaak: Sappig, beetje vlakker in de mond, tannine meer overheersend maar wel een lange herinnering.

 

3. Château Bouscassé : Vieille Vignes 2008

 


Wijnbouwer : Alain Brumont
Jaar : 2008
Flesinhoud : 75 cl
Alcohol : 14.50 %
Druif : 95 % Tannat 5 % Cabernet franc
Prijs : € 19.50

Onze smaakomschrijving:

Oog: Intens diep rood bijna zwart gekleurd, tranen licht gekleurd.
Neus : Aangename intense neus, veel kruidigheid en rood fruit.
Smaak: Heel sappig fruit, intense tannine, droogtrekken in de mond. Heel lange herinnering, ongeveer 15 à 20 seconden.

 

4. Domaine Berthoumieu : L’ Argelis 2008

 


Wijnbouwer : Didier Barré
Jaar : 2008
Flesinhoud : 75 cl
Alcohol :14 %
Druif :100 % Tannat
Prijs : € 23

Onze smaakomschrijving :

oog: Donker rood, ondoorzichtig, paarse rand, licht gekleurde tranen.
Neus: Alcohol in eerste aanzet, daarna een mooie kruidigheid, vanille en pruimen.
Smaak: Sappig fruit, een ronde zachte fluwelige smaak, mooie tannine aanwezig maar niet overheersend. Lange herinnering.

 

5. Domaine Berthoumieu :Tanatis

 


Wijnbouwer : Didier Barré
Jaar : 2007
Flesinhoud : 50 cl
Alcohol : 17.50 %
Druif : 100 % Tannat
Prijs : €  13

Onze smaakomschrijving :

Oog: Mooi fluweel rood, intens rood gekleurde tranen, mooie spiegel.
Neus: Eerst alcohol in de neus, noten, zwart fruit, pruimen, rode en zwarte kers, vanille.
Smaak: Alcohol, fruit toetsen, heel sappig, mooi licht zoet en niet plakkerig.

 

zondag 13 november 2011

Wijnavond 23 - Belgische wijnen



Organisator: Broeder Michel

Lange geschiedenis, jonge cultuur


Volgens verschillende bronnen ligt de oorsprong van de Belgische wijngeschiedenis bij de Romeinen, die als bezetters over heel Europa wijngaarden lieten aanplanten. Let wel, het vocht dat in die tijd gedronken werd, kan amper vergeleken worden met onze wijn: men kende de werking van het gistingsproces nog niet, de wijnen bevatten amper 6° à 7° alcohol,... deze wijnen werden gemaakt als alternatief voor het water, omdat water in die tijd niet drinkbaar was.  In de 4de eeuw eindigde Christenvervolging met als gevolg dat de Christenen zich over gans Europa verspreidden. Ze namen dan ook het onderhoud van de wijngaarden over van de Romeinen en maakten wijn onder andere voor de eucharistieviering.
In die tijd speelde Karel De Grote ook een belangrijke rol, omdat hij een 'kloosterbouwer' was, maar ook omdat hij de boom- en wijngaarden structureerde en zo zorgde voor grotere opbrengsten en betere kwaliteit.

In de Middeleeuwen ging de expansie verder door de uitbreidingen van de kloosters. De Belgische wijnen werden geroemd en zelfs geëxporteerd.
Er zijn bewijzen teruggevonden dat er in 1121 een wijngaard was in de Mechelsestraat in Leuven. In de 10de eeuw was de wijnbouw ook belangrijk in Borgloon; zij hadden toen zelfs al een wijngilde.
Later, rond de 14de - 16de eeuw werden ook wijngaarden aangeplant binnen de stadmuren. Adel en grootgrondbezitters plantten stokken aan en het stond goed om een wijngaard als bruidschat te kunnen geven. In die tijd had ook de overheid in de gaten dat de wijnbouw groeide en legde bijgevolg accijnzen op. In de 16de eeuw werden er heirbanen aangelegd en werd de Maas verbreed om transport gemakkelijker te maken.

Verruiming van de steden, godsdienstoorlogen, epidemieën (honger), migratie en een korte ijstijd1 zorgen in de 2de helft van de 16de eeuw voor de teloorgang van de wijnbouw.

In de eerste helft van de negentiende eeuw probeerde de Belgische overheid de wijnbouw nieuw leven in te blazen, ondermeer door middel van het 'Model Wynberg'. Dit zorgde echter niet voor massale aanplant en kort daarna volgde de Phylloxera-plaag2. Het duurde 20 tot 25 jaar eer er resistente kruisingen gevonden, geïmporteerd en aangeplant werden.

Verwijzingen naar de 19de vinden we in Wezemaal en Villers-la-Ville.
In Wezemaal staat een Steenen Muur, manshoog, 1,7 meter breed, 1546 meter lang en die bestaat uit ijzerzandsteen. Ze staat aan de noordkant van de wijngaard, en werd gebouwd om de koude noordenwind en het wild tegen te houden. In 1995 werd de muur als beschermd monument geklasseerd. De vzw Steenen Muur staat nu in voor de exploitatie van 70 ha wijngaard.

De abdij in Villers-la-Ville werd gebouwd in de 12de eeuw en herbouwd in de 13de eeuw. Rond 1895 verlieten de monniken de abdij (Franse Revolutie). De liberale regering was in die tijd antiklerikaal; dat blijkt uit de keuze om het treinspoor, dat in die tijd werd aangelegd, dwars door de wijngaard en het jachthuis te trekken. Het duurde tot 1990 vooraleer de restauratie weer op gang werd getrokken. Tegenwoordig maakt de plaatselijke VZW er ook wijn, maar niet voldoende om te verkopen (ze drinken alles zelf op). De wijngaard heeft een oppervlakte van een twintigtal are, verdeeld over vijf niveaus.
De opmars van de huidige Belgische wijnbouw begon weer in 1962 met Jean Bellefroid, die als hobbyist startte met 200 stokken. In datzelfde jaar (toevallig) plantte ook Charles Legot een wijngaard aan in Hoei.

Daarna, in de jaren '70, kwam de crisis in de fruitteelt, waardoor de fruittelers andere, meer rendabele oplossingen moesten zoeken. Zo begon de professionalisering van de wijnbouw in de jaren '80.
Pioniers in die tijd waren Senator Daems, Maurice Fol, Jos Boyens,...

Tegenwoordig (cijfers 2009) zijn er in België 72 officiële bedrijven, de meeste policultuur. Slecht 7 zijn volwaardige wijnbedrijven. Verder zijn er nog tientallen hobbyisten.
Tussen 1997 - 2006 verdubbelde het volume. De wijnproductie vandaag bedraagt ongeveer 220.000 liter per jaar verspreid over 120 ha (er zijn bedrijven in Bordeaux die groter zijn). Een probleem naar uitbreiding toe is het gebrek aan (geschikte) grond.

1/ Domein De Kluizen - Cuvée Zjul 2008 12,00 euro

Druiven : mengeling van Sieger, Schönburger en Reichensteiner
Eigenaar: Herman Troch
Ligging: gedeeltelijk ommuurd, bos in de buurt zorgt 's morgens voor mist
Oppervlakte: 2,5 ha
Domein: gestart in 1997




Sinds 2006 erkend als Vlaamse Landwijn; er werd moeilijk gedaan omdat de wijngaard in Affligem ligt en de verwerking van de druiven in Aalst gebeurd.

- Jonge stokken
- Handpluk (druif per druif)

Onze beoordeling :

frisse aangename neus, sterke uitgesproken neus voor een mousserende wijn, neus doet ons aan geuze denken.

Licht gele kleur, wazig. geler dan traditionele schuimwijn.

Mooie prikkeling in de mond/tong.

weinig pareling

lange afdronk : geuze in de mond ( gist)


Eindbeoordeling : ofwel ben je uitgesproken voor of tegen ( er is geen middenweg)

- diverse meningen in de groep over deze wijn
- speciale en niet typisch smaak voor een mousserende wijn


2/ Kampenberg - 14,99 euro

druif : pinot gris
Eigenaar: Jan Caudron
Ligging: Vlierzele
Oppervlakte: 3600 m²
Domein: gestart in 2004

- Jonge stokken
- manuele pluk in verschillende beurten waarbij enkel de rijpste druiven geplukt worden

Onze beoordeling

weinig geur, vrij gesloten in de aanzet
zwakke vrij gesloten neus

Platte wijn – pure zuren

Geen verkeerde wijn, geen storende elementen, weinig structuur en body.

Eindbeoordeling : Geen aanrader


3/ Domein De Kluizen - Cuvée Juglans 2003 10,00 euro

( verkozen tot beste Belgische witte wijn in 2011)
Druiven : mengeling van Sieger, Schönburger en Reichensteiner
Eigenaar: Herman Troch
Ligging: gedeeltelijk ommuurd, bos in de buurt zorgt 's morgens voor mist
Oppervlakte: 2,5 ha
Domein: gestart in 1997

Sinds 2006 erkend als Vlaamse Landwijn; er werd moeilijk gedaan omdat de wijngaard in Affligem ligt en de verwerking van de druiven in Aalst gebeurd.
- Jonge stokken
- Handpluk (druif per druif)

Onze beoordeling

Stevige wijn.
Goud gele kleur, helder, vin jaune met een mooie schittering.
Neus : muscadet
Geur : Sherry

Wijn bij digestief en sterke kazen, niet voor aperitief ( te plomp, wekt geen honger op)

Eindbeoordeling : Super, prijs kwaliteit ongelooflijk

- uitgesproken de beste wijn van de avond


4/ Genoels-Elderen : CHARDONNAY BLAUW 2009 15,00 euro

Kasteel Genoels-elderen is met zijn 22 ha wijngaarden het grootste wijngoed van België.








Op de beste hellingen van de Limburgse heuvels werden vanaf 1991 Chardonnay en Pinot Noir stokken geplant. Ze gedijen uitzonderlijk goed in Haspengouw. De wijnen zijn het resultaat van een uniek terroir, gezonde druiven, hard werken en doorgedreven passie en kunnen met geen enkel ander product vergeleken worden.

Droge witte wijn
Druivenvariëteiten: 100% Chardonnay.
Vinificatie: onmiddellijke persing, eerste persing, débourbage à froid, 50% entonnage,
gisting 30 dagen op maximum 22°C voor 50% in cuves en 50% op hout.
Rijping: 12 maanden sur lies waarvan 50% in cuves en 50% op hout.
Assemblage 6 maanden in cuves en 1 jaar op fles.
Potentiële bewaartijd: tussen de 4 en de 6 jaar.

Serveren: 12° - 14°C.

Zeer heldere wijn, transparant, wit geel
Neus met hout en vanilletoetsen, typische Chardonnay neus
Smaak : niet typisch Chardonnay, zuren overheersen, het boterachtige komt achteraf ( niet uitgesproken)
Structuur, met body

Past bij asperges met botersaus

Mooie, correcte wijn, zeer toegankelijk


5/ Clos d'Opleeuw - CHARDONNAY 2008 - 30,00 euro

Een echte Belgische topper is de Haspengouwse wijn Clos d'Opleeuw, gevinifieerd door Peter Colemont.
Als docent in wijnkennis timmert hij al jaren aan de weg om in België de grote witte Bourgognes te evenaren.



Dit lukt dankzij het microklimaat en de buitengewoon goede terroir waarop de wijngaard gelegen is.

- Vorstmuur van 3 meter hoog (bescherming tegen noordenwind)
- De wijngaarden liggen op 1km van het kasteel, 2 ha oppervlakte
- Optimale zoninval uit het zuiden
- Goede drainage
- 1ste wijn in 1999

neus: vanille, houttoetsen, boter
Doorzichtige wijn, licht geel
Expliciete traantjes
In de mond een bittertje

Laatste (allerlaatste) indruk van Broeder Yves : “Heel goed beter dan de Chardonnay van Genoels-Elderen”

zondag 25 september 2011

Wijnavond 22 - Francis Ford Coppola wijnen


Organisator: Broeder Yves


Tijdens deze wijnavond gaan we op bezoek bij één van de meest vooraanstaande (levende) regisseurs in de geschiedenis van het witte doek: Francis Ford Coppola. Zijn filmografie mogen we zonder enige zin voor overdrijving duizelingwekkend noemen…Verdere informatie hierover vind je op onderstaande weblink:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Francis_Ford_Coppola

F.F. Coppola is niet alleen een gevierd regisseur, fimproducent en scenarioschrijver…hij is sinds de jaren zeventig ook actief in de wijnbouw en -handel. In 1975 kocht hij samen met zijn vrouw het landgoed van de Finse zeekapitein Gustave Niebaum in Rutherford, Californië (gelegen in de beroemde wijnstreek Napa Valley) en de omliggende wijngaarden. Zijn wijndomein heet tegenwoordig 'Rubicon Estate Winery'. Coppola produceert ook voedselproducten als pasta's en pastasauzen. Met Robert De Niro en Robin Williams is hij tevens de eigenaar van zijn eigen restaurant, Rubicon, in San Francisco.

Coppola is de eigenaar van enkele vakantieoorden in de Midden-Amerikaanse landen Guatemala en Belize. Hij is tevens ambassadeur van Belize te San Francisco, alhoewel hij geen staatsburger van Belize is.

Alle informatie over het wijndomein en de wijnen van Francis Ford Coppola is terug te vinden op onderstaande weblink:

http://www.rubiconestate.com/flash.php


Francis Ford Coppola

 
Voorstelling van vijf wijnen


1/ FFC Presents: Bianco Pinot Grigio

Jaar: 2010
Druif: 87 % pinot gris, 8 % sauvignon blanc,   
5 % chardonnay
Appelatie: California
Alcohol: 13 %
Prijs: € 11,40


De druiven voor deze wijn komen uit twee regio’s: Pinnacles Bench in Monterey & Clarksburg (nabij Lodi). De druiven uit Pinnacles Bench worden beïnvloed door een koel zeeklimaat terwijl de druiven uit Clarksburg meer rijpheid ontwikkelen vanwege een vruchtbare terroir en een warmer klimaat.



De pinot gris druiven worden ’s avonds laat geplukt en in de vroege ochtend binnengebracht om een koude persing te ondergaan.

Klassieke fermentatie in inox cuves.

Onze impressie:

Uitzicht: een zeer doorzichtige wijn met lichtgroene reflectie. Ziet er niet vettig uit en vertoont niet zo veel tranen.

Neus: een eerste impressie van overheersende (frisse) zuren. In het begin ook hints van lychee. Een niet zo uitgesproken neus.

Mond: zéér fris in de mond met veel zuren. Bij het tweede glas, wellicht door de opwarming van de wijn, vallen de zuren op het einde weg.

Algemene indruk is dat dit een overprijsde wijn is voor de geboden kwaliteit. Toch is deze wijn correct gemaakt en is (wanneer koud gedronken) een lekkere aperitiefwijn.


2/ Diamond Collection: Chardonnay

Jaar: 2009
Druif: 100 % chardonnay
Appelatie: Monterey County
Alcohol: 13,5 %
Totale aciditeit: 0,61 g/l
pH: 3,49
Prijs: € 14,50


De chardonnay druiven komen uit twee geselecteerde wijngaarden in Monterey County. De ene bevindt zich nabij het Gabilan-gebergte waarbij de zand-leem ondergrond zorgt voor een hogere concentratie aan smaken. De andere wijngaard bevindt zich in de lager gelegen delen van de vallei waar een relatief koel klimaat heerst.


Voor het maken van deze chardonnay wordt een ‘gesplitste’ fermentatietechniek toegepast: de helft van het fruit gaat in eiken vaten en de helft gaat in inox cuves. Hierbij ondergaat de wijn die in eiken vaten gegist werd ook nog een malolactische gisting om een licht romige textuur te bekomen.

Het jaar 2009 was een excellent wijnjaar: lichte lenteregens, warm zomerweer en geen abrupte klimaatwisselingen op het einde van het seizoen.

Deze wijn won op de San Francisco Chronicle Wine Competion in 2010 een gouden medaille.

Onze impressie:

Uitzicht: licht goudgele wijn met een groene reflectie. Een zeer mooie schittering.

Neus: vooral toetsen van vanille. Het alchoholpercentage (14,5 %) is nauwelijks waar te nemen in de neus.
Bij het tweede glas (toen de wijn al iets opgewarmd was) ook gewaarwording van frisse peer en meloen.

Mond: een typische, kenmerkende vettigheid waarbij het boterachtige aspect zeer sterk op de voorgrond kwam. Een volle smaak met ook wel wat zuren die nadien overgaan in een zeer aangename molligheid. Ook een mooie herinnering.

Een zeer mooie wijn die na enkele jaren flesrust zal uitgroeien tot een grote chardonnay.


3/ FFC Presents: Rosso

Jaar: 2009
Druif: 26 % caberbet sauvignon, 26 % petite sirah, 25 % syrah, 23 % zinfandel
Alcohol: 13,57 %
Prijs: € 11,40


De verschillende druiven in deze wijn komen uit vier klimatologisch verschillende regio’s. Het doel hiervan is om een wijn te maken met een hogere complexiteit en uitgesproken nuances. Het dient echter vermeld te worden dat het de filosofie van deze wijn is om een Californische tafelwijn te zijn: licht en fruitig voor dagelijkse consumatie.




Onze impressie:

Uitzicht: een donkere wijn met een paarsrode schijn. Dun aflopende tranen.

Neus: vooral een warme gloed van alcohol. Weinig andere aroma’s waar te nemen.

Mond: vooral alcohol. Zeer weinig complexiteit. Weinig verrassing in de mond.

Dit is een correct gemaakte wijn, evenwel zonder toegevoegde waarde.
Zeer duidelijk te duur voor de geboden kwaliteit.


4/ Diamond Collection: Zinfandel

Jaar: 2009
Druif: 87 % zinfandel, 13 % petite sirah
Appelatie: California
Alcohol: 13,5 %
Totale aciditeit: 0,58 g/l
pH: 3,71
Prijs: € 15,20


De druiven voor het samenstellen van deze wijn komen van ‘old vines’ in Amador County en iets koelere wijngaarden in Paso Robles. Om de wijn wat meer complexiteit en wat toetsen van donker fruit te geven werd er ook petite sirah aan toegevoegd.

De wijn verbleef 12 maand op Franse eik.


Onze impressie:

Uitzicht: paarsrood (typisch voor een jonge wijn), heldere waterrand, fijne heldere tranen.

Neus: vooral alcohol maar daardoor heen ook kruidigheid: peper, kruidnagel.

Mond: geen al te lange herinnering. Fijne kruidigheid vermengd met de zuren.

Wijn met een lichte structuur en nog te weinig gebalde kracht. Toch zal deze wellicht na enkele jaren rijping op fles uitgroeien tot een volwaardige, kruidige Zinfandel.


5/ Director's: Cabernet Sauvignon

Jaar: 2007
Druif: 100 % cabernet sauvignon
Appelatie: Sonoma County
Alcohol: 13,5 %
Prijs: € 18,50


Sonoma County bezit verschillende microklimaten en variaties aan terroir. Deze cabernet sauvignon is gemaakt van selecties aan druiven die gecultiveerd zijn op verschillende specifieke bodemcomposities. Ook komen ze vanop verschillende hoogtes en uit diverse klimaatzones. Het resultaat hiervan is verscheidene loten druiven met elk hun eigen smaakprofiel.



De verschillende loten cabernet sauvignon druiven fermenteren elk apart 15 maand op eiken vaten. Deze bestaan uit 80 % Franse eik en 20 % Amerikaanse eik, waarvan 40 % nieuwe vaten zijn. De kunst van de wijnmaker bestaat er achteraf in om uit de verschillende wijnloten de perfecte ‘puzzel’ samen te stellen.

Onze impressie:

Uitzicht: een donkerrode wijn met een heldere waterrand. Naast de waterrand een paarse schijn die daarna overgaat in een bruinige kleur. Het midden van de wijn (zo’n 95 %) is donkerrood en ondoorzichtig.

Neus: de alcohol is sterk aanwezig in de neus. Ook gewaarwording van een heel fijne doordringende kruidigheid. Hints van kruidnagel. Eén broeder vond ook toetsen van cassis terug.

Mond: zeer aangenaam in de mond met mooi afgeronde tannines. Mooie herinnering.

Een zeer mooie wijn met bewaarpotentieel.

zondag 14 augustus 2011

Wijnavond 21 - Wijnen van de Touraine (Loire-vallei)

Organisator: Broeder Filip

De Loire is met een lengte van ruim 1000 km de langste rivier van Frankrijk. De rivier ontspringt in de Ardèche en mondt uit in de Atlantische Oceaan ter hoogte van Nantes. De Loire-wijnstreek strekt zich uit in de vallei van Orléans tot Nantes, langs weerszijden van de rivier. Door zijn uitgestrektheid is er geen eenduidig klimaat. Het klimaat evolueert van een zee naar een continentaal klimaat. Een aantal zijrivieren hebben een microklimaat (b.v.Layon).

Er worden zowel inheemse Loiredruiven (Chenin Noir, Pineau d’Aunis, Chenin Blanc, sauvignon blanc) als Franse druivenrassen verbouwd (Cabernet Franc -en Sauvignon, Gamay, Pinot Noir…).

De regio is onderverdeeld in 4 grote wijngebieden: Pouilly-Fumé en Sancerre, Touraine, Anjou en Saumur, Muscadet (zie kaart van de Loire).


Wij beperken ons nu tot de Touraine-streek.

In Touraine wordt de grootste hoeveelheid wijn gemaakt van de Loire. De streek situeert zich rond Tours. Toegestane druiven zijn Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chardonnay voor witte wijn. Voor rode wijn is dit Cabernet Franc, Gamay, Côt (= Malbec) en Pinot Noir.

De witte wijnen kunnen mousserend, droog, demi-sec tot moelleux (zoet) zijn. De rode wijnen (Chinon en Bourgeuil) zijn zeer stevig en vol van smaak. Ze worden hoofdzakelijk van de Cabernet Franc druif gemaakt.

De wijndomeinen zijn meestal kleinschalig. De informatie over het wijndomein is dan ook soms schaars.


1/ Domaine du Clos Roussely – le Clos 2010

Kleur: wit
Druif: 100 % Sauvignon Blanc
Trage fermentatie in inox cuves, waarbij de wijn 6 maand op de lie blijft.
Rendement: 31 hl/ha
Wijnstokken: 25 jaar oud
Prijs: € 7,50

Domein ligt in Angé langs de rivier de Cher en behoort tot de appellatie Touraine Terroir de Chenonceaux. Het domein is 22 hectare groot. Men respecteert de voorschriften van biologische wijnbouw en er is een manuele pluk.

Onze beoordeling:

Oog: heldere doorzichtige wijn met mooie schittering. Licht geelgroene schijn.
Neus: kattepis, zuren, mineralen
Mond: frisse zuren van een groene appel. Evenwichtig gemaakt. In de herinnering blijven vooral de zuren hangen.

Ideale aperitiefwijn, niet voor bij gerechten.


2/ Domaine du Clos Roussely – Anthologie du Clos 2007

Kleur: rood

Druif: 70 % Cabernet Franc, 20 % Côt, 10 % Gamay

50 % van de wijn wordt op Franse eiken vaten gerijpt gedurende 8 maanden.

Manuele pluk.

Wijnstokken zijn gemiddeld 45 jaar oud.

Productie: 7200 flessen

Prijs: € 10,59


Onze beoordeling:

Opmerkelijk: er is een sterke positieve evolutie van de wijn in het glas. In het begin gaf de wijn een strenge indruk, na verloop van tijd was de wijn mooi afgerond.

Kleur: kersenrood/paars, doorzichtig, mooie tranen
Neus: in eerste instantie vooral alcohol, nadien rood fruit, kruidnagel, vanille
Mond: in eerste instantie groene scherpe tannines. Nadien fruitiger smaak in evenwicht met de tannines. Wijn is mooi rond geworden. Afdronk bitter.

Te bewaren tot 10 jaar.


3/ Domaine des Bergeonnières – Cuvée Rondeau 2000

Kleur: rood
Druif: 100 % Cabernet Franc.
Alcohol: 12 %
Prijs: € 9,92

Les Bergeonnières is een wijknaam die sinds 4 generaties toebehoort aan de familie Delagoutière. Het domein ligt op de zuidkant van de helling in St Nicolas de Bourgueil en wordt in het noorden begrensd door een woud waardoor er een microklimaat ontstaat. De bodem bestaat uit zand en silex (vuursteen), geen klei.


Het is dus een warme en goed gedraineerde bodem die de warmte vasthoudt en de groei en concentratie bevordert. Het domein is 18 hectare groot en André Delagouttière was lange tijd voorzitter van de appelatie St Nicolas de Bourgeuil omwille van zijn voorbeeldfunctie.

Onze beoordeling:

Opmerking: zowel in de neus als in de mond is er een vorm van mufheid die er zeer langzaam uitgaat. De fles enkele uren op voorhand openmaken is aan te raden.

Kleur: bruine verkleurde rand, heldere wijn, mooie tranen.
Neus: mufheid, naderhand rood fruit.
Mond: mufheid in de mond. Na een tijd overgaand in volle fruitige wijn.

Helaas was de mufheid nooit helemaal weg.


4/ Château de Montfort – Vouvray Demi-Sec 2007

Kleur: wit
Druif: 100 % Chenin Blanc
Alcohol: 11.5 %
Prijs: € 10,41

Château de Montfort is zuidwaarts gericht en ligt langs de Loire.

Het is uniek in die zin dat alle wijngaarden rond het château liggen in 1 groot aaneensluitend perceel.

De wijnstokken zijn gemiddeld 50 jaar oud.



De fermentatie gebeurt in temperatuur gecontroleerde inox cuves.
Deze gebeurt traag (temperatuur niet boven 16°), zodat deze circa 60 dagen duurt. De wijn blijft ongeveer voor 6 maanden op zijn lie en wordt dan op flessen getrokken. Montfort is beroemd voor zijn excellente demi-sec, die tot de beste van de Loire behoort.

Onze beoordeling:

Kleur: mooie schittering, heldere, doorzichtige lichtgele wijn.
Neus: zuren overheersen ondanks demi-sec, mineralen.
Mond: perfect evenwicht tussen zuren en zoetheid, honingtoets. Afdronk eerst zoet, nadien terug mooie zuren.

Mooie wijn, die net niet te zoet is. Groot bewaarpotentieel.


Wijndomein Montfort


5/ Domaine Dutertre – Touraine Blanc Cuvée Gabriel 2002

Kleur: wit
Druif: 100 % Chenin Blanc
Alcohol: 11 %
Prijs: € 10,73

Domaine Dutertre is een familiaal bedrijf en al 5 generaties bezig met wijn maken. Het domein is 37 hectare groot en ligt langs de Loire en is zuidwaarts gericht. De wijnen worden in grotten bewaard. Men maakt een grote variatie aan wijnen: van mousserende, over stille wijn tot moelleux.



Verschillende wijnen werden bekroond met medailles op wijnbeurzen.

Deze wijn houdt de grens tussen demi-sec en moelleux.

Onze beoordeling:

Kleur: mooie schittering, heldere, lichtgele wijn.
Neus: boenwas.
Mond: zoete overheerst in de mond, geflankeerd door fijne zuren. Zeer lange afdronk waar de zoetigheid primeert.

Voor ons iets te zoet.


6/ Domaine Claude Paris et Fils - Vouvray Demi-Sec 1997

Kleur: wit
Druif: 100 % Chenin Blanc
Alcohol: 12 %
Prijs: € 13,76

Een familiebedrijf dat sinds 4 generaties wijn maakt op een 12 hectare groot domein.

Ligt in Chançai, enkele kilometer ten noorden van de Loire.

Helaas is er geen informatie over het domein of de wijn terug te vinden.



Onze beoordeling:

Kleur: mooie schittering, heldere, doorzichtige gele wijn.
Neus: zeer uitgesproken neus die lang blijft hangen. Bloemen, meloen. Een neus die fris aanvoelt.
Mond: mooie volle witte wijn met perfect evenwicht tussen zuren en zoet. Te drinken in combinatie met een maaltijd (ideaal bij foie gras).

Zeer lange herinnering waarbij de zuurtjes lichtjes de bovenhand nemen op het zoete.

Eindeloos bewaarpotentieel.

Wijnboer aan het werk in de Loire

zondag 3 juli 2011

Wijnavond 20 - Verticale degustatie Château de Lussac

Organisator: Broeder Ronnie


Belgische wijnmakers in het buitenland.

Sinds 2000 is het Château de Lussac in handen van de Belgische wijnmakers Griet Van Malderen en Hervé Laviale.  Hun wijngaard is voor 3/4 beplant met merlot en voor 1/4 met cabernet franc.  Deze wijn rijpt 15 maanden in nieuwe eiken vaten.

Opeenvolgende jaargangen van eenzelfde wijn degusteren, een 'verticale degustatie', kan heel interessant zijn.  Hierbij worden verschillende jaargangen naast elkaar geproefd.

Deze avond proeven we jaar 2007 tot en met jaar 2002.

Aanwezige druivenvariëteiten in deze wijn:


Merlot


Cabernet Franc



Voorstelling van zes wijnen


Château de Lussac 2007

Jaar: 2007
Flesinhoud: 75 cl
Alcohol: 13 %
Druif: 80% Merlot, 20% Cabernet Franc
Productie: 106638 flessen

Onze smaakomschrijving:

Kleur: kersenrood, heldere rand, donker hart.  Heldere dikke mooie tranen, traag afdalend.
Aroma’s: kruidig, peper, provencaalse kruiden; tevens ook een fruitneusje.
Smaak: bij aanzet zuurtjes, daarna fruitsmaken gevolgd door jonge tannines.


Château de Lussac 2006

Jaar: 2006
Flesinhoud: 75 cl
Alcohol: 13.5 %
Druif: 80% Merlot, 20% Cabernet Franc
Productie: 65011 flessen

Onze smaakomschrijving:

Kleur: kersenrood tot dakpanrood; tevens mooie tranen (zelfde als 2007).
Aroma’s: bij aanzet vrij gesloten, na walsen vooral kruidigheid.
Smaak: na een eerste slok vooral heel sappig, daarna veel zuren gevolgd door een bitterheid in de mond.

Minder evenwicht in de smaken; tevens wrange tannines.


Château de Lussac 2005

Jaar: 2005
Flesinhoud: 75 cl
Alcohol: 13.5 %
Druif: 80% Merlot, 20% Cabernet Franc
Productie: 61000 flessen

Onze smaakomschrijving:

Kleur: kersenrood met licht geëvolueerde rand, heldere tranen maar sneller aflopend.
Aroma’s: kruidig, peper in de neus, maar ook fruit, braambessen en donkerrood fruit.
Smaak: bij aanzet heel sappig in de mond, fruitig, mooie tannines. 

Een kopie van de wijn uit 2007, maar met veel meer kracht en body.  Veel mooier dan 2006.


Château de Lussac 2004

Jaar: 2004
Flesinhoud: 75 cl
Alcohol: 13.5 %
Druif: 80% Merlot, 20% Cabernet Franc
Productie: 63000 flessen

Onze smaakomschrijving:

Kleur: kersenrood met licht geëvolueerde rand, heel fijne traantjes.
Aroma’s: fruit en kruidigheid overheersen.
Smaak: een bitterheid overheerste de smaken gevolgd door groene tannines wat resulteerde in een wrange herinnering.


Château de Lussac 2003

Jaar: 2003
Flesinhoud: 75 cl
Alcohol: 14 %
Druif: 80% Merlot, 20% Cabernet Franc
Productie: 54000 flessen

Onze smaakomschrijving:

Kleur: fel geëvolueerde kleur met bruine schijn.  Eerste wijn met veel bezinksel in de fles en onmiddellijk in het glas.
Aroma’s: de kruidigheid overheerst in de geuren.
Smaak: vooral bitterheid die blijft hangen.


Château de Lussac 2002


Jaar: 2002
Flesinhoud: 75 cl
Alcohol: 13 %
Druif: 80% Merlot, 20% Cabernet Franc
Productie: 62000 flessen

Onze smaakomschrijving:

Kleur: heel mooie niet te veel geëvolueerde kleur.  Fijne tranen.
Aroma’s: onmiddellijk finesse in de neus, leder, animaal tot putje.  Heel expressieve neus.
Smaak: mooie zuurtjes in de aanzet, daarna mooie afgeronde tannines.  Een mooi geëvolueerde wijn.


Proefconclusies

Heel opvallend hoe een zelfde gemaakte wijn zo veel kan verschillen van jaar tot jaar.
Zowel naar het geproduceerde volume en alcoholgehalte maar vooral naar finesse en tevens bewaarpotentieel.

Jaartallen 2002 en 2005 zijn bij deze verticale proeverij de betere, alhoewel we 2007 veel potentieel toekennen.

Geproefde wijnen zijn aangekocht bij Colruyt (prijs voor 6 flessen: 89,50 euro).

Meer info over het wijndomein:

 http://www.wijnclub.org/LUSSAC.pdf


De geproefde wijnen

zondag 12 juni 2011

Wijnavond 19 - Campania (IT)


Organisator: Broeder Michel

Campania ligt in het zuiden van Italië rondom Napels.  Campania wordt gezien als de bakermat van de Italiaanse wijn.  In deze regio wordt al duizenden jaren wijn verbouwd.  Met bijna alleen inheemse druivensoorten die vaak nog afstammen van de druiven uit de oudheid is het een boeiende regio.  De bodem van Campania is grotendeels vulkanisch en dit proef je ook in de wijnen: een combinatie van zuidelijke rijpheid en frisse mineraliteit.  In Campania worden prachtige witte wijnen gemaakt van Falanghina, Fiano en Greco, maar ook groots rood zoals Taurasi, van de Aglianico druif, die verwant is aan de nebbiolodruif uit Piemonte.

Je kunt Campania grofweg verdelen in twee gedeeltes.  Het kustgebied dat op de heuvels tegen de kust aanligt, waar een continentaal klimaat heerst.  Hier is het heet en droog.  Daarnaast het binnenland tegen de hellingen van de Apennijnen aan waar meer regen valt en zeker de hogere gelegen wijngaarden redelijk koel zijn.

Typische druiven uit dit gebied zijn:

Greco di Tufo                                                                                                                                                                               Aglianico
                                                        



               Fiano di Avellino
                                                             
                                                                   
Campania heeft een wijnproductie van 2 miljoen hl/ jaar en heeft 3 DOCG wijnen en 16 DOC wijnen.


Voorstelling van 6 wijnen


1/ Greco Di Tufo 2008

Druif: 100% Greco di Tufo

DOCG

Fratelli Urciuolo

13% Alcohol

Prijs: € 7,95



Onze impressie:

Veel neus.
Kleur : licht goudgeel, heel transparant, mooie spiegel.
Trage dikke tranen.
Abrikoos, lychee, wit steenfruit.
In de mond, veel frisse zuren, die blijven hangen.
Geur van bloesems, bloemen (dixit Broeder Yves: florale tinten).
Mollige wijn, droge uitloper.
Zuren overheersen in de wijn, beetje hoekig.

Past bij een viscarpaccio met olijfolie.

Prijs-kwaliteit een goede wijn.


2/ Béchar 2009

DOCG
100 % Fiano di Avellino
Prijs: € 13,40

Onze impressie:

Licht goudgeel, transparant, iets lichter van kleur dan de Greco di Tufo.
Geen expressieve geur.
Groen fruit, zure appeltjes, gesloten neus gaat over naar zuurtjes.
Mond in de aanzet een zeer frisse wijn die over gaat naar zuurtjes.
Mooiere zuurtjes dan bij de vorige wijn (minder scherp).
Aperitiefwijn, om de appetijt aan te wakkeren.
Dorstlessende wijn, ideaal voor op warme dagen.


Structuur van de houtlagering hebben we niet teruggevonden; geen molligheid, geen vanilletoetsen, enkel mooie zuurtjes in de mond.

Iets te weinig body, correcte wijn, iets te prijzig.

Complexiteit te weinig merkbaar.  Misschien hebben we deze wijn te jong gedronken?


3/ Fiagre 2009

IGT
70 % Fiano di Avellino, 30 % Greco Di Tufo
Prijs: € 10,60

Onze impressie:

Groengeel (strogeel met groene nuances); klare wijn.

Voor het walsen (immobiele fase): zuurtjes in de neus.
Na walsen: Mooie zuurtjes in de neus, floraal.

Geur : Bloemen, wit steenfruit, lychee.


Heel complex, niets overheerst, geen uitspringende zuren, zeer evenwichtig.
Lekkere wijn, zachte verfijnde zuren.
Veel structuur, stevige basis, mooi smaakpallet op de tong.

Conclusie : héél mooie wijn.


4/ Aglianico 2007

IGT
Fratelli Urciulo
100 % Aglianico
Alcohol: 13 %
Prijs: € 6,50

Onze impressie:

Kersenrood
Neus : medicinale geur, speciale neus, bizare neus ( beestig).
Mond : bitterheid overheerst, groene tannines.
Vrij heldere wijn.
Fijne tranen, mooie spiegel kersenrood.


Wijn met geen grote structuur, vrij vlak.
In de herinnering: je vergeet hem snel.

Tannines zijn groen en hoekig, streng en stroef.  Bitterheid blijft.

Correcte prijs-kwaliteit.


5/ Tauri 2008

Druif : Aeersenglianico di Taurasi 100%
Alochol: 14 %
Prijs: € 10,40

Onze impressie:

Kersenrood, minder helder, weinig verkleuring, jong.
Neus: weinig.
Na walsing: alcohol en donkerrood fruit, overrijp fruit, kruidigheid...een moeilijke neus.
Fijne snelle tranen.
Kruidigheid : pepers, nootmuskaat, kruidnagel.

In de mond : beetje fruit, kruidigheid, geen grote structuren, valt snel weg.  Op het einde overgaan in een bittertje.  Sprankeling in de mond.



6/ Taurasi 2004 Macchia Dei Gotti

Druif: Aglianico
Alcohol: 14 %
Prijs: € 28,00

Onze impressie: 

Neus: fruitige wijn, kruidnagel, rood fruit, provenciaalse kruiden; tijm, rozemarijn.
Dieprood fruit, kruiden overheersen.

Lekker in de mond: kruidigheid, licht gebrande smaak, fijn tannines, fijne wijn met body, weinig zurigheid.
Eindigt met een bittertje. Kracht en molligheid.

Perfect in evenwicht, valt snel weg.


----------------------------------------------------------------------------------

Fratelli Urciuolo

Het bedrijf van de gebroeders Urciuolo is landinwaarts gevestigd in de provincie Avellino, bij het dorpje Forli, hoog op de hellingen van de Appenijnen. Vanaf hun kelder kijk je uit op de imposante Faliesi berg, waar ook een aantal van hun wijngaarden liggen.  De meeste van hun wijngaarden liggen op een hoogte van 600 meter boven de zeespiegel wat de wijnen veel fraicheur en fruitexpressie geeft.  Dit komt door de verschillen in dag-en nachttemperatuur.  De ontwikkeling van de fruitaroma’s kan dan optimaal plaatsvinden. De broers timmeren al lange tijd serieus aan de weg en maken over de hele linie wijnen van grote elegantie en hoge kwaliteit.

http://www.fratelliurciuolo.it/