zondag 23 november 2014

Wijnavond 50 : Dessert wijnen


Een gunstige wind en een goed netwerk zorgde voor een 15 tal dessertwijnen, die we verdeeld over 3 wijnavonden willen proeven. De eerste avond brengt ons naar Duitsland en Hongarije. We starten in de Moezel.

Kestener Paulinshofberg


Paulinshof-Estate ligt in Kesten (Moezel), een domein met 11 eeuwen ervaring in wijn cultuur. Vroeger was het eigendom van de St- Paulin kerk in Trier, uit geschriften blijkt dat het domein met zijn wijngaarden terug gaat tot het jaar 936. Ten tijde van de secularisatie in 1802 werd het domein overgedragen aan een prive person. Sinds 1960 is de wijngaard in hande van de familie Jüngling. De wijnen worden beinvloed door de natuurlijke interactie met de bodem, het klimaat en het landschap. Om van de voordelen van  de verschillende terroirs te genieten moet men met veel zorg omgaan met de wijngaarden. De druiven worden met de hand geplukt en met veel zorg behandeld met als resultaat intensieve, uitgebalenceerde wijnen met hun eigen karakter.




Kestener Paulinshofberg Riesling Auslese 2001, 22 €.
Alcohol : 8,5 %
Auslese: Betekent "uit-gezocht". Uit de druiventrossen worden handmatig de onrijpe druiven verwijderd. De gemiddelde rijpheid van de trossen ligt hierom hoger dan bij Spätlese. Hierdoor kan er een hoger Oechslegehalte van 95° aangehouden worden.
Regio : Mosel-Saar-Ruwer
Druif Riesling
Ons oordeel :
Uitzicht : heldere wijn, mooie schittering, briljante wijn, goud geel
neus : eerst een mufheid ( eerste neussetting, verdwijnt snel), daarna boenwas met een honingtoets.
zeemzoet
Geen reukbom, gesloten neus, tertaire geuren
In de mond : volle frisse aanzet, wijn heeft nog wat zuren. Zachte aangename zuren daarna appelmoes, geconfijt fruit, op het einde terug wat zuren. Mooie elegante wijn ( niet te zoet, plakt niet)
Herinnering:
Een zoetje, zoetje verdwijnt en gaat over naar aangename zuren

Herrinering van 4 à 5 seconden, mooie edele wijn, een aanrader

Rheinpfalz 1988 Bacchus Beerenauslese


Alcohol : 12 %
Rijnland-Palts ligt in het zuidwesten van Duitsland en grenst aan (vanuit het noorden, met de klok mee) Noordrijn-Westfalen, Hessen, Baden-Württemberg, Frankrijk, Saarland, Luxemburg en België.

Beerenauslese: Betekent "bessen-uitgezocht". De meest (over)rijpe druiven worden stuk voor stuk uit de druiventrossen geselecteerd. De schillen van deze druiven kunnen zelfs al een beetje een Edele rotting ondergaan. Het Oechslegehalte komt dan boven de 125°.
Bacchus is een witte Duitse druivensoort, die ontstaan is uit een kruising van Sylvaner, Riesling en de Müller-Thurgau. De naam is ontleend van de Romeinse wijngod Bacchus.
Deze druif is in 1933 ontstaan in de Duitse wijnstreek Palts door de - aan het Institut für Rebenzüchtung Geilweilerhof verbonden - druivenkweker Peter Morio. In 1972 is de druif als variëteit erkend.
Het is een gemakkelijke druif met een hoge productiviteit die niet veel eisen aan de omgeving stelt. Dit ras rijpt vroeg met een doorgaans hoog suikergehalte. Dit is van groot belang in koelere klimaten zoals in Duitsland en Engeland. Hoewel zeer aromatisch is het zuurgehalte echter vrij laag. Deze druif is gevoelig voor Botrytis. Herkenbare aroma's zijn die van bloemen en gras.



Onze bevindingen :
Neus : wat een neus!!!! Voor zo’n oude wijn
Kleur : roest kleur, amber kleurig, oranje, mooie schittering, doorzichtig
Neus : complex hoofdzakelijk florale toetsen, lichie
In de mond : wat een explosie we proeven karamel, gekarameliseerde appeltjes
Geen plakboel in de mond, veel aanwezige zuren met een mooie molligheid. Zoetigheid en zuren zijn mooi versmolten.
Een zware wijn ( eten en drinken)
Herinnering : mooie zuren met in het glas veel aanwezige mooie kristallen
5 seconden
Een aanrader, knap voor zo’n oude wijn

Wijnboerderij Klostergut Himmeroder Hof Himmeroder Hof Ortega Trockenbeerenauslese 2005


Alcohol :13.5%
Druif : ortega
De ortega is een witte druif die gebruikt wordt voor witte wijn. Het is een kruising van de Müller-Thurgau en de Siegerrebe. Zij werd gecreëerd in 1948 door de Duitse oenoloog Hans Breider van het Bayerischen Landesanstalt für Wein-, Obst- und Gartenbau (het Beierse instituut voor wijn-, fruit- en tuinbouw) in het Duitse Veitshöchheim. In 1972 is zij geclassificeerd en als variëteit beschermd sinds 1981. Breider koos de naam van deze druif ter ere van de Spaanse dichter en filosoof José Ortega y Gasset.
Het is een vroeg rijpende druif, niet erg gevoelig voor vorst en haalt toch een hoog mostgewicht dat veelal 20 graden Oechsle hoger ligt dan de Müller-Thurgau. Dat is dan ook de reden waarom zij dikwijls voor wat zoetere wijn gebruikt wordt die zich na lagering verbetert. Ortega-wijn is geconcentreerd en heeft een muskaat- en perzikachtig aroma. Ook wordt zij wel als tafeldruif gebruikt.
In 1994 waren er in Duitsland nog 1250 hectaren met deze druif beplant, maar het areaal neemt langzaam af. In 2008 was dat nog maar 634 ha.[1] In Engeland is de Ortega op kleine schaal ook aanwezig.
Trockenbeerenauslese, afgekort TBA, is een kwaliteitspredikaat (kwaliteitsklasse) voor wijn. In Duitsland Qualitätswein mit Prädikat genoemd. Deze wijn wordt gemaakt van druiven die zijn aangetast door de grijze schimmel Botrytis cinerea. De schimmel, door leken vaak voor rotting aangezien, wordt ook wel edele rotting genoemd. In Duits sprekende gebieden heet dit Edelfäule. In Frankrijk staat deze rotting bekend onder de naam pourriture noble.
De schimmel die de druiven aantast maakt de schil poreus. Hierdoor kan het water uit het binnenste verdampen. De druiven schrompelen dan ineen tot het als het ware rozijnen zijn. Hier slaat dan ook de term "trocken" op. (En niet op trocken in de zin van een droge wijn!). Het overgebleven sap is zeer geconcentreerd. Zowel in etherische oliën, mineralen als druivensuiker. Het risico dat een wijnboer loopt om zijn druiven zolang aan de druivenstok te laten hangen is zeer groot. De vraag is maar net of de juiste schimmel zal optreden, en een stevige regenbui kan in een uurtje de hele oogst vernietigen. Terwijl de wijnboer ook de wetenschap heeft dat de betreffende schimmel maar eens in de 4 à 10 jaar optreed.
Hoewel een bijzondere wijn zijn er tegenwoordig verschillende opvattingen van wat nu als trockenbeerenauslese verkocht zou mogen worden. Kwaliteitswijnboeren plukken alle druiven stuk voor stuk van de druivenstok. Nauwgezet wordt elke tros uitgezocht en alleen de beste aangetaste druiven komen voor de wijn in aanmerking. Hoe meer door de schimmel aangetast en hoe langer de druif heeft kunnen rijpen hoe sterker de explosie van smaak. In het Duits wordt dit “Ausbruch” genoemd. Voor de wet is het tegenwoordig voldoende wanneer de most 150 graden Oechsle behaald. De kwaliteit van deze wijnen wordt daarom vooral bepaald door de ambitie van de wijnmaker. Er bestaan zodoende excellente als wel inferieure trockenbeerenauslesen. Prijzen kunnen zodoende uiteenlopen van een paar tientjes tot vele honderden euro’s... voor een half flesje.
Door het extreem hoge suikergehalte komt de most zeer moeilijk tot gisting. Eenmaal opgang zal zij ook snel weer tot stilstand komen. Alcohol percentages blijven zo meestal onder de 8% steken. De kleur is diep geel tot orange. Smaken van abrikozen, bloemen en heel veel meer zijn erin te proeven. Vanwege het hoge concentraat aan mineralen, evenwichtigheid in zuren en suikers kan deze wijn zeer oud worden. Niet zelden wel meer dan honderd jaar.
Behalve in Duitsland wordt ook in Oostenrijk Trockenbeerenauslese gemaakt. Hier moet het aantal graden Oechsle minstens 156 zijn. Een bekend voorbeeld is de "Ruster Ausbruch".



Onze bevindingen :
Kleur : Rode bruine wijn ( van witte druiven!!!). Je zou denken dat het een rode wijn is die geëvolueerd is. Helder, hoge viscositeit( lijkt op nectar) : heldere tranen, mooie schittering
Neus : zeer expressief, honing, geconfijt fruit
Mond : honing concentraat onderbouwd met stevige zuren die dit in evenwicht brengen, iets plomber als de vorige wijnen
Zeer mondvullend ( eten en drinken)
Soepele aanzet, gecaramelliseerde smaak, rozijnen, gedroogde zwarte pruimen, gedrooge vijgen
Minder herinnering dan de vorige wijnen, 3 à 4 seconden. Deze wijn is de minste van de avond, te plomp!!!

Weingut Franz Kunstler Hochheimer Franz Künstler Hochheimer Hölle Riesling Beerenauslese 1999, 63.93 €

Herrnberg Riesling Trocken, Mosel, Duitsland
Alcohol : 7,5 graden

Hochheim is een midel-grote stad met 17.000 inwoners in Duitsland in de nabijheid van de plaats waar de rivier de Main in de Rijn vloeit. Hochheim (of Hochheim am Main) is traditioneel het commerciele centrum waar de wijnen uit de Rijn worden verhandeld.
Wijnbouw is reeds 800 jaren aanwezig in het gebied rond Hochheim en vandaag zijn ere en 100 tal wijnbouwers full-time of part-time bezig met wijn maken. Meer dan 200ha verdeelt over 11 wijngaarden. Vier van deze wijngaarden zijn geclassifieers als de VDP as Erste Lage – Domdechaney, Hölle, Kirchenstück and Reichestal.
De wijn die wij proeven is van “ Hochheimer Hölle “(oud duits voor berg') gelocaliseerd tussen de rivier en opwaarts het oude gedeelte van de stad.
Het micro klimaat op de Hölle wordt geholpen door de nabijheid van het Taunus gebergte, dat bescherming biedt tegen wind en regen, alsook door de rivier de Main, die zorgt voor een aangename temperatuur. De bodem structuur is vooral sedimentair en zorgt voor wijnen met fruitage aroma’s en een mooie aciditeit.



Eerste indruk :
Deze wijn heeft meer fisheid en finesse dan de vorige wijn
Kleur : zeer helder, donker goud geel
Neus : vegetaal, siroopachtig, caramel
In de mond : mooie zuren in de aanzet, vervolgens veel frisheid vervolgd door molligheid.
Zuren overheersen
Eind indruk : mooie zuren
Lange afdronk 6 à 7 seconden, deze wijn is minder harmonieus in de mond.
Het harmonieus gevoel is hier minder dan bij de tweede wijn.


Tokaji Aszu 4 puttonyos 2005 0,5 ltr. - Gróf Degenfeld, 20 €.



Tokaji Aszu. Misschien wel de beste wijn uit Hongarije. Het woord Hongaarse woord 'Aszu' betekend 'geconfijt'. De wijn wordt gemaakt van Aszu druiven als de Furmint en de Muscat Lunel. De druiven worden tijdens de oogst in een 'puttonyos' gedaan. De puttonyos is de houten draagzak die als maateenheid geldt voor de verschillende Aszu wijnen. Deze draagzak heeft een inhoud van ongeveer 25 kg Aszu druiven. Vervolgens gaan er meerdere Puttonyos in 136 liter droge wijn om een zoete wijn te verkrijgen.
Hoe hoger het aantal Puttonyos, op een schaal van 3 tot 6, hoe voller en zoeter de wijn zal zijn. Naar gelang de zoetheid wordt de wijn gewaardeerd met 3 t/m 6 punten. De Tokaj Aszu Esszencia is feitelijk de overtreffende trap van de Tokaj Aszu. Zeg maar de 7 punten variant. De restsuiker van de Tokaj dessertwijnen varieert van 60 gram per liter tot meer dan 180 gram restsuiker per liter.
Mooie, rijpe gele tonen met lichte amber tinten. Geuren van tropisch fruit en sinaasappelschilen, abrikozen en botrytis.
Deze wijn heeft een mooie, rijpe gele tonen met lichte amber tinten. De geur begint met tropisch fruit en sinaasappelschil waarna rijpe abrikozen duidelijk waarneembaar zijn, gevolgd door botrytis. Aan het eind ruikt u mooi gemengde houttonen die uitstekend bij het boeket passen.
Qua smaak domineren perziken naast rijp tropisch fruit. De botrytis is soepel in de mond en voorziet de wijn van een beetje extra warmte. De zuren zijn levendig, maar net genoeg om de wijn een specifiek evenwicht te geven. De wijn heeft een rijke structuur, terwijl ze niet te zwaar is; de verdeling van suiker, alcohol en zuren is voorbeeldig. De smaak is lang, spannend en goed afgerond; het blijft hangen in de mond en is licht en zeer aangenaam om van te genieten.
Druivensoort : Firment
Alcohool : 11-12%

Onze bevindingen:
Kleur : doorzichtig, tussen goedkleurig en licht amber, heldere tranen
Geur : appel, weinig expressieve neus (neus  wordt steeds zwakker)
Zacht in de mond, harmonieus. Mooie frisse aanzet, mooie molligheid. Mooie zuren in harmonie. Vleugje mineraliteit in de mond
Veel krachtige zuren, die niet overheersen. De wijn past perfect met de aangeboden blauwe schimmelkazen. Wijn is in harmonie met blauwe kazen
Herinnering : mooie zuren, miniraliteit, 6 à 7 seconden.
Mooiste wijn van de avond

zondag 12 oktober 2014

Wijnavond 49 : Wijnen uit de Ahr (Duitsland)

Organisator : broeder Filip



De Ahr is één van de noordelijkst gelegen wijnstreken van Duitsland, 10 km ten zuiden van Bonn. Er is een totale aanplant van ongeveer 540 hectare, dus één van de kleinste Duitse wijngebieden. Het gebied kent een gunstig klimaat en is beschut door de omringende heuvels van de Eifel. De wijngaarden liggen op rotsachtige terrassen met steile dalwanden. De bodem bestaat uit diepe vruchtbare lössgrond (fijne leem) in het oostelijke Ahrdal en basalt- en leisteen met turf in het westen. De leisteen heeft de eigenschap dat ze de warmte overdag opslaat, en deze ‘s nachts terug afgeeft.
De wijnbouw wordt ¾ door partime wijnboeren uitgeoefend, die verkopen aan coöperatieven. Men produceert zeer dure wijnen, wegens heel arbeidsintensief (veelal handpluk), te steile hellingen voor ket gebruik van machines.
De Ahr herbergt één van de mooiste en rustigste wijnbouwlandschappen ter wereld (te bewandelen via de rode-wijn-route-van-de-Ahr)


Belangrijkste druivensoorten in de Ahr:
   Wit : Riesling, Weissburgunder, Müller-Thurgau (Rivaner),
   Rood: spätburgunder (behoren tot beste van Duitsland), Portugieser, Dornfelder, Frühburgunder

Winzer Genossenschaft Mayschoss-Altenahr

Het is de oudste coöperatieve van Duitsland (men zegt zelfs ter wereld), gesticht in 1868. De coöperatieve werd gesticht uit noodzaak: midden 19e eeuw heerste er een diepe crisis in dit aloude wijngebied. 18 wijnboeren sloegen de handen in elkaar en stichtten de coöperatieve Mayschoss. Eén van de pioniers was Weingut Deutzerhof, die nadien terug op eigen benen wijn is gaan verbouwen.
De marketing bij aanvang was vrij eenvoudig: verkoop aan pastoors…
Het WG kent zijn groei en in 1982 is er een grote fusie tussen het WG Mayschoss en  WG Altenahr.
Momenteel telt het WG 420 wijnboeren en 150 ha aanplant
Druivensoorten: 60% Spätburgunder, 20% Riesling, 5% Portugieser, 5% Frühburgunder, 10% andere soorten
Gemiddelde jaarproductie: 1.300.000 flessen, van zeer goedkope ‘drinkwijnen’ tot uitstekende Spätburgunders en speciale wijnen
Opslagcapaciteit : 300.000 l in houten vaten + 1,3 MIO l in inox tanks
De grote wijnkelder is te bezichtigen in Mayschoss.
Oenoloog is Rolf Münster. Hij wil vooral "het eigen karakter van de druiven verbonden met het Ahr-terroir" tot uitdrukking brengen. Hier maakt men ook alles wat in de Ahrvallei aan wijntypes voorhanden is: wit, rosé (Weissherbst), rood, schuimwijn, en - niet te vergeten - vaak schitterende Eiswein.



Degustatie

Wijn 1 : Ahr Weißburgunder feinherb

Jaar : 2013
Druif : Weissburgunder
Kleur : wit
Alcohol : 12 %
Fermentatie en lagering in inox tanks

Prijs : € 7,70












Onze beoordeling :

Oog: zeer heldere wijn, brillant, mooie schittering, lichte heldere tranen

Neus: wit fruit (rijp), lychee, bittertje

Mond: rijp wit fruit, veel fraicheur, mooie zuren, eindigend op bittertje, dorstlesser, geen complexe wijn

Herinnering: 2 à 3 sec

Wijn 2 : Ahr Riesling Spätlese Trocken

Jaar : 2012
Druif : Riesling
Kleur : wit
Alcohol : 12,5 %
Fermentatie en lagering in inox tanks

Prijs : € 7,90












Onze beoordeling :

Oog: heldere wijn, brillant, licht geel, intenser van kleur, vette tranen

Neus: vrij gesloten bij aanzet, perzik

Mond: nog vrij jong, mist wat vettigheid, toch aanzet tot molligheid, nadien veel frisheid en zuren. Wijn met potentie

Herinnering: 4 sec

Wijn 3 : Ahr Frühburgunder Goldkapsel Trocken

Jaar : 2012
Druif : Frühburgunder
Kleur : rood
Alcohol : 14,0%
Fermentatie  in inox tanks, bewaard op houten vaten

Prijs : € 18,00


De Frühburgunder is een mutatie van de Pinot Noir = Spätburgunder. Er is wereldwijd een zeer beperkte aanplanting, vooral in Duitsland. In Duitsland werd in het jaar 884 na Chr. de druif voor de eerste keer genoemd. De naam verwijst naar het vroeg rijp zijn van de druiven, 2 weken eerder dan de Spätburgunder. Door de vroege rijping is de druif interessant voor gebieden waar een koeler klimaat heerst. Kenmerkend is de kleine druif, maar heeft een groot probleem: doordat de druif vroeger rijp is, is ze zeer in trek bij dieren (druivenstokken worden vaak onder netten verbouwd) en ze is gevoelig voor schimmels


Onze beoordeling :

Oog: heldere wijn, mooie spiegel, kersenrood, mooie heldere tranen

Neus: complexe neus, animale toetsen, leder, grafiet, chocolade, rood fruit, kruiden, compot van rood fruit

Mond: zeer krachtige volle wijn, fruittoetsen, mollige aanzet, zwart fruit, nadien veel zuren, alcohol, pruimen in herinnering
prachtige wijn

Herinnering: 6 - 7 sec

Wijn 4 : Ahr Spätburgunder Auslese Trocken

Jaar : 2011
Druif : Spätburgunder
Kleur : rood
Alcohol : 14,0%
Fermentatie en lagering in inox tanks

Prijs : € 16,90












Onze beoordeling :

Oog: heldere wijn, mooie spiegel, kersenrood, mooie heldere tranen

Neus: intense neus, veel rood fruit, confituurpotje, licht alcoholtoetsen

Mond: mooie mollige aanzet, rood fruit maar ook zuren, mineraliteit, mooie molligheid, zuren in herinnering

Herinnering: 5-6 sec

Wijn 5 : Pinot Noir R Trocken

Jaar : 2011
Druif : Spätburgunder
Kleur : rood
Alcohol : 14,5%
Fermentatie  in inox tanks, lagering op nieuwe eiken vaten

Prijs : € 19,90












Onze beoordeling :

Oog: heldere wijn, doorzichtig, mooie schittering, kersenrood, mooie heldere tranen

Neus: vanille, rood fruit, alcoholtoetsen, rokerig

Mond: fluweelzachte aanzet, rood fruit, tannines nog pertinent aanwezig, alcohol en zuren, mooie molligheid

Herinnering: 5-6 sec


zondag 27 juli 2014

wijnavond 47 : Wijnen uit Roemenië

Roemeense wijnen


Roemenië is een land dat gelegen is in zuid-oost Europa en wordt begrensd door Hongarije, Moldavië, Oekraïne, de Zwarte Zee, voormalig Joegoslavië en de Donau aan de grens met Bulgarije. De bergketens van de Karpaten en de Transsylvanische Alpen verdelen het land in een noord-westelijk berggebied en in een zuid-oostelijke laagvlakte. Roemenië heeft een gematigd landklimaat met een lang en zacht voor- en najaar. In het zuiden en in het oosten, aan de Zwarte Zee telt men meer zonuren dan in ons land.
Het land heeft een zeer oude wijnbouwtraditie. Er zijn bewijzen dat er in Roemenië al voor onze jaartelling een wijncultuur bestond. Het land heeft al eeuwenlang prachtige wijnen voortgebracht. Dit is niet verwonderlijk want de omstandigheden van bodem en klimaat zijn er zeer geschikt om er de druiven tot een ideale rijpheid te laten komen. In de 17e eeuw waren de Roemeense wijnen aan de Europese hoven en in kerkelijke kringen goed bekend. De Oostenrijkse keizer had hier zelfs zijn eigen wijngaarden. Een groot deel van het huidige Roemenië maakte toen immers deel uit van het Oostenrijks-Hongaarse Keizerrijk.
De wijnbouw was en is nog steeds een zeer belangrijke tak van de Roemeense landbouw. De internationale wijnpers is lovend over de kwaliteit van de wijnen die de laatste jaren worden geproduceerd in Roemenië. “Van alle wijngebieden rond de Zwarte Zee en in de Balkan is Roemenië het land met het grootste potentieel”, aldus Hugh Johnson in zijn befaamde ‘wijnatlas’. Momenteel is Roemenië één van de 10 grootste wijnproducenten ter wereld. Ruim een miljoen mensen zijn op één of andere manier werkzaam in de wijnbouw. Door de buitenlandse hulp en investeringen heeft men de kwaliteit van de druiven en daarmee ook van de wijnen verder kunnen verbeteren.
De Roemeense wijn is terug op de exportmarkt, maar nu in het kwaliteitssegment. Roemenië hanteert een door de Europese Unie erkende classificatie voor kwaliteitswijnen en een systeem van herkomstbenaming (Appelation Controlée). De goede kwaliteit van deze wijnen is met name te danken aan vooruitstrevende wijnbedrijven.
Roemenië is het grootste wijnland van Zuidoost-Europa. Dat het toch vrij onbekend is, heeft niet zo zeer te maken met het feit dat de Roemenen - een van origine Latijns volk - zelf grote wijndrinkers zijn, maar zo veel te meer met de communistische planeconomie tot 1990. Het land produceerde grote hoeveelheden zoete wijn voor broedervolkeren, met voorop de Sovjet Unie. Kwantiteit ging voor kwaliteit.
Toch genoot Roemenië ooit een grote reputatie voor een bijzondere zoete wijn, Cotnari. Deze werd na de Hongaarse Tokaji als de beste wijn van Zuidoost Europa beschouwd!

Veel variatie

In beginsel beschikt Roemenië over een groots potentieel. Wijnbouw wordt er sinds mensenheugenis bedreven in vrijwel alle delen van het land, met uitzondering van de Karpaten. Door die verspreiding is er sprake van een grote variatie aan natuurlijke omstandigheden, druivenrassen en wijnen.
Roemenië heeft een overwegend continentaal klimaat met grote temperatuurverschillen tussen hete zomers en koude winters, maar zonder al te extreme uitschieters. Alleen de kuststreek Dobrudzja profiteert van de matigende invloed van de Zwarte Zee.


Enkele belangrijke Roemeense gebieden zijn:

Transsylvania - centraal gebied met als voornaamste district Tîrnave. Hoog gelegen wijngaarden op steile hellingen produceren bijna uitsluitend witte wijn met goede zuren.
Moldavia - van oudsher gereputeerde streek, grenzend aan de voormalige Sovjetrepubliek Moldova. Beroemd was ooit de zoete Cotnari. Moldavia produceert zowel witte als rode wijnen. Centrum van de streek is Odobesti.
Muntenia - ten noorden van Boekarest met als bekendste district Dealul Mare. Rood voert hier de boventoon.
Dobrudzja - kustvlakte aan de Zwarte Zee met als belangrijkste wijnbouwdistrict Murfatlar. Het is gespecialiseerd in de productie van laat geoogste zoete wijnen.
Ongewone namen
De Roemeense aanplant omvat internationale, Oost-Europese en enkele inheemse druiven. Van de mondiale rassen is cabernet sauvignon op zo grote schaal aangeplant dat Roemenië er ruim tweemaal meer van heeft dan buurland Bulgarije. Merlot is zelfs nog ruimer verspreid. Chardonnay is maar in bescheiden mate aangeplant. Sterk in opkomst daarentegen is de pinot noir.
Enkele typisch Roemeense witte druiven, waarvan sommigen heel opvallende namen hebben, zijn o.a. graša (de 'vette'), die hoge suikerwaarden kan bereiken), tamaioša româneasca (zeer aromatische soort voor zoete wijnen), galbena (geeft frisse wijnen), feteašca alba ('meisjesdruif', geeft zachte, aromatische wijn) en feteašca regala (meest aangeplante druif van Roemenië, kruising van feteašca alba x graša). Voor rood: feteašca neagra (stevige wijn) en babeašca neagra ('grootmoederdruif', voor lichte, fruitige wijn).
Gebieden die wijn produceren :
Cotnari
Dealu Mare
Jidvei
Murfatlar
Odobești
Recaș
Târnave
Vânju Mare
Ștefănești


Alb de Petrovaselo 2011 



Regio: Recas
Druif: Chardonnay
Kleur: Wit
Bodem: Klei ,rolkeien
Klimaat: Continentaal
Opbrengst: 35 Hlt/Ha
Lagering: Inox
Stijl: wit medium vol
Domein: Petro Vaselo

Over het domein:

Na een zeer succesvolle ervaring op een industrieel niveau waardoor ze op de lijst van espresso machine producenten hoog genoteerd stonden, besliste de Dal Tio familie om aan een nieuw avontuur te beginnen: de wereld van de kwaliteitswijnen en de wijnbouw.
De vonk die dit nieuwe idee aanwakkerde was het zicht van de Petrovaselo regio, dichtbij Timisoara in Roemenië. De groene heuvels en het typische continentale klimaat van de regio waren perfect geschikt voor fantastische wijngaarden.In deze streek kunnen de inwoners iemand het gevoel geven alsof ze terug zijn gegaan in de tijd.
Eens de droom vorm begon te krijgen, versnelde de ontwikkeling en kreeg het een hart en ziel. Dit is het hart en de ziel van alle mensen die op deze wijngaard werken vandaag. Elk van hen doet zijn best om samen een doel te bereiken: het beste Roemeense wijnbedrijf vormen in deze regio. Een bedrijf dat de oude wijntradities combineert met Italiaanse ervaring om hoogstaand gekwalificeerde wijn te maken door unieke smaken aan te bieden aan de wijnliefhebbers op deze wereld.
De voorouders van het Roemeense volk, de “Daci” genoemd, waren grote landbouwers die reeds wijndruiven teelden en wijn maakten. Dit is een feit dat genoemd wordt door oude Griekse en Romeinse historici. Dit is dus het verleden dat hun wortels vertegenwoordigd en die de fundamenten zijn voor hun toekomst.

Alcohal :14.5%

Onze bevindingen :

Licht goud-gele kleur, heldere, briljante wijn
Veel tranen dit wijst op een zekere vettigheid; mooie tranen
Geen overheersende botertoetsen, lactisch toetsen zijn aanwezig maar de citrus neemt de bovenhand, mooie zuren.
Zeer expressieve neus (exotisch fruit, citrus).
Mollige aanzet

Mooie wijn, mondvullend
Frisheid
Mooie zuren in de afdronk.
Herinering van 3 à 4 seconden in de afdronk.

Dit is een aanrader
13.61 EUR

Budureasca Fume 2013



Regio: Dealu Mare

Oltenia
Ten zuidoosten van de Karpaten ligt het wijngebied van de Dealu Mare. Hier worden voornamelijk rode wijnen
eproduceerd die fruitig zijn en zeer aromatisch, zacht en zonder te veel tannine. Het klimaat is ideaal voor de
Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Noir druiven. In de wijnregio Pietroasele, oostwaarts van de regio Dealul Mare,
met een rotsige en kalkrijke bodem, produceert men witte wijnen uit de druiven Tamâioasa en Grasa. Al deze wijnen
kunnen in het toeristisch centrum van Boldesti, dichtbij Ploiesti, geproefd worden

Druif:
Riesling,Pinot Gris,Sauvignon

Kleur:
Wit

Bodem: Klei ,rolkeien

Klimaat: Continentaal

Opbrengst: 45 Hlt/Ha

Lagering:
Roemeense eik 6 maanden

Stijl:
wit,rijk,complex

14,50 %

Over het domein:

Het wijnbedrijf Budureasca is in 2007 gestart met wijn maken en is in enkele jaren tijd reeds uitgegroeid tot een van de beste wijnbedrijven van Roemenië. Budureasca is gesitueerd in het hart van de Dealu Mare regio. Dit gebied is bekend voor het produceren van hoogstaand gekwalificeerde wijnen aangezien het op dezelfde 45° breedtegraad ligt als Bordeaux. Het wijnbedrijf heeft een wijngaard van 300 hectare groot waarbij elk van de percelen hun eigen unieke ondergrond en micro-klimaat bezitten. Dit geeft aan elk van hun wijnen dan ook zijn uniek karakter. De naam Budureasca stamt af van de oude bevolking van Dacië, de Geten die hier reeds meer dan 2000 jaar geleden wijn maakten.
Stephen Donnelly is een vernieuwde Engelse wijnbouwer met meer dan 27 jaar internationale ervaring. Bij de media is hij gekend als de “Flying Winemaker” of de “Wine Trouble Shooter”. Hij is de bedenker van succesvolle wijnen in Californië, Engeland, Hongarije, Zuid-Afrika en natuurlijk Roemenië. Zijn vakmanschap is bekroond met verschillende prijzen die zijn wijnen hebben gewonnen op internationale prestigieuze degustaties

Onze opinie :

Uitzonderlijke keuze van druiven om deze wijn samen te stellen. De wijnen zijn eerder gekend als mono cepages en worden hier met elkaar gecombineerd

Zeer doorzichtige wijn, geel-groene schijn, mooie schittering
Heldere rand, fijne heldere tranen
Neus : riesling overheersend, florale en exotische toetsen aanwezig
Mollige aanzet, veel fruittoetsen ( wit fruit) dan komen de zuren naar boven. Veel zuurtjes ( overheersend) in de mond. Zuurtjes wat scherper.

11,50 EUR

Artisan Feteasca Alba 2012

Regio: Dealu Mare

Druif: Feteasca Alba
Kleur: Wit
Bodem: Klei zand,rolkeien
Klimaat: Continentaal met koele invl.
Opbrengst: 35 Hlt/Ha
Lagering: Roemeense eik 12 maanden
Stijl: wit,rijk,complex

Artisan is een wijn gewijd aan de druivensoorten eigen aan Roemenië en meer specifiek die van de omgeving van Dealu Mare. De wijn staat garant voor een fijne balans tussen vaardigheden en inspiratie. Hij straalt dan ook de vingerafdruk en de persoonlijkheid van de oenoloog Aurelia Visinescu uit. Het doel van deze wijn is dan ook niet om perfect te zijn of aan een bepaalde standaard te voldoen, maar veeleer om de expressie van het land van afkomst uit te drukken. Het is een wijn met een echte identiteit, een levende wijn met terroir.

Over het domein:

Het wijndomein is in 2003 opgestart in het Dealu Mare gebied onder de begeleiding van oenoloog Aurelia Visinescu. Na een investering van 4 miljoen Euro, gevolgd door verscheidene jaren van ontwikkeling en verbetering, is het wijndomein nu volledig gevestigd. Er wordt gebruik gemaakt van de laatste en modernste technologieën. Momenteel bezit het domein 70 hectare wijngaarden. Aurelia Visinescu creëert met behulp
Artisan is een wijn gewijd aan de druivensoorten eigen aan Roemenië en meer specifiek die van de omgeving van Dealu Mare. De wijn staat garant voor een fijne balans tussen vaardigheden en inspiratie. Hij straalt dan ook de vingerafdruk en de persoonlijkheid van de oenoloog Aurelia Visinescu uit. Het doel van deze wijn is dan ook niet om perfect te zijn of aan een bepaalde standaard te voldoen, maar veeleer om de expressie van het land van afkomst uit te drukken. Het is een wijn met een echte identiteit, een levende wijn met “terroir”.

Onze bevindingen :

Een diep goud kleurige wijn, doorzichtig.
Intens goudkleurig, helder.
Intense heldere tranen. Aan de zijkant witte rand
Mooie expressieve neues : wit fruit, lichie, perzik
Kruidigheid in de neus
Mollige aanzet met wit fruit
In de afdronk vinden de zuren de bovenhand (4 à 5 seconden)
Zeer mondvullende wijn

De beste wijn van de drie.

8.30 EUR

Budureasca Shiraz 2012


Regio: Dealu Mare

Druif:
Shiraz

Kleur:
Rood

Bodem: Klei ,rolkeien

Klimaat: Continentaal

Opbrengst: 45 Hlt/Ha

Lagering:
Roemeense eik 6 maanden

Stijl:
rood,rijk,complex

Onze beoordeling :


Muffigheid in de neus, geen expressieve kruidigheid die typisch is voor de shiraz.
Typische kenmerken van de Shiraz zijn niet herkenbaar.
Muffigheid verdwijnt na een tijdje, expressieve kruidigheid heb je niet in de neus. Wel rood fruit ( vooral kers).
In de mond : een beetje kruidigheid, een beetje fruit, een beetje zuren maar niets in harmonie. Een beetjes van alles dat alle kanten uit gaat.
Weinig herinering.

11,50 EUR

Prince Stirbey Novac 2010



Regio: Dragasani

Druif:
Novac

Kleur:
Rood

Bodem: Klei zand,rolkeien

Klimaat: Continentaal

Opbrengst: 35 Hlt/Ha

Lagering:
8 maand Roemeense eik

Stijl:
rood,rijk, complex

Prince Stirbey

Sinds de 18 de eeuw bezat de prinselijke familie Stirbey wijngaarden in de regio van Dragasani.Als kleindochter van Prinses Maria Stirbey en eigenaar van de familiewijngaarden wil barones Ileana Kripp de traditie naar een nieuwe dimensie leiden. Dragasani ligt in het zuiden van Roemenië en heeft een mild continentaal klimaat. Het domein bevat 20 ha wijngaarden die gelegen zijn op een algemene hoogte van 260 tot 340 meter hoogte. De wijngaarden bestaan uit oude ranken tussen de 25 en 40 jaar oud. Het Domein focust zich voornamelijk op unieke Roemeense variëteiten.De wijnkelders zijn volledig gerenoveerd en ingericht met moderne technologische materialen. Sinds de eerste vinificatie in 2003 is de Duitse wijnmaker Olivier Bauer verantwoordelijk voor het vinifiëren van natuurlijke klare wijnen,gemaakt van streng geselecteerde druiven,dit met zo weinig mogelijk technische interventies.

Onze bevindingen :

Lekker, wijn in harmonie met zijn eigen specifieke kenmerken.
Na deze wijn kunnen we het volgende concluderen : teel de gewassen, die eigen zijn aan de grond en de traditie en probeeer niet te kopieren wat andere doen in een ander klimaat of land.

Kersen rood, heldere rand.
Heldere traanvoring, heldere water rand, trage tranen , geen evolutie
Heel specifieke intense neus : pepers, kruidigheid, braanbessen
Zeer mondvullend, zachte aanzet, kruidigheid in de mond, fruit
Jeugdige tannines.
In de finale zuren, herrinering zuren. Zeer mooie wijn die in evenwicht is.
Afdronk : 3 à 4 seconden
Eiklagering is niet expressief

16.89 EUR

Prince Stirbey Negru de Dragasani 2010



Regio: Dragasani

Druif:
Negru de Dragasani

Kleur:
Rood

Bodem: Klei zand,rolkeien

Klimaat: Continentaal

Opbrengst: 35 Hlt/Ha

Lagering:
8 maand Roemeense eik

Stijl:
rood,rijk, complex

onze bevindingen :


Uitzicht ; donker intense wijn, heel intens ondoorzichtig rood
geen evulutie
neus : vrij gesloten
geur :potloodslijpsels

in de mond ook grafiet (stierenbloed)

Mooie wijn die in de buurt komt van de Prince Stirbey Novac 2010.


16.89 EUR

zondag 1 juni 2014

Wijnavond 46 : Blindproeverij Pinot Noir

                 Organisator : Broeder Filip


Pinot Noir staat voor subtiliteit, charme, soepel fruit, voor finesse. Hij is algemeen ijker aan zuren en armer aan tannines. En, als het goed is, van een absolute puurheid. Zeer kernmerkend is zijn terroirgevoeligheid: de kleinste nuanceverschillen in bodem en klimaat zijn in de wijnen terug te proeven, te meer omdat pinor noir quasi altijd ongemengd blijft. Er valt dus niets te verdoezelen of corrigeren.

Pinot Noir heeft zijn faam te danken aan de grote Bourgognes. Wijnen met een mooie, maar weinig kleur, extract en zuiverheid in de smaak.

Aangezien Pinot Noir erg kieskeurig is (om niet te zeggen een moeilijke druif), is zijn verspreiding niet onbeperkt. Hij gedijt alleen in relatief koele gebieden. De druif is relatief laatrijpend, met veel zuren en dus ideaal om bewaard te worden. In zijn jeugd heb je vooral het aroma van aardbei, en in de structuur heb je naast de zuren ook een zoet puntje op de tong. In oudere versies komt de dierlijkheid, champignons en onderbos naar boven.


Degustatie:

We gaan 5 wijntjes proeven: allen 100% Pinot Noir, allen kregen een houtlagering van circa 12 maanden, en kosten circa 20 euro.
Onderscheid: ze komen uit 5 verschillende landen, 1 wijn kost echter 10 euro meer.


De wijnen worden blind gedegusteerd, en een klassement wordt opgemaakt na een eerste proeving, en opnieuw na de tweede proeving.


Wijn 1 : Wijndomein Aldeneyck – Pinot Noir Barrique

Jaar :     2011
Alcohol : 12,7 %
Lagering : 10 maand op Franse eik, waarvan 1/3 nieuw
Een Belgische wijn van aan de Maas.







Onze beoordeling :

Oog : helder, maar intens rode kleur; paarse waterrand, moussevorming in de wijn die vrij lang in het glas blijft, dikke trage heldere tranen, kristallen
Neus : frambozen, zoetje, aarbeien, vanille-toetsen, gebrande toetsen, steeds evoluerende en intense neus; na een tijdje vooral vanille (overvloedig hout?)
Mond :   jonge wijn, volle fruittoetsen, jonge tannines, bitter toets op het einde, droogtrekkend, sappige wijn in aanzet.
Herinnering : 3 à 4 sec

Wijn 2 : Wijndomein Bill – Pinot Noir
Jaar :     2010
Alcohol : 14,1 %
Lagering : 12 maand op Franse eik
Een Chileense wijn uit de Casablanca Valley, op 30 km van de oceaan. Uniek microklimaat.









Onze beoordeling :
Oog : helder, kersenrood met paarse tinten; dikke trage heldere tranen
Neus : typische Pinot Noir neus; rood fruit, vanille, cuberdon
Mond :   volle 'oudere' wijn, frisse zachte aanzet, fruittoetsen, mooie zachte zuren, zachte tannines
Herinnering : 4 à 5 sec


Wijn 3 : Savigny les beaune, Labaume Ainé & Fils


Jaar :     2010
Alcohol : 13,0 %
Lagering : 12 maand op Franse eik
Een Franse uit de Bourgogne, Côte D'or, Côte de Beaune.









Onze beoordeling :
Oog : helder, geëvolueerde kleur, heldere tranen, kersenrood
Neus : vrij gesloten neus, animale toetsen na walsen, rood fruit
Mond :   heel sappig, veel fruit ondersteund door zuren, zuren in herinnering, versmolten tannines
Herinnering : 4 à 5 sec
Wijn 4 : Meerlust Pinot Noir



Jaar :     2009
Alcohol : 13,5 %
Lagering : 11 maand op Amerikaanse eik 70% nieuw, 30% gebruikte vaten
Een Zuid-Afrikaanse wijn uit Stellenbosch.









Onze beoordeling :
Oog : heldere wijn, geëvolueerde kleur oranje-bruin, heldere tranen
Neus : zeer intense neus, rijp rood fruit naar zwart fruit, onderbos, vanille
Mond :   mollige aanzet, eerste zuren (pertinent) dan molligheid met fruit, tannines volledig versmolten, toch zekere frisheid, krachtige wijn, meest geëvolueerde wijn
Herinnering :  5 sec


Wijn 5 : Shelter Winery Spätburgunder
Jaar :     2008
Alcohol : 13,0 %
Lagering : 12 maand

Een Duitse wijn uit Baden.
Onze beoordeling :
Oog : kersenrood, rand oranje-bruin (evolutie), heldere tranen
Neus : animaal in aanzet, vrij gesloten, na walsen fruit, champignons
Mond :   volle mollige aanzet, zuren onderbouwen het fruit, tannines nog aanwezig, zeer krachtige wijn
Herinnering :  4 sec
Opmerking: in het begin leek deze wijn over zijn top, maar na een half uur in het glas, kwam de wijn volop tot ontplooiing tot een prachtige wijn. Deze wijn was dan ook terecht 10 Euro duurder dan de rest

Eindbeoordeling (van best - > minst):

na eerste glas:
Ronnie : Zuid-Afrika - Frankrijk - Duitsland - Chili - België
Michel : Zuid-Afrika - Duitsland - Chili - België - Frankrijk
Filip :  Zuid-Afrika - Duitsland - Frankrijk - België - Chili

na tweede glas:
Ronnie : Duitsland - Zuid-Afrika - Frankrijk - Chili - België
Michel : Zuid-Afrika - Duitsland - Chili - België - Frankrijk
Filip :  Duitsland - Zuid-Afrika - Frankrijk - België - Chili





zondag 16 maart 2014

Wijnavond 44 : Douro

Douro

Deze streek in het noordoosten van Portugal is bekend door de productie van portwijnen. De helft van de oogst gaat daar naartoe. De andere helft wordt gebruikt voor de rode Dourowijn. Rio Douro betekent "rivier van goud". De streek wordt onderverdeeld in drie zones:
  • Baixo Corgo, 13.500 ha groot, van Barquieros tot Barrô
  • Cima Corgo, 17.000 ha groot
  • Douro Supérior, 8000 ha groot, tot aan de Spaanse grens
Er zijn ongeveer 100 druivensoorten in gebruik. De meest gebruikte zijn Bastardo, Mourisco Tinto, Tinta Roriz en Tinta Francisca voor rood; Malvasia, Rabigato, Viosinho en Donzelinho voor wit.
Men onderscheid er twee types wijngaarden. Ten eerste deze waar de menselijke arbeid terug te vinden is: de terrassen op de steile berghellingen. Deze noemt men Antrossolos Aritico. De bodem bevat 1 à 1,3m verhakkelde rotsbrokken aan de bovenzijde. Daaronder schiste. Een tweede soort zijn de wijngaarden, waar enkel wat genivelleerd werd.
Het klimaat wordt beheerst door de bergen Marão en Montemuro, die de gaarden beschermen tegen zware regenval en winden. De winters zijn er mild, de zomers zeer heet. Regenval tot 200mm in Baixa Corgo.
De wijnen moeten min 11% alc.vol hebben. Witte wijnen moeten 9 maanden vatlagering hebben; rode 18 maanden.
De wijnhuizen heten er quinta. Sommigen produceren nu tevens eigen portwijn, welke in overeenstemming is met de wetgeving in Villa Nova de Gaia. De streek maakte tafelwijnen tot het DOC werd in 1982. Het porthuis Ferreira bracht de eerste Douro-wijn van hoge kwaliteit op de markt. Dit voorbeeld werd gevolgd door menig ander porthuis.
Volgende wijnen en porto’s gaan we proeven :

1. Terra a Terra Douro Reserva Tinto 2010

13,5 %
Gele kleur, donker goud geel, heldere wijn, mooie schittering
Heldere traantjes, trage tranen

Neus : in begin wat gesloten, als hij open komt : mineraliteit, stenen, een beetje rijp fruit ( wit fruit perzikken)
Stevige zuren zijn nog aanwezig, terroir vind je terug in de smaak.
Droge aanzet

Al wat evolutie in de mond, de geëvolueerde toetsen geven een extra karakter aan de wijn
Mooi molligheid in de mond
Herinnering: 3 à 4 seconden

Zeer droge witte wijn, sherry toets
Geen bewaar wijn

Prijscategorie : 8 EUR



2. Grainha reserva Douro DOC 2010

Bleek geel
Mineraliteit, kruidigheid in de neus, ook wat bloemen in de neus, wit steen fruit, perzik
Mooie tranen

Mollige aanzet in de mond, meer structuur dan de vorige wijn
Toch een droge wijn, ondanks de molligheid, nog wat fruit in de mond
Volle wijn, wijn is eten en drinken

Herrinering : pure mineraliteit ( stenen), 4 seconden

Hele mooie wijn, een echte aanrader


3. Quinta Do Vallado Douro Reserva Portugal 2010


14% alcohol
Geur : Kruiden en rijp zwart fruit, branderigheid van de alcohol

Kersen rood, mooie schittering, jonge wijn, intens kleur, weinig doorzichtig
Rood fruit, intense tranen, niet gekleurd

Rijp zwart fruit, een beetje pruimen, zwart fruit

Mond : vrij snel weg, mooie geniet wijn, geen kracht patser
Aanzet : fruit
Nadien overgaan  naar brandig gevoel van de alcohol
Herinnering van 2 à 3 seconden




4. Post Scriptum de Chryseia 2010


Licht geëvolueerde tint, beetje paars in de rand
Transparant, zeer rijke tranen, intense kleur, tranen gekleurd ( rode film op het glas)
In de neus : kers, branderigheid is dominant
In de mond : kers, frisse mollige aanzet overgaand in branderigheid. In de herinnering: veel zuren
In de neus : kers op alcohol

Herinering : 3 seconden, geen super lange herinering, zuren

Klein beetje tannines, beperkt maar mooi verweven.
In de finale : enkel zuurtjes

18.60 EUR


5. Vasconcellos Porto Velho 10 Anos


Doorzichtig, geëvolueerde kleur, oranje schijn, mooie schittering, heldere portwijn

Neus : overrijpe kers op alcohol, oxidatief, cassis, houttoets, noten.
Kruidigheid in de neus

Veel molligheid, lekker, mooie porto
Mollige fruitige aanzetn, nadien komt de alcohol naar boven
Herinnering : 6 seconden, noten
Mooi, edel, te mooi om als aperitief te drinken

6. Vasconcellos Porto Velho 20 Anos


Mooie fles
Oranje, bruine kleur, oker, oxidatief
Fantastisch mooie kleur

Heldere wijn, mooie schittering
Oxidatief : alcohol, mooi gekonfijt fruit

Mooie fruitige aanzet, zeer veel fruit.
Noten, geconfijt fruit, evenwicht, alcohol, mooi in evenwicht


Super lekker !