zondag 12 december 2010

Wijnavond 15 - Portugal


Organisator: Broeder Michel

Na onze eerste ervaring met Portugese wijnen, kon een tweede kennismaking niet lang uitblijven.  Portugal, deel 2.

Portugal creëerde als eerste een afgebakend wijngebied (Porto, 1756) met een strikte wijnwet opgesteld door de Marques de Pombal.  Na de Rode Anjerrevolutie in 1974 werd systematisch geïnvesteerd in de Portugese wijnbouw, met als gevolg dat de huidige bedrijven uitgerust zijn met de moderne technologie. Enkele gegevens:

- 360.000 ha oppervlakte aan wijnstokken
- 20% van de agrarische bevolking is werkzaam in de wijnbouw
- jaarlijkse productie: +- 10 miljoen hl wijn, waarvan 6% porto.

Portugal wordt opgesplitst in DOC en IPR gebieden.  De wijnen uit deze gebieden moeten minstens voldoen aan de Europese kwaliteitsnormen (VQPRD-wijnen).  De controle gebeurt in ieder gebied door het wijninstituut van de streek.

Quinta de Cabriz

Quinta de Cabriz: één van de wijnproducenten die de jongste jaren voor een heuse revolulie in de Dão-wijnwereld gezorgd hebben.  In 1989 richtten 3 jonge oenologen het bedrijf op.  Het moederbedrijf, een volledig modern bedrijf uitgerust met de nieuwste technologie, is Dão Sul, gelegen in Carregal do Sal, temidden de Dão-regio.  Het bezit 35 ha wijngaard op hellingen gericht naar het zuiden.  De Quinta produceert uitsluitend wijnen van eigen wijngaard.  De rode wijnen zijn afkomstig van: Touriga Nacional, Alfrocheiro Preto, Jaen, Tinta Roriz en Rufete; de witte wijnen van: Encruzado, Assario, Bical, Verdelho, Malvasia.


Wijnbedrijf Dão Sul

De hoofdoenoloog van Dão Sul (= Quinta de Cabriz) Carlos Lucas, kreeg in 2007 de onderscheiding "Best Wine maker of the Year" in het toonaangevende Portugese wijntijdschrift "REVISTA DE VINHOS".

Dão Sul ontving in 2006 de bijzondere onderscheiding "Innovatie in Traditionele Sector" door PME/Inovação COTEC-BPI award.

Bovendien was Dão Sul "Wine Company of the Year" in Portugal in 2001 en 2006.


1/ Cabriz Encruzado 2009 (wit)

Dão
100% Encruzado druif
Alcoholgehalte: 13%
Wijnmaker: Carlos Lucas
Wijnbouwer: Rogério de Castro
Prijs:  € 7,10

De druiven worden volledig ontsteeld en lichtjes gekneusd.  De helft van de druiven fermenteert in inox vaten en de andere helft fermenteert in Franse eiken vaten met "bâtonnage" (= het omroeren van de most).  Voor de wijn wordt gebotteld heeft een lichte filtering plaats, om zoveel mogelijk structuur en smaak te behouden.



De neus is in de aanzet vrij gesloten; na walsen herkennen we perzik.  Frisse zuren, minerale toetsen in de mond.
Doorzichtig, wit-geel, mooie schittering, mooie spiegel (helder).
Mondvullend, heel fris.
Schenktemperatuur: 10 graden, zoals de meeste witte Dão-wijnen.

Een fantastische aperitiefwijn, die prijs-kwaliteit dik in orde is.


2/ Quinta de Cabriz Reserva 2006 (rood)

Dão
Druiven: Tinta roriz, Touriga Nacional, Alfrocheiro
Alcoholgehalte: 13,5%
Wijnmakers: Carlos Lucas en Carlos Moura
Wijnbouwer: Rogério de Castro
Prijs: € 10,89





De druiven worden volledig ontsteeld, gevolgd door fermentatie in inox vaten, met geselecteerde gisten, op een gecontroleerde temperatuur van 28-30ºC.  Maceratie: ongeveer 2 weken met regelmatige remontages (= intensief beluchten van de gistende most, door rondpompen bijvoorbeeld), om zo het maximum aan kleurextract uit de druiven te krijgen.  Na de malolactische gisting blijft de wijn 6 maand op Franse eiken vaten van het tweede jaar.  Voor de wijn wordt gebotteld gaat men slechts licht filteren om zoveel mogelijk structuur in de wijn te behouden.

Kersenrood, heldere waterrand, geen verkleuring.
Mooie trage stroperige tranen.

In de mond overheersen de aangename zuren.  Een sappige wijn met weinig tannines.  Vrij vlakke wijn met weinig evolutie van smaken in de mond.  De zuren blijf je proeven.

Past bij een hapje, eventueel bij een spaghetti.


Wijngaard in de Dão


3/ Calços do Tanha reserva 2005 (rood)

Domein : Quinta do Zimbro

Familiebedrijf, moderne adega, eigenaar van 35 ha in Douro-appelatie, beplant met (voor wit) Cerceal, Malvasía Fina, Gouveio en Códega en (voor rood) Touriga Francesa, Barroca, tinto Câo, Tinta Amarela, Francesa en Bastardo.  Ligging: nieuwe adega in Tua en oude adega in Peso da Régua (centrum van de Porto).  Haalt topniveau van Portugal met zeer geconcentreerde wijnen!

Druiven: Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinta Amarela, Tinta Cao
Alcoholgehalte: 13,5 %
Prijs: € 15,39

Vinificatie in grote granieten open lagares, druiven worden gedeeltelijk ontsteeld en met de voeten gekneusd. Tijdens de fermentatie wordt de wijn regelmatig "bewogen" (dmv "macacos", grote stokken om als het ware in de lagares te "roeren").  Rijping: nieuwe Franse en Amerikaanse eiken vaten.

Kleur: paars-bruine tinten (donkerder dan kersen) met licht verkleurde rand.
Veel tranen en matig gefilterd.

Dit is een fruitige (we herkennen vijgen en pruimen), rijpe en evenwichtige rode wijn.  Deze wijn is goed in balans qua smaak, een mooie volle wijn met een mooie korte afdronk.

Lichte fijne tannines, een klein bittertje in de afdronk. Dit is een wijn om te bewaren.


4/ Quinta das Tecedeiras Reserva 2007 (rood)


Deze wijn is een klassieke blend van druiven uit de Douro streek, dit zijn dezelfde druiven die worden gebruikt voor de portproductie maar die vroeger worden geplukt om meer zuren en andere aroma's te behouden.

Dão
Druiven: Tinta Barroca, Tinta Roriz, Touriga Francesa, Touriga Nacional, Tinto Cao
Wijnmakers: Carlos Lucas and Carlos Moura
Wijnbouwer: Francisco Passos
Alcoholgehalte: 14,5 %
Prijs: € 22,46

De druiven worden ontsteeld en gekneusd en fermenteren vervolgens in inox cuves.  Na de fermentatie blijft de wijn met schilcontact gedurende 3 weken en vervolgens rijpt de wijn nog 10 maand op Franse eiken vaten.  Na botteling volgt nog een rustperiode in de kelders vóór hij op de markt wordt gebracht

Deze wijn heeft een heel mooie neus, is krachtig, kruidig, best vettig.
Kleur: rood met een paarse schijn.  Mooie dunne, snelle tranen.

Een mooie volle wijn met een zachte gloed van de alcohol.  Er is een evenwicht in de smaak.
Groene lichte niet storende tannines, met vrij hoog alcoholgehalte.

Een complexe geur van zwart fruit, ment en kruidige toetsen.  Dit soort wijnen heeft typisch een lange tot erg lange nadronk.

Zoals de meerderheid van de rode Douro wijnen kan je de wijn het best schenken aan 17°C.


5/ Encontro Baga 2005 (rood)

Quinta do Encontro is gelegen in S. Lourenço do Bairro, Anadia.  Het startte oorspronkelijk met de productie van wijn in 1930, met de vader van Dr. Luciano Rodrigues de Almeida in een heel kleine adega in Paredes do Bairro, uitgerust met 3 oude gistingstanken en een manuele pers.  De adega dankt zijn naam aan zijn ligging vlak naast Cruz do Encontro, op de grens van het gehucht S. Lourenço do Bairro.  De wijngaarden bestonden destijds voornamelijk uit Baga (90%) en Tinta Pinheira en Jaen.



In 2000 zocht de toenmalige eigenaar João Paulo Seabra Almeida een partner en startte samen met Dão Sul (die reeds heel wat naam verworven hadden in binnen- en buitenland) het project Bairrada Sul.  De wijnmaker is Carlos Rodrigues.  Het gemeenschappelijke doel was goede Bairrada wijn maken; 2000 was de eerste oogst.

Wijngaarden: 25 ha in S.Lourenço, Óis do Bairro en Anadia.

Druiven voor rood: Baga 60%, Touriga Nacional, Tinta Pinheira, Merlot, Cabernet Sauvignon, Tinta Roriz en Castelão.  Druiven voor wit: Bical, Maria Gomes, Arinto en Chardonnay.

Splinternieuwe futuristische adega, waaraan ook een restaurant en wijntoerisme zullen worden gekoppeld. Topniveau.

De hoofdoenoloog van Dão Sul = Quinta de Cabriz = Quinta do Encontro, Carlos Lucas, kreeg in 2007 de onderscheiding "Best Wine maker of the Year" in het toonaangevende Portugese wijntijdschrift "REVISTA DE VINHOS"

Dão Sul ontving in 2006 de bijzondere onderscheiding "Innovatie in Traditionele Sector" door PME/Inovação COTEC-BPI award.  Bovendien was Dão Sul "Wine Company of the Year" in Portugal in 2001 en 2006.

Regio: ten zuiden van de Douro en ten noorden van de Taag ligt de weinig bekende, maar aangrijpende regio Beiras.  Deze streek omvat Dão en Bairrada.  Wijnen die niet tot een van deze twee appellaties behoren vallen onder de regionale appellatie BEIRAS.  Het is een streek met contrasten: matige kustlijn, diepe wouden en de hoogste bergen van het land: de Serra da Estrela.

Druif: monocépage BAGA. Autochtone druif Bairrada.
Alcoholgehalte:14.5%
Oenologen: Carlos Lucas en Carlos Rodrigues
Wijnbouw: Rogério de Castro
Prijs: € 34,90

De baga-druif moet worden geoogst op ogenblik van volledige rijpheid.  Goede expositie naar de zon toe is hier heel belangrijk.  Baga heeft een heel lange rijpingscyclus.


De Baga-variëteit

De druiven worden totaal ontsteeld, gekneusd, gevolgd door fermentatie in inox vaten, met autochtone gisten, op gecontroleerde temperatuur.  Maceratietijd lang en zacht, om goede kleurextractie te bekomen. Een deel van de wijn rijpt op nieuwe Franse eiken vaten en een deel ervan op vaten van het tweede jaar.  Lichte filtering voor botteling.

De Baga is een donkere wijn, die niet doorzichtig is en een mooie licht verkleurde niet evolutieve rand (mooie lichtbruine kleur).

Mooie spiegeling, schittering.
Veel mooie dunne snelle tranen.
Neus: alcohol, peper, kruidnagel.

Het is een evenwichtige wijn met mooie verfijnde zuren en een sterkere bittere afdronk. Deze is evenwel niet storend.  Bij deze wijn hebben we geen kritische opmerkingen, enkel de prijs is iets te hoog.

Situeringskaart Portugal

zondag 31 oktober 2010

Wijnavond 14 - Napa Valley (USA)


Organisator: Broeder Yves

Voor wijnavond 14 wagen we voor de tweede maal de oversteek over de Atlantische Oceaan.  We gaan opnieuw naar de westkust van de Verenigde Staten, meer bepaald naar Napa Valley in Californië.  Napa Valley wordt beschouwd als een top wijnregio binnen de USA en maakt ook deel uit van de 'Great Wine Capitals'.  Heel wat relevante informatie over de regio is terug te vinden in het extra document onder deze wijnavond. 

Degustatie van 5 wijnen

1/ "Irony" Chardonnay

Jaar: 2005
Flesinhoud: 75 cl
Alcohol: 14,5 %
Druif: 100 % Chardonnay
Zuurtegraad: 0,72 g/100 ml
pH: 3,56
Prijs: € 15

De Chardonnay-wijngaard ligt in het zuiden van Napa Valley en geniet van de invloed van de San Pablo Bay: warme zomerdagen, koele avonden met veel wind (dus afkoeling) en mistige ochtenden.  De wijngaard is klein en de wijnstokken zijn oud, waardoor de opbrengst laag is.
De wijn werd 100 % gegist in Franse eik.  Verdere opvoeding op eik werd tot 9 maand beperkt om het rijke fruit ten volle te laten ontplooien.

Onze beoordeling

Uitzicht: lichtgele doorzichtige wijn met een heldere waterrand.

Neus: toen de wijn koud geserveerd werd namen we aroma's waar van gebrande toetsen en een zekere rokerigheid.  Naarmate de wijn opgewarmd werd kregen we toch wel een een typische chardonnay-geur met een hint van zure appeltjes.

Mond: eerst geen botersmaak/vettigheid die zo typerend is voor de chardonnay.  Dit bleek echter omdat de wijn nog te koud was.  Nadat de wijn opgewarmd was kregen we toch een beetje vettigheid in de mond. 

Conclusie is dat deze wijn toch wat body mist.

Info over het wijnhuis

Zie website: http://www.ironywine.com/


2/ "Irony" Merlot

Jaar: 2004
Flesinhoud: 75 cl
Alcohol: 14,5 %
Druif: 100 % Merlot
Zuurtegraad: 0,71 g/100 ml
pH: 3,33
Prijs: € 15

Het merendeel van de druiven voor deze Merlot-wijn is afkomstig uit de Yountville-regio. Deze regio is één van de koelste gebieden in Napa Valley door de aanwezigheid van de San Pablo Bay.  Het koelere klimaat brengt druiven voort met een hoger tanninegehalte.
Klassieke fermentatie met een lagering van één jaar op Franse eik.

Onze beoordeling

Uitzicht: licht geëvolueerde donkerrode kleur met een heldere waterrand.

Neus: gewaarwordingen van houtskool.  Hints van donkerrood fruit met een toets van vanille.  Ook zeer alcoholrijk in de neus.

Mond: zacht in de mond.  In tegenstelling tot veel merlot-wijnen toch redelijk wat body.  Mist echter wat afdronk.


3/ Villa Mount Eden Grand Reserve ‘Antique Vines’ Zinfandel

Jaar: 2006
Flesinhoud: 75 cl
Alcohol: 14,5 %
Druif: 100 % Zinfandel
Zuurtegraad: 0,56 g/100 ml
pH: 3,67
Prijs: € 14,95

‘Antique Vines’ betekent dat de druivenstokken reeds héél lang aangeplant zijn.  De stokken gebruikt voor deze wijn zijn geplant tussen 1908 en 1968.
Deze wijn is een blend van druiven uit 2 wijngaarden: de ene in Atlas Peak in Napa Valley (38 %); de andere in Amador County in de Sierra Foothills (62 %).

Na fermentatie in inox cuves wordt de wijn gelijkmatig verdeeld over 3 jaar oude Franse en Amerikaanse eiken vaatjes.  De wijn krijgt een houtopvoeding van 20 maanden.  Daarna wordt de wijn opnieuw gemengd en gebotteld met een minimale filtratie om de integriteit van de 'Antique Vines' maximaal tot haar recht te laten komen.

Onze beoordeling

Uitzicht: kersenrode ondoorzichtige wijn met een zeer mooie spiegel.  Nog geen verkleuring van de wijn merkbaar.  Heeft niet zo veel tranen.

Neus: Heel veel kruidigheid: peper, kruidnagel...  Weinig gewaarwording van fruittoetsen.

Mond: heel aangename zuren vergezeld van afgeronde tannines die zeker niet hoekig zijn.  Een droge wijn die zeer evenwichtig is. 
Elegante afdronk.

Info over het wijnhuis

Zie website: http://www.villamteden.com/


4/ Cuvaison 'Carneros Estate' Pinot Noir

Jaar: 2007
Flesinhoud: 75 cl
Alcohol: 14 %
Druif: 100 % Pinot Noir
Zuurtegraad: 0,59 g/100 ml
pH: 3,8
Prijs: € 28,50

In minder goede wijnjaren wordt op domein Cuvaison geen wijn gemaakt.  De druiven worden dan gewoon verkocht aan de plaatstelijke handel. 

Dergelijke gestrengheid werd door de jaren heen beloond en Cuvaison staat heden ten dagen bekend voor zeer goede wijnen die met flesrust enkel maar beter worden.



De leeftijd van de wijnstokken varieert van 6 tot 17 jaar (gemiddeld 11 jaar).
Klassieke fermentatie in inox cuves gedurende een twintigtal dagen.  Daarna houtlagering gedurende 11 maand op kleine Franse eiken vaatjes, waarvan 40 % nieuwe eik.

Verdere evolutie (verbetering) van de wijn te verwachten tot 2020.

Onze beoordeling

Uitzicht: is redelijk donker voor een pinot noir wijn (die normaliter redelijk doorzichtig is).  Een dieprode kleur met een mooie spiegel.

Neus: een schitterende neus waarin we vooral kruidigheid waarnemen (o.a. een vleugje tijm).  Ook gewaarwordingen van leder.  Lichte hints van zwart fruit.

Mond: bij aanzet een zekere molligheid daarna gevolgd door frisse zuren.  Onbeschrijflijke harmonie in de mond. 

Kortom...een zalige wijn.

Info over het wijnhuis 

Zie website: http://www.cuvaison.com/


5/ Avalon "Special Red Reserve" Mendocino County

Jaar: 1996
Flesinhoud: 75 cl
Alcohol: 13,9 %
Druif: 50 % Cabernet Sauvignon, 50 % Petit Verdot
Zuurtegraad: 0,52 g/100 ml
pH: 3,89
Prijs: € 37,05

Deze wijn streeft naar perfectie door de zorgvuldige selectie van druiven uit de allerbeste micro-percelen van Avalon's oudste wijngaarden in Mendocino County.  Er worden ook druiven van het Avalon-domein in Napa Valley onder gemengd.

De druiven voor deze wijn worden 's morgens vroeg geplukt zodat ze koel aankomen in de fermentatieruimte.  Nadat de druiven heel zacht gekneusd worden gaan ze in inox cuves voor een fermentatie van een twintigtal dagen.  Verdere houtlagering op nieuwe Franse (Nevers) eiken vaten gedurende één jaar.

Deze wijn heeft een bewaarpotentieel van ten minste 20 jaar.

Onze beoordeling:

Uitzicht: geëvolueerde kleur.  Diepdonker kersenrood tot ondoorzichtig met een geëvolueerde rood-bruine rand.

Neus: Een zekere kruidigheid.  Vleugjes vanille.  Houtaroma's.  Apothekersgeur.

Mond: rijk en volvlezig van smaak.  Evenwichtig van structuur. 

Toch overheerste bij ons de indruk dat deze wijn wel es over zijn beste jaren heen zou kunnen zijn.

Info over het wijnhuis

Zie website: http://www.avalonwinery.com/trade_napa.htm

---------------------------------------------------------------------------------
Aangezien we 's anderendaags niet moesten werken werd besloten om deze Halloween-wijnavond af te sluiten met een fles Lapa Guardian Peak (zie wijnavond 5 - november 2009). 

Conclusie was dat deze Lapa toch wel nog wat jaren rust behoeft om volledig tot ontplooiing te komen.  Maar deze fles heeft ons desondanks toch gesmaakt...

Wijnavond 14 - Extra info Napa Valley (USA)

Situering Napa Valley in California


Napa Valley AVA (American Viticultural Area)

Napa Valley AVA is een Amerikaans wijnbouwgebied, gevestigd in Napa County, Californië, USA. Haar geschiedenis gaat terug tot de negentiende eeuw.  Napa Valley wordt beschouwd als één van de top-wijngebieden in de Verenigde Staten en één van de slechts negen “Great Wine Capitals” (http://www.greatwinecapitals.com/).

In 1858 stichtte John Patchett de eerste commerciële wijngaard van Napa Valley en drie jaar later startte Charles Krug in St. Helena het eerste commerciële wijnhuis. De wijnbouw in Napa Valley kreeg in de late 19e en vroege 20e eeuw verscheidene tegenslagen te verwerken waaronder de gevreesde phylloxera, de instelling van de “Prohibition” (drooglegging) en de Grote Depressie (1929). De wijnindustrie in Napa Valley herstelde zich geleidelijk en wordt heden ten dage beschouwd als een regio waar superieure kwaliteitswijn gemaakt wordt die de vergelijking met wijnregio’s in de Oude Wereld gerust kan doorstaan.

Geografie

De combinatie van het mediterrane klimaat, de geografie en de geologie van de vallei zijn uitzonderlijk gunstig voor het cultiveren van kwaliteitsvolle wijnstokken. Het dal wordt geflankeerd door de Mayacamas Mountain Range in het westen en het noorden en aan de oostelijke zijde door de flanken van het Vaca-gebergte. Tussen deze bergketens komen er ook kleinere valleien voor. Vanaf het zuidelijke uiteinde stijgt de vallei geleidelijk op van de zeespiegel tot een hoogte van 110 m aan het noordelijke uiteinde in Calistoga (aan de voet van de Mount Saint Helena). De “Oakville” en “Rutherford” AVA’s liggen binnen een geografisch gebied dat bekend staat als de “Rutherford Bench”, in het centrum van de vallei. De bodem in het zuidelijke deel van de vallei bestaat voornamelijk uit sedimentaire resten die afgezet werden door de opkomende en zich terugtrekkende San Pablo Bay. De bodem aan het noordelijke uiteinde van het dal bevat een grote hoeveelheid vulkanische lava en as. In de buurt van Yountville (in het midden van de vallei) zijn er nog heel wat kleine heuvels die getuigen van een vulkanisch verleden.

Landschap in Yountville: getuige van een vulkanisch verleden


Klimaat

Als gevolg van verschillende weersomstandigheden en geografische invloeden bestaan er binnen het gebied verschillende microklimaten. Het open zuidelijke einde van het dal is koeler tijdens het groeiseizoen door de nabijheid van San Pablo Bay. Het beschutte, gesloten noordelijke uiteinde is vaak veel warmer. De oostelijke kant van de vallei heeft vaak meer droge winterse stormen terwijl er in de westelijke bergen en heuvels beduidend meer regen valt.

Geschiedenis

“The Early Years”

Vroege pionier George C. Yount plantte de eerste druiven in Napa Valley. In 1864 kreeg Yount zijn stiefkleinzoon Rutherford Thomas en zijn nieuwe bruid Elizabeth 4 vierkante kilometer grond als huwelijksgeschenk in een gebied dat nu bekend staat als Rutherford. Rutherford Thomas maakte een serieuze investering in de druiventeelt en de wijnbereiding van 1850 tot 1880 en vestigde zich als kweker en producent van hoogwaardige wijnen.

John Patchett richtte in 1858 de eerste commerciële wijngaard op en in 1861 werd door Charles Krug in St. Helena het eerste commerciële wijnhuis in Napa Valley gevestigd. In 1879 stichtte kapitein Gustave Niebaum “Inglenook Winery”, vlakbij het dorpje Rutherford. Dit was het eerste Bordeaux-stijl wijnhuis in de Verenigde Staten. “Inglenook Winery” won in 1889 verscheidene gouden medailles op de World's Fair te Parijs.

In 1868 kocht HW Crabb grond in de buurt van Oakville, dichtbij Napa River. Crabb vestigde een wijngaard annex wijnmakerij genaamd “To Kalon” en had tegen 1877 al 0,5 km2 beplant met wijnstokken. Hij produceerde jaarlijks 180.000 liter wijn. In een zoektocht om te vinden welke druivenrassen het best konden gedijen in dit gebied experimenteerde hij met niet liefst minder dan 400 (!) verschillende druivenrassen.

Tegen het einde van de negentiende eeuw waren er al meer dan honderdveertig wijnhuizen in de regio. Van deze oorspronkelijke wijnhuizen bestaan er heden ten dage nog verscheidene zoas b.v. Beaulieu, Beringer, Charles Krug, Chateau Montelena, Far Niente, Mayacamas, Markham Vineyards & Schramsberg Vineyards.

Phylloxera, Prohibition en de Grote Depressie

De wijnbouw in Napa Valley heeft met verschillende tegenslagen te kampen gehad in de late 19e en vroege 20e eeuw. De Phylloxera-wortelluis vernietigde veel van de wijngaarden in de ganse vallei. In 1920 werd de “Prohibition” (drooglegging) uitgevaardigd in het ganse land en vele wijnhuizen werden gesloten. Slechts enkele bleven open om miswijn te produceren. De “Grote Depressie” vertraagde de wijnindustrie verder. Al deze gebeurtenissen legden de groei van de wijnindustrie in Napa Valley voor lange tijd stil.

Moderne tijd

Andre Tchelistcheff (zie wijnavond 10, extra document Washington State) wordt algemeen beschouwd als grondlegger van de moderne wijnbouw in Californië. Wijnhuis Beaulieu nam in 1938 Tchelisticheff in dienst. Hij introduceerde diverse nieuwe technieken en procedures in de regio zoals rijping op Franse eiken vaten, koude gisting, wijngaard-vorstpreventie en malolactische gisting.

“Brother Timothy” die lid was van de Christian Brothers speelde ook een prominente rol in de oprichting van de moderne wijnindustrie in Napa Valley (die broeders toch...). Na een eerdere carrière als leraar natuurwetenschappen werd hij in 1935 overgeplaatst naar de kloosterorde van Mont La Salle op Mount Veeder in het Mayacamas-gebergte ten noordwesten van Napa. Hij werd er aangesteld als wijnchemicus voor de kloosterorde haar groeiende wijnactiviteit. De Christian Brothers hadden tijdens de Prohibition verder druiven verbouwd en miswijn gemaakt in Benicia, Californië. Toen de Prohibition echter opgeheven werd besloot de kloosterorde het accent te verleggen naar commerciële productie van wijn en brandy. De ex-leraar bleek een vlugge leerling en al vlug werd Christian Brothers één van de toonaangevende merken in de ontluikende wijnindustrie van de staat Californië. Het lachende gezicht van Brother Timothy in allerlei advertenties en promotiemateriaal werd één van de meest herkenbare beelden voor wijnconsumenten in het hele land.


Brother Timothy

Na de Tweede Wereldoorlog begon de wijnindustrie in Napa Valley opnieuw te bloeien.

In 1965 verbrak Napa Valley-icoon Robert Mondavi de banden met het Charles Krug-wijndomein om zijn eigen wijngoed op te richten in Oakville. Het was het eerste grootschalige nieuwe wijndomein sinds het opheffen van de “Prohibition” en omvatte het oorspronkelijke To Kalon wijngoed. Na de oprichting van het Mondavi-wijndomein groeide het aantal wijnhuizen in de vallei, alsook de reputatie van de regio.

Napa Valley als een top wijngebied

De regio kreeg in 1976 een enorme impuls door de Parijse Wijnproeverij waarbij een Napa Valley Chardonnay -en Cabernet Sauvignon bij een blindproeverij verscheidene beroemde Franse labels het nakijken gaven (!). De resultaten van deze proeven versterkten de bekendheid van de regio en haar vermogen om wijnen van wereldklasse te produceren.

In de vallei werd in 1983 een moderne uitbraak van phylloxera ontdekt op een wijngaard beplant met AXR1 onderstam. Veel telers grepen deze uitbraak aan als een opportuniteit om over te schakelen naar rassen die beter geschikt zouden zijn voor het klimaat en de bodem. Tegen de late jaren 1990 was bijna 75% van de getroffen wijngaarden opnieuw beplant met phylloxera-resistente onderstam. Momenteel kanaliseren de telers in de regio hun energie op de bestrijding van de “Homalodisca Vitripennis” (insect) die de "Ziekte van Pierce" overbrengt op de wijnstok.  Verdere informatie hierover zie: http://www.piercesdisease.org/.

Napa Valley bezit heden ten dage meer dan 450 wijnhuizen. Deze cultiveren een groot areaal aan druivenrassen zoals Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir, Merlot, Zinfandel en andere populaire variëteiten. Terwijl sommige wijnmakers wijnen produceren uit specifieke AVA's in de vallei, verkiest de meerderheid van de wijnmakers om hun wijnen te mengen met druiven die gekweekt zijn in de vallei zelf en druiven die gekweekt zijn op de omringende heuvels.

Schilderij van een wijngaard in Napa Valley (Connie Tom)


Wijntoerisme

Jaarlijks bezoeken zo’n 4,5 miljoen mensen Napa Valley waardoor het één van de meest toeristische bestemmingen van Californië is. Zo ook riep “TripAdvisor's Choice 2010 Travelers’ Awards” Napa Valley uit tot "The World's Best Wine and Food Destination”. Een heuse bekroning.

De verschillende sub-appelaties (AVA’s) van Napa Valley

• Atlas Peak AVA

• Calistoga AVA

• Chiles Valley AVA

• Diamond Mountain District AVA

• Howell Mountain AVA

• Los Carneros AVA

• Mt. Veeder AVA

• Oak Knoll District of Napa Valley AVA

• Oakville AVA

• Rutherford AVA

• Spring Mountain District AVA

• St. Helena AVA

• Stags Leap District AVA

• Wild Horse Valley AVA

• Yountville AVA

Kaart van Napa Valley AVA

Interessante links

Onderstaande websites bieden uitgebreide informatie over Napa Valley als wijnregio.



zondag 26 september 2010

Wijnavond 13 - Zuid-Afrika


Organisator: Broeder Filip 

Alzo sprak broeder Filip onderstaande woorden ter inleiding van de dertiende wijnavond...

Wyn is 'n alkoholiese drankie, gemaak deur die fermentasie van druiwesap. Die natuurlike chemiese balans van druiwe is sodanig dat dit kan gis sonder dat suikers, suur, ensieme of ander voedingstowwe bygevoeg hoef te word.
Wyn word gemaak deur geperste druiwe te laat gis, deur middel van verskillende soorte
gis. Dié verorber die suikers in die druiwe en skakel dit oor na alkohol.
Verskillende variëteite van druiwe en tipes gis word gebruik, afhangende van die soort wyn wat gemaak word.
In hierdie gevalle verwys die woord wyn eerder na die hoër alkoholinhoud as na die vervaardigingsproses. Wyn is baie geskiedkundig: dit dateer terug na ongeveer 6 000 voor Christus en het waarskynlik sy oorsprong gehad in die landgebiede wat tans (2009) binne die grense van Georgië en Iran is. Wyn het na alle waarskynlikheid teen ongeveer 4 500 voor Christus sy verskyning in Europa gemaak, in die hedendaagse Bulgarye en Griekeland is. Dit was algemeen verkrygbaar in Ou Griekeland, Thracië en Rome. Wyn het ook 'n belangrike rol gespeel in godsdiens dwarsdeur die geskiedenis.
Die Ou Griekse god Dionusos en die Romeinse god Bakgos het wyn verteenwoordig, en die drank word ook gebruik in Christelike- en Joodse seremonies soos die Nagmaal en "Kiddush" (Hebreeus: קידוש, letterlik, "heiligmaking", 'n seënwens wat oor wyn of druiwe uitgespreek word om die Sabbat of 'n Joodse heilige dag te heilig).Die woord "wyn" ontspring van die Proto-Germaanse wortel *winam, 'n vroeë bruikleen vanaf die Latyn vinum, ("wyn" of "druiwestok"), wat op sy beurt weer kom vanaf die Proto-Indo-Europese stam *win-o-. Soortgelyke woorde vir wyn of druiwe word ook gevind in die Semitiese tale (sien byvoorbeeld die Arabiese woord ﻭﻳﻦ wayn) en die Georgiese woord ğvino.

Ridgeback Viognier 2007 (wit)

100 % Viognier
14.6 % alcohol
Prijs: € 13,40
Bewaarpotentieel: 5 jaar

Het wijngebied ligt in Paarl aan de voet van de Paarlberg.  De familie Cole verdiende in Zimbabwe geld met tabak en startte daarna dit wijnhuis.  De naam dankt het aan de honden van het ras Rhodesian Ridgeback.  Er worden op 35 ha een 10-tal verschillende druivensoorten verbouwd.

De druiven worden handgeplukt met uiteenlopende mate van rijpheid, om tot een uniek smaakbereik te komen.  Wordt 7 maanden op Franse eik gerijpt.


Onze impressie:

Lichtgele heldere wijn met mooie schittering, mooie elegante tranen.
Neus: zeer mooie complexe neus met aroma’s van citrus, kruidnagel, peper, perzik.  Neus houdt zeer lang zijn sterkte in het glas.
Smaak: beetje mollig, zachte frisse zuren (niet storend).
Klein bittertje in de afdronk.

Zeer expressieve wijn die ons wist te overweldigen en dit voor de eerste wijn van de avond.

Wijndomein Ridgeback


Fairview/Goats du Roam Bored Doe 2006 (rood)

50% Cabernet Sauvignon, 35 % Merlot,10 % Petit Verdot, 5% Cabarnet Franc
14.6 % alcohol
Prijs: € 9,70
Bewaarpotentieel: + 4 jaar

Op het wijngoed Fairview wordt sinds 1699 wijn verbouwd.  De familie Back is reeds enkele generaties eigenaar van het domein, gelegen in Paarl.  Op het wijndomein lopen ook een paar honderd geiten rond, wat resulteert in een grote kaasproductie en de kenmerkende toren met geiten.

Wat als een grap begon – maak eens een typische Rhône wijn voor de Amerikaanse markt – werd een fantastische marketingzet: de wijn werd Goats du Roam genoemd, kreeg van Franse zijde veel protest, maar mondde uit in een succes.  In die mate zelfs dat Goats du Roam een ‘domein/wijnrange’ op zich werd, met andere wijnen die verwijzen naar Franse streken (Goat Doar, Goat Roti, Goats in Villages, the Goatfather…)

Typische Bordeaux samenstelling.  De druiven worden handgeplukt in februari-maart op verschillende wijngaarden in Paarl.  Alle druiven werden apart geperst en gaan apart in inox tanks voor de eerste gisting.  Ze worden 14 maanden op Franse eik bewaard.  Juist voor de botteling wordt gemengd.

Onze impressie:

Heldere kersenrode kleur, tranen als zuilen van kathedralen, heldere waterrand, geen verkleuring.
Neus: niet uitgesproken, beetje kers, tabak (misschien waren we nog bedwelmd door de Viognier neus?).
Smaak: typische jonge bordeaux, mooie balans tussen zuren en tannines.

Mooie jonge wijn die zijn prijs waard is en alternatief voor de duurdere Franse Bordeaux van deze kwaliteit.


Fairview Estate


Vergelegen Mill Race Cabernet Sauvignon – Merlot 2005 (rood)

58 % Cabernet Sauvignon, 23 % Merlot, 5 % Petit Verdot, 14% Cabarnet Franc
13.8 % alcohol
Prijs: € 12,80
Bewaarpotentieel: 5 - 6 jaar


Vergelegen is één van de oudste wijnhuizen van Stellenbosch, Zuid-Afrika en werd opgericht eind 1600 door Willem van der Stel, de toenmalige gouverneur van de Kaap.  Het huis kent een rijke geschiedenis en werd door veel bekend volk bezocht:



- eerste vrije vergadering door het ANC met Nelson Mandela
- World Cup bid dinner
- staatsbanketten met o.a. president Clinton, Desmond Tutu,     president China, Queen Elisabeth…
- Oprah Winfrey, Bono, Beyoncé, Boris Becker, …

Het wijnhuis is nu (sinds 1987) in handen van een Amerikaans-Engelse kapitaalgroep.

Ook een typische Bordeaux-blend, maar met een iets andere samenstelling dan de vorige.

Handgeplukte druiven, na de fermentatie wordt de wijn nog een 7 dagen op de lie gelaten.  De wijn wordt bewaard op 20 % nieuwe Franse eiken vaten gedurende 16 maanden.

Onze impressie:

Kersenrood, helder, mooie tranen.
Neus: houttoets, vanille.
Smaak: alcohol, rood fruit, zachte tannines.

Wijngoed Vergelegen


Guardian Peak SMG 2007 (rood)

58 % Syrah, 32 % Mourvèdre, 11 % Grenache
14.5 % alcohol
Prijs: € 16,80
Bewaarpotentieel: + 6 jaar

Voor info over wijndomein Guardian Peak: zie wijnavond 5 van november 2009.

De 3 druiven worden handgeplukt en afzonderlijk gefermenteerd.  De fermentatie gebeurt in open vaten.  De syrah en mourvèdre worden gelagerd op nieuwe Franse en Amerikaanse eik gedurende 18 maand.  De grenache wordt niet op eik gelegd, om het fruitige karakter te bewaren.




Onze impressie:

Zwart-rood van kleur, heldere waterrand, heldere wijn, mooie schittering.
Neus: zwart fruit, muskaat, vanille, koffie.
Smaak: alcohol, fruitig, kruidig, mooie en lange afdronk.

Zeer mooi gemaakte wijn, een etage lager dan de verbluffende Lapa

Flesrust in de kelders van Guardian Peak


Allée Bleue L’amours toujours 2006 (rood)

Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Grenache
15 % alcohol
Prijs: € 21
Bewaarpotentieel: + 8 jaar

Gelegen in Franschhoek en gesticht door de Franse hugenoten.  De wijnstokken werden in de 19e eeuw totaal vernield door de phylloxera.  In 1999 werd het domein overgekocht door de Duitse familie Dauphin.

Dit domein is één van de topdomeinen en strekt zich uit over 15 ha.

Percentages van de verschillende druivensoorten niet bekend.


Onze impressie:

Kleur: intens donkerrode kleur, waterrand helder, nog niet geëvolueerd.
Neus: zwart fruit, cassis, alcohol, peper, gebrande koffie.
Smaak: warme gloed van alcohol, fijne zuren en verfijnde tannines; stevige wijn.

Wijn die bij ons in de smaak viel.  Valt trouwens op verschillende beurzen in de prijzen.


Een greep uit het assortissement van Allée Bleue


Boplaas Cape Vintage Port 2004 (rood)

Tinta Barocca 60 %, Touriga Nacional 25 %, Souzao 15 %
20 % alcohol
Prijs: € 12,70
Bewaarpotentieel: 20 jaar

Als afsluiter drinken we een glaasje port van de beste portmakers van Zuid-Afrika.  Deze port wordt gemaakt volgens de Portugese stijl.  Oude Portugese vaten worden gebruikt voor de 18 maanden rijping.

Zowel de Cape Vintage als de Tawny krijgen een 4-sterren beoordeling in de Peter Schultz Trophy.  En hij niet alleen geeft deze port een 4-sterren beoordeling, af te lezen van het enthousiasme waarmee een 2e glas werd opgeëist!!


Wijnregio's Western Cape (ZA)

zondag 22 augustus 2010

Wijnavond 12 - Pessac-Léognan (FR)


Organisator: Broeder Ronnie

Voor het eerst wordt een wijnavond integraal aan Frankrijk gewijd.  We brengen een bezoekje aan Pessac-Léognan en alle geproefde wijnen komen uit het jaar 2007.

Beknopte info AOC Pessac Léognan

De appelatie AOC Pessac-Léognan werd in 1987 gecreëerd als een subregio van het wijngebied Graves de Bordeaux. Bedoeling hiervan was om de meer gekende wijnproducenten van de regio beter te promoten.

Het gebied beslaat een oppervlakte van 1319 ha.  Alleen wijnen van gedefinieerde percelen in de gemeentes Cadaujac, Canéjan, Gradignan, Léognan, Martillac, Mérignac, Pessac, Saint-Médard-d’Eyrans, Talance & Villenave-d’Ornon mogen zich de de appelatie Pessac-Léognan toeëigenen.  Er wordt enkel rode en witte wijn gemaakt.

-Gebruikte druivensoorten voor de rode wijn: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot, Carménère.

-Gebruikte druivensoorten voor de witte wijn: Sémillon, Sauvignon blanc, Muscadelle.

Voor de rode wijn wordt een maximale productie van 45 hl per hectare toegestaan, voor de witte wijn 48 hl per hectare.
De bodem bestaat vooral uit kiezelheuvels, die zo typerend zijn voor de Médoc.  Deze zorgen voor een perfecte drainage van het water en zijn los en luchtig.  Door hun onvruchtbare aard dwingen de kiezelheuvels de wijnstokken hun wortels diep in de grond te dringen op zoek naar voedingsstoffen.  De kiezelheuvels rusten op kalkplateaus.

Pessac-Léognan heeft een maritiem klimaat, veroorzaakt door de Atlantische oceaan.  De warme Golfstroom en de Gironde fungeren als warmte-regulator en temperen het klimaat.  Dit zorgt voor milde winters, warme zomers en een lange, zonnige herfst.  De regio wordt tegen de zeewind beschermd door de kuststrook met dennenbossen die bijna parallel aan de regio loopt.

Tot grote zorg van de wijnboer beginnen de oogsttijd en het regenseizoen ongeveer tegelijkertijd.  Als de regen vroeg is, zullen niet alle druiven rijp zijn.  Als de regen laat komt, tijdens de oogst, kunnen de druiven verliezen aan concentratie.  Statistici hebben opgemerkt dat, vanuit oogpunt van het klimaat, er elke tien jaar een patroon is van drie goede jaren, drie slechte jaren, en vier gemiddelde jaren.  Soms wordt de normaal gesproken milde regio ruw herinnerd aan haar noordelijke ligging.  In februari 1956 was er een strenge vorstperiode met temperaturen onder -18º C.  Ook sluimert er altijd de angst dat de "Saint de Glace" de juist uitgekomen wijnstokken beschadigt in de eerste weken van mei.

Typische kiezelgrond in Pessac-Léognan


Voorstelling van vijf wijnen

1/ Château Picque Caillou  

Jaar: 2007
Flesinhoud: 75 cl
Alcohol: 12.5 %
Prijs: € 15.50
Druif: Sémillon en Sauvignon Blanc

Onze smaakomschrijving:

Kleur: strogeel mooie schittering en spiegel een heldere wijn.
Aroma’s: onrijpe groene peer en een bittertje op het einde.  Ook houtnuances die in de mond te herkennen zijn.
Smaak: fijne zuren, niet vettig wel fruitig.
Afdronk: mineraliteit, ondergrond blijft hangen.
Eindindruk: mooie witte wijn met een interessante prijs-kwaliteit verhouding.


Info over het wijnhuis:

Aan de voordeur van de stad Bordeaux ontplooit zich de wijngaard Château Pique Caillou, een domein van circa 20 ha. Het werd in 1780 opgericht door de toendertijd gevierde architect Etienne Laclotte. Enkele decennia later viel het in de smaak van de toenmalige keizer Napoleon I. Hij noemde de Château Pique Caillou immers zijn uitgesproken lievelingswijn.

In 1949 verwierf Etienne Denis (een handelaar uit Bordeaux) het domein en vergrootte het samen met zijn zoon tot de huidige 20 ha. Sinds 1997 is het domein in handen van Isabelle and Paulin Calvet.

De historische keizerlijke belangstelling is voor de actuele exploitanten een leuke opsteker maar zij concentreren zich op wijnen met hedendaags karakter en dito stijl. Hun exploitatie inzake rode wijn bestaat uit 45% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon en 10% Cabernet Franc. De witte wijnen van het domein worden gemaakt uit 60% Sauvignon en 40% Sémillon. Momenteel is 1 ha voorzien voor de productie van witte wijn.

De gemiddelde jaarlijkse productie bedraagt voor de rode wijn zo’n 60 à 90.000 flessen en voor de witte wijn zo’n 3.600 à 4.800 flessen.

Château Pique Caillou is gezegend met een unieke terroir. Getuige daarvan is het gereputeerde Château Haut Brion dat slechts een paar honderd meter verderop ligt.

Het wijnhuis beschikt niet over een website.

Het kasteel op het domein Pique Caillou

2/  Château Picque Caillou 

Jaar: 2007
Flesinhoud: 75 cl
Alcohol: 13%
Prijs: € 13.95
Druif: Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc.

Onze smaakomschrijving:

Kleur: kersenrood, doorzichtige rode waterrand met kleine tranen na het walsen.
Aroma’s: bij aanzet gesloten neus daarna rood fruit.
Smaak: de zuren overheersen in de structuur.
Eindindruk: deze wijn kon ons maar matig bekoren.





3/ Château Bouscaut, Grand Cru Classé de Graves

Jaar: 2007
Flesinhoud: 75 cl
Alcohol: 12.5%
Prijs: € 16.95
Druif: 48% Merlot, 47% Cabernet Sauvignon en 5% Malbec

Onze smaakomschrijving:

Kleur: kers rood met mooie tranen.
Aroma’s: rood fruit, kers, vanille, hout toets.
Smaak: taninnes en zuren zijn heel evenwichtig in deze wijn met een bittertje als afsluiter.
Eindindruk: mooie verhouding prijs-kwaliteit





Info over het wijnhuis:

Château Bouscaut werd reeds in 1953 en 1959 onder de "premiers crus" van de Graves-wijnen geclassificeerd. Het wijnhuis en de wijngaarden bevinden zich ten zuiden van de stad Bordeaux, in de gemeente Cadaujac. Naast de rode en (droge) witte “Grand Vin” worden er ook secundaire wijnen gemaakt: Les Chênes de Bouscaut.

De wijnbouw op het domein begon tijdens de 18e eeuw maar kende haar opmars pas echt na het einde van de Eerste Wereldoorlog. Onder de uitbating van Victor Place werd het 18e-eeuwse kasteel in 1962 grotendeels verwoest door een brand. Het werd volledig heropgebouwd en in 1968 verkocht aan een Amerikaanse belangengroep met Wohlstetter-Sloan als nieuwe eigenaars. In 1980 kwam het domein in handen van Lucien Lurton, tevens eigenaar van Château Brane-Cantenac.

Het areaal aan wijngaarden beslaat momenteel zo’n 47 ha. Zo’n 40 ha is beplant met rode druivenrassen (55 % Merlot, 40 % Cabernet Sauvignon, 5 % Malbec). De overige 7 ha wordt evenredig gecultiveerd met de witte druivenvariëteiten Sémillon and Sauvignon Blanc.

Van de “Grand Vin” Château Bouscaut worden jaarlijks zo’n 100.000 flessen rode en zo’n 20.000 flessen witte wijn geproduceerd. Van de secundaire wijnen is er een jaarlijkse productie van 60.000 flessen rood en 25.000 flessen wit. Het landgoed heeft ook een productie-samenwerkingsverband met 2 aangrenzende wijndomeinen: Château Lamothe-Bouscaut en Château Valoux.

Zie ook: http://www.chateau-bouscaut.com/

Wijnoogst op het domein Bouscaut

4/ Chateau de Fieuzal, Grand Cru Classé de Graves

Jaar: 2007
Flesinhoud: 75 cl
Alcohol: 13%
Prijs: € 19.95
Druif: 60% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot, 4.5% Cabernet Franc en 2.5% Petit Verdot.

Onze smaakomschrijving:

Kleur: donkerrood. heldere waterrand met na walsen mooie tranen.
Aroma’s: warme alcoholgloed, peper, kruidnagel en nootmuskaat.
Smaak: mooie zachte tannines met bittertje op het einde
Eindindruk: heel mooie wijn.

Info over het wijnhuis:

De oudste gekende eigenaar van Château de Fieuzal was Alfred de Griffon.  Eén van de broers van Alfred de Griffon was toen in Bordeaux consul van het Vatikaan.  Via hem kreeg Château de Fieuzal de waardigheid om door de Paus te worden gedronken!  Paus Leo XIII zou een hele voorraad Fieuzal hebben laten overkomen naar Rome.  Het domein werd in 1893 verkocht aan Abel Ricard,wiens familie toen reeds belangen had in twee andere gereputeerde domeinen in de Graves: Domaine de Chevalier en Château Malartic-Lagravière.

Abel Ricard stierf tijdens de Tweede Wereldoorlog en liet het domein na aan zijn dochter Odette die gehuwd was met de Zweed en theaterdirecteur Eric Bocké.  Zij begonnen met herbeplanten van de wijngaard en heropkalefateren van de bedrijfsgebouwen want Eric Bocké hield van schoonheid: niet alleen van gracieuze bouwstijlen maar ook van de gracieuze danseressen van het Théâtre de l’Alhambra in de stad Bordeaux!

Odette Bocké-Ricard stierf in 1973.  Kort daarop verkocht echtgenoot Eric Bocké, zelf 80 jaar oud, het Château de Fieuzal aan Georges Nègrevergne,die de leiding over het domein toevertrouwde aan zijn schoonzoon Gérard Gribelin.  Dankzij de dynamiek, het perfectionisme en de ambitie van Gérard Gribelin is Château de Fieuzal opgeklommen tot het niveau dat het nu bekleedt.  In 1994 verkochten de erfgenamen van Nègrevergne het domein aan de Banque Populaire, maar Gérard Gribelin bleef om het domein dagelijks te leiden.  Banque Populaire kocht ook het Château Haut-Gardère waarmee de Fieuzal voor 1850 één geheel uitmaakte.  In augustus 2001 werden beide domeinen door Banque Populaire samen verkocht aan de heer en mevrouw Lochlann-Quinn uit Ierland voor de som van 45,73 miljoen euro.  Mister Lochlann-Quinn zetelt in het bestuur van de Allied Irish Bank.

Château de Fieuzal is 48 ha groot en ligt in de gemeente Léognan.  De beplanting bestaat uit 37 ha voor de rode wijn (150.000 flessen) en 10 ha voor de witte wijn (30.000 à 36.000 flessen).  De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 30 jaar.  Zij bestaan voor 50 % uit Sauvignon en 50 % uit Sémillon.  Gérard Gribelin begon de witte wijn te vinifiëren in eikenhouten fusten in 1984.  Na de gisting bleef de wijn gedurende 6 maanden rusten op zijn droesem met regelmatig oproeren (bâtonnage).  Deze werkwijze geeft aan de wijn een grote toename van aroma's en complexiteit.  Bovendien wordt de witte wijn op die manier gewapend voor een rijping op fles gaande tot 12 jaar.

Zie ook: http://www.fieuzal.com/

Satellietfoto van Château de Fieuzal (Bordeaux-wijnboeren gebruiken satellietfoto's om een nog betere oogst te garanderen)


 5/ Château Malartic-Lagravière, Grand Cru Classé de Graves

Jaar: 2007
Flesinhoud: 75 cl
Alcohol: 13%
Prijs: € 28.95
Druif: 45% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot, 8% Cabernet Franc en 2% Petit Verdot.

Onze smaakomschrijving:

Kleur: donkerrood, niet geëvolueerde licht paarse waterrand.
Aroma’s: kruidig, peper, kruidnagel,fruit vooral kersen, cassis.
Smaak: ruwe tannines tegen gehemelte met daarna fluwelen zachtheid op de tong.
Eindindruk: deze wijn is duidelijk te jong.

Info over het wijnhuis:

Op één der mooiste heuvels van het Bordeauxgebied staat het Domaine de La Gravière, in 1803 opgericht door Pierre de Malartic. Na hem kwam het Domaine in bezit van graaf Hippolyte Maurès de Malartic, admiraal in dienst van de Franse koningen.  Sedertdien draagt dit landgoed de naam Malartic-Lagravière.  Nu nog verwijst de driemaster op het etiket naar de beroemd geworden admiraal, die zijn loopbaan afsloot als Frans gouverneur van het eiland Mauritius.

In februari 1997 kochten Alfred-Alexandre en Michèle Bonnie-Vermeylen het Château Malartic-Lagravière van de eigenaarsfamilie van het champagnehuis Laurent-Perrier.  De wijngaard was toen 19 hectare groot:

-4 ha voor de witte wijn: 80% Sauvignon, 20% Sémillon
-15 ha voor de rode wijn: 50% Merlot, 40% Cabernet-Sauvignon, 10% Cabernet Franc

Alfred-Alexandre Bonnie ging zijn droom realiseren: één van de modernste châteaux in de Bordelais uitbouwen.  Eén van de top-architecten van Bordeaux, de heer Bernard Mazières, mocht de ideeën van Alfred Alexandre Bonnie gestalte geven: een achthoekige nieuwbouwcuverie met 34 roestvrijstalen tanks (1 voor elk perceel!), computergestuurd, met één centraal bedieningspaneel.  Dit alles ondergebracht in een nieuwbouw van 4.400 m2.  Ook werd er een afzonderlijke rijpingskelder voorzien voor de witte en rode wijn, met een permanent functionerende vochtigheidsinstallatie.  Dit werd aangevuld met een gerobotiseerd vulsysteem voor de kuipen, zodat de gekneusde druiven niet langer moeten "lijden" door het overpompen.

Sedert de familie Bonnie Château Malartic-Lagravière aankocht in 1997 werd de oppervlakte van de wijngaarden nog uitgebreid met 25 hectare.  Vandaag is de aanplant verdeeld over 7 hectare voor de witte wijn en 37 hectare voor de rode wijn.

Op Château Malartic-Lagravière wordt manueel geoogst.  De geplukte trossen worden in stapelbare kleine plasticbakken verzameld die op paletten worden gestapeld om zo naar de ontristingsmachine te worden gevoerd.  Na ontristing passeren de gekneusde druiven over een trieertafel om manueel van de laatste kleine steeltjes te worden ontdaan.  Vervolgens worden de druiven afgewogen en per kabelspoor overgebracht naar de gewenste cuve.  De gisting neemt 3 tot 5 weken in beslag en na een rustpauze worden witte en rode wijn opgeslagen in eikenhouten vaten.

Voor de 10 tot 15 maanden rijping op vat worden voor de witte wijn elk jaar 1/3 nieuwe vaten gebruikt. Voor de 15 tot 18 maanden vatrijping van de rode wijn wordt elk jaar de helft van het aantal vaten vernieuwd.

Michel Rolland is raadgevend oenoloog.  Château Malartic-Lagravière heeft ook een eigen laboratorium waar permanent twee laboranten aanwezig zijn.

Zie ook: http://www.malartic-lagraviere.com/

Rijping op houten vaten (Château Malartic-Lagravière)

zondag 20 juni 2010

Wijnavond 11 - Portugal

Organisator: Broeder Michel


Rapariga da quinto


Producent: Luis Duarte
Wijnstijl: rood, fruit, vol
Appellatie: Alentejo
Jaar: 2007
Flesinhoud: 75cl
Alcohol: 14 %
Prijs: 8,64€
drinking window: 4 jaar

Serveren bij: lichtere vleesgerechten, pasta’s

Druivenrassen: trincadeira, aragonez, alicante bouschet

Vinificatie: gedeeltelijk in inox, gedeeltelijk in houten vaten

Rijping: een gedeelte van de wijn rijpt gedurende 6 maanden in deels Franse en deels Amerikaanse eik

Motivering Van De Wijn: Luis Duarte brengt met Rapariga da quinta een zeldzaam alternatief voor de vaak overrijpe wijnen van de Alentejo. Deze wijn weet de typische aroma's van de lokale druiven te verpakken in een immer boeiende structuur.

Onze smaakomschrijving:

Veel zuren, de zuren overheersen waardoor de wijn niet volledig in harmonie is. Groene tannines; niet afgerond, niet edel, hoekig. Deze wijn kon ons maar matig bekoren.



Dão


Producent: Quinta de Saes - Quinta da Pellada
Wijnstijl: rood, fruit, vol
Appellatie: dão
Jaar: 2008
Flesinhoud: 75cl
Alcohol: 13 %
Prijs: 11,66€
drinking window: 2010-2015

Druivenrassen: touriga nacional, alfrocheiro preto

Hoogte Wijngaarden: 500m

Ouderdom stokken: tss 3 en 47 jaar oud

Kleur : Vinnig en fonkelend robijnrood, voorzien van een drukke tranenparade

Smaak : Vlezig, vet en peperig. Frambozen en bramen in pole positie, een stuwende aciditeit, gerookte eiktoets, en nootmuskaatfinale

Boeket : Impressie van noten, zwarte bessen, kersen en koffiebonen

Vinificatie: deels in inox, deels in eiken vaten

Rijping : deels in inox, deels in eiken vaten gedurende 6 maanden

Conclusie : Een sappige, levendige Dãovan Alvaro Castro, de man die op zijn ééntje deze appellatie weer op de kaart zette.

Onze smaakomschrijving :

fijne tannines, weinig afdronk, klein beetje bitter, evenwichtig, nauwelijks afdronk. fijne zuren perfect in harmonie.



MORGADIO DA CALÇADA TINTO


Producent: Niepoort Vinhos
Wijnstijl: rood, droog, krachtig en toch verfijnd
Positionering: Provesende - Cima Corgo
Appellatie: Douro
Jaar: 2007
Flesinhoud: 75cl
Alcohol: 13 %
Prijs: 16,5 €

drinking window: 2010-2015

Serveren bij: zachte, niet te stevig vleesgerechten ( lamsvlees)

Druivenrassen: tinta roriz, touriga franca, touriga nacional

Hoogte Wijngaarden: 600m

Ouderdom stokken: gemiddeld meer dan 20 jaar

Vinificatie : Na een strenge manuele selectie, eerst in de wijngaard en nadien op een selectietafel in de kelders, worden de druiven volledig ontrist en vergist in open inox-kuipen en kleine, konische eikenhouten foeders. De totale maceratietijd varieert volgens lot van 12 tot 20 dagen

Rijping : malolactische gisting en rijping gedurende 18 maanden op Franse eik

Onze smaakomschrijving :

mooie elegante wijn met groot potentieel, pure waterrand, intens donkerrode wijn met heldere waterrand met neiging tot evolutie



PEDRA BASTA


Producent: Richard Mayson (Sonho Lusitano Vinhos)
Wijnstijl: rood, fruit, vol
Positionering: subregio Portalegre
Appellatie: Vinho Regional Alentejano
Jaar: 2007
Flesinhoud: 75cl
Alcohol: 13,5 %
Prijs: 15,30€

drinking window: 2010-2014

Druivenrassen: trincadeira, aragones, alicante bouschet en cabernet sauvignon

Hoogte Wijngaarden: tussen 500 en 560m

Ouderdom stokken: 25 jaar

Vinificatie: Inox cuves met temperatuurcontrole

Rijping: 12 maanden op Franse eiken vaten (deels nieuw, deel 1 jaar oud)

Motivering van de Wijn:  Richard Mayson koos doelbewust voor de subregio Portalegre om zijn wijn te maken. Daar vond hij immers een veel koeler klimaat dan in de rest van Alentejo en de voor de streek zeer zeldzame granietbodems.

Onze smaakomschrijving :

mooie wijn, prima prijs kwaliteit. Super neus, te weinig body, mist kracht, weinig evolutie te verwachten. Vanille en houttinten. Perfect in evenwicht. Explosie van parfum in de neus.



PO DE POEIRA TINTO


Producent: Quinta Terra Feita de Cima - Jorge Moreira
Wijnstijl: rood, mineralig
Positionering: subregio Cima Corgo, Vale do Pinhão, vlakbij het dorp Provesende
Appellatie: Douro
Jaar: 2007
Flesinhoud: 75cl
Alcohol: 14 %
Prijs: 18,92€

drinking window: 2010-2016


Onze smaakomschrijving :

Warme gloed in de mond van de alcohol. Tannines die nog moeten evolueren, zeer lange mooie afdronk. Jonge tannines onderbouwd met kracht.

Tabak, kruidnagel, geen fruit in de neus, hout en vanilletoetsen. Sterke neus, mooie paarse waterrand

Advies om te kopen en te bewaren, goede prijs kwaliteit.